Къде изчезнаха пчелите?

Само през изминалата година пчелари са загубили над 30% от колониите си.

© Reuters

Само през изминалата година пчелари са загубили над 30% от колониите си.Ново проучване разобличи мистерията около смъртта на милиони пчелни колонии по света, съобщава онлайн изданието на Science World Report. Главният заподозрян са на пръв поглед безопасните фунгициди. Резултатите показват, че по индиректен начин някои от химикалите в препарата за борба с фитопатогените са виновни за Синдрома на разрушената пчелна колония.


Синдромът е феномен, при който възрастните пчели работници на колонията изчезват или измират. В кошера остават единствено кралицата и неработоспособните ларви, обричайки цялата колония на сигурна смърт.


Още от първите сигнали за масови случаи на синдрома на разрушената пчелна колония през 2006 г. учените се мъчат да открият виновника за тези инциденти. В проби, иззети от нектара на афектираните колонии, са били открити над 20 различни вида пестициди и фунгициди.
Учени от Мерилендския университет и американското Министерство на земеделието проведоха допълнителни тестове, с които сведоха броя на заподозрените до 8 химикала, съдържани в различни фунгициди. Излагането на тези химикали отслабвало имунната система на пчелите и по този начин увеличава тройно риска те да се заразят от паразит, наречен Nosema Ceranae. Паразитът е идентифициран като причинителя на синдрома.


Досега фунгицидите са се смятали за безвредни за представителите на микрокосмоса. Тези открития обаче повдигат въпроса дали препаратите са достатъчно изучавани и тествани, преди да бъдат пуснати в масово производство.


Само през изминалата година пчелари са загубили над 30% от колониите си. Ако този феномен продължи, производителността на земеделската индустрия би спаднала рязко, което би могло да доведе до изчезването на една от трета от глобалната хранителна промишленост.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK