"Смъртоносно трио" застрашава световните океани

"Смъртоносно трио" застрашава световните океани

© Lou Dematteis, ReutersСветовните океани са сериозно застрашени заради "смъртоносното трио" - глобалното затопляне, намаляващите нива на кислород и повишаването на киселинността на водата. За това алармира ново международно изследване, публикувано този четвъртък, цитирано от Ройтерс.


Океаните продължават да се затоплят дори и когато повишаването на температурата в атмосферата се случва с по-бавни темпове през този век, се констатира в доклада. Заради този процес много видове риба са принудени да се изтеглят към полюсите. Това пък повишава риска от изчезване на някои морски видове.


"Рисковете за океаните и за екосистемите, които те поддържат бяха сериозно подценявани" е мнението на неправителствената организация от водещи учени Международната програма за състоянието на океаните (IPSO).
Мащабът и скоростта на настоящото "въглеродно смущение" и като следствие - степента на киселинност на океанските води са без прецедент в историята на Земята, се казва в проучването, направено съвместно с Международния съюз за опазване на природата.


Океаните са затоплят заради топлината от натрупваните парникови газове в атмосферата. Торовете и отпадните води, които отиват в океаните, могат да  предизвикат цъфтеж на водораслите, което от своя страна намалява нивото на кислород във водата. Във въздуха въглеродният диоксид може да образува слаба киселина, при  реакция с морската вода.


Опасната комбинация от трите процеса - окисляване, затопляне и спад на кислорода, засяга сериозно продуктивността и функциите на океана, се казва в изследването.


"Учените откриха, че заплахите за океаните - от въздействието на въглерода до свръхулова се усложнява взаимно", обяснява Алекс Роджърс от Оксфордския университет, научен директор на IPSO. Сегашните условия в океаните са подобни на тези от преди 55 милиона години, в периода, известен като Палеоцен-еоценският термален максимум (ПЕТМ), довели  до масово изчезване на животински видове. А сегашните темпове на промяна са много по-бързи и означават по-значими последици, казва Роджърс като уточнява, че сме свидетели на въздействие в цял свят.


Повишаването на киселинното съдържание заплашва морски организми, които използват калциев карбонат за изграждане на скелетите си - като рифообразуващите корали, раците, стриди и някои планктони, жизненоважни за морските хранителни вериги. Възможно е коралите да спрат да растат, ако температурите се увеличават с 2 градуса по Целзий и да започнат да се разпадат в случай на покачване с 3 градуса, предупреждават учените в изследването .


Те смятат, че констатациите в доклада засилват спешната необходимост от план, изготвен от близо 200 правителства, с който да се постигне споразумение до края на 2015 г. да се ограничи повишаването на средната температура на света под 2 градуса по Целзий в сравнение с прединдустриалните времена.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK