ЕС и Китай най-вероятно ще се договорят за слънчевите панели

ЕС и Китай най-вероятно ще се договорят за слънчевите панели

© РойтерсЕвропейският съюз и Китай най-вероятно ще успеят да стигнат до споразумение, с което да преодолеят конфликта за дъмпинга на слънчеви панели, внасяни от Китай в Европа. Това потвърдиха длъжностни лица и от двете страни в преговорите в края на миналата седмица, съобщава списанието "Бизнес наблюдател". Договорката е опит да се овладее опустошителната търговска война между тях за широк спектър от стоки (от стомана до вино).


Китай предлага да определи "таван" за годишния обем на износа на слънчеви панели за Съюза, твърди и новинарската служба при стоковата борса в Шанхай. Според предложението, от Китай ще се изнася не повече от 10 гигавата (GW) фотоволтаични модули за ЕС годишно и това ще става при минимална цена от 0.5 евро на ват. В замяна азиатската държава очаква Европа да отмени или намали митата върху китайските соларни панели.


Миналия месец ЕС наложи антидъмпингова такса от 11.8% на вноса на слънчеви панели от Китай. Таксата ще се увеличи до над 47% до август, в случай че все пак не бъде постигнато споразумение.
Причината е, че Европейската комисия обвинява Китай, че залива Европа с евтини слънчеви панели, които се продават под себестойността на производството.


Затова е наложително Брюксел и Пекин да намерят решение на най-големия в историята си търговски спор. Европейските защитници на свободната търговия – Великобритания и Германия, искат да избегнат влошаването на отношенията с Китай – втория по големина европейски търговски партньор. В същото време ефектът от свръхкапацитета и спадането на цените на европейските соларни фирми беше подценен – в петък немската група "Conergy" подаде молба за несъстоятелност.

Коментари (16)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2169 Неутрално

  Абе света се развива в България обаче за четири милиона българи единствената цел в живота е какво ще ядат и да не останат на студено през зимата.

 2. 2 Профил на focusnik
  focusnik
  Рейтинг: 648 Неутрално

  Тъй де, ще се договорят. Нали голяма част от фабриките за соларни панели в Китай са на западноевропейски фирми.

 3. 3 Профил на hagan
  hagan
  Рейтинг: 541 Любопитно

  каде отива пазарната икономика ако има лимити
  може би към естествения и край да се върнат националните които защитават икономиката и населението

 4. 4 Профил на 100 Рублей за Доллар
  100 Рублей за Доллар
  Рейтинг: 1127 Весело

  Китайците клекнаха .... хаха След споразумението за търговия м/у САЩ и ЕС ще клекнат пак

  Трудно е да извиваш ръцете на клиента си, това се отдава само на руШнаците в техните бивши азиатски и 16-та републики...

  Жуеш нагло ть1 хамон... Ах, как видно что шпион...!
 5. 5 Профил на seekingman
  seekingman
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Разбира се, че ще се разберат. Ако Китай приеме ответни мерки и започне търговска война, Европа съвсем ще закъса. Освен това, много трудно се доказва дъмпинг. Проблема на Европа не е евтиния китайски внос, а дивия социализъм, който се вихри!

 6. 6 Профил на baphomet
  baphomet
  Рейтинг: 381 Неутрално

  До коментар [#2] от "focusnik":

  Ще се договорят, защото китайците ще наложат същите мита, например на виното от ЕС, а те са най-големия купувач на такова вино. Това ще доведе до много по-големи загуби (с основни потърпевши Франция, Италия, Испания) за Европа, отколкото за Китай

 7. 7 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2861 Неутрално

  Няма смисъл от цялата тази патардия, защото не останаха европейски фирми, произвеждащи сл.панели... всичко фалира.

  Единствената останала SolarWorld AG бере душа на 40 цента акцията.
  http://www.comdirect.de/inf/aktien/detail/chart.html?timeSpan=5Y&ID_NOTATION=142944#timeSpan=SE&e&

  По-добре би било да оставят китаецът да доставя панелите за без пари и да свалят разходите за изграждане, отколкото да се мъчат да бранят някакви несъществуващи фирми (изчезнали като птицата Додо) в чийто продук няма никаква мисъл.

 8. 8 Профил на 42
  42
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Това което се случва е пълно малоумие и е за сметка на европейците, за какво клякане изобщо става дума.

  След комунистите най-много мразя антикомунистите!
 9. 9 Профил на Дамян
  Дамян
  Рейтинг: 1334 Неутрално

  До коментар [#3] от "hagan":В правилата за свободна търговия дъмпингът е забранен. Още от средата на 19-ти век. И забележи, антидъмпинговата политика се е зародила като елемент от антимонополната. Защото след дъмпинг, следва монопол. Това си го знаят хората още прези 150 г.
  Въпросът е дъмпингов ли е износът на Китай. Е те този въпрос е малко сложен. В случая с фотоволтаиците излизат все повече аргументи, че е прекалено агресивен, отдалечен от себестойноста на стокат и то не според стандарта в Европа, а според този в Китай. Когато има налична голяма разлика в тези стандарти е прието да се търси някаква средна стойност на себестойноста.

 10. 10 Профил на Дамян
  Дамян
  Рейтинг: 1334 Неутрално

  До коментар [#7] от "Ф.Нинов": Така е, но остава въпросът за качеството. Ако остави на Китай въпроса с качестово и с РАЗВИТИЕТО (иновации, осъвършенстване) нивото на соларните панели вероятно ще остане такова, каквото е сега. Лошото е, че големите европейски компании няма да могат да финансират в развитие на технологиита. Но... ще го напряват американците, японците, корейците.

 11. 11 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2861 Неутрално

  До коментар [#10] от "Дамян":

  За Дойчо остават други области в които конкуренцията идва не от Китай, а от САЩ и Япония, например:

  - три герм. фирми имат 60% св.паз.дял при инверторите, който като елемент от соларното съоръжение предст. 10% от цялостните разходи

  - фирмата WACKER CHEMIE AG има 25% св.паз.дял на полисилиции

  Иначе ако при соларните панели има нужда от тех. развитие корейският Самсунг ще удари от раз $10 млрд. на масата и за няколко години ще убие всичко живо що шава.

 12. 12 Профил на Дамян
  Дамян
  Рейтинг: 1334 Неутрално

  До коментар [#11] от "Ф.Нинов": Мерси за инфото!
  Чувал съм, че италиански компании са доста в областта на соларите. Силни в технологичните решения и ефективноста на панелите. Силни в иновациите, в следващото поколение солари. До колко е вярно това? Някакви източници?

 13. 13 Профил на seekingman
  seekingman
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#10] от "Дамян":
  Качеството зависи най-вече от технологиите и степента на елеминиране на човешкия фактор. Бъди сигурен, че в Китай заради масовото производство се използват последните изцяло автоматизирани технологии. Да не говорим, че се прави силна развойна дейност и китайските университети са на много високо ниво.
  Много от големите производители затова са там - масово производство с високо качество. Цената в Китай на работната ръка се повиши доста и затова ръчните производства се местят във Виетнам, Лаос и т.н.
  Социализмът в Европа ни докара до тази неконкурентност и изоставане.....

 14. 14 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2861 Неутрално

  До коментар [#12] от "Дамян":

  При 98% пазараен дял при панелите на китайските фирми никой не се интересува как са разпределени останалите 2%.

  Обаче най-колямата жертва на агресивната ценова политика са самите китайски фирми, които освен огромни дългове към местни банки имат и катастрофални фин. резултати (от рода: чиста загуба от $1 млрд, при $2 млрд. оборот) .... така, че в момента самите китайски фирми за панели фалират наравно (със същите темпове) с европейските.

  Китайските банки ще станат собственици, ще дадат някой друг заем, разпалвайки огъня наново... в близко бъдеще не се вижда тенденция за намалеяване на огромите производствени свърхкапацитети.

 15. 15 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4497 Любопитно

  "ЕС и Китай най-вероятно ще се договорят за слънчевите панели"

  Много ясно, че ще се споразумеят.... ЕС има нужда от добри икономически отношения с Китай, както и Китай с ЕС!

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 16. 16 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 1841 Неутрално

  [quote#8:"42"]Това което се случва е пълно малоумие и е за сметка на европейците, за какво клякане изобщо става дума. [/quote]
  Има си хас да не се договорят. Това си ценова картелна договрка на гърба на европепйските хамстери във въртележките, които в случая са абсолютно безазщитни.
  Но това не е всичко, което е приготвено за европейския хамстер. В Испания съвсем сериозно подготвят данък върху слънцето - те имат опит в тия неща още от Средновековието:

  http://globaleconomicanalysis.blogspot.com/2013/07/spain-levies-consumption-tax-on-sunlight.html#7ghQvG3iWmyLYVtl.99

  Не са рекли, не са го решили в Брюксел да приложат челния испански опит в цяла Европа "да спасят индустрията".
  За тези, дето не ползват английски и чакат да паднат още панелките и си инсталират системи на покривите и се пооткачат от енергото да им светна, че испанския закон предвижда данък и върху абсолютно самостоятелните инсталации, така че цените по които получаваш ток да не са по-ниски от тези в мрежата.
  Мотиви - бол. И всичките напълно "разумни".

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK