Ветроенергийна асоциация: Атаките срещу ВЕИ-сектора са в интерес на малък кръг играчи на енергийния пазар

Ветроенергийна асоциация: Атаките срещу ВЕИ-сектора са в интерес на малък кръг играчи на енергийния пазар

© Юлия ЛазароваБългарска ветроенергийна асоциация (БГВЕА) категорично се противопоставя на "поредния опит за очерняне на най-прозрачния от всички сектори в енергетиката" по повод твърдения от годишния доклад на финансовото разузнаване на държавната агенция "Национална сигурност", чрез които се спекулира за възможни "опити за използване на дейността на ВЕИ дружества с цел изпиране на пари".


От асоциацията призовават държавните институции да бъдат по-отговорни и обективни в своите публикации и изказвания. "Сегашното им отношение към възобновяемата енергия като обществен враг номер едно е твърде недалновидно и е по-скоро в интерес на малък кръг олигополистични играчи на енергийния пазар, а не в интерес на страната като цяло. "


Към настоящия момент в България има 677 мегавата инсталирани мощности от ветроенергийни паркове, които се управляват от 178 фирми. Данни за всички тези фирми са публично достъпни в онлайн регистър, поддържан от Агенцията за устойчиво енергийно развитие, декларират от асоциацията. Повече от половината от реализираните мощности притежават лиценз за производство на електроенергия, издадена от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране и са финансирани чрез кредити, отпуснати от международно признати финансови институции, включително Европейската банка за възстановяване и развитие, отчитат още от БГВЕА.
Според тях, изключително притеснителна е тенденцията държавни институции в лицето на ДАНС и министъра на енергетиката да стават проводници за спекулации за общо очерняне на имиджа на дружества, които произвеждат енергия по екологично чист и безопасен начин, използвайки местни ресурси и развивайки местната икономика.


В доклада на ДАНС липсват обективни доказателствени материали или препратки към такива, на базата на които са формулирани твърденията. Макар и напълно неаргументирани, тези твърдения и последвалите ги изказвания на висши държавни служители, дискредитират производството на екологично чиста енергия като "съмнителна дейсност", предупреждават от асоциацията и заявява, че строго осъжда всякакви форми на криминална дейност и счита, че такива случаи следва да бъдат преследвани с цялата строгост на закона.


"Абсолютно е недопустимо обаче цял един сектор да бъде очернян без да са изнесени доказателства дори за един конкретен случай на установена злоупотреба," заявявт от БГВЕА.


Те напомнят още, че след повече от век развитие на енергетика, основана на изкопаеми горива е ясно, че с изчерпването на ресурсите, технологиите за добиване на този тип енергия стават все по-скъпи и се концентрират в ръцете на все по-малко хора. От друга страна, за по-малко от 10 години активно комерсиално развитие на зелена енергетика в България, все повече български граждани могат да станат съсобственици във ВЕИ проект.

Коментари (78)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на ДЗВЕР
  ДЗВЕР
  Рейтинг: 583 Неутрално

  ... ми на пазара... и кой сака да си купува от вазе... или от "панелите"... стига сме ви пълнилЕ гушите.

  опозиция на всяка власт, отпор на всяка тъпота...
 2. 2 Профил на flagellumdei
  flagellumdei
  Рейтинг: 688 Неутрално

  Има си хас да не плюят срещу възобновяемите източниците. Но и много от тях се експлоатират на база корупционни практики.

  България е древна и заслужава много повече!
 3. 3 Профил на badjanak
  badjanak
  Рейтинг: 881 Неутрално

  Баста!

  "Не бъди сладък, ще те изядат, не бъди горчив, ще те изплюят" "Всеки се оплаква от липса на пари, от липса на ум-никой" Еврейски мъдрости.
 4. 4 Профил на flagellumdei
  flagellumdei
  Рейтинг: 688 Неутрално

  До коментар [#1] от "dzwer":

  Това не е пазар за чушки и домати. Не всеки може да произвежда, продава и купува. Но затова трябва да сме благодарни и на такива гении като теб.

  България е древна и заслужава много повече!
 5. 5 Профил на TrakerBG
  TrakerBG
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Абсолютно видимо и ясно е, че и малки, и големи производители са собственост на чуждестранни офшорни фирми. Това е видимо и добре известно и в тази връзка, изказването на Асоциацията е правилно, навременно и... глупаво.

  Практикуването и толерирането на тъпотия е престъпление.
 6. 6 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2069 Неутрално

  До коментар [#4] от "flagellumdei":

  И защо "зелената" енергия е по скъпа от традиционната? А?
  На малоумни ли ни правите?

 7. 7 Профил на flagellumdei
  flagellumdei
  Рейтинг: 688 Неутрално

  До коментар [#6] от "deaf":

  По-скъпа е в България. Не в останалия свят. Загря ли?

  България е древна и заслужава много повече!
 8. 8 Профил на flagellumdei
  flagellumdei
  Рейтинг: 688 Неутрално


  Post navigation
  ← Предишна статия Следваща статия →
  Коментар: За кого е скъпа зелената енергия?
  8 ноември 2012 | Марияна Янева

  Който следи изказванията на държавни служители и български медии за възобновяемите източници на енергия, най-вероятно е останал с впечатлението, че зелената енергия е изключително скъпа, въобще не ни е нужна, ама я има понеже от ЕС ни я искат и общо взето с нея се занимават само спекуланти и печалбари, на гърба на народа.

  България е древна и заслужава много повече!
 9. 9 Профил на flagellumdei
  flagellumdei
  Рейтинг: 688 Неутрално

  Този “черен” образ на зелената енергия у нас съвсем не е случаен. Той е логичният и съзнателно търсен завършек на една ПР кампания имаща за цел да намери удобен виновник за неудобния факт, че цената на енергията, която потребяваме, расте.

  Както е казал Гьобелс: “Една лъжа, повторена сто пъти, става истина”.

  И така днес у нас, оказва се, е доста разпространено схващането, че бедна България не може да си позволи да развива скъпа зелена енергия. Вместо това, трябва да заложи на по-достъпната ядрена енергия, защото тя е евтина.

  Няма да се опитвам да убеждавам никого в екологичните предимства на зелената енергия или как тя сега се представя за скъпа само защото субсидиите за нея са явни, докато тези за конвенционалните източници на енергия са скрити. Предпочитам да представя една друга икономическа перспектива.

  България е древна и заслужава много повече!
 10. 10 Профил на flagellumdei
  flagellumdei
  Рейтинг: 688 Неутрално

  Каквито и да било спорове за моментните цени на зелена, кафява или ядрена енергия, са просто нерелевантни, защото неудобната истина всъщност е, че всеки източник на енергия е безплатен.

  Да, точно така, и петролът, и природният газ, и ядреното гориво и слънчевата енергия, и вятърът, и водата, и биомасата от растенията и геотермалната енергия – всички те са безплатни. Нищо не плащаме на природата за правото да добиваме енергия от съответния източник – бил той изчерпаем или възобновяем. Плащаме на хората, които притежават технологиите за добиване на енергия от тези източници и това определя цената на енергията за нас.

  И точно тук зелената енергия започва да става неудобна и скъпо струваща. Неудобна, защото основната разлика между технологиите за извличане на енергия от възобновяеми източници и технологиите за извличане на енергия от изчерпаеми източници е в това, колко хора имат достъп до тях.

  България е древна и заслужава много повече!
 11. 11 Профил на flagellumdei
  flagellumdei
  Рейтинг: 688 Неутрално

  След повече от век развитие на енергетика основана на изкопаеми горива е ясно, че не всеки може да си построи ТЕЦ или АЕЦ. С изчерпването на ресурсите, технологиите за добиване на енергия от изкопаеми горива стават все по-скъпи и се концентрират в ръцете на все по-малко хора.

  От друга страна, за по-малко от 10 години активно комерсиално развитие на зелена енергетика, вече почти всеки може да си инсталира слънчев панел или малък ветрогенератор, или пък да стане съсобственик във ВЕИ проект. Повече производители, повече конкуренция, по-ефективни технологии и все по-ниски цени.

  Зелената енергия излиза скъпо. Но на кого? На потребителите на енергия, на които зелената енергетика дава шанс да бъдат и производители, или на малцината, в чийто ръце са съсредоточени средствата за конвенционално доставяне на енергия от изкопаеми горива?

  България е древна и заслужава много повече!
 12. 12 Профил на xrp43572691
  xrp43572691
  Рейтинг: 1211 Весело

  Споко бре, асоциираните. Протестиращите пред МС ще ви решат проблема и то безплатно - ще се върне пак Бойко и ще настъпи царство Цветелинино отново... до февруари, когато хората видят пак в сметките си едно 30% отгоре за зелена енергия.

 13. 13 Профил на flagellumdei
  flagellumdei
  Рейтинг: 688 Неутрално

  Природни източници

  Възобновяемите източници на енергия периодично се възстановяват от природата . Такива са слънцето, вятъра, водата, биомасата и топлината на самата Земя. Съвременните технолгии превръщат естествената енергия на тези природни източници в такава, която може да бъде използвана от човека - електричество, топлина и горива.
  Характерна черта на тези технологии е, че те не излъчват никакви или почти никакви парникови газове .[1]

  Ние имаме повече от достатъчно енергия

  Възобновяемите източници на енергия биха могли да задоволят 3087 пъти по-голямо потребление на енергия от сегашното!

  Технически достъпните възобновяеми източници на енергия в момента са много малко. Въпреки това, те биха могли да осигурят около 6 пъти повече енергия от тази, която се използва в момента в целия свят. При това завинаги.

  България е древна и заслужава много повече!
 14. 14 Профил на flagellumdei
  flagellumdei
  Рейтинг: 688 Неутрално

  Повечето възобновяеми източници на енергия директно или индиректно водят началото си от слънцето. Слънчевата енергия може направо да бъде използвана за отопление чрез слънчеви топлинни колектори или пък за производство на енергия от слънчеви панели. Слънцето предизвиква появата на вятъра, движението на вълните и растежа на биомаста. Вятърната енергия и енергията на морските вълни силно зависят от климатичните условия, които пък от своя страна зависят от слънцето. Слънчевата светлина е нужна за процеса фотосинтеза, чрез който всички растения (биомасата) нарастват. Така че слънчевата енергия индиректно може да бъде използвана за вятърните турбини, водната енергия, както и за системите за биомаса.
  Геотермалната енергия произлиза от изначалното формиране на земята, от радиоактивното разпадане на минералите и от слънчевата енергия, поглъщана от земната кора. Тя може да бъде използвана за топлина и за производство на енергия. Приливната енергия, използвана за производство на електричество, е единствената форма на енергия, която води началото си директно от относителното движение на системата Луна-Земя . Приливогенериращите сили на Луната и Слънцето, комбинирани с въртенето на Земята около оста й, предизвикват приливите и отливите.

  България е древна и заслужава много повече!
 15. 15 Профил на heatseeker
  heatseeker
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Не съм убеден колко точно ни струват и ще ни струват ВЕИ-тата, но параметрите, с които се съгласиха днешните ни управляващи около "Южен поток", ще ни излязат през носа!

  Свобода за Надежда Савченко!
 16. 16 Профил на flagellumdei
  flagellumdei
  Рейтинг: 688 Неутрално

  ФОТОЕЛЕКТРИЧНИТЕ (ФЕ) ТЕХНОЛОГИИ генерират енергия чрез слънчевата светлина. Тайната на този процес е употребата на полупроводникови материали като силиция. Когато светлината попадне върху полупроводниковия материал от него се избиват електрони и се генерира електричен ток (EТ). Една ФЕ система не се нуждае от пряка слънчева светлина. Чрез нея може да се генерира енергия дори в облачен ден.
  ИНСТАЛАЦИИТЕ, КОНЦЕНТРИРАЩИ СЛЪНЧЕВАТА ЕНЕРГИЯ (CSP), или още наричани слънчево-топлинни системи, произвеждат електричество като концентрират слънчевата лъчиста енергия, превръщат я в топлинна, създават загрята до висока температура пара или газ, които от своя страна задвижват турбини или моторни двигатели. Големи огледала концентрират слънчевата енергия в една единствена линия или дори в точка. Образуваната топлина се използва за генериране на пара. Тази гореща, под високо налягане пара се използва за да задвижва турбини, които прозивеждат електричество.

  България е древна и заслужава много повече!
 17. 17 Профил на flagellumdei
  flagellumdei
  Рейтинг: 688 Неутрално

  КОЛЕКТОРИТЕ НА СЛЪНЧЕВА ТОПЛИНА са базирани на изпитан с години метод. Слънцето загрява течност, която се намира в тъмен съд. Тази технология осигурява енергия за най-различни нужди: от топла вода за домакинството или за отопление, през загряването на басейни до базирани на слънцето системи за охлаждане на дома, индустриални процеси на загряване или обезсоляване на питейна вода.

  През последните 20 години ВЯТЪРНАТА ЕНЕРГИЯ се превърна в най-бързо развиващият се източник на енергия в света. Различните турбини могат да генерират от няколко kW до повече от 7,000 kW. Най- големите са високи над 130 м. Една голяма вятърна турбина може да произвежда ел. ток за около 5 000 домове. През 2008 вятърната енергия е произвела електричество за 35 милиона домове в ЕС. Повечето турбини в момента оперират с хоризонтални оси и три равномерно раздалечени перки, закачени на ротор, чиято мощност се пренася до генератора. По-нататък произведеното електричество се отправя надолу по мачтата до трансформатор, а след това и към местната електрическа мрежа.

  България е древна и заслужава много повече!
 18. 18 Профил на flagellumdei
  flagellumdei
  Рейтинг: 688 Неутрално

  БИОМАСАТА е широко понятие, използвано за живи биологични материали, които могат да бъдат използвани като източници на енергия. Тя включва дървета, растения, водорасли, както и отпадъци от селскостопански или горски дейности и бита. Енергията, която се генерира от биомасата може да се използва за най-различни цели: за отопление, за производство на електричество или за горива за транспорта.

  ГЕОТЕРМАЛНИТЕ СИСТЕМИ ЗА ПРОИЗВОДСТВО НА ЕНЕРГИЯ използват естествената топлина на Земята, за да изпаряват вода или органични вещества. Съдадената пара по-натътък се използва, за да задвижи турбините, които произвеждат електричество. В Нова Зеландия и Исландия този метод се използва от десетилетия. В Европа технологията е още в експериментална фаза на развитие, но друг вид Геотермални системи за отопление са използвани широко. Тези системи се нуждаят от по-ниски температури и загрятата вода се използва директно. Значителен дял от енергията, от която се нуждае Европа може да се осигури от геотермална енергия.  ХИДРОЕНЕРГИЯТА е енергията на водата. Хидроелектричесвото е електроенергията, произведена чрез силата на водата, съхранявана в язовири. Водното налягане (създадено от тежестта на водата и гравитацията) форсира водата през витлата на турбината и така механичната енергия се превръща в електричество. Малките хидроенергийни съоръжения са разположени на реки и не се нуждаят от сериозно количество вода, огромни конструкции или големи диги и язовири.

  България е древна и заслужава много повече!
 19. 19 Профил на flagellumdei
  flagellumdei
  Рейтинг: 688 Неутрално

  Не е толкова просто – Бариерите пред Възобновяемите Източници

  ВИСОКИ НАЧАЛНИ РАЗХОДИ: Обикновенно инвестиционните разходи за възобновяемите технологии са по-големи от конкурентните им стари енергийни източници. През последните 20 години, обаче, се забелязва задълбочаващото се сериозно поевтиняване на възобновяемата енергия.[5]

  СУБСИДИИ ЗА КОНКУРИРАЩИТЕ ГОРИВА: Внушителните държавни субсидии, наливани в ядрената енергия и изкопаемите горива, както и в начина, по който е организирана сега енергоразпределителната ни мрежа не позволяват на възобновяемата енергия да добие достойно поле за изява. Ето защо системите за финансова подкрепа трябва да се насочат към възобновяемата енергия. Германските ‘стимулиращи тарифи’ се копират по целия свят и са една успешна история, подкрепяща възобновяемите източници на енергия.  ВЪНШНИ РАЗХОДИ: Въпреки че въздействието върху природата и свързаните разходи често се включват в сравнението между възобновяемата и конвенционалната енергия, инвеститорите рядко се съобразяват с тези екологични разходи, при вземането на решения.

  Съществуват противоречиви мнения относно екологичната и икономическата устойчивост на биогоривата. Повечето организации, защитаващи околната среда вярват, че при сегашните обстоятелства биогоривата могат да предизвикат екологични и социални проблеми, ако играят основна роля в транспортната или енергийната политика.

  България е древна и заслужава много повече!
 20. 20 Профил на flagellumdei
  flagellumdei
  Рейтинг: 688 Неутрално

  Голямомащабните срещу малкомащабните – 100% възобновяеми източници е напълно възможно
  Изследването ‘RE-thinking 2050’, направено от Европейския съвет за възобновяема енергия очертавава пътя, по който енергийните нужди на ЕС за електричество, отопление, охлаждане и транспорт, могат да бъдат осигурявани на 100% чрез възобновяема енергия. Постигането на тази цел не е въпрос на технологии, а на политическа воля.[5]
  Един голям дял от световната енергия през 2050 ще бъде произвеждана от децентрализирани енергийни източници. Въпреки това, голямомащабните източници на възобновяема енергия ще бъдат все още необходими. Така ще бъде постигнато бързо преминаване към енергийна система, базирана на възобновяемите източници на енергия. По тази причина големите крайбрежни вятърни ферми и слънчеви електроцентрали, в слънчевите райони на света, ще играят изклютелно важна роля. [3]

  Източници
  [1] EREC/Greenpeace Energy [R]evolution, Sven Teske, Arthouros Zervos, Oliver Schäfer, January 2007www.erec.org/fileadmin/erec_docs/Documents/Publications/energy_revolution.pdf
  [2] Източник на диаграмата: адаптация на Brightonart от WBGU в EREC/Greenpeace Energy [R]evolution, 2007
  [3] Състоянието на възобновяемата енергия в Европа, 9th EurObserv’ER Report, 2010www.energies-renouvelables.org
  [4] Източник на диаграмата: адаптация на Brightonart от 9th EurObserv’ER Report, 2010www.energies-renouvelables.org
  [5] EREC, RE-thinking 2050 study www.rethinking2050.eu

  © Energy Union. Използваните снимки са предоставени от WIP или Shutterstock

  България е древна и заслужава много повече!
 21. 21 Профил на Sion
  Sion
  Рейтинг: 483 Весело

  Тц, тц ,голем проблем за Прокопиев,Златев,Бориславова,ам...

  В Дневник може да наричате Боцко -Тиква,Станишев-Гей ,Костов-Мавър,но ако отворите дума за Плевнелиев,сте бан на секундата,
 22. 22 Профил на ДЗВЕР
  ДЗВЕР
  Рейтинг: 583 Весело

  До коментар [#4] от "flagellumdei":

  ... я умник... Кат' не е трЪговиА с домати, а уж регулирана от комисиА, що от 2007 до края на 2009 има само едни 60-70 МВт ВЕИ, а само за три гОдин стана'а над 'иляда...Е ся както за 'сички турци- тъй и за гол Асан- ограничаване на производството...

  опозиция на всяка власт, отпор на всяка тъпота...
 23. 23 Профил на flagellumdei
  flagellumdei
  Рейтинг: 688 Неутрално
 24. 24 Профил на popovski31
  popovski31
  Рейтинг: 1298 Весело
 25. 25 Профил на flagellumdei
  flagellumdei
  Рейтинг: 688 Неутрално

  До коментар [#22] от "dzwer":

  Щото си тъп. Какво стана 1 януари 2007 г.?

  България е древна и заслужава много повече!
 26. 26 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2069 Неутрално

  До коментар [#7] от "flagellumdei":

  Пак се опитваш да послъгваш! Страните от Третият свят се отказаха от "зелената" енергия,защото ние от Запада се опитахме да ги измамиме,като им построим уж "безплатно" ВЕИ,срещу бъдещи договори за ток.
  Никой не може да ми обясни научно,защо "зелената" енергия е по-скъпа. В Япония вече се връщат към атомната енергия.

 27. 27 Профил на гражданин
  гражданин
  Рейтинг: 511 Неутрално

  А от дългосрочните договори ще се откажат ли?

 28. 28 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 1445 Неутрално

  Вятърничевите и слънчасалите тарикати защо пищят?

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 29. 29 Профил на eurogi
  eurogi
  Рейтинг: 636 Неутрално

  До коментар [#5] от "TrakerBG":
  Откъде е абсолютно видимо и ясно?Мен друго ми е абсолютно видимо и ясно-ветропарка на Бузлуджа-72.5 мвт е на голямата швейцарска фирма Алпик.Ветропарк Българово-33 мвт е на германска фирма.Наскоро ветропарк Храброво 17 мвт бе купен от Лукойл от предишния му собственик-датския лидер на световния сектор за вятърна енергия-Вестас.EWN притежава ветропарк Каварна-16 мвт.Най-големия ветропарк в България,край с,Поручик Чунчево от 156 мегавата е собсвтеност на AES-голяма американска енергийна компания ..Дотук само стигнахме горе долу половината вятърни мощности в България.

 30. 30 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2069 Неутрално

  До коментар [#25] от "flagellumdei":

  Това,което трябва да се обяснява с много думи,не струва пукната пара. Кажи ми с две думи,какво искаш да кажеш!

 31. 31 Профил на flagellumdei
  flagellumdei
  Рейтинг: 688 Неутрално

  До коментар [#26] от "deaf":

  Как ги роди тези бисери? Страните от третия свят нямат технологиите за тези неща.
  Япония се била връщала към ядрената енергия? Глупотемина достойна за цитиране.
  Никой не може да ти обясни, защото никога не разбираш. И им писва.

  България е древна и заслужава много повече!
 32. 32 Профил на flagellumdei
  flagellumdei
  Рейтинг: 688 Весело

  До коментар [#30] от "deaf":

  Чукча писател, а?

  България е древна и заслужава много повече!
 33. 33 Профил на eurogi
  eurogi
  Рейтинг: 636 Неутрално

  Като цяло изказването на ДАНС е наистина абсолютна простотия...Огромната част от 677 мегавата вятърни мощности в Бг са с абсолютно ясна собственост.Но от ДАНС досега не съм видял някакво смислено действие или изказване,така,че и на това не се учудвам...

 34. 34 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2069 Неутрално

  До коментар [#31] от "flagellumdei":

  Ти не слушаш ли новините? Япония се кани да отвори дванадесет (12),ако не се лъжа,реактора!
  Но това сте вие...и аз не знам как да ви нарека! Когато немате доводи изпрасквате едно от сорта:"...ти си тъп и нема какво да ти обяснявам..."

 35. 35 Профил на petrovx
  petrovx
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Или шепат асъс скъпата енергия атакуват моя джоб?

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 36. 36 Профил на ДЗВЕР
  ДЗВЕР
  Рейтинг: 583 Весело

  До коментар [#25] от "flagellumdei":
  ...... на заплатка при нЕкой "зелен токаджиА" си май... Що протекциАта за "децентрализиране" на производството не проработи след 2009... що не заработи за "зелен покрив"...що го нЕма китайскиА завод за еФтини панели... ДКЕВР и министерчето нЕма'а акъл как да работАт... ша започнат да излизат и цените на рушветЕте, вземани за брЪзото издаване на лиценз и т.н, та до "врЪзването"...

  опозиция на всяка власт, отпор на всяка тъпота...
 37. 37 Профил на TrakerBG
  TrakerBG
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#29] от "eurogi":

  От търговския регистър и регистъра на самата Асоциация. А тия приказки за AES ми ги говори, когато провериш дали прословутите AES България не са собственост на дружество, регистрирано на Вирджинските о-ви. Офшорна зона. Оттам нататък - не търси собственик. Може да съм аз, може да си ти.
  EVN? Знаеш ли кои са собствениците му? И т.н.
  Казвам го ясно - няма нарушения на закона при собствеността. Това не значи, че собственикът е ясен.

  Практикуването и толерирането на тъпотия е престъпление.
 38. 38 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2069 Неутрално

  До коментар [#32] от "flagellumdei":

  2000-та година нефтът беше $10,а днес е над $100! А обясни ми защо е така?! Но без да ми цитираш идиотската мисъл на Адам Смит за "невидимата ръка на пазара".

 39. 39 Профил на flagellumdei
  flagellumdei
  Рейтинг: 688 Неутрално

  До коментар [#38] от "deaf":

  Изчерпва се, но нали беше много умен ....

  България е древна и заслужава много повече!
 40. 40 Профил на eurogi
  eurogi
  Рейтинг: 636 Неутрално
 41. 41 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2069 Неутрално

  До коментар [#39] от "flagellumdei":

  През 19-ти век същите такива апокалиптични малоумници като тебе,са казвали,че въглищата ще се изчерпят. Но те,и до днеска има въглища!

 42. 42 Профил на flagellumdei
  flagellumdei
  Рейтинг: 688 Весело

  До коментар [#36] от "dzwer":

  Първо се научи да пишеш грамотно.

  България е древна и заслужава много повече!
 43. 43 Профил на flagellumdei
  flagellumdei
  Рейтинг: 688 Весело

  До коментар [#41] от "deaf":

  Има трънки. Качествените въглища отдавна са изгорени.
  Но ти си чукча писател.

  България е древна и заслужава много повече!
 44. 44 Профил на flagellumdei
  flagellumdei
  Рейтинг: 688 Неутрално

  Япония се отказва от ядрената енергетика
  Така тя става третата страна, след Германия и Швейцария, която обявява намерение да спре реакторите си след бедствието на 11 март 2011 г. във Фукушима
  АЕЦ "Фукушима-1" преди и след инцидента АЕЦ "Фукушима-1" преди и след инцидента

  Японското правителство обяви, че планира до 2040 г. постепенно да се откаже от производството на ядрена енергия.

  Решението е част от преразгледаната енергийна политика на страната и се взима 18 месеца след аварията в АЕЦ "Фукушима".

  Япония става третата страна, след Германия и Швейцария, която обявява намерение да спре реакторите си след бедствието на 11 март 2011 г. във Фукушима (220 км североизточно от Токио), отбелязва АФП.

  Предложената днес нова енергийна политика бележи голяма промяна, тъй като Япония десетилетия наред подкрепяше ядрената енергетика, допълва АП.

  Планът призовава за по-голям дял на възобновяемата енергия и устойчиво използване на изкопаемите горива.
  още по темата
  Ядрената енергетика ще остане водеща в България
  Ядрената енергетика ще остане водеща в България
  15 коментара към статията 15 | Статията е разгледана 6713 пъти6713
  21.03.2011

  Япония започна да преразглежда енергийната си политика след аварията във Фукушима, предизвикана от силното земетресение и вълни цунами.

  Преди злополуката бедната на ресурси Япония разчиташе на ядрената енергетика за една трета от енергията си и планираше до 2030 г. да увеличи делът й до 20%.

  България е древна и заслужава много повече!
 45. 45 Профил на flagellumdei
  flagellumdei
  Рейтинг: 688 Неутрално

  Нефтът свършва, почват войни за черно злато
  Автор: Мила БОЕВА
  22.04.2010 | 21:40
  Прочетена: 1795 |
  Коментари: 1
  Нефтът свършва, почват войни за черно злато

  Дефицитът на нефт може да доведе до изостряне на геополитическата ситуация и да предизвика колапс в нестабилните страни, предупреждава италианският вестник La Repubblica. Изданието цитира доклада на Пентагона Joint Operating Environment'2010, където няколко тревожни страници са посветени на надвисналата заплаха от енергийна криза. Става въпрос за документ, който висшето военно командване на американските въоръжени сили подготвя на всеки две години, за да анализира обстановката, в която световната сила номер ще действа в близко време.

  В доклада се съдържа еднозначно послание: през 2012 г. световните нефтени запаси могат да се изчерпят, а цените на черното злато да станат неконтролируеми. Това обаче съвсем не е всичко. Още през 2015 г., по данни на аналитиците на Пентагона, разликата между галопиращото търсене и намаляващите оферти може да достигне 10 млн барела на ден, пише изданието. И прогнозите на Пентагона съвсем не са уникални. От доста месеци тревожни сигнали постъпват от експерти, аналитици, икономисти. По данни на Оксфордския университет, оценките на световните запаси от нефт са преувеличени трикратно.

  Очаква се в периода 2011-2015 на нефтените пазари да се разгори истинска война. Достатъчен е поглед към Китай, който всяка година строи хиляди километри четирипистови автостради. В момента в страната на дракона има 40 милиона автомобила, в САЩ те са 250 млн.

  Търсенето на нефт може само рязко да скача. В същото време обемът суровини, който могат да осигурят новите райони на добив, е ограничен. Според доклада на Пентагона Каспият, Бразилия, Колумбия, американските континентални шелфове могат да компенсират намаляването на старите находища, но няма да увеличат общия добив. Същото се отнася и за битумните пясъци. От биогоривото не може да се очаква повече от 1% удовлетворяване на потребностите от енергия според доклада на Пентагона.

  Впрочем според експертите от Пентагона резервите от енергийни източници съществуват, но липсват нужните нефтодобивни платформи, инженери и мощности за преработка. И крайният резултат остава неизменен: дори ако светът веднага се заеме с решаване на тези въпроси, резултати могат да се очакват най-рано след 10 години. А междувременно нефтът ще става все по-малко и по-малко.

  Според Колин Кембъл, един от авторитетните привърженици на теорията за "пика на нефтопроизводство", след като добивът на черно злато стигне максимума си, няма да започне постепенно да намалява, а ще се движи скокообразно. Цената на нефта ще достигне до невероятни височини, ще провокира рецесия, а когато започне поредният цикъл, суровината ще залее пазара и цената рязко ще падне. Според експерта таванът на цената на нефта е 100 долара за барел и когато търсенето я вдигне над този предел, започва криза.

  Има и друг момент. Експертите сочат примера с Китай, който с оръжие защитава използваните от страната находища в Судан. В бъдеще и други страни ще поискат черното злато на Африка, за да си осигурят нужното гориво. Тогава могат да се разразят истински конфликти и дори войни.

  А и самата рецесия, която би възникнала в резултат на търсенето на нефт, ще доведе до възникване на сериозни геополитически рискове. Забавянето на икономическия ръст ще изостри другите нерегулирани противоречия, според доклада на Пентагона. Това ще тласне слабите държави още по-бързо по наклона към бездната на колапса и може да доведе до сериозни икономически последствия за Китай и Индия. Върховното командване на САЩ напомня за далечни, но опасни призраци: Не бива да се забравя, че Великата депресия в края на 1920-те е породена не само от тоталитарния режим, а от това, че всяка страна се е опитвала да се добере до икономически разцвет чрез безпощадно заграбване на чужди територии.

  Американските експерти са уверени, че рисковата ситуация може да застави едрите производители на нефт да се въоръжават. Оръжието ще излиза по евтино и ще може да бъде придобивано без особени трудности. Върховното военно командване, според доклада на Пентагона, може да бъде принудено да действа в райони, където дори слаб противник, но притежаващ нефт, разполага с въоръжени сили, снабдени с най-модерни оръжия. Какви? С модерна кибернетика, роботи и дори системи, способни да се противопоставят на космическа атака. И всичко това на фона на терористичните заплахи на Ал Кайда изглежда доста апокалиптично, заключава италианското издание.

  България е древна и заслужава много повече!
 46. 46 Профил на dzmey
  dzmey
  Рейтинг: 449 Неутрално

  Възобновяемите енергийни източници са като екологично "чистите" електромобили - загрижеността за екологията е правопропорционална на загрижеността към увеличаване на паричния поток към личните сметки на заинтересованите.

 47. 47 Профил на eurogi
  eurogi
  Рейтинг: 636 Неутрално

  Ако ДАНС искат да видят пране на пари,да погледнат към земеделските земи...Там стана най-голямото и чисто изпиране на пари в Бг.И то много лесно.Земите се изкупуваха от хилядите дребни собственици на документ с цена по данъчна оценка,а реалната цена се доплащаше на ръка.След това натрупаните декари се продават вече на реална цена на друга фирма,плащат се 10% данък,и всичко е чисто и изрядно...Така се изчистиха няколко милиарда лева.А тия седнали да се изказват ни в клин ни в ръкав...Макар че то е ясно,че изпълняват поръчка..

 48. 48 Профил на TrakerBG
  TrakerBG
  Рейтинг: 426 Весело

  До коментар [#40] от "eurogi":

  Аз ти говоря за Галъп България, ти ми говориш за Галъп Интернешънъл D Успех!

  Практикуването и толерирането на тъпотия е престъпление.
 49. 49 Профил на flagellumdei
  flagellumdei
  Рейтинг: 688 Неутрално

  Антрацитни въглища

  Най-качествени са антрацитните въглища. Те са твърди, черни, с брилянтна лъскавина. Антрацитът е толкова твърд, че по него не остават следи от одраскване. Понякога се използва дори в бижутерията. Съдържанието на въглерод е много високо (до 90%) и горят много добре. Залежите им обикновено са на тънки пластове дълбоко в земните недра. Затова се добиват трудно и са скъпи.

  Различните видове въглища са на различна възраст. Лигнитните са най-млади- образували са се преди около 74 милиона години. Антрацитните са най-стари- на около 300 милиона години.

  Когато най-напред започнали да използват въглищата каго гориво, хората ги добивали от повърхностни находища, разкрити под действието на природните сили. Нерядко въглищните пластове могат да се покажат на повърхността от земетресенията, действието на океанските вълни върху крайбрежната ивица и дори от ерозия от ветрове и дъждове.

  В първите подземни мини миньорите копаели, следвайки залягането на въглищния пласт, показал се на повърхността.Тези мини приличат на големи кладенци с формата на обърната камбана. В една такава мина едновременно можели да работят само 2-3 души, винаги под заплаха от срутване.

  Днес въглищата се добиват основно по два метода: подземен и открит добив. При подземния добив се пробиват дълбоки вертикални шахти, а въглищата се добиват в хоризонтални тунели (забои), които се разклоняват от шахтата и следват залягането на въглищния пласт. Миньорите къртят късове от челото на въглищния пласт в забоя. Таванът се укрепва със специални подпори, за да не се срути. В някои въглищни мини вертикалните шахти са дълбоки повече от един километър, а дължината на забоите достигат няколко километра.

  България е древна и заслужава много повече!
 50. 50 Профил на eurogi
  eurogi
  Рейтинг: 636 Неутрално

  До коментар [#48] от "TrakerBG":
  Поразрови се малко и ще видиш,че АЕС е същата тази АЕС,Същото се отнася и за Алпик,и за ЕВН и за другите големи...

 51. 51 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2069 Неутрално

  До коментар [#44] от "flagellumdei":

  Ало-о,аз съм кореняк перничанин! Защо лъжеш като дърт циганин,че качествените въглища се свършват?! Нема такова нещо.
  Та значи Япония щяла да се откаже от ядрената енергия до 2040-та година???!!! Това са почти тридесет (!) години.

 52. 52 Профил на flagellumdei
  flagellumdei
  Рейтинг: 688 Неутрално

  До коментар [#41] от "deaf":

  Айде, сега чукча, прочети пак къде се намират тези качествените въглища. После прочети колко замърсяват. После са напъни и измъдри какво става като дишаш замърсен въздух.
  А можеш и да се напънеш и да помислиш след като свършат въглищат, нефтът, природният газ и другите какво ще правим?
  Масова с уран и АЕЦ? Докато не ни тресни земетресение и всички станем умни като теб ... и за бонус радиоактивни като хлебарките около Фукушима. Или Чернобил.

  България е древна и заслужава много повече!
 53. 53
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 54. 54 Профил на charlesdegaulle
  charlesdegaulle
  Рейтинг: 1153 Неутрално

  Ще посмее ли кое да е представителство в НС да издаде закон за недопускане на ошфорки до пазара? Или да лустрира ДС?
  Soni de gloria.. Между другото, ако някой му се струва скъпо да купува зелена енергия, да си монтира на покрива панели и да продава...

 55. 55 Профил на flagellumdei
  flagellumdei
  Рейтинг: 688 Неутрално

  До коментар [#46] от "dzmey":

  Поредната дивотия ....
  Наистина глупостта е безгранична.

  България е древна и заслужава много повече!
 56. 56 Профил на flagellumdei
  flagellumdei
  Рейтинг: 688 Неутрално

  [quote#54:"charlesdegaulle"]да си монтира на покрива панели и да продава[/quote]
  Ще те глобят и ще ги конфискуват. С малко мерак от прокуратурата може и да съдят за нанесени вреди на държавата.

  България е древна и заслужава много повече!
 57. 57 Профил на eurogi
  eurogi
  Рейтинг: 636 Неутрално

  До коментар [#51] от "deaf":емчи то да не е баничарница,за ден два да го затвориш...

 58. 58 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2069 Неутрално

  До коментар [#53] от "flagellumdei":

  Ама селяните са най-качествените хора бе,тъпако! Те са най-добрите войници,например!
  И ние пернишкият отбор по ръгби "Валяците" ви бихме софиянци с 67:0. Правилно го прочете. Шесдесет и седем на НУЛА.
  И не ми говори за енергетика! Пернишкият "Стомана" и до днес си работи,а "Кремиковци" гушна букета.

 59. 59 Профил на eurogi
  eurogi
  Рейтинг: 636 Неутрално

  До коментар [#54] от "charlesdegaulle":
  няма смисъл и да продава..При сегашната цена на дневната енергия, и на панелите,вече е изгодно да си ги имаш на покрива за собствени нужди...А цената на електроенергията,която купуваме, само ще се вдига от тука нататък,независимо от нечии популистки напъни в момента..

 60. 60
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 61. 61 Профил на ДЗВЕР
  ДЗВЕР
  Рейтинг: 583 Весело

  До коментар [#44] от "flagellumdei":

  ... за т'ва колкУ грамото пиша, грижа не бери...Пък за спирането на реакторЕ у ЯпониА- до 2040-с'та повечето от реакторЕте ша са на близо седемдесЕ гОдин... и веке нЕма кой да повЕрва, че са годни...Ние само по повод "тока" сА сещаме, за затворените малки блокове...с идентична технология с Фукушимските...

  опозиция на всяка власт, отпор на всяка тъпота...
 62. 62 Профил на flagellumdei
  flagellumdei
  Рейтинг: 688 Неутрално

  До коментар [#59] от "eurogi":

  Това не променя факта, че закона за енергетиката трябва да се промени.

  България е древна и заслужава много повече!
 63. 63 Профил на flagellumdei
  flagellumdei
  Рейтинг: 688 Неутрално

  До коментар [#61] от "dzwer":

  Ти си академична гордост!

  България е древна и заслужава много повече!
 64. 64 Профил на eurogi
  eurogi
  Рейтинг: 636 Неутрално

  До коментар [#62] от "flagellumdei":
  Това е друга тема.Предполагам визираш невероятно сложната процедура по разрешаването на малки покривни инсталации?

 65. 65 Профил на flagellumdei
  flagellumdei
  Рейтинг: 688 Неутрално

  [quote#58:"deaf"]Те са най-добрите войници,например! [/quote]
  Поне да беше прочел нашите класици ....
  Ама чукча писател.

  България е древна и заслужава много повече!
 66. 66 Профил на flagellumdei
  flagellumdei
  Рейтинг: 688 Неутрално

  До коментар [#64] от "eurogi":

  Точно. И темата е свързана. Невероятно сложната процедура и административните такси определено пречат.
  Както и кабелите северно корейско производство ....

  България е древна и заслужава много повече!
 67. 67 Профил на eurogi
  eurogi
  Рейтинг: 636 Неутрално

  До коментар [#66] от "flagellumdei":
  Ми това е типично българският табиет-ако едно нещо може да се направи сложно,защо да се прави просто?

 68. 68 Профил на flagellumdei
  flagellumdei
  Рейтинг: 688 Неутрално

  До коментар [#67] от "eurogi":

  Има и малкият проблем с българската енергийна мафия, но и твоето е вярно. За съжаление.

  България е древна и заслужава много повече!
 69. 69 Профил на ДЗВЕР
  ДЗВЕР
  Рейтинг: 583 Весело

  ...да-а, щом не произвеждат и продават дУмати, а енергиА и ВЕИ са у енергийната мафиА...тъй излиза

  опозиция на всяка власт, отпор на всяка тъпота...
 70. 70 Профил на alvell
  alvell
  Рейтинг: 435 Неутрално

  До коментар [#29] от "eurogi":

  Ами така е защото вятърните турбини имат сравнително по-ниско КПД от другите форми за добиване на енергия от възобновяеми източници,а пък в същото време един от най-високите разходи за първоначална инвестиция и поддръжка.Което значи,че чисто и просто се изплащат много по-бавно,затова там по-рядко се завират разни дребни спекуланти,целящи бърза печалба.
  Завират се големи спекуланти,които могат да си позволят да изчакат.

 71. 71 Профил на alvell
  alvell
  Рейтинг: 435 Неутрално

  До коментар [#59] от "eurogi":

  Единствения начин да ти излезе изгодно е да направят закон и процедури за директно изкупуване от системния оператор на домашно произведената енергия,която да се вкарва директно в мрежата,а производителят на тази енергия,да ползва ток пак от мрежата и да си го плаща или да се разменя директно KW за KW.
  Иначе ти трябват батерии,които са скъпи имат определен живот(брой заряд разряд) и рано или късно те ще ти изядат това което си изкарал.

 72. 72 Профил на prostetnik
  prostetnik
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Себастиан Ньотликс и компания да благодарят на Николай Газдов и компания за негативния имидж на ВЕИ сектора!

 73. 73 Профил на eurogi
  eurogi
  Рейтинг: 636 Неутрално

  До коментар [#70] от "alvell":
  Не знам за кои други възобновяеми източници говориш.Може би за водните.Слънчевите със сигурност са с по-ниско КПД.А първоначалната инвестиция във вятърна енергия е по-ниска от слънчевата,дори и в момента,а преди няколко години беше дори 2-3 пъти по-ниска.

 74. 74 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2218 Неутрално

  Българска ветроенергийна асоциация (БГВЕА) категорично се противопоставя на "поредния опит за очерняне на най-прозрачния от всички сектори в енергетиката
  __________
  Пълно порно е това съдържание !
  Нито е прозрачно как се прокараха законите облагодетелстващи ВЕИ инвеститорите ! Нито е прозрачно как се перат пари в това начинание ! Не е е прозрачно как получиха ОВОС (оценка на въздействието върху околната среда)Нито е прозрачно как се узакониха изобщо и кой им даваше прави на строеж е върху земеделски земи !

  Изобщо мафиотите повечето от които се крият зад офшорки погазиха конституцията със "ЗЕЛЕНАТА" енергия която всички плащате с редовете на надписване на сметките Ви!!!

  КОНСТИТУЦИЯ
  Глава първа
  Чл. 21.
  (1) Земята е основно национално богатство, което се ползва от особената закрила на държавата и обществото.
  (2) Обработваемата земя се използва само за земеделски цели. Промяна на нейното предназначение се допуска по изключение при доказана нужда и при условия и по ред, определени със закон.

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 75. 75 Профил на eurogi
  eurogi
  Рейтинг: 636 Неутрално

  До коментар [#71] от "alvell":
  Да,това имах предвид,не да си купуваш батерии и да се откачиш от мрежата.

 76. 76 Профил на Elena_Trajanova
  Elena_Trajanova
  Рейтинг: 636 Неутрално

  Вярно е. Старата енергийна олигархия полудя, че в Бъргария има нови частни енергомощности, различни от скъпите и вредни ТЕЦ и АЕЦ.
  Съветските енергодинозаври бият по новите технологии.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  Елена Траянова; Бясна съм и си искам парите!
 77. 77 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2069 Неутрално

  До коментар [#65] от "flagellumdei":

  Кои класици?! Непоносимо романтичният Елин Пелин ли?
  Сигурен съм,че не си и чувал за Светослав Минков! Айде оди в библиотеката да разбереш кой е!

 78. 78 Профил на Еколог
  Еколог
  Рейтинг: 646 Неутрално

  До коментар [#20] от "flagellumdei":

  Благодаря!

  Път без препятствия не води до никъде.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK