Норвежко градче преборва полярната нощ с гигантски огледала

Планините Гаустатоппен, които обграждат Рюкан, които при ниското зимно разположение на слънцето спрямо хоризонта хвърлят плътна сянка върху норвежкото градче.

© Stream de Susan, flickr (CC)

Планините Гаустатоппен, които обграждат Рюкан, които при ниското зимно разположение на слънцето спрямо хоризонта хвърлят плътна сянка върху норвежкото градче.Тази година норвежкото градче Рюкан ще види слънчева светлина през зимата за пръв път от създаването си. Кметстовото е инсталирало гигантски огледала, които да осветяват населеното място по време на уникалния за него "мрачен" период. Поради спецификата на своето географско разположение и релеф малкото градче е лишено от всякаква слънчева светлина 5 месеца в годината.


Това, че градът се намира в най-северната част на земното кълбо и съответно през зимата там има полярна нощ, е само част от проблема. Главният виновник, обаче, са планините Гаустатоппен, които обграждат Рюкан. Върховете създават своеобразна естествена стена, която при ниското зимно разположение на слънцето спрямо хоризонта хвърлят плътна сянка върху норвежкото градче. Освен очевидния депресиращ ефект върху психиката на жителите, лишаването от слънчева светлина може да причини и здравословни проблеми заради недостига на витамин Д.


Това е причината през тази година кметството на Рюкан да предложи решение на проблема, което идва под формата на три масивни огледала, инсталирани върху околните планински върхове. Всяко от тях ще е с площ от около 50 квадратни метра и ще отразява слънчевата светлина към градския площад. Панелите ще бъдат поставени с хеликоптер и ще огреят около 200 квадратни метра от града с естествена светлина.
Огледалата ще се управляват от компютър, който ще ги ориентира така, че винаги да отразяват възможно най-много светлина през целия ден. Уредът, който ще движи "светлоносците", ще се захранва изцяло със слънчева и вятърна енергия.


Целият проект ще струва на града около 5 милиона крони (или малко над 800 хиляди щатски долара). Идеята за построяване на огледалата е била предлагана и преди, но е била отхвърляна заради липсата на финансиране. Вместо това, кметството е въвеждало други временни мерки, като например кабинков лифт, който да пренася лишените от светлина граждани до почивна станция, която се намира на огрян от слънцето планински връх.


Норвегия не е първата държава, която прави нещо подобно. През 2006 г. кметството на италианското селце Виганела в Алпите поставя огледала върху околните върхове, за да освети градския площад. Австрийското градче Ратенберг също разполага с подобна система.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK