До 2050 г. потреблението на енергия може да се увеличи с 80%

До 2050 г. потреблението на енергия може да се увеличи с 80%

© Красимир ЮскеселиевДо 2050 г. търсенето на енергия може да се увеличи с до 80%, поради растящото богатство в развиващите се икономики и нарастването на световното население до 9 милиарда души. Само през следващите 7 години търсенето на енергия в глобален план може да достигне обем, равен на цялата енергийна система на Китай. Това сочат прогнозите на световната енергийна компания "Шел", чиито сценарии за енергийните потребности на света през 21-ви век бяха представени днес в София.


Експертите разглеждат най-общо  два сценария - на умерено икономическо развитие и запазване на правомощията на правителствата да въвеждат твърди и мащабни политически мерки (наречен условно сценарий "Планини"), и на по-прогресивен и променлив свят, в който правителствената политика има все по-малка роля, а енергийният пазар се оформя предимно по силата на пазарни механизми и чрез гражданското общество (сценарий "Океани"). 


Изкопаемите горива ще продължават да задоволяват по-голямата част от енергийните нужди за десетилетия напред, като използването на енергия от възобновяеми източници също ще расте с бързи темпове, прогнозира докладът.
Потреблението на изкопаеми горива може да нарасне с около една трета през следващите две десетилетия. През 2060 г. те вероятно все още ще удовлетворяват около 60% от търсенето в световен мащаб (спад от 80% към днешна дата).


В същото време светът ще стане свидетел на революция при енергията от възобновяеми енергийни източници (ВЕИ). До 2035 г. източниците на зелена енергия в света може да нараснат с най-малко 60% и дори да се удвоят, а до 2060 г. да дават четири пъти повече енергия, отколкото днес. Въпреки това зелената енергия няма да може да посрещне световните енергийни нужди до края на века, защото източниците й не са разпределени равномерно на планетата. 


Все по-мащабното използване на природния газ, включително шистовия,  би могло да преодолее това ограничение, сочи прогнозата. Той ще се окаже най-големият източник на намаляване на световните въглеродни емисии през 20-те и 30-те години на века. 


Технологиите за улавяне и съхранение на въглеродни емисии ще са водещият инструмент за справяне със световните емисии на парникови газове, дори енергията от възобновяеми източници да се разпространява все повече, прогнозират експертите. Според сценария "Океани" до средата на XXI век едва 10% от въглеродните емисии ще бъдат "улавяни", а до 2075 г. само 25%. В сценария "Планини" тези технологии ще се разгръщат в широки граници много по-бързо, като в резултат глобалната електроенергийна система ще има нулеви въглеродни емисии до 2060 г. или около 30 години по-рано от очакваното в сценарий "Океани".


И в двата сценария обвързаните с енергийното производството въглеродни емисии ще доведат до повишаване на глобалната температура с повече от средно 2°C, отправяйки сложно предизвикателство към дългосрочното устойчиво развитие на околната среда.


"Следващите 10 години ще бъдат критично важни за формиране на глобалните насоки за развитие на енергетиката, околната среда и урбанизацията до края на века", каза при представянето на сценариите за бъдещето на 21 век  главният съветник по енергийните въпроси в Royal Dutch Shell Вим Томас. "До 2030 г. светът ще има нужда от 40% до 50% повече енергия, вода и храна. Световната политическа и икономическа нестабилност прави вземането на важните бизнес и политически решения по-трудно от всякога. Сценариите на Шел за бъдещето на 21 век подчертават спешната нужда от нови начини за сътрудничество между бизнеса, правителствата, академичните общности и гражданското общество. Необходимо е създаването и налагането на ползотворни политики за разработване и използване на по-чиста енергия и подобряване на енергийната ефективност", допълни той. 

Ключови думи към статията:

Коментари (27)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Free person
  Free person
  Рейтинг: 701 Неутрално

  Може и да може,но може и да не може.Вторият сценарий се отнася за България-вероятността да се увеличи толкова енергопотреблението е почти нулева.
  По-скоро трябва да се насочат усилията към енергоспестяващи технологии,нашата икономика е твърде енергоемка.

  Tony
 2. 2 Профил на sto67nes
  sto67nes
  Рейтинг: 1288 Неутрално

  Изкопаемите горива ще продължават да задоволяват по-голямата част от енергийните нужди за десетилетия напред,...Да докто ги има,а после ....???

  Не питай управника,защо е простак,попитай себе си,защо е управник!
 3. 3 Профил на Никола Николов
  Никола Николов
  Рейтинг: 441 Неутрално

  Като видях заглавието и веднага си помислих, че това е анализ на експертите на БСП. Все още съм в очакване на грандиозната пропаганда за нуждата от АЕЦ Белене. Няма начин скоро да не започнат да лъжат народа с това.

 4. 4 Профил на aqua_blue
  aqua_blue
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Та ние човешките същества сме като полезни изкопаеми! Съсипваме планетата си с всеки изминал ден!

 5. 5 Профил на ДЗВЕР
  ДЗВЕР
  Рейтинг: 910 Весело

  [quote#1:"Free person"]нашата икономика е твърде енергоемка[/quote]
  ... к'ва икономика, та да е "енергоемка"... климатици, кафемашини и 'сякакъв кръчмарски инвентар не 'арчат мно'о ток. Т'ва- голЕмите заводЕ, дет' работАт, отдавна са енергоемки. Икономика, дет' ползва по-малко ток, от домакинствата... или я нЕма или не е енергоемка...

  опозиция на всяка власт, отпор на всяка тъпота...
 6. 6 Профил на ДЗВЕР
  ДЗВЕР
  Рейтинг: 910 Неутрално

  [quote#5:"dzwer"]Т'ва- голЕмите заводЕ, дет' работАт, отдавна са енергоемки. [/quote]
  ... поправям сА- отдавна НЕ са енергоемки...

  опозиция на всяка власт, отпор на всяка тъпота...
 7. 7 Профил на papadok
  papadok
  Рейтинг: 594 Неутрално

  Ако все пак Белене се построи,в най добрия случай тя ще е на 30 г през 2050 г .Май пропагандата е забравила какво ще бъде аселението през 2050г?През същата година Германия ще е забравила отдавна ,че е имала ядрени мощности.Япония също.

 8. 8 Профил на znaikopoznaikov
  znaikopoznaikov
  Рейтинг: 381 Неутрално

  "Само през следващите 7 години търсенето на енергия в глобален план може да достигне обем, равен на цялата енергийна система на Китай."

  Логически невъзможно. Може да нарастне с обем равен на настоящия обем на китайската система.  "През 2060 г. те вероятно все още ще удовлетворяват около 60% от търсенето в световен мащаб (спад от 80% към днешна дата)."

  Явно става въпрос за "спад спрямо нивото от 80% към днешна дата". Иначе е математически невъзможно.

 9. 9 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3496 Неутрално

  Изкопаемите горива замърсяват най-много

 10. 10 Профил на Ал Бънди
  Ал Бънди
  Рейтинг: 505 Неутрално

  ШЕЛ признава, че човешката дейност ще доведе до глобално затопляне с 2 градуса ! Голям прогрес имат в мисленето!

 11. 11 Профил на i_petrov
  i_petrov
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Ако Топлофикация София фалира може да има покачване на консумацията иначе то не остана кой да потребява

 12. 12 Профил на Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Рейтинг: 1028 Неутрално

  Лека по лека започват да ни облъчват колко ни е необходима АЕЦ Белене.

  Няма шики-мики.
 13. 13 Профил на Tod
  Tod
  Рейтинг: 1344 Неутрално

  До 2050 г. потреблението на енергия може да се увеличи с 80%...
  --------------
  Виц на деня... рубрика която ни липсва...

  Истината няма пресечна точка с популизма на БСП
 14. 14 Профил на ПАВЛА
  ПАВЛА
  Рейтинг: 1341 Любопитно

  [quote#0:"статията"]До 2050 г. търсенето на енергия може да се увеличи с до 80%[/quote]
  Добре.
  Друг е въпросът, че в България няма да има кой да я плаща. Като се има предвид предвиждането за преобладаващото население към посочената година...

  При главоболие не се дава Но-Шпа, въпреки че при много хора главата е кух орган с гладка мускулатура.
 15. 15 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2887 Весело

  До коментар [#10] от "Ал Бънди":

  Не признават, а твърдят, че с или без зелена енергия, все тая:
  "И в двата сценария обвързаните с енергийното производството въглеродни емисии ще доведат до повишаване на глобалната температура с повече от средно 2°C"
  Може пък да имат по-точни наблюдения върху слънчевата активност в сравнение със зелените талибани.

 16. 16 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 3184 Неутрално

  До коментар [#12] от "Daniel Defoe - Аз ходя на протест. А ти?":

  Оф,атомна централа ни е нужна,но НЕ руска,(щото сме в ЕС и НАТО),и не точно сега,а след десетина години,когато ще я плати по-младото поколение,(нали е за него!). Тъкмо и тогава кризата вече ще е минала,а сега НЯМА МЕ пари.
  Стига с това политизиране...

 17. 17 Профил на ДЗВЕР
  ДЗВЕР
  Рейтинг: 910 Неутрално

  [quote#14:"ПАВЛА - సటోరి"]Друг е въпросът, че в България няма да има кой да я плаща. Като се има предвид предвиждането за преобладаващото население към посочената година...[/quote]
  ... ми тогаз ша сА изнася щом шА има трЪсене... Тук ша сА живее кат' у деветнаЕсти век... екзотично, ама атрактивно за туризАм...НазадЕ към природата, мо'е да бранда ...

  опозиция на всяка власт, отпор на всяка тъпота...
 18. 18 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2887 Весело

  До коментар [#14] от "ПАВЛА - సటోరి":

  Ти гледай бройката, не "качеството". От 2010 г. потреблението на ел. енергия у нас непрекъснато спада в синхрон с намалянето на населението поради отрицателен прираст (най-висок в Европа) и емиграция. Затова и се повиши цената на тока - като се инсталират, похарчат пари за 2 гигавата мощности, а пък няма кой да ги купи, единственият начин е да се увеличи цената. Не е както пише по учебниците по фантастика, че с увеличаване на предлагането цената щяла била да падне.

 19. 19 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2887 Любопитно

  [quote#9:"hodounski"]Изкопаемите горива замърсяват най-много[/quote]
  Имате предвид силиция, германия, селена и енергията, необходима за тяхното извличане, необходими при производството на фотоволтаици?

 20. 20 Профил на zapoznat
  zapoznat
  Рейтинг: 427 Неутрално

  Ако човечеството още съществува....ще има увеличение на потреблението на енергия

 21. 21 Профил на eurogi
  eurogi
  Рейтинг: 648 Неутрално

  Тва за 2-та градуса затопляне си е пълна смешка.Особено на фона на последните данни,които показват 0.05 градуса затопляне през последните 10 години..

 22. 22 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 754 Неутрално

  През 2050 г българите ще са поне с 2 милиона и половина по-малко-т.е 2 милиона и половина по-малко ще харчат ток.Отделно електроуредите стават все по-малко енергоемки-харчат все по-малко ток.Също така тук за единица произведена продукция се харчи между 4 и 5 пъти повече отколкото в развитите страни от ЕС-т.е има много възможности за намаляване на потреблението на ток.Така че ние тогава пак ще имаме излишък от електроенергия.Но другарите искат да строят АЕЦ Белене.Въпроса е защо?

 23. 23 Профил на eurogi
  eurogi
  Рейтинг: 648 Неутрално

  До коментар [#8] от "znaikopoznaikov":
  Ми с една дума-Дневник.Най-вероятно са изпратили на тази презентация някое блонди,за което тези понятия са много дълбока вода....

 24. 24 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2887 Весело

  [quote#22:"kermit"]Но другарите искат да строят АЕЦ Белене.Въпроса е защо? [/quote]
  Сигурно знаят за скрити златни, медни, оловни и др. рудни находища. Все пак електрохимичните и електродоменни пещи работят с ел. енергия.
  Но и да не знаят, все ще "усвоят" някой и друг хонорар по време на строителството. Тъй де, БВП требе да расте!

 25. 25 Профил на alvell
  alvell
  Рейтинг: 515 Неутрално

  "Все по-мащабното използване на природния газ, включително шистовия, би могло да преодолее това ограничение, сочи прогнозата. Той ще се окаже най-големият източник на намаляване на световните въглеродни емисии през 20-те и 30-те години на века. "


  Като се има в предвид чий е докладът май това е акцента и целта.

 26. 26 Профил на hotentot
  hotentot
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Да помолим СРОЧНО Орешарски да поръча от Путин 3 нови реактора за Белене. Иначе след 100 години, когато населението на България ще бъде 1 милион руски туристи по черноморието, няма да има с какво да се отопляват, и ще трябва да пият водка. Да защитим бедстващите руски туристи!
  Гостоприемството го изисква, а и другите помощи, получени от Атака и БСП.

 27. 27 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1244 Неутрално

  До тогава ще има Белене,2-ри Козлодуй,3 пъти по толкова ВЕИ-та.
  Управляващата партия на ромите ще осигури в изобилие безплатен ток.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK