"Мисия Кестен" започва в столични училища

"Мисия Кестен" започва в столични училища

© Надежда Чипева, КапиталИ тази учебна година продължава "Мисия Кестен", в която ученици от няколко столични основни училища ще полагат системни грижи за този вид дървета в столицата.


С помощта на младите доброволци, ще бъде създадена картотека с данни за кестените в шест градски градини - Градската градина, парк "Заимов", Докторската градина, паркът около НДК, паркът на Военна академия, градините на Медицинска академия. Отделно ще бъдат положени специални грижи за здравето на тези дървета със символно значение за София.


"Мисия Кестен" е продължение на двугодишната инициатива "Да спасим в суматохата кестените", която се реализира в партньорство между екипът на фондация "Цвете" и списание 8.
Проблемът с кестените в София


Листоминиращият молец е проблемът за столичните кестени. Насекомото прави годишно поне по три поколения, като ларвите му се развиват в листата на дървото и така ги унищожават. Много от този вид дървета губят значителна листна маса още в средата на лятото (месец юли), дървета се развиват по-бавно, по-чувствителни са на екстремни условия като студ, засушаване и засоляване на почвата и са по-податливи на атаките на други паразитни организми. Всичко това се отразява негативно и на състоянието на околната средата: кестените губят отчасти възможността си да влияят върху микроклимата като през летните и есенните месеци рискът от прегряване и презасушаване на въздуха се увеличава; отсъствието на листна маса води и до по-високи нива на праховото и газово замърсяване на въздуха.


Конкретни акции в помощ на кестена


Заедно организатори и деца ще приложат трите най-лесни, ефективни и безвредни за околната среда практики за ограничаване разпространението на листоминиращия молец.


На есен те ще събират окапалата от дърветата шума. През зимата ще монтират къщички за синигери, а на пролет ще подготвят и поставят капани за молците.


Децата ще използват специално създадено за проекта приложение за мобилни устройства, за да "преброят" кестените. Те ще се включат и в състезание за най-точно преброяване на кестените в градините. Хлапетата ще са специални гости на Празника на кестена през октомври месец.


Събраната от учениците информация ще бъде свободно достъпна на уеб-сайта на "Мисия Кестен".


С включването на малките участници, организаторите ще се опитат да им предадат основните ценности на идеята за устойчиво развитие, любов към природата и ентусиазъм за активно гражданско участие. Техният ценен пример ще бъде покана и за всички останали да положат грижи за това дърветата в българските градове да бъдат здрави.


Желаещите да се включат в акцията училища, както и съмишленици могат да получат повече информация и да влязат в контакт с организаторите на страницата на проекта и във Facebook.


Досега


"Да спасим в суматохата кестените" се провежда две поредни години отново на два етапа – на пролет и на есен.


През пролетта са изработвани и поставяни феромонни капани от използвани пластмасови бутилки на всяко дърво по централната алея в Борисовата градина – общо 132 кестена. Капаните съдържаха женски феромон, който с миризмата си привлича мъжките, за да влизат през дупчици и да се давят.


През есента на централната алея в Борисовата градина се проведоха акциите по почистване на окапалите кестенови листа. Целта беше да се събере шумата, в която зимуват ларвите на молеца - от 1 кг листа напролет се излюпват около 8000 молци.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK