Квартал, който харесваш

Квартал, който харесваш


От близо седмица от някои билбордове по софийските улици се усмихва приветливо една жена, на заден план се вижда компостер. С тази усмивка Ирена Събева подхожда към повечето неща в живота си и явно това е печелившо. Билборд кампанията е наградата за Ирена и за всички от Асоциация за устойчиви практики "Нашият квартал" заради проекта им за квартално компостиране.


Общностната инициатива е национален победител на Европейската комисия в "Свят, който харесваш с климат, който харесваш". А на практика стъпките по него се правят вече четири поредни недели в квартал "Княжево".


Става дума предимно за здрав физически труд с лопата, мотика, гребло и градински ножици. В началото на седмицата трите деца на Ирена разпращат в съседските пощенски кутии учтива покана за включване в акциите.
Квартал, който харесваш

Компост зона "Княжево"


На ъгъла на улица "Меча поляна" (близо до Панорамен път), на която живее, Ирена и шепа доброволци, съседи и техните деца, изграждат постепенно 40 кв компост зона за градински и кухненски растителни остатъци, която да ползват всички в квартала. Чудесен пример как с колективни усилия да предотвратяваме депонирането на биоразградимите отпадъци и да ги използваме за свои цели. А тези отпадъци са минимум 40% от общия "боклук", който е и една от причините за образуването на парникови газове.


"Тук всеки от нас има възможност да участва пряко в естествения процес на превръщане градинските отпадъци в екотор, с който да поддържаме зелените площи, а и ще има достатъчно за всеки, който има нужда от тор за градината си," обяснява ми Ирена с лъчезарната си усмивка. Разхождаме се на място. Откриваме, че прясно засадените преди ден пред компостера хортензии са прекършени. Чудим се кой може да е направил това. Дни след това Ирена е разбрала, че виновниците са козите, които обичайно преминават оттук. "Дано козарят ги поведе по други пътеки", пише ми тя без други коментари по случая.


Квартал, който харесваш

Проектът им не е само за компост зона. Идеята е в близост до нея да се обособят приятни места, където хората да почиват, да се срещат, общуват, играят – помежду си и с природата. Затова и почистването на дерето с реката, която слиза от Витоша, облагородяването на зелените площи, възстановяването на малките горски пътеки и изграждането на безопасен горски детски кът с пясъчник в част от лесопарк "Княжевска гора" са другите важни неща, които се случват там постепенно. Докато ми разказва Ирена, по една от прочистените горски алеи доближава човек с куче и стига точно до пясъчника и до детелините, засадени във формата на сърце. Ахва одобрително от промяната наоколо.


Да заживеем заедно


Всичко е част от проекта "Живеем заедно", който разработва асоциацията и който е одобрен за изпълнение от Столичната община по програма "Зелена София" 2013. Името на проекта говори само за себе си и напомня за нещо същностно, което отдавна и силно липсва в нашите квартали.


Квартал, който харесваш

На площ от 3 дка доброволците основно режат храсти, почистват от плевелна растителност и камъни, както и от купищата строителни отпадъци в дерето, голяма част от които "са засадени дълбоко в земята". С последното дори успяват да освободят естествения ход на реката. Прекопават и засаждат (според сезона) цветя и друга подходяща растителност. Вече има стотина засадени храста, а други 400 лалета, 200 нарциса, карамфили и маргарити, както и 180 храста ще оформят "коритото" на "Реката на цветята". Засега част от семената и разсада са на склад в двора на семейството на Ирена, която се е консултирала за цветния подбор с ландшафтен архитект. Общината финансира 90% от материалите и луковици за цветя, храсти, дървета, пергола и пейки, а трудът е доброволен.


По време на последната акция доброволците получават спонтанна подкрепа от собственика на склада, от който пазаруват материали за компост зоната. "След като разбра, че правим нещо доброволно, каза: "Не мога да повярвам, че някой прави такива неща. Тогава изработката на вратата на компостера ще е безплатно, искаме и ние да помогнем на доброто начинание." Хората спирали с колите и видимо се радвали на промяната, която виждали. Един мъж ги посъветвал да назначат охрана, за да пази "това хубаво нещо, защото тук живеят вандали".


Общината е обещала да достави и цветни контейнери за разделно изхвърляне. Смятат да си набавят и клонотрошачка, която влиза идеално в употреба в подобен тип квартал, разяснява ми Ирена до купчината с клони, която общината е обещала да извози.


Засега на мястото има две дървени пейки, сковани от паднало дърво, ще поставят и още. Около компост зоната е засаден вечно зелен жив плет от лигуструм, който ще спомага бързото разграждане на органичните отпадъци.


Квартал, който харесваш

"Нашият квартал" се разхубавява


"Нашият квартал" се разхубавява с общите доброволни усилия на всички ни, пише в една от последните си покани към съседи и приятели Ирена, а на въпроса защо да правим всичко това казва: "Искаме да създадем нещо красиво, с осезаем ефект за подобряване на живота ни в общността и да приложим на практика по-добро отношение към природата около нас. Вярваме, че това ще ни помогне да се научим отново да живеем заедно."


Този уикенд се разходихме с моите деца в прочистената гора. След дълга игра в пясъчника, слязохме и до рекичката. С усмивка открихме следа от доброволците - малко мостче с отпечатъци от ръцете на всички участници.


Подробности и снимки за проекта за компостиране четете в блога Храна за Земята.


Асоциация за устойчиви практики "Нашият квартал" в момента търси финансиране за продължаване на проекта "Храна на земята", за да го реализира и в други квартали на София.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (22)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на MyTwoCents
  MyTwoCents
  Рейтинг: 689 Неутрално

  Аз пък си имам компостер в градината. Но откакто си взех декоративни кокошчици, количеството на компостируемите отпадъци от домакинството рязко намаля.

  @)----,--'--
 2. 2 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 854 Весело

  Браво ва ентусиастите!!!

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 3. 3 Профил на Лелка
  Лелка
  Рейтинг: 1219 Любопитно

  Хубавите и стойностни неща са простички и лесни.Браво,пазите природата и обогатявате себе си.

 4. 4 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1074 Неутрално

  Браво , но да попитам компостиране как е на бългаски

 5. 5 Профил на Nach
  Nach
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Ако човек не си го направи сам, няма кой да му го направи друг!

 6. 6 Профил на Angelina
  Angelina
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Браво на тези хора, ентусиазмът им е достоен за възхищение.

 7. 7 Профил на human_fly
  human_fly
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Така е, ние трябва сами да се грижим за тези неща, а не да чакаме някой да дойде и да ни направи. Същото се отнася и за държавата.

 8. 8 Профил на pentuer
  pentuer
  Рейтинг: 648 Неутрално

  Много хубаво, да си направим мястото около което живеем по-красиво и зелено,изисква се толкова малко....

 9. 9 Профил на Нефертити
  Нефертити
  Рейтинг: 1639 Неутрално

  Браво на тези хора!

  Предразсъдъците са за ограничените.
 10. 10 Профил на corelli
  corelli
  Рейтинг: 488 Любопитно

  В световен мащаб темата компост е твърде актуална. Жителите на женевския квартал Cressy дори се отопляват изцяло с компост!

 11. 11 Профил на vestonosec
  vestonosec
  Рейтинг: 737 Неутрално

  Браво,ето нещо градивно,а не постоянно мрънкане и снимки от рода:" Гледайте,не ми почистиха нааканото"

 12. 12 Профил на TAC
  TAC
  Рейтинг: 648 Неутрално

  Дано направеното от тези ентусиасти се съхрани!

  rock n' roll is king!
 13. 13 Профил на izabell
  izabell
  Рейтинг: 1329 Неутрално

  Идеята е хубава сега трябва да убеждава съседите и да се проевява постоянствоУспех.

 14. 14 Профил на За да останат ХОРА в България.
  За да останат ХОРА в България.
  Рейтинг: 701 Неутрално

  Хубавите неща стават с желание.. Браво..

 15. 15 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 594 Неутрално

  До коментар [#4] от "shileto":

  идва от латински "compositus" - съставен

  практикат е описана още от древноримски времена, но е силно модернизирана през последния век с разпространяването на "био" земеделието

  Birds of a feather flock together.
 16. 16 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1074 Неутрално

  До коментар [#15] от "rldkfl": Благодаря , ама аз питам за българската дума

 17. 17 Профил на Lady Zeppelin
  Lady Zeppelin
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Положителна и практическа идея.

  Je suis Charlie. Fluctuat nec mergitur.
 18. 18 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 594 Неутрално

  До коментар [#16] от "shileto":

  Ами компост си е термин... ето дори любимите ни братушки не са го превели във Википедията
  http://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%9A%D0%BE%D0%BC%D0%BF%D0%BE%D1%81%D1%82%D1%8B

  Birds of a feather flock together.
 19. 19 Профил на corelli
  corelli
  Рейтинг: 488 Любопитно

  До коментар [#18] от "rldkfl":
  Думата има латински произход – „componere“ означава „събирам заедно“.
  Компостиране е контролирано разграждане на биологични отпадъци, в резултат на което се получава хумосоподобна смес, наричана още биотор. 20. 20 Профил на corelli
  corelli
  Рейтинг: 488 Любопитно
 21. 21 Профил на Petar Pountchev
  Petar Pountchev
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Няма друга дума на български, освен компост, компостиране. Добре е, че толкова горещо подкрепихме тези хора. Редно и ние, на нашето си място, да свършим малко работа. Не се ограничавайте само с похвалите...

 22. 22 Профил на Smelata Ovca
  Smelata Ovca
  Рейтинг: 5 Неутрално

  Браво за инициатива, бих кръстила съоръжението - торна база или нещо подобно, компост и на фр. и на англ. означава - тор (така се използва именно за тази цел)! всъщност най-лесното нещо е човек сам да си направи домашна тор, става дори и в чекмедже, а "построяването" на такова съоръжение в собствен двор е елементарно. веднага сядам да напиша как и да дам скици за желаещите тук: http://smelata-ovca.blogspot.fr

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK