София ще има готова компостираща инсталация тази есен

София ще има готова компостираща инсталация тази есен

© Associated PressДо края на октомври тази година се очаква да приключи изграждането на компостиращата инсталация за зелени и биоразградими отпадъци на площадка "Хан Богров" край София, съобщава в днешния си брой "Капитал Дейли".


Инсталацията ще има капацитета да обработва 20 хил. тона растителни и 24 хил. т хранителни отпадъци годишно, от които ще се получава компост и биомаса за производството на над 5 млн. киловат часа електроенергия на година.


"В момента приключват строителните работи и започва монтирането на съоръженията, като част от тях вече са налице", обясняват от строителното ръководство. В края на годината се очаква да започне провеждането на тестове, а производството на електроенергия – едва следващата пролет.
Изпълнител на обекта е обединение "Егерсман & Ко", в което влизат - "Егерсман анлагебау Гмбх&Ко" КГ – Германия, и българските "Диана комерс - 1" и "АТ инженеринг 2000". Проектът се финансира със средства от оперативна програма "Околна среда", пари от бюджета и дофинансиране от Столичната община, включително заем от Европейската инвестиционна банка на обща стойност 46 млн. лв. Изграждането й започна преди една година и е част от интегриран система от съоръжения за преработка на битови отпадъци, в това число и депо за 19 млн. лв. в местността Садината до Гара Яна и бъдещия завод за боклук


Част от боклука, който не подлежи на компостиране, ще отива за депониране, а останалият - в специален биореактор. Оттам получената съставка ще се прехвърля в бункер "ферментатор", където от гниенето на биологичните отпадъци ще се образува газ метан, който ще постъпва в генератори и ще произвежда електричество. По време на този процес ще се отделя и компост, който пък ще се използва за рехабилитация на различни сметища и за наторяване.


Ззаместник-кметът по екология Мария Бояджийска очаква обектът да произвежда повече електроенергия, отколкото употребява, така че останалата да се продава. По По думите й Столичната община очаква да получи разрешение за преработка на боклук в началото на 2014 г. Освен от столичните търговски обекти и пазари, от ведомството й очакват бизнесът също да предоставя отпадъци си, като за тях услугата ще е напълно безплатна.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK