Учени: Климатичните промени оголват Еверест

Ледената шапка на 8 848-метровия връх Еверест също е засегната от климатичните промени

© Reuters

Ледената шапка на 8 848-метровия връх Еверест също е засегната от климатичните промениЗатоплящият се климат топи ледниците на връх Еверест и е намалил замръзналата му обвивка с 13% за последните 50 години. Това са открили изследователи от университета в Милано, които представиха проучването си на последната среща на Американския геофизичен съюз, провела се тази седмица в Канкун, Мексико.


Скалите и естественият релеф на Еверест, преди скрити под бяла покривка, сега се показват, тъй като снежната граница се е отдръпнала със 180 метра, разказва Los Angeles Times. Учените смятат, че причините се крият в промените в климата, предизвикани от парниковия ефект, дължащ се на човешката дейност. При все това, те не са открили конкретни доказателства за тази връзка, обяснява ръководителят на екипа Судийп Такури.


Той и колегите му са пресъздали ледниковата история на района, използвайки сателитни снимки и топографски карти на върха и на окръжаващия го Национален парк Сагарматха с площ 1850 квадратни километра. Статистическият анализ е показал, че по-голямата част от глетчерите в парка се топят с нарастваща скорост. Най-бързо изчезват малките ледници с площ под 1 квадратен километър, като те съставляват 43% от намалялата снежна покривка от 60-те години насам.
Средните температури в тази част от земното кълбо са се повишили с около 0.5 градуса по Целзий от 1992 г. досега, сочат данни от станциите на Непалската климатологична обсерватория и на Непалския департамент по хидрология и метеорология. Също оттогава валежите по време на предмусонния период и през зимните месеци са намалели с почти 10 сантиметра.


"Хималайските глетчери и ледени шапки се смятат за водния резервоар на Азия, тъй като съхраняват водата и снабдяват реките по време на сухия сезон", обяснява Такури. "Населението, живеещо по течението на реките, е зависимо от стопената вода за селското си стопанство, за пиене и за производство на енергия."


Друго изследване, публикувано миналата година, разкри, че през последните 30 години ледниците на Тибетското плато са се отдръпвали и че областите, зависими от снега по време на дъждовния сезон, са особено чувствителни на дори малки промени в температурите. Платото е особено важно, тъй като е основният източник на питейна и напоителна вода за над 1 милиард души в Азия.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK