Нов доклад сочи 10-те най-замърсени места в света

Река Цитарум, Индонезия

© Associated Press

Река Цитарум, ИндонезияНай-големият екологичен риск за здравето на хората в наши дни е промишленото замърсяване, често в по-бедните градове и селища, където няма почти никакви регулации за фабриките, електроцентралите и химическите лаборатории. Това показват и измерванията от последният доклад на Blacksmith Institute за 2013 г., в който са поместени десетте най-замърсени и токсични места в света – като замърсената с нефт делта на река Нигер в Нигерия и силно замърсения от времето на СССР индустриален град на Дзержинск в Русия.


 10-те най-замърсени места през 2013 г.


– Агбогблошие, Гана


– Чернобил, Украйна


– Река Цитарум, Индонезия


– Дзержинск, Русия


– Хазарибаг, Бангладеш


– Кабве, Замбия


– Калимантан, Индонезия


– Река Ма Танца, Аржентина


– Делтата на река Нигер, Нигерия


– Норилск, Русия

"Животът в тези места може да бъде кратък и брутален, но има и добра новина и тя е, че почистването на този вид промишленото замърсяване често е много по-евтино и по-лесно постижимо от справянето с глобален проблем като изменението на климата," коментира списание Тайм във връзка с новите измервания.


Промишленото замърсяване създава висок риск за здравето на повече от 200 милиона души по целия свят, като често става дума за повишени случаи на рак и респираторни заболявания, се констатира още в проучването на неправителствената организация, която следи именно този тип замърсяване. "Важно е да се отбележи, че проблемът е много по-голям и отвъд тези десет места. Изчисленията ни сочат, че здравето на над 200 милиона души е изложено на риск от замърсяване в развиващия се свят", прави уговорка Ричард Фулър, оглавяващ Blacksmith Institute.
Докладът представя и данни за подобрения в други силно замърсени градове, отчитани в по-стари проучвания на организацията Blacksmith и Green Cross. Цитирани са редица източници на замърсяване, в това число шествалентният хром от цехове за щавене на кожи, и тежките метали при топенето им.


"Десетте най-токсични места в света" е първият списък на замърсени места, който организацията прави от 2007 г. насам. През изминалите години, се посочва в доклада, научните познания по въпросите със замърсяването в страни с ниски и средни доходи са се разширили значително. В допълнение Blacksmith Institute е направил над 2000 оценки на риска в силно замърсени точки в 49 държави.


В списъка с "десетте най-" не е степенувана класация. В обновения от 2007 списък са добавени няколко нови места: Агбогблошие – предградието на столицата Акра, Гана, което е всъщност бързо нарастващо сметище за електронни отпадъци и Калимантан в Индонезия, замърсен с живак заради златодобив.


Агбогблошие, Гана

© Blacksmith Institute

Агбогблошие, Гана


Агбогблошие, Гана


Това е второто по големина място за преработка на електронни отпадъци в Западна Африка. E-отпадъците включват широко гама от техника, в която влиза и електроника, включително хладилници, микровълнови печки и телевизори. Поради хетерогенния състав на тези материали безопасното им рециклиране е сложно и изисква високи умения.


Гана годишно внася около 215 000 тона потребителска електроника втора употреба от чужбина, предимно от Западна Европа, и генерира още 129 хиляди тона електронни отпадъци.


Те ​​съдържат и следи от ценни метали като мед и злато. Когато е захвърлена, електрониката се обработва от много бедни хора, на открито и има голям риск от опасни нива на замърсяване. Това  се случва и на сметището Агбогблошие до Акра, столицата на Гана. Кабелите, които съдържат тежки метали като олово,  могат да се пренесат от дима в почвата. Тук те се изгарят на открито, за да се стигне до най-вътрешната част с медта. Често опаковката от стиропор се използва за гориво. Пробите, взети от това място, показват нива на олово 45 пъти по-високи от американските стандарти, което прави 250 000 ганайци в риск.


Река Цитарум, Индонезия


Това е главната водна артерия на столицата на Индонезия Джакарта – град с почти 10 млн. население. И тя е замърсена от различни замърсители – промишлени и битови. Експертите са измерили нива на олово в реката, които са над 1000 пъти стандартите на Американската агенция за опазване на околната среда. Други изследвания установяват високи концентрации на токсични метали като алуминий, манган и желязо. Обнадеждаващото в случая е, че индонезийското правителство е започнало почистване на Цитарум със заем от 500 милиона долара от Азиатската банка за развитие.


Опустелият Чернобил, Украйна

© Blacksmith Institute

Опустелият Чернобил, Украйна

Чернобил, Украйна


След най-сериозната ядрена катастрофа в световната история катастрофата в Чернобил води до радиоактивност 100 пъти над тази от атомните бомби над Хирошима и Нагасаки. Местността около централата и до днес остава необитаема 20 години след катастрофата. Според официалните данни на властите аварията е довела до 4000 случая на рак на щитовидната жлеза. С днешна дата над дузина изкуствени радионуклиди могат да бъдат измерени на повърхността на почвата около централата.


Хазарибаг, Бангладеш

© Blacksmith Institute

Хазарибаг, Бангладеш


Хазарибаг, Бангладеш


95% от регистрираните цехове за щавене на кожа в Бангладеш се намират в и около Хазарибаг, квартал в столицата Дака. Повечето използват остарели методи на преработка и изхвърлят всеки ден в главната река на Дака около 22 000 кубически литра токсични отпадъци, включително канцерогенен шествалентен хром. Самите работници живеят непосредствено над замърсените реки и канали. Хората горят отпадъците от естествена кожа, което допълнително замърсява въздуха. Като следствие жителите са изложени на повишен риск от кожни и респираторни заболявания, както и киселинни изгаряния, обриви, световъртеж и гадене.


Подробности за другите седем от 10-те най-мръсни места в света може да намерите тук.

Коментари (40)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Free person
  Free person
  Рейтинг: 688 Разстроено

  Направо е страшно!Колко още може да издържи майка ЗЕМЯ от нашите безумия?

  Tony
 2. 2 Профил на sto67nes
  sto67nes
  Рейтинг: 1264 Неутрално

  ...."Животът в тези места може да бъде кратък и брутален, но има и добра новина и тя е, че почистването на този вид промишленото замърсяване често е много по-евтино и по-лесно постижимо от справянето с глобален проблем като изменението на климата,"............

  Не питай управника,защо е простак,попитай себе си,защо е управник!
 3. 3 Профил на krasimiren
  krasimiren
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Еволюцията си знае работата...

 4. 4 Профил на aqua_blue
  aqua_blue
  Рейтинг: 567 Неутрално

  Скоро майката природа като почне да се пречиства всички корпорации ще лапат един голям!

 5. 5 Профил на ala_bala
  ala_bala
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Ето защо руснаците не трябва да се сърдят на "Грийнпийс".
  Две от най-замърсените места на земята се намират в Русия.
  ...............................
  – Дзержинск, Русия
  ................................
  – Норилск, Русия

 6. 6 Профил на Ghostенин
  Ghostенин
  Рейтинг: 374 Неутрално

  [quote#0:"статията"]Агдърабъра – предградието на столицата Акра, Гана, което е всъщност бързо нарастващо сметище за електронни отпадъци[/quote]
  Дъра-бъра, дъра-бъра, накрая Агдърабъра... Каква беше оная приказка, кой от чии грешки се учи? Глупавият - от собствените, умният - от чуждите... Да не бъдем по-глупави от обикновено!

  — Значи твоята диря свършва тук, Човече? — каза Каа... — Я извикай Думите! Ние сме от една кръв, ти и аз, Човек и змия!
 7. 7 Профил на Питанка
  Питанка
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  [quote#5:"ala_bala"]Две от най-замърсените места на земята се намират в Русия.
  ...............................
  – Дзержинск, Русия
  ................................
  – Норилск, Русия[/quote]

  Да не забравяме, че и Чернобил беше техен, когато гръмна.

  "Въпросителната" е просто уморена "Удивителна!"
 8. 8 Профил на ala_bala
  ala_bala
  Рейтинг: 479 Неутрално

  [quote#7:"Питанка"]Да не забравяме, че и Чернобил беше техен, когато гръмна.[/quote]Ами заначи близо 1/3 от челната десяка.

 9. 9 Профил на MyTwoCents
  MyTwoCents
  Рейтинг: 618 Неутрално

  "Река Ма Танца, Аржентина“

  Би трябвало да е вероятно Rio de la Matanza (матанса), което ще рече Реката на заколението и в която се изливат множество изндустриални води.

  Преводачът май е с немски профил.

  @)----,--'--
 10. 10 Профил на starez
  starez
  Рейтинг: 583 Неутрално

  До коментар [#7] от "Питанка":

  Само да уточня.Чернобил не е бил в Русия.От изследването съдя, че Фукушима е вече много чисто място

 11. 11 Профил на Питанка
  Питанка
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#10] от "starez":

  Не в Русия, а в СССР. Не по врат, ами по шия.
  Украйна беше съветска република. Чернобилска атомна електроцентрала беше съветска атомна централа.

  "Въпросителната" е просто уморена "Удивителна!"
 12. 12 Профил на чобанмахала
  чобанмахала
  Рейтинг: 693 Любопитно

  До коментар [#5] от "ala_bala":Аз пък си отдъхнах като видях че край Фукушима вече всичко е окей, и не се се излива постоянно една река от радиоактивна вода в океана.
  Както и че последствията от разлива в Мексиканския залив вече са премахнати.


 13. 13 Профил на iazdakaja
  iazdakaja
  Рейтинг: 1122 Весело

  Русия - Нигерия 2:1
  при еднакво население, природни ресурси и стопански профил.
  "Горна Волта с ракети" се оказва обида за Горна Волта.

 14. 14 Профил на ala_bala
  ala_bala
  Рейтинг: 479 Неутрално

  [quote#12:"cobanmaala"]Аз пък си отдъхнах като видях че край Фукушима вече всичко е окей, и не се се излива постоянно една река от радиоактивна вода в океана. [/quote]Верно е, никой не е застрахован. Затова съм и против шистовия. Много поразия направиха от алчност.

 15. 15 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2083 Неутрално

  много скоро земното кълбо ще избумти ,Дарвин го е измислил и се казва ЕСТЕСТВЕН ОТБОР

 16. 16 Профил на Соколов
  Соколов
  Рейтинг: 479 Неутрално

  До коментар [#5] от "ala_bala":

  Дзержинск е най-замърсеното място на планетата. Средна продължителност на живота е 47 за жени и 42 за мъже. Диоксин и фенол там са десетки хиляди пъти над всякакви норми. Въздух няма, дишат серен диоксид. Абе комунизъм по книга.

  Това е червения прогрес. И това 25 години след червените кхмери! В Китай кипи същата дивотия просто не пускат никой да замерва.

  Those who would give up Essential Liberty to purchase a little Temporary Safety, deserve neither Liberty nor Safety.
 17. 17 Профил на psychoholic
  psychoholic
  Рейтинг: 217 Неутрално

  До коментар [#13] от "iazdakaja":

  да не спирам антируския ти плам, но става въпрос за инсустриални отпадъци, произведени от индустриална държава. тези 2:1 по какво показват точно кой какъв е? А сигурно ти е известно, че РФ е с площ 15 пъти тази на Нигерия
  Само казвам...

 18. 18 Профил на Соколов
  Соколов
  Рейтинг: 479 Неутрално

  До коментар [#11] от "Питанка":

  Пропусна, че взрива е причинен от експеримент продиктуван от червените кратуни. Да се видело колко време ще работят помпите на централата без захранване в случай на атака.

  Дизайна естествено по съветски. Изключително нестабилен при ниски нива на натоварване и за капак контролни пръти работещи като детонатор на бомба!

  Those who would give up Essential Liberty to purchase a little Temporary Safety, deserve neither Liberty nor Safety.
 19. 19 Профил на simo87
  simo87
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Смешна класация. Къде е Фокушима? Може би най-голямата авария в историята на човечеството.

 20. 20 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 3868 Неутрално

  До коментар [#1] от "Free person":
  ++++++++++++++++++
  Хората ,които живеят на тези места ги съжалявам,защото най-вероятно замърсяванията рано или късно ще се отрази на здравето им!

 21. 21 Профил на Борислава (be_free)
  Борислава (be_free)
  Рейтинг: 793 Любопитно

  До коментар [#5] от "ala_bala":

  Гана годишно внася около 215 000 тона потребителска електроника втора употреба от чужбина, предимно от Западна Европа, и генерира още 129 хиляди тона електронни отпадъци.

  Явно и Запада замърсява!

  Абсолютната свобода дава абсолютна власт, а власта покварява, а абсолютната власт абсолютно покварява!
 22. 22
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 23. 23 Профил на goblenka
  goblenka
  Рейтинг: 636 Неутрално

  Значи са много повече от 10! Много повече!

  goblenka
 24. 24 Профил на zogorsone
  zogorsone
  Рейтинг: 583 Неутрално

  До коментар [#16] от "Соколов":

  Но "червените" ги няма вече, защо продължават да замърсяват? Печалба! Някой печели от цялата работа, при ниска себестойност на производството. Основен принцип, проповядван в пазарната икономика. Много лесно е да обвиним "червените", комунистите или марсианците за проблемите на съвременната ни цивилизация, но това няма да ги реши. Решения трябват не обвинения.

  Най-важната задача на цивилизацията е да научи човека да мисли.
 25. 25 Профил на iazdakaja
  iazdakaja
  Рейтинг: 1122 Неутрално

  До коментар [#17] от "psychoholic":


  [quote#17:"psychoholic"]2:1 по какво показват точно кой какъв е?[/quote]

  Обяснил съм - при еднакво население и тип на икономиката Нигерия е по-чиста от Русия - значи нигерийците излизат по-умни, нали?

 26. 26 Профил на iazdakaja
  iazdakaja
  Рейтинг: 1122 Неутрално

  До коментар [#21] от "be_free":


  [quote#21:"be_free"]Гана годишно внася около 215 000 тона...
  Явно и Запада замърсява! [/quote]

  Явно Не. Тук става дума за износ на работеща електроника. Електронни отпадъци не се изнасят от Запада - всичко се рециклира или изгаря.

 27. 27 Профил на Коки
  Коки
  Рейтинг: 531 Весело

  УБИХТЕ МЕ, бре! "...около 22 000 кубически литра.."?! КУБИЧЕСКИ ЛИТРИ!

 28. 28 Профил на zogorsone
  zogorsone
  Рейтинг: 583 Неутрално

  До коментар [#11] от "Питанка":
  До коментар [#18] от "Соколов":

  А ядрената централа във Фукушима каква е? И този проблем не е овладян все още. Последствията надминават тези в Чернобил. Там поне проблема е локализиран. Много субективно оценявате ситуацията. Това са глобални проблеми, не просто на една система или на една страна. В момента пластмасата е най-големия замърсител в природата, и всички я използваме.

  Най-важната задача на цивилизацията е да научи човека да мисли.
 29. 29 Профил на Соколов
  Соколов
  Рейтинг: 479 Неутрално

  До коментар [#24] от "zogorsone":

  Точно червените са виновни. Кой е разработвал химически оръжия там в продължение на 50 години? Да не е църквата?

  Those who would give up Essential Liberty to purchase a little Temporary Safety, deserve neither Liberty nor Safety.
 30. 30 Профил на Соколов
  Соколов
  Рейтинг: 479 Неутрално

  До коментар [#24] от "zogorsone":

  И друго, комунизма в Русия никога не си е тръгвал. Тези кратуни си живеят и мислят по същия начин, нищо чудно, че никой не говори за каквото и да е чистене.

  Those who would give up Essential Liberty to purchase a little Temporary Safety, deserve neither Liberty nor Safety.
 31. 31 Профил на zogorsone
  zogorsone
  Рейтинг: 583 Неутрално

  До коментар [#29] от "Соколов":

  Само руснаците са разработвали и притежават химически оръжия, така ли?

  Най-важната задача на цивилизацията е да научи човека да мисли.
 32. 32 Профил на psychoholic
  psychoholic
  Рейтинг: 217 Неутрално

  До коментар [#25] от "iazdakaja":

  там е работата, че не е еднаква икономиката

 33. 33 Профил на zogorsone
  zogorsone
  Рейтинг: 583 Неутрално

  До коментар [#30] от "Соколов":

  И друго, комунизмът в Русия никога не е идвал. Комунизма не се е родил в Руся. Русия просто следва западната мода и го адаптира към своята собствена реалност. Комунизъм, Фашизъм, Капитализъм, кой създаде тези идеологии?

  Най-важната задача на цивилизацията е да научи човека да мисли.
 34. 34 Профил на MyTwoCents
  MyTwoCents
  Рейтинг: 618 Неутрално

  До коментар [#27] от "Коки":

  (-:

  Между другото велосипедът от снимката на Агбогблошие, Гана изглежда страхотно (Искам и аз такъв) и съвсем не на място. Направо като фотомонтаж. Сигурно е на фотографа, направил снимката. За сравнение виж велосипеда на снимката от Бангладеш.

  @)----,--'--
 35. 35 Профил на iazdakaja
  iazdakaja
  Рейтинг: 1122 Неутрално

  До коментар [#32] от "psychoholic":

  Същата е - изкарват си хляба с продажба на суровини за развития свят. Даже нигерийците хранят повече гърла, но са по-чисти, значи по-цивилизовани. (е, 2:1 е шега, очевидно става дума за еднакви кочини)

 36. 36 Профил на ala_bala
  ala_bala
  Рейтинг: 479 Неутрално

  До коментар [#35] от "iazdakaja": Виж сега, тук пак всичко се извъртя на анти и про руска или западна тематика. Всъщност големия проблем с опазването на природата е алчността на корпорациите, а не дали са руски или западни. И едните и другите вършат безброй свинщини. Добивната промишленост е може би най-замърсяващия фактор в света. Като най-голям производител на суровини Русия е вероятно и най-големия замърсител. Докато обаче добива се извършва навътре в безлюдните територии на Сибир това замърсяване е незабележимо от останалия свят. Започне ли то в крайбрежните зони и Арктика както се планира, бедствието ще напусне границите на Русия.
  За това действията на "Грийнпийс" трябва да бъдат подкрепяни и тази статия дава отговора защо.

 37. 37 Профил на iazdakaja
  iazdakaja
  Рейтинг: 1122 Неутрално

  До коментар [#36] от "ala_bala":

  Корпорациите са "алчни и вършат безброй свинщини", но не във Франция и Германия, а в Русия и Нигерия. Това показва разликата в еволюционния стадий на двете групи народи. От който зависи как е подредено дадено географско място.

 38. 38 Профил на zogorsone
  zogorsone
  Рейтинг: 583 Неутрално

  До коментар [#36] от "ala_bala":

  Ето една обективна оценка, подкрепена с факти, а не обвинения хвърчащи във въздуха. "+" от мен.

  Най-важната задача на цивилизацията е да научи човека да мисли.
 39. 39 Профил на izabell
  izabell
  Рейтинг: 1309 Неутрално

  Тоава са критични точки и населението трябва да се просвещава регулярно как да се бори със отпадъците,като се отчитат-подобренията или влошаване на положението със всички произтичащи за здравето на хората и природата, обстоятелства.

 40. 40 Профил на Еколог
  Еколог
  Рейтинг: 642 Весело

  Алоуууу, Дневник, туй "кубически литра" какво е???

  Път без препятствия не води до никъде.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK