За четири дни София става столица на вкусовете

За четири дни София става столица на вкусовете

© Slow Food - България



В следващите четири дни София ще бъде своеобразна столица на вкусовете. От 6 до 9 ноември различни производители на традиционни храни от Балканите ще заявят желанието си да съхранят кулинарното богатство на своите държави в рамките на разширяваща се Европа и ще покажат защо има смисъл в това тяхно искане.


Събитието "Вкусете Балканите: дребното фермерство и производство на храни – инструменти за устойчивост в селските райони на Югоизточна Европа" ще се проведе в рамките на поредното издание от изложението Interfood & Drink в "Интер експо център", като разкрие предимствата на дребното фермерство и занаятчийското производство на храни в свят, в който границите между държави, региони и кулинарни традиции все повече се губят.


Производителите ще бъдат подкрепени от един от основателите на движението Slow Food - Пиеро Сардо, от президента на Slow Food Trentino Серджо Валентини, който е и собственик на екоресторант Locanda delle tre chiavi, и от Урсула Хъдсън, президент на Slow Food-Germany и член на управителния съвет на Slow Food International.




"Slow Food-България" ще има свое "кътче на Балканите" на изложението (от 6 до 8 ноември). Там ще може да се дегустират и традиционни храни от различни балкански региони, а по време на семинарите ще се дискутират проблемите, с които се сблъскват малките производители на храни, какви възможности имат и кога ще се случи срещата им с потребителите.


В първия ден (6 ноември) Пиеро Сардо ще представи за дегустация няколко уникални продукта от Балканите. Всички те са дълбоко свързани с кулинарната традиция на региона, но след като са се съхранили векове наред, сега съществуването им е застрашено от механично прилагане на регламенти на ЕС. Заедно с Пиеро Сардо ще търсим отговор как да се съхрани богатството от вкусове на Балканите в разширяващата се Европа.


На 7 ноември, отново в "Интер експо център" ще се проведе конференция на тема "Ще се срещнат ли потребителите и производителите?" и кръгла маса "Фермерските храни и ресторантският бизнес".

Коментари (7)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на madagaskar
    madagaskar
    Рейтинг: 931 Весело

    За четири дни София става столица на вкусовете

    А останалите 361 дни на безвкусието

    Ако МЗ предупреждава, че „пушенето убива“, редно е и ние, пушачите, да предупреждаваме, че кражбите в Министерството на здравеопазването убиват повече
  2. 2 Профил на ѩзыкъ блъгарьскъ
    ѩзыкъ блъгарьскъ
    Рейтинг: 931 Неутрално

    Хубаво. Още по-хубаво би било, ако създадем условия на малките ферми у нас, а те самите намерят баланса, щото да продаваш овче мляко по 50 стотинки на мандра в Кърджалийско и да купуваш "био" козе мляко по 12 лева в Лозен, не си е работа.

  3. 3 Профил на comandante  vs  либерални ентусиасти&корпократи
    comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
    Рейтинг: 3646 Неутрално

    [quote#2:"cor.ne.edito"] Още по-хубаво би било, ако създадем условия на малките ферми у нас[/quote]
    Това не може да става централизирано !
    Всеки гражданин трябва да търси селянин и селяните трябва да се свързват с граждани !За да печелят и ядат здравословна храна.

    Само това е пътят да бъдат изолирани немските вериги и корпорациите които продават там не особено здравословната храна.

    21 век е съвсем нормално да купиш храна от офшоренен собственик на магазин които не познаваш и храна която изобщо не знаеш къде е произведена.


    Libertarianism is just anarchy for rich people
  4. 4 Профил на beatles
    beatles
    Рейтинг: 823 Весело

    [quote#1:"madagaskar"] София става столица на вкусовете[/quote]
    никой не е казал, че вкуса трябва да добър, нали така...и лайното има вкус......

    Всички животни са равни, но някои са по-равни от други
  5. 5 Профил на SS
    SS
    Рейтинг: 2759 Весело

    Вкуса на Българина тотално се изкилиферчи !

    Химията го унифицира и сега ако няма подобрители,овкусители,набухватели,оцветители,ароматизатори,консерванти и прочие боклуци народа го пренебрегва !!!

  6. 6 Профил на nicole23
    nicole23
    Рейтинг: 5 Неутрално

    Изложението е с вход от 5 лв.

  7. 7 Профил на Lady  Zeppelin
    Lady Zeppelin
    Рейтинг: 1366 Неутрално

    Дано се появят вкусове от моето детство - биволско масло, прясно сирене.

    Je suis Charlie. Fluctuat nec mergitur.




За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK