100% от градското население у нас дишат силно замърсен въздух, отчете доклад

100% от градското население у нас дишат силно замърсен въздух, отчете доклад

© Красимир Юскеселиев100% от градското население в България са системно излагани на високи концентрации фини прахови частици PM10 (бел. ред. - в тях се съдържат и по-малките РМ 2.5, които са и по-вредни за човешкото здраве), които надвишават допустимите ограничения, приети в Европейския съюз. Това показват данните от доклад на Европейската агенция по опазване на околната среда "Качество на въздуха в Европа - 2013", огласен във вторник, който се позовава на замервания и данни до 2011 г. Докладът е изготвен като актуална оценка на качеството на въздуха,  която да се вземе предвид в политиките на Европейската комисия.


Праховите частици и озонът остават основен причинител на здравословни проблеми с дишането, сърдечно-съдови заболявания и съкращаване на живота. Според нови научни открития, които цитират от агенцията, човешкото здраве може да се увреди от по-ниски концентрации замърсен въздух, отколкото се смяташе до момента.


За същия период, за който са правени замерванията у нас - между 2009 г. и 2011 г., до 96% от градските жители в целия Европейски съюз дишат въздух с високите концентрации фини прахови частици, които са и над препоръчителните нива на Световната здравна организация (СЗО). 98% от европейците са изложени и на високи нива озон (O3), които също надхвърлят препоръчителните от СЗО.
България е с най-високите концентрации на двете основни разновидности на прахови частици. Това са миниатюрните въздушни капчици или газови частици, известни още като аерозоли, които идват от комини, ауспуси на превозните средства и различни други източници. Те могат да доведат до сериозни здравословни проблеми – от астма до рак. България има и най-висока концентрация на въглероден оксид и серен диоксид, сочи докладът. Водещи в превишаване на концентрациите на PM2.5 (спрямо годишната целева стойност, която е трябвало да бъде изпълнени до 2010 г.) освен България са също и Чешката република, Франция, Италия, Полша и Словакия.


Четири български града – Перник, Пловдив, Плевен и Добрич, отново са в топ 5 на класацията на европейските градове с най-високи нива замърсяване на въздуха. Само Краков (Полша), който е на трето място, "нарушава" плътното българско челно представяне в класацията на 386 европейски града, направена от Европейската агенция за околна среда.


Проблемът обаче не засяга само градовете в Европа. Определени райони в провинцията също имат значителни нива замърсяване на въздуха, се казва в доклада, който дава и конкретни данни за всички европейски държави в отделни фактологични притурки (т.нар. fact sheets)


"Огромна част от европейското население в момента не живее в здравословна среда според действащите стандарти. За да получат те шанс за устойчив и здравословен начин на живот, Европа ще трябва да покаже амбиции и да подобри действащото законодателство", заявява в тази връзка изпълнителният директор на агенцията Ханс Брюнинкс.


"Наблюденията показват, че голяма част от европейските граждани разбират добре как качеството на въздуха оказва влияние върху здравето им и призовават отговорните органи да предприемат действия на европейско, национално и местно ниво, независимо от факта, че времената в момента са много трудни. Аз съм готов да откликна на тези призиви по време на предстоящото преразглеждане на политиката за въздуха", посочва ж допълнение и комисарят по околната среда Янез Поточник.


Основните причини за замърсяването на въздуха в Европа като цяло са трафикът, промишлеността, селското стопанство и домакинствата. Данните и графиките в доклада ясно показват, че проблемът със замърсяването на въздуха в Европа е далеч от разрешаване.


Наред със здравословни проблеми докладът изтъква и проблемите за околната среда като т.нар. еутрофикация (прекомерни количества азот нанасят щети на екосистемите и заплашват биоразнообразието). Еутрофикацията е все още широко разпространен проблем, който засяга повечето европейски екосистеми.


Емисиите на някои азотосъдържащи замърсители са намалели. Например емисиите азотни окиси и амоняк са спаднали с 27% и 7% от 2002 г. насам . Въпреки това осем страни членки на ЕС нарушават законно установените тавани една година след крайния срок за привеждане в съответствие.


Проучването отчита позитивни тенденции на намаляване емисиите на някои замърсители на въздуха. Например емисиите на серен диоксид от електроцентралите, промишлеността и транспорта са намалели през последното десетилетие и с това и излагането на тези вредни емисии е спаднало. Постепенното премахване на оловния бензин също води до намаляване концентрациите на олово във въздуха.

Коментари (22)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на poijn
  poijn
  Рейтинг: 454 Неутрално

  Каквото си произведем, това дишаме.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 2. 2 Профил на Angelina
  Angelina
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Много лоша тенденция, но ние сме си виновни, изсичаме дървета, за да лепим плочки, така ще е.

 3. 3 Профил на Øϰϰå Çҩßё
  Øϰϰå Çҩßё
  Рейтинг: 664 Неутрално

  затва сички ходим като надрусани

  иронията е моята първа, втора и трета природа, аронията няма нищо общо
 4. 4 Профил на Roger
  Roger
  Рейтинг: 444 Неутрално

  Защото не се чистят улиците, няма контрол по строежите(камионите разнасят кал,цимент и т.н.), липсват бордюри и почвата се изсипва на улицата, по къщите горят всякакви боклуци за отопление, движат се стари трошки по улиците....

 5. 5 Профил на Nach
  Nach
  Рейтинг: 728 Неутрално

  Ха добро утро. Аз и без да съм учен, го знам това.

 6. 6 Профил на Лукс на Прокопиеви и Плевнелиев в село Баня"
  Лукс на Прокопиеви и Плевнелиев в село Баня"
  Рейтинг: 671 Неутрално

  При соца София се миеше поне веднаж седмично!

 7. 7 Профил на Питанка
  Питанка
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До коментар [#6] от "Мони56":

  Не само София.

  "Въпросителната" е просто уморена "Удивителна!"
 8. 8 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 1966 Неутрално

  Масово отопление на кюмбета с дърва и въглища, но кашони и стари гуми също попадат в бройката. За ирония, в т.нар. елитни квартали като Банкя и Витошката яка зиме направо щипе на очите от пушеци.

  Лятно време важи приказката за двата сезона за българските градове - калния и прашния. Няма ли дъжд, 1 милион автомобила в София като неуморни пчелички ровят ежедневно тротоари и градинки, за да разнасят после прахуляка из целия град. В другите градове е същото.

 9. 9 Профил на Free person
  Free person
  Рейтинг: 727 Разстроено

  Както е тръгнало,май ще трябва да дишаме с кислородни маски.

  Tony
 10. 10 Профил на nevver
  nevver
  Рейтинг: 235 Любопитно

  В доклада се говори също, че замърсеният и прашен въздух се разнася от ветровете извън границите!
  Нашият въздух мърси съседните държави, но е възможно и от тях да идва също- от Румъния, Сърбия, Албания, Косово и Македония!

 11. 11 Профил на kh
  kh
  Рейтинг: 506 Весело

  Карай да върви. Чудо голямо - фини прахови частици и озон, астма, ракови заболявания, сърдечно-съдови, съкращаване на живота. Важното е, че в кръчмите не се пуши. На кой му пука, че 10 минути на спирката на Орлов мост в София се равняват на една кутия цигари?

 12. 12 Профил на nelva
  nelva
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Стига плашихте ГАРГИТЕ !
  Всяка столица по света е с мръсен въздух.
  Все плюете СТРАНАТА СИ !

 13. 13 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4316 Неутрално

  През зимата ,когато хората в провинцията/най-вече в по-малките градове/ се отопляват на дърва и въглища ситуацията става ужасна!

 14. 14 Профил на maimunatadodo
  maimunatadodo
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Това за озона ме обърква много. След като четох много материали, си купих апарат който произвежда озон, който пък от своя страна прочиства въздуха. А в тази статия пише обатно. ???????????? Недоумявам

 15. 15 Профил на Хит®ата Св®ака ;)
  Хит®ата Св®ака ;)
  Рейтинг: 609 Любопитно

  Ето и оригиналния доклад:

  http://www.eea.europa.eu/publications/air-quality-in-europe-2013/at_download/file

  Mафията е опасна за Вашето здраве!!! Мафията убива!!!
 16. 16 Профил на Еколог
  Еколог
  Рейтинг: 676 Неутрално

  За сведение на Дневник - българския термин е ФПЧ10

  Път без препятствия не води до никъде.
 17. 17 Профил на crq18506084
  crq18506084
  Рейтинг: 669 Неутрално

  На бедните се дават помощи под формата на дърва и въглища, даже им намаляват данъка за пушещата трошка. Но пък на гладния му е все тая дали ще умре от мръсен въздух, нали така се развиват „отличниците“ в българската икономика – Лукойл, нерентабилните въглищни мини, фармацевтика, медицина и ..... погребалния бизнес.
  Всички ние си разхождаме дебелите задници с над тон и половина димящи сандъци, а после отслабваме във фитнеси, чиито вентилационни системи ни набиват дробовете с въздуха от улицата.
  Никой да не казва, аз не съм от горните!
  Защото и аз така казвам.

 18. 18 Профил на xflood
  xflood
  Рейтинг: 1068 Любопитно

  До коментар [#14] от "maimunatadodo":

  Всичко зависи от концентрацията, приятел.
  Ето кратък цитат от Уикипедия. "Използва се за обеззаразяване на питейни води. Убива микроорганизмите, и в по-голяма концентрация е отровен и за хората."
  За по-подробно прочети английската версия.

  Fail with honour then succeed by fraud
 19. 19 Профил на xflood
  xflood
  Рейтинг: 1068 Неутрално

  До коментар [#12] от "nelva":

  Вземи и прочети доклада, вместо да говориш наизуст.

  http://www.eea.europa.eu/publications/air-quality-in-europe-2013/at_download/file

  Fail with honour then succeed by fraud
 20. 20 Профил на Доналд Радев
  Доналд Радев
  Рейтинг: 443 Неутрално

  Тиквата е виновен... само лентички режеше, а не се погрижи за чистотата на въздуха.

  "Америка преди всичко" означава "Майната му на останалия свят"
 21. 21 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 3269 Неутрално

  Замърсяването на въздуха в градовете на България и не само е сериозен проблем и за него трябва да се говори и взимат мерки.
  Не революционни, но постоянни водещи до подобряване на качеството на въздуха.
  В това има много повече здрав смисъл отколкото простотиите за СО2 и борбата с климата.

 22. 22 Профил на lady_atlas
  lady_atlas
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Представям си какви щяха да бъдат резултатите, ако имахме работеща промишленост....

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK