Ревизия на договора за концесия на ски зона "Банско", препоръчват работни групи в МОСВ

Ревизия на договора за концесия на ски зона "Банско", препоръчват работни групи в МОСВ

© Цветелина БелутоваДа бъде прецизиран концесионният договор за ски зоната над Банско препоръчват работни групи в Министерството на околната среда и водите. За това съобщава министърът на околната среда и водите Искра Михайлова пред вестник "Труд" в понеделник.


Ведомствените работни групи бяха сформирани от служебния екоминистър Юлиан Попов веднага след одит и критичен доклад на Сметната палата през април, като целта им беше да анализират проблемите на договора между държавата и "Юлен", както и да преценят как да изпълнят препоръките на Сметната палата към МОСВ.


Според част от основните изводи на Сметната палата екоминистерството не е осъществявало адекватен и ефективен контрол по изпълнението на концесията на ски зона Банско през първите й десет години. Правилата за контрол са утвърдени от министъра на околната среда и водите едва през 2011 г., а целият период на концесия е 30 години. Ведомството не е отстранявало и възникващите проблеми своевременно.
Според част от препоръките на работните групи, огласени от екоминистъра, сега трябва да се изясни концесионната площ на ски зоната, защото там очевидно има допуснати грешки. Другият проблем е методиката за определяне на концесионната такса.


Повече подробности за препоръките на работните групи ще има следващата седмица, уточни още Михайлова.


МОСВ спира процедурата за промяна плана за управление на Пирин


Министър Михайлова няма намерение да завърши започналата през февруари процедура за промяна на плана за управление на Националния парк "Пирин", която позволява строителство на още ски съоръжения в планината. По този повод тя заявява: "Има ли смисъл да правим изменение на плана, когато готвим нов? Убедена съм, че новият е по-доброто решение."


В отговор на въпрос дали в новия документ трябва да залегне и изграждане на още писти екоминистърът казва: "Уважавам естественото желание на жителите на района да има развитие, бизнес. Но режимът на управление на Пирин е строго определен. Той е в листата на световното наследство на ЮНЕСКО."


Михайлова разказва, че се е наложило да убеждава Комитета за световното наследство да не включва Пирин в списъка на наследството под заплаха заради евентуалната промяна в плана. Засега такава опасност нямало.

Коментари (21)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3440 Неутрално

  Да се спазват концесионните условия!Кой наблюдава това?Или се подписват договори,за които се знае ,че са проформа? Да се наказват тези,които не упражняват контрол.

 2. 2 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5665 Неутрално

  трепери цеко ! Трепери минев !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 3. 3 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5665 Неутрално

  което правителство ревизира всички и ПРЕКРАТИ концесиите, при които има нарушения( дънди и соф. вода например), народът ще го преизбира за вечни времена !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 4. 4 Профил на mnogosamkrasiva
  mnogosamkrasiva
  Рейтинг: 521 Неутрално

  Естествено, че трябва да се равизира този договор. Само така може да се поправи грешката, която е направена през 2001 г. и това ще даде светлина, за да се направи втората кабинка, от която Банско има толкова много нужда.

  Винаги нося нож... в случай, че някой ми предложи торта
 5. 5 Профил на Ники
  Ники
  Рейтинг: 506 Неутрално

  разбира се, че трябва да се ревизира договорът и да се наложат съответните наказания на Юлен за незаконното строителство на "Платото", а втора кабинка има смисъл единствено при разширяване на пистите, което, надявам се, няма да стане никога. Сега съществуващите писти спокойно се обслужват от сегашната кабинка, ако отваря един час по-рано. И, разбира се, ако не се претоварваше курортът от несъразмерно голямата леглова база, 50% незаконна. Ако се спре незаконната туристическа дейност, натоварването на пистите ще се нормализира. Банско не е Слънчев бряг, колкото и да им се иска.

 6. 6 Профил на atreu
  atreu
  Рейтинг: 428 Неутрално

  Само едно не разбирам.... трябваше ли да минат почти 3 години, за да се разбере, че има грешка и, че ски зоната напълно съвпада с Териториално устройствения план на Банско и, че няма никакво излизане от него?!?
  Радвам се, че ще поправят грешката.

  Приказка без край
 7. 7 Профил на Аvеree
  Аvеree
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Да не се забрави:
  „Вицепремиерът Цветан Цветанов и председателят на парламента Цецка Цачева са участвали в блокадата на пътя до Банско за разширяване на ски зоната в курортния град.”

 8. 8 Профил на Stream
  Stream
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Браво!
  Можело значи, можело!
  Изглежда ще се окаже, че точно правителството на Орешарки си гледа работата като хората, ако че "казионно зелените"се скъсаха да се разхождат по нощна София.

  Хитростта пречи на мисълта!
 9. 9 Профил на obektiven_new
  obektiven_new
  Рейтинг: 472 Неутрално

  никкав нов договор, догато Юлен не си понесат сакциите за нарушения по стария!

 10. 10 Профил на Пламката
  Пламката
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#8] от "Stream":
  Не е така. Това е следващия прах в очите, който ще отшуми след като привлече достатъчно внимание. Ето на видите ли ние правим нещо за...
  Само, че за съжаление това е поредната война за преразпределение на териториите.

  Не плачи майко,
  не тъжи....
  Крайно среден !
 11. 11 Профил на skior4eto
  skior4eto
  Рейтинг: 450 Гневно

  каква ревизия на договора с Юлен??? Договора с тази фирма трябва да се скъса, Цеко Минев да се изгони от Банско и докато не се намери нов съвестен концесионер, съоръженията да се управляват временно от корумпираната община в Банско като компромисно решение.

 12. 12 Профил на darki80
  darki80
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Явно е, че има грешка. Подобно преразглеждане ще я оправи и всичко ще е наред. Хайде да не се обаждат "зелените", ами да си броят делфините, че сега ще се намеси Тома Делфина Белев и ще поиска 3 млн. лв.....

 13. 13 Профил на darki80
  darki80
  Рейтинг: 395 Неутрално

  До коментар [#9] от "obektiven_new":

  Грешката в договора е била на Министерство на екологията, не на Юлен. Айде стига с глупостите.

 14. 14 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 3160 Неутрално

  Най-после министър на околната среда да каже нещо смислено срещу безумието на някои "банскалии".

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 15. 15 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 3160 Неутрално

  Казаването не е като правенето, особено в този сламен кабинет. Преди да се подписва нов договор трябва да се понесат санкции за нарушенията по стария. Най-добре ще е да се тигне до разваляне на концесията и сключване на нова със истински инвеститор. Не с такъв, който иска държавата да му плаща разходите, а той да прибира приходите.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 16. 16 Профил на валчан
  валчан
  Рейтинг: 460 Неутрално

  Най после нещо добро от това министерство.

 17. 17 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1287 Неутрално

  До коментар [#3] от "КМЕТ В СЯНКА":


  което правителство ревизира всички и ПРЕКРАТИ концесиите, при които има нарушения( дънди и соф. вода например), народът ще го преизбира за вечни времена"

  -Само че други преди това са сключили договорите/срещу подобаващи комисионни съответно/ така,че развалянето им да е невъзможно,пред вид високите неустойки,срещу плащането на които пак ще роптаем.

 18. 18 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5665 Неутрално

  До коментар [#17] от "dedo pepo":

  не е точно така ! Вината на нарушителите е очевадна и лесно доказуема при добро желание и родолюбие !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 19. 19 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3949 Неутрално

  От комунисти какво да очакваш....., после защо никой не открива работни места в България, защото няма нищо сигурно. Сменя се властта и договорите се късат. За това само молове....

  12 години стигат! София има нужда от промяна.
 20. 20 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3949 Неутрално

  До коментар [#18] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Те идваха комисии от къде ли не, съдилища се произнасяха. Ако можеше до сега Зелените, които са добре спонсорирани и имат средства да водят дела, да беше обявен договора за нищожен.

  12 години стигат! София има нужда от промяна.
 21. 21 Профил на Geoimg
  Geoimg
  Рейтинг: 853 Разстроено

  Още ли ще му дават, освен това дето е окрал!?

  *Лауреат на Нобелова награда! ГРАЖДАНИН! БЕЗПАРТИЕН!!!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK