Как един испански град ще прави от мръсната си вода чиста енергия

Как един испански град ще прави от мръсната си вода чиста енергия

© Jon Nazca, ReutersИспански курортен град в югозападна Испания. С голф игрища, изравнени редици дървета, подредени плажове... и първия завод за конвертиране на мръсната вода от канализацията в  чиста енергия.


Накратко, съоръжението в Чиклана де ла Фронтера използва отпадъчните си води и слънчевата светлина за производство на биогориво като част от  проект за 12 милиона евро за алтернативни източници на енергия и намаляване на зависимостта си от чужд петрол, съобщава "Ройтерс".


Заводът използва водорасли за производството на биомаса. Президентът на САЩ Барак Обама вече я определи като горивото на бъдещето, но някои критици изказаха притеснения: за производството отиват големи количества енергия, вода и химикали и това прави процеса неустойчив.
Проектът  в Чиклана All-gas (името търси умишлено аналог с Algas, или водорасли на испански език) ще се опита да докаже точно обратното и да стане първата община, която пречиства водата от канализацията си, като използва  култивирани водорасли като източник за производство на биогориво.


Как един испански град ще прави от мръсната си вода чиста енергия

© Reuters


До момента индустрии като пивоварни и заводи за хартия произвеждаха биогаз от отпадни води за собствените си енергийни нужди. All-gas е първата, която използва водорасли от канализацията си системно, за да се произвежда биоенергия, която "да изнесе", включително биогориво за автомобили.


Въглеродният диоксид се използва за производство на биомаса от водорасли и зелената утайка се превръща в газ – чисто биогориво, което обикновено се използва за автобуси или камиони за боклук, защото е по-малко замърсяващо.


Собственикът на All-gas  – Aqualia, е третата по големина частна компания за вода в света.


Проектите за енергийна ефективност се засилват все по-сериозно в другите европейски държави, но в Испания досега са спъвани заради разрастващата се дупка в бюджета, заради която миналата година се считаше, че страната ще се нуждае от международен спасителен план.


All-gas е финансиран отчасти от Европейския съюз по програма за определяне ефективността на метана, произведен от водорасли.


Заводът в Чиклана все още е в пилотна фаза, разположен е на 200 квадратни метра и миналия месец доби първата си реколта от водорасли. Той ще зареди с гориво първия си автомобил най-късно до декември.


Как един испански град ще прави от мръсната си вода чиста енергия

© Reuters


Предвидено е заводът да е напълно готов и да работи от 2015 г., като заложената цел е 3000 кг водорасли на 10 хектара земя (равнява се на 10 футболни игрища) да генерират годишно производство на биогориво на стойност 100 000 евро - достатъчно за около 200 коли, или 10 градски боклукчийски камиони на година.


За препитанието си Чиклана разчита основно на туризъм и на солниците си, разполага и с изобилие на слънчева светлина и дълга ивица крайбрежна земя със солници, където водораслите могат лесно да бъдат отглеждани в изкуствени водоеми.


Създаването и управлението на пречиствателната станция на All-gas е с над 2 милиона евро по-евтино в сравнение с конвенционалните.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK