Парламентарната екокомисия одобри създаването на национален парк "Българско Черноморие"

Парламентарната екокомисия одобри създаването на национален парк "Българско Черноморие"

© Юлия ЛазароваРешение за създаване на Национален парк "Българско Черноморие" гласува в четвъртък Комисията  по околна среда и водите в парламента. Природозащитниците приветстваха тази заявена политическа воля, но изразиха и опасения, че процедурата е дълга и може да се "затлачи" в изпълнителната власт. Редно е сега държавата да си върне и заменките, които да станат отново държавна собственост и съответно да влязат в парка, смята Тома Белев.


Създаване на Национален парк "Българско Черноморие" на практика означава налагане на мораториум върху всички сделки на разпореждане и строителни дейности с държавни имоти в урбанизираните и извънурбанизираните територии на устройствени зони "А" и "Б" по Закона за устройството на Черноморското крайбрежие, освен за случаи на инфраструктурни обекти с местно и национално значение.Вносител на проекторешението е Сергей Станишев и група народни представители.


Курумбашев: "Трябва да е ясно на кои места не може да се посяга"
"Сега действащият режим дава възможност на администрацията да решава дали едно нещо може да се застроява или не. Когато става дума вече за национален парк, въпросът вече се решава еднозначно", мотивира идеята за национален парк на Черноморието председателят на комисията Петър Курумбашев.


Той направи аналог и с обявяването на природни паркове като "Пирин" и "Витоша" – "така са решавали преди десетилетия хора, които са мислели за българската природа". По думите му, плажове и територии като Силистар от Резово и Шабла и Дуранкулак трябва да бъдат обявени един път ясно и еднозначно за национален парк и да се знае, че на тях не може да се посяга.  "Това е една стъпка на българския парламент, която засяга поколения след нас. Ние трябва да се научим да мислим и с този хоризонт", заяви Курумбашев.


Съществуват обаче редица частни имоти по Черноморието,  на някои от тях вече се строи, какъвто е случаят с местността Емона на Иракли.  По този повод Курумбашев заяви: "Задължение е национален парк да се обявява само на места, където е държавно-публична собственост. По-добре е в началото да се работи с по-малък обхват, но да се обхващат места, които са държавно-публична собственост, а по-нататък да се мисли дали е редно те да бъдат разширявани."


Природозащитници: Ако има политическа воля, всичко може да се случи


Природозащитниците, които всъщност лансираха идеята за подобен национален парк, приветстваха парламентарната воля да се задейства процедурата по създаването му. "Добре е, че най-после парламентът ще задължи изпълнителната власт да защити Черноморието," коментира за Дневник Тома Белев от Зелени Балкани и председател на Асоциацията на парковете в България.


Според него обаче, за да е наистина ефективна подобна инициатива, е редно да се направи и следващата логична стъпка, а именно държавата да задейства съдебна процедура, за да си


върне заменките


от времето на тройната коалиция и тези територии да станат отново държавна собственост. "Какъв смисъл има от подобен национален парк, когато в него не попадат дюните на Ропотамо, Камчийски пясъци например? " попита риторично той. Изпълнителната власт в лицето на нито едно ведомство не е предприела подобни действия до момента.


Според Стефан Аврамов от фондация "Биоразнообразие": "ако политическата воля е налице, всичко може да се постигне, дори и когато става дума за подобна


дълга и трудна процедура."


Пред Дневник той изрази и опасенията си, че в момента се декларира една добра воля за създаване на Национален парк, но после нещата могат да се затлачат в изпълнителната власт. "Бих искал да го видя завършено!" каза Аврамов.


Какво следва процедурно


Според Петър Курумбашев, сега следва да се обсъди колко точно трябва да са зоните, които влизат в този национален парк. "Прекалената забрана" не е добра и точното очертаване на зоните, които да влизат в парка, трябва да бъде направено в дебат с представителите на черноморските общини, неправителствените организации и представителите на Министерство на околната среда и водите и Министерство на регионалното развитие, смята той.


Курумбашев прогнозира, че до една година МОСВ може да изготви предложение, защото не става дума за една непрекъсната територия, има урбанизирани територии, прогнозира Курумбашев. По мнението на Тома Белев, ако има воля за действие в МОСВ, реализирането на идеята може да се случи и за два месеца.


Друго предложение на комисията е в срок от 12 месеца да се въведе задължение да бъдат очертани зона А и зона Б по Черноморието, които още от 2008 г. са приети в Закона за черноморското крайбрежие.

Коментари (36)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 2314 Неутрално

  По-добре късно, отколкото никога!

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 2. 2 Профил на asparuhkanchov
  asparuhkanchov
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Цинизъм и популизъм. Та нали същите комунисти и турци е**** майката на Черноморието?

 3. 3 Профил на soldierism
  soldierism
  Рейтинг: 579 Любопитно

  "Според Стефан Аврамов от фондация "Биоразнообразие", който също приветства като цяло решението на комисията: "ако политическата воля е налице, всичко може да се постигне, дори и когато става дума за пдобна дълга и трудна процедура." Той обаче изрази и опасенията си, че в момента се декларира една добра воля за създаване на Национален парк, но после нещата могат да се затлачат в изпълнителната власт. "Бих искал да го видя завършено!" каза Аврамов."

  Аврамов какво прави там ?!?!!??!!??!?!

 4. 4 Профил на Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Рейтинг: 1121 Неутрално

  Типичната наглост на комунистите. Първо оср.ха черноморието, сега правят наципнален парк. А заменките и нагушването на другарите да забравим, нали? Каквото било-било... "дайте ни шанс да работим", "подкрепете ни, не трябва да се делим" и пр.

  Няма шики-мики.
 5. 5 Профил на virtual brain
  virtual brain
  Рейтинг: 994 Неутрално

  " Редно е сега държавата да си върне и заменките, които да станат отново държавна собственост и съответно да влязат в парка, смята Тома Белев."

  Редно е, но при това правителство няма да стане никога!!!
  Оставка на кабинета Олигарски, нови избори, Реформаторски блок, зелен министър на околната среда и водите... и само тогава може да стане нещо.

  АФтентично десен екоталибан, гей, толераст, платен грантаджия и соросоид-жълтопаветник от кръга "агнешки главички".
 6. 6 Профил на redrock
  redrock
  Рейтинг: 581 Весело

  Кви заменки ще си върне държавата ,ве Белев?! Ми нали крадливата тройна коалиция между станишев,доган и царя правеше на поразия заменките с приближени до тях мошеници и сега очакваш същите тия, които в момента се правят ,че управляват ,и които са същите кукловоди от времето на тройната, да вземат от себе си това ,което са присвоили на времето и да го върнат на държавата?!

 7. 7 Профил на madagaskar
  madagaskar
  Рейтинг: 975 Любопитно

  До коментар [#2] от "asparuhkanchov":

  Ми те затова им е лисно да приемат тези наредби! к`вото изпраха, изпраха! Сега ще лапаме от други места, но пък и ще замажем малко положението!

  Ако МЗ предупреждава, че „пушенето убива“, редно е и ние, пушачите, да предупреждаваме, че кражбите в Министерството на здравеопазването убиват повече
 8. 8 Профил на phill11
  phill11
  Рейтинг: 516 Неутрално

  "Съществуват обаче редица частни имоти по Черномирието, на някои от тях вече се строи, какъвто е случаят с местността Емона на Иракли. По този повод Курумбашев заяви: "Задължение е национален парк да се обявява само на места, където е държавно-публична собственост. "
  Т.е всичко което са си накупили до сега вече ще е годно за застрояване.
  И естествено "Природозащитниците приветстваха тази заявена политическа воля."
  Коментарите са излишни!

 9. 9 Профил на mnogosamkrasiva
  mnogosamkrasiva
  Рейтинг: 492 Неутрално

  Ами хайде да обявим цяла България за национален парк, защото така ще могат тези от "За да остане природата" да прибират парички от еврофондове. Ей, писна ми от глупости в тая държава.

  Винаги нося нож... в случай, че някой ми предложи торта
 10. 10 Профил на mi6kro
  mi6kro
  Рейтинг: 414 Неутрално

  До коментар [#4] от "Daniel Defoe - Аз бях на протест. А ти?":

  Всъщност вдигат цената на осъществените заменки.

  Местан да се извини за "РИТОРИЧЕСКИ" ! #236 едно-мандатни региона за страната + 4 едно-мандатни района за чужбина
 11. 11 Профил на Euronymous
  Euronymous
  Рейтинг: 925 Неутрално

  Много хубаво ! Ама трябваше да направят - парк Костов - Слъчев бряг !

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  From the depths of Norway , take out your crop pain and feel the true evil !
 12. 12 Профил на sto67nes
  sto67nes
  Рейтинг: 1412 Неутрално

  Като замисъл,а като изпълнение ще го видим,ако има време....

  Не питай управника,защо е простак,попитай себе си,защо е управник!
 13. 13 Профил на moloko_
  moloko_
  Рейтинг: 631 Неутрално

  Идеята е добра,но не знам дали е останало нещо да се спасява по Черноморието,а можехме да печелим много повече ако не бяхме съсипали и застроили крайбрежието,вместо това което сега печелим от евтиния алкохолен и секс туризъм.

 14. 14 Профил на maria_ruseva
  maria_ruseva
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Бе не може в цяла Постоянна Комисия в Парламента, години наред, няколко правителства, един еколог да няма..., биолог и хора занимаващи се с Защитени територии, ама наистина, които да се занимават. МОСВ постоянно е управлявано от икономисти, бибилиотекари и всякакви други, но не е ЕКОЛОЗИ. Разберете, че екологията е нещо ново, което постепенно вече трябва да стане задължително. Все едно да вкараш икономисти и юристи да оперират някой болен човек. Те са важен елемент в една комисия или структура, но най-важния тук е ХЕРУРГА т.е. ЕКОЛОГА. Както и все още няма качествено еко право, което да си защитава позицията...!

 15. 15 Профил на sdafcef
  sdafcef
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Добре като начало, но ДЯВОЛЪТ Е В ДЕТАЙЛИТЕ!
  Частните парцели, които попадат в тези зони са адски много - Иракли, Карадере като начало - още не са застроени, но са почнати или има проекти. Да се има едно наум, че това може да е ход само за замазване на очите и прикриване на по-големи закононарушения!

 16. 16 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 1024 Неутрално

  "едни сте за затвора, други сте за лудницата"

 17. 17 Профил на barefoot
  barefoot
  Рейтинг: 526 Неутрално

  Алоооо Белев и компания! Вас кой Ви създаде бре? Много двулични сте станали !!! Томато си праща поздрави с Борисов по телевизията, всичко ок. Сега комунистите на власт и айде с другите !!! Отвратителни сте !!!

 18. 18
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 19. 19 Профил на Граф фон Пърчевич
  Граф фон Пърчевич
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#2] от "asparuhkanchov": Само те ли или всички наред?

  След пет пълни мандата на НС България ще прилича на пакистанска провинция.
 20. 20 Профил на danid
  danid
  Рейтинг: 574 Неутрално

  Ами похвално! Но не е ли малко закъсняло, като се има предвид какво нешо се застрои...
  И защо само държавната собственост е визирана? Ако е частна също трябва да има правила какво и докъде може да се строи!
  И може би една ревизия на заменките ще спомогне и ще се окажат много "частни" имоти неправомерно придобити. Има ли механизъм държавата/общините да си върне имотите? И какво се случва, ако един имот се окаже незаконен? Ясно трябва да се регламентират последствията и да няма вратички в някой друг закон/ наредба противоречащи на този.

 21. 21 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 581 Неутрално

  23 години уредиха хотелчетата и вилите си по Морето и вече турят край на анонсирането. Битият- бит, другият - знаете...

 22. 22 Профил на Чърчил
  Чърчил
  Рейтинг: 1100 Неутрално

  Щом Курумбашев почна "да се учи да МИСЛИ за поколенията".Това е добре щото откакто стана комунист от БСП ,забрави за тази основна функция на главата . А аз почнах да се съмнявам дали това е същия оня Корумбашев сценариста на "Каналето". Той обаче продължи да слага огромна телесна маса върху крехките си долни крайници. Стана енергиен бизнесмен и лобист,което му повлия на творческия мисловен процес.Забрави да МИСЛИ!А сега ?! Започва да набляга на мисловния процес.

  ЗАВИСТТА ТРЯБВА ДА Я ЗАСЛУЖИШ.СЪЖАЛЕНИЕ ПОЛУЧАВАШ БЕЗПЛАТНО
 23. 23 Профил на Нощен злодей
  Нощен злодей
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Браво... само внимавайте в реализацията... да не скриете някъде дявола...

 24. 24 Профил на Дневник, я ме цункайте по дупето !
  Дневник, я ме цункайте по дупето !
  Рейтинг: 524 Весело

  Докато умните се наумуваха, лудите се налудуваХа !
  Амин !
  Пък и Гърция е наблизо ....

  Albert Einstein : "Zwei Dinge sind unendlich, das Universum und die menschliche Dummheit, aber bei dem Universum bin ich mir noch nicht ganz sicher."
 25. 25 Профил на pesho_
  pesho_
  Рейтинг: 753 Неутрално

  И кои депутати са го гласували? На ГЕРБ... надали, те не ходят на работа, а и няма нищо лобистко в закона, от което може да се крадне

  Прокуратурата: Цветанов е извършил престъпление
 26. 26 Профил на izabell
  izabell
  Рейтинг: 1434 Неутрално

  Чудесно.Да се изготвят и Карти на кои места не може да се посяга и да се постави на гарите и автогарите

 27. 27 Профил на pesho_
  pesho_
  Рейтинг: 753 Неутрално

  И кои депутати са го гласували? На ГЕРБ... надали, те не ходят на работа, а и няма нищо лобистко в закона, от което може да се крадне

  Прокуратурата: Цветанов е извършил престъпление
 28. 28 Профил на Stream
  Stream
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  Браво!
  Браво, Корумбашев!
  Закъсняло действие, но все пак браво!

  Хитростта пречи на мисълта!
 29. 29
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 30. 30 Профил на slq84014722
  slq84014722
  Рейтинг: 925 Неутрално

  [quote#27:"pesho_"]И кои депутати са го гласували? На ГЕРБ... надали, те не ходят на работа, а и няма нищо лобистко в закона, от което може да се крадне[/quote]

  Ха-ха-ха. Нищо лобистко нямало в закона.

  Направихме заменките, нашите хора застроиха всичко и направиха вериги хотелчета. След тях никой друг няма право да навлиза в този бизнес. Ей на това генийите като теб му викат "нелобистки закон".

 31. 31 Профил на ръца пръца
  ръца пръца
  Рейтинг: 860 Гневно

  всичките са като шибаният ми премиер - тунеядци експерти!

  птицата може да се влюби в риба, но къде ще живеят...
 32. 32 Профил на venkata333
  venkata333
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Нещо свястно да се направи. Браво!!!

 33. 33 Профил на penkah
  penkah
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Закон за връщане на заграбените гори и земи, внесен чрез Гражданска инициатива в НС
  http://www.greenparty.bg/index.php?option=com_content&view=article&id=9008%3A2013-06-21-05-26-56&catid=132%3A2010-12-17-08-35-25&Itemid=100018&lang=bg

 34. 34 Профил на dun
  dun
  Рейтинг: 649 Неутрално

  До коментар [#9] от "mnogosamkrasiva":

  можеш ли да обясниш каква е връзката между:

  1. националните паркове и еврофондовете

  2. как и какви пари вземат природозащитниците за сега съществуващите национални паркове

  ? ? ? ?

 35. 35 Профил на Lelja Agatha
  Lelja Agatha
  Рейтинг: 581 Неутрално

  [quote#30:"Отнесен"]Ха-ха-х. Нищо лобистко нямало в закона. [/quote]
  Мисля, че предложението е само тактическо - "Я, какво, хубаво решение - да кажат протестиращите - да ги оставим да поработят година, за да го реализират".
  И това на фона на мораториум срещу разрушаването на незаконните строежи.
  Ама тия за големи балъци ни имат.

 36. 36 Профил на mnogosamkrasiva
  mnogosamkrasiva
  Рейтинг: 492 Неутрално

  dun, обяснявам, че явно не разбираш добре нещата...
  Имаш си национален парк, защитена територия и други. Кандидатстват за евро парички от еко проекти от ЕС именно за тези територии, че иначе малко еко парички има за някой булевард или друго. Прибираш паричките без да направиш нищо. Щастлив си, че си измамил балъците, които мислят, че си еколог. Заминаваш на почивка в Швейцария да си харчиш паричките. Сега дали разбра връзката или пак нещо ти се губи?

  Винаги нося нож... в случай, че някой ми предложи торта
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK