Доклад: Здравето и човешкият живот са непосилната цена на въглищната политика у нас

Доклад: Здравето и човешкият живот са непосилната цена на въглищната политика у нас

© Георги КожухаровПрез 2012 г. над 2000 души у нас умират преждевременно и това е 4 пъти повече от жертвите на катастрофи по пътищата ни. Причината е замърсяването на въздуха от българските топлоелектрически централи, а по-конкретно високата смъртност е резултат от замърсяването с фини прахови частици (ФПЧ 10 и ФПЧ 2.5), които се отделят под формата на прах и сажди и се образуват при реакция между серни и азотни окиси високо в атмосферата. По същата причина още 2.6 хиляди деца и над 3 хиляди възрастни ежедневно страдат от заболявания на дихателните система, а други 3.7 хиляди са с намалена работоспособност. Приблизително 2000 български граждани са в болнични дневно.


Това са част от данните на първия доклад на "Грийнпийс" - България, за въздействието на въглищата върху човешкото здраве, който организацията представи официално в понеделник пред журналисти.Има тясната връзка между човешкото здраве на хората в България и енергийната й политика и стратегия, е един от ключовите изводи в "Задушаващата хватка на въглищата".


"Решението на българското правителство да заложи предимно на въглища и нови ядрени мощности в енергийната си стратегия е безперспективно от икономическа и от екологична гледна точка, но най-важното е, че то предполага една
неприемливо висока цена


измерена в човешко здраве и човешки животи. В резултат на това топлоелектрическите централи печелят за сметка на живота и здравето на хората," пише в резюмето на доклада.


Фотогалерия: Акция "Задънената улица на въглищната индустрия" >


Атмосферното замърсяване със серен диоксид и фини прахови частици на единица произведен киловатчас електроенергия в българските топлоелектрически централи е най-високо в Европа. Това се случва въпреки монтираните филтри за улавя нето на серен диоксид и азотни окиси на по- голямата част от ТЕЦ-вете у нас, са други важни констатации на документа.


Мръсен въздух по градове


43% от електроенергията в България се произвежда от въглища. От тях близо 40% идва от ТЕЦ "Марица Изток 2", разположена в близост до град Раднево. Населените места разположени в близост до топлоелектрическите централи са най-силно засегнати . Веществата, които комините бълват, могат да бъдат транспортирани на стотици километри, а докъде стига замърсяването зависи най-вече от височината на комините и посоката на вятъра.


Министерският съвет определя гр. Стара Загора, гр. Гълъбово и гр. Раднево като райони с повишен здравен риск, свързан със замърсяването на атмосферния въздух, припомнят още в доклада от "Грийнпийс" с уточнението, че обгазяванията в Старозагорска област и по-специално в град Гълъбово, продължават и през 2013 г.


Според доклада на Министерския съвет коефициентът на смъртност причинена от болести на дихателната система в област Стара Загора е значително по-висок от съседни райони и от средните стойности за страната. Голяма част от фините прахови частици, обаче се разпростират до хиляди километри и техните здравни вреди засягат цяла България и всичките нейни близки и далечни съседи.

Резултатите от проучването са изчислени на базата на емисиите серен диоксид, азотни окиси и прахови частици, регистрирани в автоматичните измервателни станции на Министерството на околната среда и водите, моделиране на климатичните условия и гъстотата на населението. Изчисленията на здравните щети от горенето на въглища в настоящия доклад на "Грийнпийс" - България, са направени въз основа на модела EcoSense, разработен от Института по енергийна икономика към Щутгатртския университет (IER). Моделът за вредата от горенето на въглища (в ТЕЦ) върху човешкото здраве е изключително сложен и точен като техническа обоснованост и цялостен обхват, обясняват съставителите на доклада.


Фин прах в огромни количества, високо във въздуха


Нивото на фини прахови частици във въздуха на един киловат час произведена електроенергия у нас е близо 10 пъти над Европейския здравен стандарт, а количеството серен диоксид – близо 20 пъти, показват графиките в доклада.


Въпреки че по-голямата част от топлоелектрическите централи в България имат инсталирани филтри, 84% от емисиите на серен диоксид, 39% от тези на азотен оксид и 19% от количество фини прахови частици, измерени в страната, идват от ТЕЦ-овете.


А по-голямата част от тях не разполагат с инсталации за улавяне на ФПЧ 10 и ФПЧ 2.5. В периода 2008-2011 г. България надхвърля таваните на фини прахови частици и азотни окиси посочени в Директивата за големите горивни инсталации. Вероятността тези тавани да не бъдат спазени и през следващия периоде много висока. TЕЦ-вете ни продължават да бъдат основен източник на атмосферни емисии от арсен и живак.


По тази причина атмосферното замърсяване продължава да бъде главен фактор за ред заболявания в Европа и България, се констатира в проучването с акцент човешкото здраве.


Основното количество ФПЧ 2.5 се образува при съединението между серните и азотни окиси високо в атмосферата. Източник на ФПЧ10 са и мините, които благоприятстват т.нар. вторичен унос, който също би могъл да доведе до високи концентрации на ФПЧ, се посочва още в доклада на международната природозащитна организация.


Нивото на фини прахови частици у нас е по-високо, защото по-голямата част от централите нямат устройства за улавяне на ФПЧ 10 и ФПЧ 2.5, с което се опитват да намалят разходите си. "С други думи, топло- електрическите централи печелят


за сметка на хиляди загубени човешки животи"


е едно от заключенията в проучването.


Въпреки че замърсяването на въздуха в Европа и България на кВтч намалява, производството на електроенергия продължава да расте, което обезсмисля постигнатите подобренията в качеството на въздуха, показват още графиките в документа.


Въпреки прогнозите на енергийната стратегия на България, според която до 2020 и 2030 г. потреблението на електрическа енергия се покачва съответно с 8% и 23% (спрямо 2005 г.), средногодишното й реално потребление отчита стабилен спад след 2005 г. Разликата между производство и потребление (вкл. износ) стига 30% през последните няколко години.


Според експертите на "Грийнпийс" фактите от доклада, както и икономическата криза изискват цялостно преструктуриране производството на електроенергия в България и в частност сериозен спад в употребата на изкопаеми горива. Като алтернатива, експертите еколози препоръчват увеличаване мерките за енергийна ефективност и дела на алтернативните енергийни източници.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK