"Зелените": Недопустимо е държавната власт да е проводник на интереси на тютюневи картели

"Зелените": Недопустимо е държавната власт да е проводник на интереси на тютюневи картели

© Надежда Чипева, КапиталКато изразяват несъгласието си с промени, които да смекчат съществуващата забрана за пушене на закрити обществени места, от партия "Зелените" призовават парламентът и правителството да не се поддават на "възобновения натиск за директен лобизъм от страна на тесни икономически интереси. Това съобщават от партията в пресинформация, разпространена до медиите този вторник.


Миналият четвъртък зам.-председателят на групата на левицата Спас Панчев заяви, че отпадането на тоталната забрана за тютюнопушене на обществени места трябва да бъде факт преди зимата, през ноември съответните законови изменения вече би трябвало да бъдат приети.


"Недопустимо е висшите органи на държавната власт да се превръщат отново в проводници на интересите на тютюневите картели и частните собственици на "Булгартабак," които губят най-много от ограничаването на тютюнопушенето", се казва в позицията на "Зелените".
Те изразяват и очакванията си държавата да се ангажира активно с ефективното прилагане на тази законова норма, да подобри контрола и да предприеме активни действия за ограничаване на тютюнопушенето и вредните ефекти от него.


"В името на печалбите си тютюневата индустрия сее смърт, болести и некачествен живот. Тя създава болно общество, чиято енергия е насочена в справяне с пороците. Производството на тютюн е нископлатена работа, която обрича практикуващите я на заболявания, по-къс живот и често включва детски труд", заявяват още от партия "Зелените" и в тази връзка настояват за цялостна държавна политика за ограничаване на тютюнопушенето, базирана на постиженията на развитите в тази област страни, в синхрон с Европейското законодателтство и глобалната Конвенция за ограничаване на тютюнопушенето на СЗО.


"Зелените" предлагат освен прилагане и задълбочаване на забраните за тютюнопушене на обществени места тази политика да обхване също:


– прекратяване на контрабандния внос, стриктен контрол върху разпространението с цел предпазване на младите хора и всички уязвими групи от тютюнопушене
– привеждане в действие на механизмите за финансиране на превенцията и ограничаването на тютюнопушенето от държавния бюджет
– прецизиране и задълбочаване на ограниченията за реклама на тютюневи изделия
– ангажиране на държавата в широкомащабна и перманентна образователна и информационна кампания, изобличаваща рисковете и вредите от тютюнопушенето, с фокус върху подрастващите, младите и активни хора, но засягаща всички възрасти и слоеве на населението
– незабавни мерки за преструктуриране на икономиката в районите, където се отглежда тютюн, насочени към подобряване на благосъстоянието на местните хора и преориентиране към производство на алтернативни култури с подобен начин на производство, каквито са стевия, индустриален коноп, лен и др.
– увеличаване на данъците върху разпространението и продажбата на тютюневи изделия.


Според становището на "Зелените", сред сериозните проблеми, причинявани от тютюневата индустрия, е нейното вмешателство в обществото с помощта на рекламни бюджети, непрозрачни лобистки действия, въздействие върху демократичните институции и медиите с цел обезпечаване на благоприятни за печалбите й нормативни и обществени условия.


Непрозрачната собственост и методите на тютюневата индустрия, съчетано с доскоро прякото участие в парламентарната власт на нейни "представители като Емил Димитров–Фаса и свързания от медийни публикации със собствеността на "Булгартабак" Делян Пеевски, рушат демократичната тъкан на обществото и свободата не медиите". Затова всичко това трябва решително да бъдат пресечено, е позицията на "Зелените".

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK