"Зелените": Недопустимо е държавната власт да е проводник на интереси на тютюневи картели

"Зелените": Недопустимо е държавната власт да е проводник на интереси на тютюневи картели

© Надежда Чипева, КапиталКато изразяват несъгласието си с промени, които да смекчат съществуващата забрана за пушене на закрити обществени места, от партия "Зелените" призовават парламентът и правителството да не се поддават на "възобновения натиск за директен лобизъм от страна на тесни икономически интереси. Това съобщават от партията в пресинформация, разпространена до медиите този вторник.


Миналият четвъртък зам.-председателят на групата на левицата Спас Панчев заяви, че отпадането на тоталната забрана за тютюнопушене на обществени места трябва да бъде факт преди зимата, през ноември съответните законови изменения вече би трябвало да бъдат приети.


"Недопустимо е висшите органи на държавната власт да се превръщат отново в проводници на интересите на тютюневите картели и частните собственици на "Булгартабак," които губят най-много от ограничаването на тютюнопушенето", се казва в позицията на "Зелените".
Те изразяват и очакванията си държавата да се ангажира активно с ефективното прилагане на тази законова норма, да подобри контрола и да предприеме активни действия за ограничаване на тютюнопушенето и вредните ефекти от него.


"В името на печалбите си тютюневата индустрия сее смърт, болести и некачествен живот. Тя създава болно общество, чиято енергия е насочена в справяне с пороците. Производството на тютюн е нископлатена работа, която обрича практикуващите я на заболявания, по-къс живот и често включва детски труд", заявяват още от партия "Зелените" и в тази връзка настояват за цялостна държавна политика за ограничаване на тютюнопушенето, базирана на постиженията на развитите в тази област страни, в синхрон с Европейското законодателтство и глобалната Конвенция за ограничаване на тютюнопушенето на СЗО.


"Зелените" предлагат освен прилагане и задълбочаване на забраните за тютюнопушене на обществени места тази политика да обхване също:


– прекратяване на контрабандния внос, стриктен контрол върху разпространението с цел предпазване на младите хора и всички уязвими групи от тютюнопушене
– привеждане в действие на механизмите за финансиране на превенцията и ограничаването на тютюнопушенето от държавния бюджет
– прецизиране и задълбочаване на ограниченията за реклама на тютюневи изделия
– ангажиране на държавата в широкомащабна и перманентна образователна и информационна кампания, изобличаваща рисковете и вредите от тютюнопушенето, с фокус върху подрастващите, младите и активни хора, но засягаща всички възрасти и слоеве на населението
– незабавни мерки за преструктуриране на икономиката в районите, където се отглежда тютюн, насочени към подобряване на благосъстоянието на местните хора и преориентиране към производство на алтернативни култури с подобен начин на производство, каквито са стевия, индустриален коноп, лен и др.
– увеличаване на данъците върху разпространението и продажбата на тютюневи изделия.


Според становището на "Зелените", сред сериозните проблеми, причинявани от тютюневата индустрия, е нейното вмешателство в обществото с помощта на рекламни бюджети, непрозрачни лобистки действия, въздействие върху демократичните институции и медиите с цел обезпечаване на благоприятни за печалбите й нормативни и обществени условия.


Непрозрачната собственост и методите на тютюневата индустрия, съчетано с доскоро прякото участие в парламентарната власт на нейни "представители като Емил Димитров–Фаса и свързания от медийни публикации със собствеността на "Булгартабак" Делян Пеевски, рушат демократичната тъкан на обществото и свободата не медиите". Затова всичко това трябва решително да бъдат пресечено, е позицията на "Зелените".

Коментари (24)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на moloko_
  moloko_
  Рейтинг: 576 Любопитно

  Естествено,че не трябва да отпада забраната за пушене.Все пак живеем в 21 век и здравето на клиентите на заведения и персонала е по-важно от рахата на пушачите.Само не мога да разбера толкова ли са неграмотни зелените или им идва от вътре? Тези които още от влизането на забраната в сила лобират здраво за нейното отпадане са точно собствениците на заведения,които си мислят,че забраната им е виновна за спада на оборотите.Всеки грамотен човек,може да види отчетите на Булгартабак и да види,че имат ръст в приходите,износа им расте и тази забрана не им влияе.

 2. 2 Профил на laveol
  laveol
  Рейтинг: 552 Неутрално

  То е недопустимо да е проводник на каквито и да е картели, ама те ти на нашата си ги обслужва всичките. Или поне най-платежоспособните със сигурност.

 3. 3 Профил на Борко
  Борко
  Рейтинг: 374 Любопитно

  Живеем в демократична държава и според мен въпросът за тютюнопушенето трябва да се реши от народа с референдум.

 4. 4 Профил на az
  az
  Рейтинг: 463 Неутрално

  Еха и тия подлоги намериха с какво да си правят реклама.Сега и Бареков ще има позиция и крадците от БСП, АТАКА и ДПС. ЩЕ рипне и Мигленчето Пръмова и Бойко.

 5. 5 Профил на Øϰϰå Çҩßё
  Øϰϰå Çҩßё
  Рейтинг: 628 Неутрално

  е Плевналийчето нали каза, че ще сложи вето. Аз вече съм спокойна и не го мисля, но признавам, преди това ми беше драма, супер тъпо ще е да гласуват връщане на тютюнопушене в заведения.

  иронията е моята първа, втора и трета природа, аронията няма нищо общо
 6. 6 Профил на Дневник:Анкета за или против новият сайт
  Дневник:Анкета за или против новият сайт
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Недопустимо е, но какво да се очаква от тази "държавна " власт. Те затова и са там - да изпълняват поръчки, че то с 3000лв на месец живей ли се.

  Да мразиш е сериозно занимание. Имаш ли толкова време, да се "забавляваш" с това ?!?
 7. 7 Профил на Митко Василев
  Митко Василев
  Рейтинг: 628 Весело

  Скрийте се бе, Сектанти. Вие ше ни определяте как да живеем

  това, че казваш даден факт, не означава, че непременно го харесваш. въпреки че за 95% от аудиторията значи точно това
 8. 8 Профил на virtual brain
  virtual brain
  Рейтинг: 1299 Неутрално

  За ретрограден престъпен клан като БСП/ДПС всичко е допустимо.
  #оставка

  АФтентично десен екоталибан, гей, толераст, платен грантаджия и соросоид-жълтопаветник от кръга "агнешки главички".
 9. 9 Профил на Митко Василев
  Митко Василев
  Рейтинг: 628 Любопитно

  А "вегански четвъртък" няма ли да ни наложите

  това, че казваш даден факт, не означава, че непременно го харесваш. въпреки че за 95% от аудиторията значи точно това
 10. 10 Профил на Цензуриран от антибългари.
  Цензуриран от антибългари.
  Рейтинг: 479 Весело

  "Зелените" явно са на далавера от контрабандата. Затова така пищят.

 11. 11 Профил на the_sceptic
  the_sceptic
  Рейтинг: 740 Неутрално

  Да, прави са.

  Само че държавна власт в момента няма. Държава няма, оттам да започнем. Една банда едри престъпници е овладяла целия държавен механизъм (без президентството) и дори уж наперените комунисти лъскат обувките на босовете си и правят, каквото им се каже.

  Да не мислите, че на съселчето му е много приятно да действа в полза на тютюна? Че песоглавците са най-върли антитютюнджии - на Запад левите са склонни да се бъркат повече в живота на хората и да знаят по-добре какво е добро за тях, а десните са по-скоро за "всеки отговаря за себе си и има неприкосновеност". Колкото повече работи за тютюневия картел, толкова повече съселчето си прецаква имиджа пред песоглавците. Не че те са много проницателни, ако бяха умни, нямаше да са социалисти, но черните точки на съселчето взеха да стават прекалено много. Та хич не му е приятно на савецкия гражданин с 0 (нула) дена трудов стаж да крЕпи тютюневия картел толкова явно. Ама няма избор. Гаспадарите му не го питат кво иска. И съселчето изпълнява.

 12. 12 Профил на milkonoj
  milkonoj
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Трябва да се добави и пълна забрана на рекламите на тютюнови изделия

 13. 13 Профил на hinin37
  hinin37
  Рейтинг: 531 Неутрално

  В момента европейския парламент обсъжда по строги закони против тютюнопушенето....Пък тук циганите ще го разрешават...

 14. 14 Профил на 16bit
  16bit
  Рейтинг: 529 Неутрално

  "Зелените" отново се мъчат да влязат в голямата политика, ама твърде много далавери имат зад гърба си, че някой да им се върже. Забраната за тютюнопушенето е поредната кауза, с която да изстискат някой вот, но няма да стане. Да си крадат пари от броене на делфини и да не се занимават с политика, не ги ще никой!

  А че тая забрана няма да пада - няма. Отгоре само "вдигат дим" за да изместят недоволството и да разделят протестиращите на пушещи и непушещи.

 15. 15 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 866 Неутрално

  Абе тези Зелените и Кунева са ми много странни. ДСБ и СДС са ясни, ама първите за какво прибраха вторите в Реформаторският блок? Да ги издържат с честно спечелената държавна субсидия? Шантави хора, но щом искат да черпят... А Костов, завалията, една цигара го е срам да запали, че Кунева-Пръмова му ги купува :D

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 16. 16 Профил на zigi
  zigi
  Рейтинг: 196 Неутрално

  http://www.dnevnik.bg/zdrave/2013/10/07/2155854_tania_andreeva_zabranata_za_pushene_na_zakrito_triabva/ - 07 окт 2013, 13:33, Таня Андреева: Забраната за пушене на закрито трябва да остане в сегашния си вид. "Зелените" пак са назад с материала май. Или пък са напред... с един друг материал...

 17. 17 Профил на vestonosec
  vestonosec
  Рейтинг: 631 Неутрално

  Ами че да,зелените кришнари не искат да пафкат цигари,те искат тревица!!

 18. 18 Профил на Горгона Медуза
  Горгона Медуза
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Значи искат да се позволи пушенето на трева, но не искат да се връща тютюнопушенето?? Тези хора са ми голяма загадка. Явно наистина като нямат далавера от нещо и не го искат.

 19. 19 Профил на army
  army
  Рейтинг: 548 Любопитно

  "Зелените": Недопустимо е държавната власт да е проводник на интереси на тютюневи картели

  Ахам, иначе вие искахте да легализирате тревата, нали? А вие самите не сте ли картел, Тома?

 20. 20 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 1002 Неутрално

  Зелените пьрво спечелете доверието на избирателите и влезте в парламента с гласовете им,тогава претендирайте да говорите от чието и да било име.Не сте упълномощени от избирателите да го правите,друг не може да Ви упьлномощи.

 21. 21 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 1002 Неутрално

  [quote#19:"army"]Ахам, иначе вие искахте да легализирате тревата, нали? А вие самите не сте ли картел, Тома? [/quote]
  Никога не са искали да легализират тревата.Искали са програми,стратегии,оценки,проекти и т.н.Когато горя Витоша и когато други загрижени за екологията хора се противопоставяха на увреждащи природата проекти,точно тзи еколози ги нямаше никакеи.

 22. 22 Профил на aneta07
  aneta07
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Хич да не ми разправят, че някой мисли за здравето ни! Тез мошеници откраднаха парите за осигуровки! И пушат в парламента като богоизбрани! Ай сиктир! Целия панаир е за някакви пачки от Блумберг и прочие!

  Няма много истини!Истината е една,но има много манипулации и липса на информация.
 23. 23 Профил на dun
  dun
  Рейтинг: 586 Неутрално

  точно така - държавните структури трябва да започнат и масова публична кампания за вредите от използването на АВТОМОБИЛИ !!!

  1. колко струва на бюджета (и съответно джоба на всеки от нас) изграждането и поддържането на инфраструктурата, вкл. и разрушените тротоари от паркиране

  2. вредите върху здравето на хората и оттам върху здравния бюджет - например през 2012 СЗО обяви изгорелите газове от дизела за причинители на рак на белия дроб и пикочния мехур или просто щетите от катастрофите които се оценяват грубо на около 600 милиона на година

  3. прекратяване на скритото субсидиране под формата на национално финансиране на инфраструктурни проекти или ниския акциз за горивата (далеч под минималните нива за ЕС)

  4. цялостна промяна на културата на предвижване в градовете чрез драстично ограничаване на трафика

  5. ясна политика и мерки за намаляване нивото на замърсяване на въздуха и шума в големите градове

 24. 24 Профил на army
  army
  Рейтинг: 548 Любопитно

  [quote#21:"slonsco"]Никога не са искали да легализират тревата.Искали са програми,стратегии,оценки,проекти и т.н.[/quote]

  А това какво е? http://www.dnevnik.bg/izbori2013/2013/05/08/2056035_zelenite_sa_za_dekriminalizirane_upotrebata_na/

  Ето ти и директен цитат: "Конопът като земеделие и лекарство

  Освен вдигане на наказанията за притежание, предложението им включва да се разреши употребата на марихуана за медицински цели и да се поощри конопеното земеделие. "Искаме фермерите да имат свобода да се възползват от тази удивителна техническа култура. Искаме институциите да не се занимават с репресия над безобидни граждани"

  Тоест дай всички да се напушване и няма да има никакви спънки в държавата. Моля те, чети преди да се изказваш.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK