Асоциация по рециклиране: Автоморгите у нас масово не спазват екоизискванията

Асоциация по рециклиране: Автоморгите у нас масово не спазват екоизискванията

© АрхивПовечето морги за автомобили в България не спазват екологичните изисквания. За това алармират от Българската асоциация по рециклиране в съобщение до медиите.


Масова практика  e автоморгите да нямат разрешение за разкомплектоване на излезли от употреба автомобили, посочват от БАР като уточняват, че така те приемат колите цели и без нужните разрешения и правила демонтират двигатели, скоростни кутии, акумулатори.  В повечето случаи фирмите не разполагат със съответните системи за източване на течности от колите и правят това на работната площадка, която най-често няма необходимото защитно покритие. Маслата, акумулаторите и въздушните възглавници на колите от своя страна са опасни отпадъци и с тяхната неправилна употреба се замърсява околната среда, като така се подлага на риск човешкото здраве.


Според асоциацията многобройни са и случаите, когато в автоморгите се крият незаконни пунктове за изкупуване на скрап, които са без разрешително, не водят документация и  не издават финансови документи. Тези фирми не влагат и стотинка в мерки за опазване на околната среда, а същевременно предлагат по-висока цена за изкупуване на акумулатори. Те ги изкупуват без киселина, като тогава тя също се източва безконтролно. Не се редки случаите, когато автомобилите се пресоват, без преди това от тях да се отделят различни видове вредни елементи, и така те постъпват в заводите за преработка на метали.
БАР напомня още, че при последната проверка под ръководството на сектор "Престъпления, свързани с МПС" в Главна дирекция "Национална полиция" са съставени над 140 акта от РИОСВ, НАП и Инспекцията по труда. Констатираните нарушения основно са за извършване на дейност с опасни отпадъци и химикали без съответните разрешителни, нарушения на установените правила за противопожарна безопасност и други.


Аналогичен е случаят и с автосервизите на територията на страната, пишат още от Българската асоциация по рециклиране.  Повечето от тях са без договори с лицензирани фирми за предаване на отработени масла, стари автомобилни гуми и други образувани от дейността отпадъци. По закон те трябва да събират изгорелите масла в специални варели, а на практика повечето  използват моторното масло за отопление. При изгарянето се отделят вещества, които замърсяват въздуха и причиняват онкологични заболявания.


Друга незаконна схема в автосервизите е свалянето на катализаторите с обяснението, че са запушени. След това те биват продавани на добра цена на фирми, които изкупуват стоката, като на тяхно място се слагат резонантни тръби, които струват доста по-евтино, но не са ефективни за опазването на околната среда. 

Коментари (8)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на gfn_666
  gfn_666
  Рейтинг: 447 Неутрално

  А къде са ни държавните институции, които трябва да събл1дават спазването на тези правила и отнемането на разрешитени?

 2. 2 Профил на Волният Ибрик
  Волният Ибрик
  Рейтинг: 473 Неутрално

  Браво бе, вие открихте топлата вода, студената вода, че и кранчетата за тях...

 3. 3 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1602 Неутрално

  Добре дошли в клуба, в България никой не спазва никакви изисквания, как не сте го разбрали до сега !!!

 4. 4 Профил на ===.....
  ===.....
  Рейтинг: 492 Неутрално

  нямат "време"

  автомобилът "пристига" и трябва да се разглоби бързо

  иначе ще го платят по ДВЕ , ако дойдат "търсачите на автомобили"

 5. 5 Профил на dohco
  dohco
  Рейтинг: 504 Любопитно

  Манго зимъска като се топли с автомобилни гуми - дали си е взел разрешително от екоинспекцията???

  Най-добрите неща в живота идват безплатно...
 6. 6 Профил на Без коз
  Без коз
  Рейтинг: 985 Неутрално

  Българска Асоциация по Рециклиране.
  От 2004 г. в сегашната си струкутура на управление.След 9 години едва сега разбирам,че съществува такава браншова организация,която дори си има контролен съвет.
  Какво ли контролира той.... монопол на цените сигурно.
  Изключили ли са някой свой член за това,че полицията е намерила изкупени от тях капаци на шахти,релси или табелки на улици.
  Питам защото на интернет страницата им има и "етичен кодекс".

  Народ, който избира корумпирани, самозванци, крадци и предатели, не е жертва! Съучастник е !
 7. 7 Профил на kimba3
  kimba3
  Рейтинг: 1290 Любопитно

  До #1-gfn_666 - Автоморгите са филиали , ако не и част от обектите за продажба на автомобили , втора употреба и са ПЕРАЛНИ , за ПРАНЕ НА ПАРИ НА МАФИЯТА в България от НАРКОТИЦИ , ПРОСТИТУЦИЯ , ТЪРГОВИЯ НА ХОРА , ТОЧЕНЕ НА ДДС , КРАЖБА НА АВТОМОБИЛИ и каквото още се сетиш!!! Дефиницията за МАФИЯ е:"Срастване на организираната престъпност с държавната власт"!!!!! Е ми как искаш държавните институции , да съблюдават спазването на тези правила, след като САМИТЕ ТЕ СА ЧАСТ ОТ МАФИЯТА В България??? Да си видял някъде , самоизяла се змия??? Най-много , да подпукат , някой балък изкарал някой лев в чужбина и решил да се прави на ЧЕСТЕН бизнесмен у нас влагайки парите си в...автоморга. Веднага ще му изсушат шушоните , за да не ги конкурира...

 8. 8 Профил на edin drug
  edin drug
  Рейтинг: 2580 Неутрално

  автоморгите не спазват абсолютно никакви изисквания и закони ,даже 99% от тях нямат по един касов апарат ,същото е и с автомобилните борси ,същото е със строителите ,същото е и с най големите сделки в селското стопанство и със всички земеделски производители ,които нямат елементарни касови апарати ,а въртят в повечето случаи между 50000 и 500000 годишно ,това е нашата държава

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK