Защитната бариера на АЕЦ "Фукушима-1" вече не се справя с изтичането на радиоактивна вода

АЕЦ "Фукушима-1"

© Reuters

АЕЦ "Фукушима-1"Защитната бариера на Атомната електрическа централа "Фукушима-1" вече не се справя с изтичането на радиоактивна вода в океана. Това съобщава компанията-оператор на централата "Токио електрик пауър" (ТЕПКО), предава ИТАР-ТАСС.


По данни на компанията, нивото на замърсените подземни води под територията на АЕЦ в момента надвишава с 60 см защитните бариери, които са положени в почвата по цялата брегова линия.


От ТЕПКО предполагат, че именно това е основната причина за продължаващото изтичане на радиоактивна вода от "Фукушима-1" в океана, чийто обем, по оценка на специалистите, възлиза на около 300 милиона тона дневно.


В момента сътрудниците на ТЕПКО и Агенцията за природни ресурси и енергетика на Япония разрешават въпроса за незабавното укрепване на защитната бариера.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK