Екокоалицията: Тезите за неясноти в концесионния договор за Банско не оправдават липсата на контрол

Екокоалицията: Тезите за неясноти в концесионния договор за Банско не оправдават липсата на контрол

© Красимир ЮскеселиевТвърденията за неясноти в концесионния договор с Юлен АД не може да са оправдание от страна на държавата, с което тя да мотивира своя отказ от търсене на отговорност на нарушителите заради незаконно изграждане на обекти в ски зона "Банско" в Национален парк "Пирин". Това обявиха от коалицията "За да остане природа в България" след като изложиха пред журналисти в четвъртък данни и документи, опровергаващи четирите най-лансирани тези на вече три поредни правителства досега за неясноти в концесията за ски зоната.


Според природозащитниците, тези факти доказват и липсата на ефективен контрол върху концесионера.


Еколозите за пореден път напомниха, че през 2011 г. Министерстово на околната среда и водите установи, че при изграждането на ски зоната са застроени и се експлоатират 65 ха повече от разрешената концесионната площ. "Вместо да окаже контрол и да потърси отговорност за нарушенията, установени от ековедомството, правителството открито изразява подкрепа за разширение на ски-зоните в Национален парк "Пирин", подчертаха от коалицията и за пореден път настояха управляващите да потърсят отговорност за "незаконното заграбване и унищожение на територии от парка".
По повод тезата, че не може еднозначно да се определи дали на концесия е предоставена територия с площ от 818,46 ха, или територия с площ от 99,55 ха. природозащитниците обясниха, че установеното от МОСВ надвишаване на концесионната площ с 65 ха нямаше да е незаконно, ако концесионерът имаше концесионно право да застрои и експлоатира не 99,55 ха, а всичките 818,46 ха в границите на концесионния обект "Ски-зона с център гр. Банско".


Като опреовержение екоактивистите се позовават на конкурсните книжа за определяне на концесионер: "по предвижданията на Териториално-устройствения план на ски-зона Банско, обектите, предмет на концесията, попадат в територия с обща площ от 818,46 ха, като конкретните обекти, съставляват 99,55 ха от тази територия (т.нар. концесионна площ) и включват: 3,58 ха - терени за застрояване; 76,33 ха – ски-писти; 4,25 ха - терени със съществуващи писти за бягане; 15, 39 ха - терени за ски-лифтове и влекове".


Там е посочено, че останалите 718,91 ха от територията на ски-зоната, за които претендират Юлен АД, са извън предмета на концесия и включват терени на почивни станции, хотели и горски терени с различни екосистеми."


Друго тиражирано твърдение е, че са неясни границите на предоставената на концесия територия. Така една част от изградените от концесионера обекти попадат извън обекта на концесия, а друга - излизат извън проектните им граници. Общо тези обекти засягат 65 ха повече спрямо концесионната площ от 99,55 ха.


Като опровержение, природозащитниците цитират отново Конкурсните книжа, където границите на обекта на концесия са описани графично в Приложение 1 към концесионния договор, с която кандидат-концесионерът е декларирал, че се е запознал и разбрал. Там изрично се посочва, че границите на концесионния обект обхващат ограничена зона, в която попадат спортните и технически съоръжения, а не цялата територия на проучване на Териториално-устройствения план (ТУП) на ски-зоната, възлизаща на 1500 ха.


Концесионното право на ползване на територии от Пирин с цел експлоатация и разширение на ски-съоръженията и пистите, се отнася до площ от 99,55 ха, която представлява предвидената за застрояване и експлоатация територия в границите на концесионния обект. Конкретната площ, ситуиране и граници на всяко от спортните и техническите съоръжения, включени в тези 99,55 ха, са описани в същата скица, както и в плана, цитират еколозите "Конкурсните книжа".


"Може да се обобщи, че концесията е максимално ограничена до територията от ски-зона Банско, която засяга обща площ от 818,46 ха. Предметът на концесия се отнася единствено и само до съоръженията, предвидени за изграждане и експлоатация на обща площ от 99,55 ха в рамките на обекта на концесия. Именно тези съоръжения са обектът на концесията," заключват от коалицията.


Всяко изменение на Териториално-устройствения план на ски-зона Банско, което предвижда застрояване и експлоатация на територии от националния парк, за които няма предоставено концесионно право, следва да се придобие ново концесионно право по реда на Закона за концесиите, подчертават еколозите. Повод за това напомняне е лансираната теза, че е правен абсурд концесионният договор да изисква от страните по концесията да изпълняват задълженията си по план (ТУП), който е изменен през 2005 г. с решение на Общински съвет Банско и който указва изграждане спортни съоръжения, които не са предвидени в договора и за които няма предоставено концесионно право.


До сега компетентните органи по опазване на околната среда и контрол на строителството не са обявили нито един обект в ски-зона Банско за незаконен. В същото време, справки на ековедомството от 2013 г.показват, че поне седем обекта в зоната са построени без да са съгласувани от МОСВ, без да са включени в концесионния договор или без да са предвидени в ТУП на ски-зоната, констатират от екокоалицията.

Коментари (1)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на Free person
    Free person
    Рейтинг: 675 Гневно

    Изглежда,че Цеко Минев сам се контролира.Ако имаше истинска екоинспекция,то Банско и природата надали щяха да са на това дередже!

    Tony
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK