"Ледено велошествие" за Арктика ще има и у нас

"Ледено велошествие" за Арктика ще има и у нас

© Greenpeace, ReutersЛедено велошествие в защита на Арктика ще има едновременно в четири големи града у нас тази неделя (15 септември).  


С това София, Варна, Бургас и Пловдив ще се включат към глобалната кампания "Спаси Арктика". Целта й е Арктика да бъде обявена за световна защитена зона, за да се запази крехката и уникална екосистема там. В същото време апетитите на нефтодобивните компании като "Газпром" и "Shell" в момнета заплашват този северен район - от значение за цялата планета, с унищожение.
В световния ден за действие към велошествието "Iceride", ще се присъединят хора от над 75 града от 31 страни.
 


Начални точки на велошествието в България:


София: сборен пункт - езерото "Ариана"
Кога: 16.30ч, тръгване 17.00ч


Бургас: сборен пункт - Културен център" Морско казино"
16:30 часа. Тръгване 17:00ч.


Варна: сборен пункт - Морската градина на Слънчевия часовник
16:30 ч. Тръгване 17:00 ч.


Пловдив: сборен пункт - пред Централна поща, пред входа откъм хотел "Тримонциум Принцес".
16.30 ч. Тръгване 17:00 ч.

На 15 септември огромната кукла - полярната мечка Аврора, ще поведе шествието към централното управление на "Shell" в Лондон. Тя ще бъде придвижвана от 30 доброволци и управлявана от 15 кукловоди и така ще връчи близо 4 милиона подписа в защита на Арктика.


Световният ден за действие съвпада с момента, когато ледът на Северния полюс достига своя минимум. Миналата година бе отбелязан рекорд в топенето на леда, което предизвика сериозни опасения, че поради климатичните промени арктическия лед може да изчезне по-рано от очакваното.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK