Още едно диво конче се роди в Източните Родопи

Още едно диво конче се роди в Източните Родопи

© "Ново тракийско злато"Ново конче се роди наскоро в стадото диви коне тарпани в Източните Родопи, където проектът "Новото тракийско злато" провежда първото у нас възстановяване на тарпани – диви коне, живели преди столетия в Европа.


Ролята им в природата на планината е идентична с тази преди хиляди години – да пасат дивата растителност и да възстановяват естествените екосистеми. Адаптацията им върви успешно.


Малкият Начко и неговата майка Нупта се чувстват добре. Това е третото ново попълнение в стадото диви коне за тази година. Въпреки топлото време и продължителната суша конете са в много добро състояние. Общият брой тарпани в Източните Родопи вече е седемнайсет.


Първите дванайсет тарпана пристигнаха от Холандия в началото на септември 2011 г., за да бъдат заселени в Източните Родопи. И до днес разрасналото им стадо живее в района на изоставеното село Сбор, община Крумовград.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK