Да рециклираш Лютиброд

Да рециклираш Лютиброд

© Босилена МелтеваПърви слайд от презентация: Дървен палет за съхраняване и преместване на товари. Втори слайд: Дървеният палет, този път с малко боя, въображение и вкус, вече е ефектен диван. Трети слайд: Палетът в ролята на малка масичка. Следващ кадър: дървена етажерка, която след вглеждане се оказва отново бивш палет. Снимките продължават да се сменят: спалня, саксии, шкаф, скрин...


Двайсетината тийнейджъри и техните учители са заинтригувани от тази "ширпотреба" на палета, преобразен в различни форми на дизайн и интериор. Всички те седят в кръг един срещу друг. Водещият презентацията Маркус показва на децата още приумици в рециклирането, които живеят втория живот на пластмасова бутилка, найлона, хартията.


Срещата им е част от едноседмичен екосеминар "Ваканция за устойчиво развитие"с неформални форми на обучение във врачанското селце Лютиброд. Основен акцент на лагера е най-общо грижата към природата с различни практики как децата да правят това. Маркус и другият водещ Христина вече раздават подръчни материали, защото предстои децата сами да изработят нещо, оглеждат в стаята и наоколо за идеи и отпадъци с потенциал. Скоро се разпръскват из лагера.
Докато повечето се хващат да майсторят бижута и аксесоари на открито, надниквам в задния двор и попадам отново на двойка стари и счупени палети, които този път ще са рамка на компостер. След малко разбирам, че именно това съоръжение за естествен отпадък, което върши особено чудесна работа на село, е бил голяма тема в предишните дни на лагера, а младежите са били много нетърпеливи. В момента около палетите с чукове, триони и пирони в ръка обаче са предимно преподавателите, а сковаването му изобщо не е романтично и лесно. Няколко часа по-късно обаче той ще е геройски завършен и боядисан макар и с цената на един наполовина-пропуснат обяд. Идеята е компостерът да остане на площада в центъра на село Лютиброд за нуждите на местното население.


Работилница за бижута и аксесоари на двора.

© Босилена Мелтева

Работилница за бижута и аксесоари на двора.


Осмисляне на природата


"Опитваме се да запълним някои пропуски от училище в знанията по екология и климатичните промени, да уплътним пълноценно свободното време на младите," въвежда ме в обстановката Христина (изпълнителен директор на фондация "Екоцентрик", двигател на проекта), докато чета малките имена на децата, написани с маркер по порцеланови чаши, подредени на масата в коридора. Те са малки групи от различна възраст, училища и места на страната и чужбина, в случая има и светло-руса германска група. Идеята е да има максимален обмен между различни младежи. Местните деца също могат да се включат при желание.


Подходът на обучение е индиректен. Водещите избягват да дават лично мнение, а залагат основно на фактология, която децата сами да осмислят, за да изградят лично мнение по темата. "Провокираме ги и ги изчакваме сами да стигнат до определени изводи. По-бавно се случва отколкото да издиктуваш един урок, който после трябва да бъде заучен, но пък е по-трайно и ефективно, когато е осмислено и изживяно."


С чукове, триони и пирони около двойка стари и счупени палети, които след няколко часа работа ще са рамка на местния компостер.

© Босилена Мелтева

С чукове, триони и пирони около двойка стари и счупени палети, които след няколко часа работа ще са рамка на местния компостер.


Децата в днешно време са свикнали на комерсиален начин на живот, осъзнава Христина. В краткото време от една седмица на ековаканцията, хората около Екоцентрик си поставят за цел да ги накарат да се замислят за екологичните проблеми и решения, да се научат да търсят сами информация по тях, за да не се носят лесно по комерсиалното течение, което стимулира потребителско поведение. Търсят начини да ги направят активна страна. Тук децата идват доброволно, което предполага, че те са отворени и с желание да научат за тези неща.


Фотогалерия: Една екоседмица в Лютиброд >


Най-лесно е да се започне с разделното събиране на отпадъци в училище, разсъждава Любов, учител в Първа частна езикова гимназия в София и един от учителите на семинара в Лютиброд. "Ако учениците участват в процеса на разделянето и изнасянето на боклука в училище, ще ги приучим към навик, който после остава. Дори и да не е ефективна системата за разделно събиране у нас в момента, важно е да се дисциплинираме и сега", вярва тя. Училището им има вече компостери в двора, както и два контейнера, дадени от общината. Тя лично раздава на децата тестовете им на вече използвана хартия, с която те отдавна са свикнали.


"Ако учениците участват в процеса на разделяне и изнасяне на боклука в училище, ги приучаваме към навик, който после остава. Дори и да не е ефективна системата за разделно събиране у нас в момента," вярва Любов, учител от Първа частна езикова гимназия в София.

© Босилена Мелтева

"Ако учениците участват в процеса на разделяне и изнасяне на боклука в училище, ги приучаваме към навик, който после остава. Дори и да не е ефективна системата за разделно събиране у нас в момента," вярва Любов, учител от Първа частна езикова гимназия в София.


Учене в движение


В програмата е заложено максимално движение и активност, защото "така се поддържа вниманието, интереса, оросява се мозъка и се възприема и мисли по-добре. Неформалните методи на обучение са друга базова част. Маркус е от немската партньорска организация "Образователният център по история и екология" HÖB, знае безброй игри за освобождаване на напрежението, отпускане, събуждане, разсмиване, сближаване на групата, концентрация... Във всеки един момент може да събере групата "в кръгче' и да завърти в него някоя от игрите си.


Тази сутрин си подаваме въображаема топка с изненадващи обрати на посоката и с предупредителни звуци като "блюм", които разсмиват и по-сънените, когато невидимата топката ги удари по главата. В Германия неформалните методи на обучение са доста популярни, използват ги свободно и в училищата, където образованието е много разчупено, сравнява с нашата образователна система Христина.


През цялата седмица на семинара преподавателите са част от групата, избягват умишлено обръщението учител. Те са водещи, защото по-скоро задават тона и посоката на ежедневните теми и занимания, но се опитват да стимулират децата да изразяват свободно личното си мнение, да дискутират заедно с групата проблемите и всеки един да участва активно в общите занимания, както намери за най-удачно. С това, разбира се, поемат и риска от свободата да решиш да не майсториш точно компостер.


"Абсолютно всеки се чувства добре сред придората. Това е инстинкт, който се събужда, успокояваш се, ставаш по-добър, отворен и възприемаш по-добре," обяснява Христина избора на мястото за еколагера.

© Босилена Мелтева

"Абсолютно всеки се чувства добре сред придората. Това е инстинкт, който се събужда, успокояваш се, ставаш по-добър, отворен и възприемаш по-добре," обяснява Христина избора на мястото за еколагера.


"Хайде кръгче!"


В началото на децата им е непривично как тук се седи в кръг по време на общите занимания и игри, всеки се опитва да се скрие, но няма къде. Свикнали са в редица един зад друг като учителят стои най-отпред като гради подсъзнателно и още веднъж авторитет. В кръга контактът е по-директен, виждаш очите на другите и си по-искрен и истински. В края на седмицата младежите започват сами да се нареждат в кръг и да се самоорганизират, някой поема ролята на водещ и това е ефект, който съзнателно се търси. "Самоуважението си го има вече изградено, знаем кой е води, но не той е единствен, който организира и поема отговорност."


"Всички сме свидетели например как децата в училище се присмиват едни на други, как си шушкат. Когато са в кръг и се глеадат очи в очи, е много по-трудно това да става," казва Христина, едно от основните лица, които движат "Екоцентрик"

© Босилена Мелтева

"Всички сме свидетели например как децата в училище се присмиват едни на други, как си шушкат. Когато са в кръг и се глеадат очи в очи, е много по-трудно това да става," казва Христина, едно от основните лица, които движат "Екоцентрик"


Мнението на Христина е, че в училище има много неща, които е наложително да се променят, но когато я питам с какво може реално да започне тази промяна тя се спира точно на това как се седи в клас. Там обичайно не се разрешава да се разместват чиновете. "Всички сме свидетели например как децата в училище се присмиват едни на други, как си шушкат. Когато са в кръг и се гледат очи в очи, е много по-трудно това да става."


Голямата промяна


"Силно вярваме, че с ековаканциите поставяме началото на промяната на българското образование. На тях неслучайно идват и учители, които не са "пъдари" на възпитаниците си, те също са и част от групата. Методът "учене чрез преживяване" важи и за тях – изпробват лично практиките от семинара и когато видят как работят, много често искат да ги използват и в училище," обяснява ми спокойно и бавно Хриси, така я наричат и децата. Вече сме на площада и цялата група освежава с бои и четки новопостроената сцена. Кметът, който също се вълнува и съдейства с каквото може, наминава през мястото и подпитва с какъв шрифт децата ще изпишат "Добре дошли!".


"С контрол можеш да наложиш авторитет, но той ще е нетраен, а тук търсим устойчивост във всичко, авторитет с уважение," продължава тя: не е задължително това да става чрез йерархия, в която учителят седи най-отпред. Процесът на промяната е постепенен, бавен и взаимен, самите учители признават, че в семинарите са се научили да оставят повече свобода на възпитаниците си. Чувам откъслечни реплики, които отекват доминиращото поведение от училище и напътстване какво и как да се направ, които обаче впечатляващо потъват и любезно отстъпват място на децата, които изразяват спокойно и приятелски мнения и идеи.


Нощна разходка под Ритлите


Вечерно. Вървим по тясната и изненадваща пътечка между назъбените редици от Ритлите (уникални варовикови скални образувания) и река Искър, когато става съвсем тъмно и приказно. Няколко местни деца на колела ни придружават и напътстват за пътя към лобното място на десет ботевски четници. Местните правят ежегодно възстановки на историческата битка на т.нар. Рашов дол. Регионът е красив и наситен с културна и история. Малко по-късно едно от момчетата от селото ни разказва как точно се случват възстановките на това място в началото на лятото. След един дълъг панелен тунел и няколко по-екстремни завоя над реката, стигаме до открито място с паметна плоча и силна балканска гледка. Маркус моли всички да седнат някъде и да помълчат за пет минути, в които да се ослушат за звуците наоколо. След пет-минутната медитация и тишина, наситена с природни звуци, разказваме кой какво е чул.


Обстановката по време на ековаканциите оказва изключително влияние, убедена е Христина. Засега те са били в пет различни врачански села по време на ваканциите от училище. Навсякъде средата е тотално различна, но всички са на територията на природен парк "Врачански Балкан".


"Избрахме мястото заради природата, която тук е много запазена и вдъхновяваща," казва ми Христина. Според нея, колкото и изкуствени градове да издигне човекът, абсолютно всеки се чувства добре сред природата. Това е инстинкт, който се събужда, успокояваш се, ставаш по-добър, отворен и възприемаш по-добре. Семинарите са в села, за да имаме връзка с местната общност и да подпомогнем с нещо развитието на региона. Това е и една от важните страни на проекта.


Песен и грозде


Малко преди последния обяд в петък, две баби от Лютиброд седят до вратата на стола и изчакват притихнали децата да се съберат по масите. Стават, едната изпява с усмивка и торба в ръка тукашна песен, поздрав за децата, а те я молят за още една.


Да рециклираш Лютиброд

© Босилена Мелтева


Хората в селото изключително много се радват на оживлението, обяснява ми Христина, точно когато до нас спира кола и шофьорът пита дали може да почерпи с грозде децата. Местната инициатива в проекта им, е свързана с подобряване на инфраструктурата и средата. Жителите на всяко село сами казват от какво има нужда. В Очин дол им помагат да си направят чешма, която да улавя водата от един свободно течащ извор. Тук в Лютиброд "Екоцентрик" съдействат и финансово, и физически за изграждането на навес със сцена за възстановките, които местните правят точно през нестабилния и дъждовен юни месец. Децата също гостуват на хората из селото, разпитват какви са проблемите им и как могат да се разрешат. После предлагат идеи и проекти за развитие на мястото.


Последната вечер групата организира празненство за местните хора. Тръгвам с бързия влак за София часове преди т.нар."Отворени врати", на които децата ще покажат пред 60-на души идеите си за развитието на региона. Дни след това прочитам няколко "обратни връзки" с впечатления от семинара: "Не очаквах толкова яко да си изкарам в едно селце" и "компостерът"  посочен два пъти като "новото нещо, което научих и ще запомня най-силно"от еколагера.

Последната вечер в Лютиброд децата посвещават на местната общност.

© Дневник

Последната вечер в Лютиброд децата посвещават на местната общност.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (4)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на pipon
  pipon
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Похвална инициатива , но кой знае каква полза няма да има от нея
  Предпочитам да има кръжоци и занимания по химия, физика , биология , авио и ракето моделизъм От първите два наистина може да се научи , как да се третират отпадъци и да се пази природата , всичко останало е бла-бла и усвояване на кинти
  П.С Знаете ли , че в САЩ в гетата има кръжоци по биология , боитехнологии и генно инженерство , и там неграта вместо да се друсат и стрелят се ограмотяват доста добре Поздрави

 2. 2 Профил на pipon
  pipon
  Рейтинг: 434 Неутрално
 3. 3 Профил на nelva
  nelva
  Рейтинг: 488 Неутрално

  БОЖЕ ИМАЛО ОЩЕ ТАКИВА МЛАДЕЖИ !
  ДАНО НА ТЕХНИТЕ ПЛЕЩИ СЕ ПОНЕСЕ СТРАНАТА НИ.

 4. 4 Профил на lamerman
  lamerman
  Рейтинг: 388 Неутрално

  До коментар [#2] от "pipon":

  Няма грешка, има и кръжоци по боЙтехнологии

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK