За връзката между традиционните храни и биоразнообразието

За връзката между традиционните храни и биоразнообразието

© Анелия НиколоваOпазването на биоразнообразието трябва да бъде обвързано и със съхраняването на традиционните храни, породи животни, сортове растения и лозя. За тази важна взаимозависимост напомни един от основателите на движението "Slow Food" – Пиеро Сардо по време на конференция "Ще се срещнат ли потребителите и производителите". Събитието е част от изложението "InterFood&Drink", коеот продължава вече трети ден в столицата.


"Хората невинаги разбират, че храните също са част от биоразнообразието. Дори в научните среди днес все още се затрудняват да приемат този факт," заяви Сардо с уточнението, че именно усилията на неговото движение са спомогнали за възприемането на тази взаимообвързаност.


За пример той даде Италия, където в последните десетилетия са били унищожени 75% от типичните местни породи животни, след като тяхното отглеждане е изоставено заради предпочитанието към масова продукция на нови високопродуктивни типове. А положението не е по-различно и в останалата част на света, включително на Балканите. С понятията на безмилостния либерализъм се счита, че щом нещо не е високопродуктивно, то не трябва да съществува.
 


"Slow Food" е еко-гастрономическа неправителствена организация, чиято цел е да предотврати изчезването на местните кулинарни традиции и да събуди интерес у хората към качествената храна, нейния произход и връзката й с общностите, които я произвеждат. Възниква през 80-те години в град Бра, Италия, като контрапункт на веригите за бързо хранене и тяхното унищожително влияние върху местните традиции и култура, свързани със селското стопанство и храните. Днес организацията има над 100 000 членове в над 150 страни от цял свят, обединени в местни структури.
 Сред позитивните страни от запазването на традиционни местни продукти, породи и сортове е  и кономическата страна, защото те могат да осигурят трайна заетост на селските и по-отдалечени райони. Тези видове са по-устойчиви на заболявания и вредители, тъй като в продължение на поколения са били селектирани по начин, който да позволява оцеляването им в естествена среда. В тази връзка нуждата от използване на допълнително изкуствено подхранване е намалена до минимум.


Рискът от задушаване на малките производители на традиционни занаятчийски храни за сметка на масовото производство съществува и заради широкото използване на подобрители, консерванти и налага еднакъв, стандартизиран вкус, без разлика къде се намира.


Изборът: между Моцарт и катедрали срещу паркинги


"Ние, потребителите, трябва да решим дали един от тези два свята ще изчезне. Когато купуваме, ние правим своя избор и трябва да осъзнаем, че така решаваме нечия съдба. Може да се живее и без Моцарт, може да се живее и без катедрали, защо не направим паркинги на тяхно място. Може да се живее и без картини. Единственото, което трябва да решим е дали този живот ни харесва," посочи Сардо.


За проблемите на малките фермери у нас говори Десислава Димитрова, координатор на организацията "Slow Food" за България. Заради формалното прилагане на европейските регулации, те са лишени от възможност да предлагат продуктите си, а потребителите не могат да си ги купят, дори да искат. Димитрова предупреди, че има риск това да се случи и в останалите държави на Балканите, които тепърва ще бъдат приети в ЕС.


България има много възможности да подпомогне малките производители, включително и с подкрепата на ЕС, но не се възползва от тях, коментира и Мъгърдич Хулиян от сдружение "Традиции и предприемачество в земеделието". По време на работата му в изготвянето на политиката на България за новия програмен период за Общата селскостопанска политика (ОСП) на ЕС, са направени множество проучвания, които показват силно изкривена картина на земеделието в България, отбеляза Хулиян. Той е сред участниците в изготвянето на позицията и приоритетите на България в новата ОСП.


За равни правила за всички производители


Според последното преброяване в страната ни има 372 хил. земеделски производители, от които 340 хил. са малки, с обем на производство до 8 000 хил. евро годишно. От тях 70% имат по-малко от 2 000 евро приход, а 92% от заетите в малките производства са техни собственици.


"Това е един много изкривен модел земеделска структура – изключително много на брой малки производители, които обработват много малко на брой земи. Останалите се обработват от малко на брой големи земеделци, основно зърнопроизводители. Свидетели сме на все по-трудния достъп на традиционни български млечни, месни продукти, плодове и зеленчуци поради небалансираната подкрепа и нормативна уредба, в която са поставени", обясни Хулиян. Той отбеляза, че обезлюдяването на цели райони на страната е резултатът от това. Другият сериозен проблем според него е ниската квалификация на хората, заети в селското стопанство и според него в следващия ОСП сериозно трябва да се помисли за образванието им.


Решението е в точното дефиниране на правила, които са еднакви за всички и не поставят никого в привилегировано положение. Друга стъпка е самите производители да излязат извън сивата икономика и да имат желание за поемане на отговорност. Икономическите ползи биха били получаване на справедлива цена за производителте и навлизане на свежи средства в местни икономически общности, както и общо покачване на доходите, смята Хулиян.

Коментари (5)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Heavy Horses Ltd.
  Heavy Horses Ltd.
  Рейтинг: 435 Неутрално

  ами държавната политика в земеделието (както и всяка друга област на икономиката) е организирано така, че да обслужва тесен кръг олигарси и феодали. Те получават субсидиите си по право и никакви прогресивни, иновативни или устойчиви практики на ги устройват. Те всячески контролират работата на министерствата с цел запазване на привилегиите си, а инструментита им са изнудването, зависимостите, корупцията и толерирането на некадърни, но послушни чиновници.

  Е, докато това положение не се промени нищо положително няма да се случи на тази териория. Хау!

 2. 2 Профил на Коки
  Коки
  Рейтинг: 521 Неутрално

  То в Бг ВСИЧКО е ФАЛШИВО! Отдавна нямаме земеделие и животновъдство, а една АГОНИЯ!

 3. 3 Профил на Стоил Стоилов
  Стоил Стоилов
  Рейтинг: 316 Гневно

  Да не говорим за избирай българското каква храна ядем !

 4. 4 Профил на izabell
  izabell
  Рейтинг: 1284 Неутрално

  Боиразнообразието трябва да стане култура иначе не виждам как ще опазим традиционни видове земеделски растения и породи животни.

 5. 5 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 2550 Неутрално

  Европа , да кажем , може да си позволи нископродуктивните породи и сортове , защото си е насмогнала на масрафа !!!

  Постоянно разрастващият се трети свят не може да си позволи тази "глезотия" !

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK