Доклад: Здравето и човешкият живот са непосилната цена на въглищната политика у нас

Доклад: Здравето и човешкият живот са непосилната цена на въглищната политика у нас

© Георги КожухаровПрез 2012 г. над 2000 души у нас умират преждевременно и това е 4 пъти повече от жертвите на катастрофи по пътищата ни. Причината е замърсяването на въздуха от българските топлоелектрически централи, а по-конкретно високата смъртност е резултат от замърсяването с фини прахови частици (ФПЧ 10 и ФПЧ 2.5), които се отделят под формата на прах и сажди и се образуват при реакция между серни и азотни окиси високо в атмосферата. По същата причина още 2.6 хиляди деца и над 3 хиляди възрастни ежедневно страдат от заболявания на дихателните система, а други 3.7 хиляди са с намалена работоспособност. Приблизително 2000 български граждани са в болнични дневно.


Това са част от данните на първия доклад на "Грийнпийс" - България, за въздействието на въглищата върху човешкото здраве, който организацията представи официално в понеделник пред журналисти.Има тясната връзка между човешкото здраве на хората в България и енергийната й политика и стратегия, е един от ключовите изводи в "Задушаващата хватка на въглищата".


"Решението на българското правителство да заложи предимно на въглища и нови ядрени мощности в енергийната си стратегия е безперспективно от икономическа и от екологична гледна точка, но най-важното е, че то предполага една
неприемливо висока цена


измерена в човешко здраве и човешки животи. В резултат на това топлоелектрическите централи печелят за сметка на живота и здравето на хората," пише в резюмето на доклада.


Фотогалерия: Акция "Задънената улица на въглищната индустрия" >


Атмосферното замърсяване със серен диоксид и фини прахови частици на единица произведен киловатчас електроенергия в българските топлоелектрически централи е най-високо в Европа. Това се случва въпреки монтираните филтри за улавя нето на серен диоксид и азотни окиси на по- голямата част от ТЕЦ-вете у нас, са други важни констатации на документа.


Мръсен въздух по градове


43% от електроенергията в България се произвежда от въглища. От тях близо 40% идва от ТЕЦ "Марица Изток 2", разположена в близост до град Раднево. Населените места разположени в близост до топлоелектрическите централи са най-силно засегнати . Веществата, които комините бълват, могат да бъдат транспортирани на стотици километри, а докъде стига замърсяването зависи най-вече от височината на комините и посоката на вятъра.


Министерският съвет определя гр. Стара Загора, гр. Гълъбово и гр. Раднево като райони с повишен здравен риск, свързан със замърсяването на атмосферния въздух, припомнят още в доклада от "Грийнпийс" с уточнението, че обгазяванията в Старозагорска област и по-специално в град Гълъбово, продължават и през 2013 г.


Според доклада на Министерския съвет коефициентът на смъртност причинена от болести на дихателната система в област Стара Загора е значително по-висок от съседни райони и от средните стойности за страната. Голяма част от фините прахови частици, обаче се разпростират до хиляди километри и техните здравни вреди засягат цяла България и всичките нейни близки и далечни съседи.

Резултатите от проучването са изчислени на базата на емисиите серен диоксид, азотни окиси и прахови частици, регистрирани в автоматичните измервателни станции на Министерството на околната среда и водите, моделиране на климатичните условия и гъстотата на населението. Изчисленията на здравните щети от горенето на въглища в настоящия доклад на "Грийнпийс" - България, са направени въз основа на модела EcoSense, разработен от Института по енергийна икономика към Щутгатртския университет (IER). Моделът за вредата от горенето на въглища (в ТЕЦ) върху човешкото здраве е изключително сложен и точен като техническа обоснованост и цялостен обхват, обясняват съставителите на доклада.


Фин прах в огромни количества, високо във въздуха


Нивото на фини прахови частици във въздуха на един киловат час произведена електроенергия у нас е близо 10 пъти над Европейския здравен стандарт, а количеството серен диоксид – близо 20 пъти, показват графиките в доклада.


Въпреки че по-голямата част от топлоелектрическите централи в България имат инсталирани филтри, 84% от емисиите на серен диоксид, 39% от тези на азотен оксид и 19% от количество фини прахови частици, измерени в страната, идват от ТЕЦ-овете.


А по-голямата част от тях не разполагат с инсталации за улавяне на ФПЧ 10 и ФПЧ 2.5. В периода 2008-2011 г. България надхвърля таваните на фини прахови частици и азотни окиси посочени в Директивата за големите горивни инсталации. Вероятността тези тавани да не бъдат спазени и през следващия периоде много висока. TЕЦ-вете ни продължават да бъдат основен източник на атмосферни емисии от арсен и живак.


По тази причина атмосферното замърсяване продължава да бъде главен фактор за ред заболявания в Европа и България, се констатира в проучването с акцент човешкото здраве.


Основното количество ФПЧ 2.5 се образува при съединението между серните и азотни окиси високо в атмосферата. Източник на ФПЧ10 са и мините, които благоприятстват т.нар. вторичен унос, който също би могъл да доведе до високи концентрации на ФПЧ, се посочва още в доклада на международната природозащитна организация.


Нивото на фини прахови частици у нас е по-високо, защото по-голямата част от централите нямат устройства за улавяне на ФПЧ 10 и ФПЧ 2.5, с което се опитват да намалят разходите си. "С други думи, топло- електрическите централи печелят


за сметка на хиляди загубени човешки животи"


е едно от заключенията в проучването.


Въпреки че замърсяването на въздуха в Европа и България на кВтч намалява, производството на електроенергия продължава да расте, което обезсмисля постигнатите подобренията в качеството на въздуха, показват още графиките в документа.


Въпреки прогнозите на енергийната стратегия на България, според която до 2020 и 2030 г. потреблението на електрическа енергия се покачва съответно с 8% и 23% (спрямо 2005 г.), средногодишното й реално потребление отчита стабилен спад след 2005 г. Разликата между производство и потребление (вкл. износ) стига 30% през последните няколко години.


Според експертите на "Грийнпийс" фактите от доклада, както и икономическата криза изискват цялостно преструктуриране производството на електроенергия в България и в частност сериозен спад в употребата на изкопаеми горива. Като алтернатива, експертите еколози препоръчват увеличаване мерките за енергийна ефективност и дела на алтернативните енергийни източници.

Коментари (63)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на sto67nes
  sto67nes
  Рейтинг: 1384 Неутрално

  Поръчков доклад....Мръсници........

  Не питай управника,защо е простак,попитай себе си,защо е управник!
 2. 2 Профил на 1951
  1951
  Рейтинг: 913 Весело

  А от фотоволтаиците замърсяване няма.

  Тогава народът ще умира от студ, защото няма да може да си плаща сметките за зеления ток. По-хуманно е някак си

  Цензуриран от "Икономедиа"
 3. 3 Профил на Митко Василев
  Митко Василев
  Рейтинг: 686 Весело

  Усещам задаващата се вълна социализъм в следващите коментари

  това, че казваш даден факт, не означава, че непременно го харесваш. въпреки че за 95% от аудиторията значи точно това
 4. 4 Профил на Angelina
  Angelina
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Тогава да смъкнат цената на тока и хората ще живеят природосъобразно, на какво да се топлят след като всичко е толкова скъпо, дори тези, които са на газ сега гласят брикетите и треперят да не ни сполети отново газовата криза.

 5. 5 Профил на Elena_Trajanova
  Elena_Trajanova
  Рейтинг: 696 Разстроено

  Токът от българските ТЕЦ-ове е реално много по-скъп от слънчевата енергия, но крадците от мините и ТЕЦ нямат изгода да се спре това замърсяване и безобразие...
  И един човек само да умира от тяхната мръсотия е прекалено...

  Елена Траянова; Бясна съм и си искам парите!
 6. 6 Профил на ARRI
  ARRI
  Рейтинг: 1441 Любопитно

  А фотоволтаците ни бъркат яко у джоба....Аре разкарайте се стази пропаганда бе...

  Искам да знам колко политици имат фотоволтаици...За ся само знам за бисера......Искам и останалите имена....Аре Дневник...изнамерете списъка....

  п.п. Споко Дневник, знаем за прокопа и цвета карагьозова- бориславова......сега искаме и политиците с фотоволтаици дето ни тарашуват и ни празнят яко джобовете....

  Плащат ми от швейцарското посолство да пропагандирам ПРЯКАТА ДЕМОКРАЦИЯ ! Признавам, че трол-я в тяхна полза с/у 5 франка на пост!
 7. 7 Профил на Боян Юруков
  Боян Юруков
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  Тук направих интерактивна карта на цялото индустриално замърсяване в България:
  http://opendata.yurukov.net/ecology/
  Забелязват се интересни моменти в намалението на определени замърсители. Ако сравним декларираното прахово замърсяване около Перник, например, с измервателните уреди и данните на ЕС излиза, че реално намаление на праховото замърсяване във въздуха няма, а ТЕЦ-овете да изчислили многократно намаляване на изхвърления от тях прах. Значи или някой лъже, или отнема години след спирането, за да се изчисти. Данните обаче показват къде са най-големите замърсители и кой какво изхвърля.

  Lipsva.com | Yurukov.net | Crime.bg
 8. 8 Профил на The Core
  The Core
  Рейтинг: 810 Разстроено

  Глупости на търкалета!!!
  100% поръчка!
  За съжаление въглищата са без разумна алтернатива.
  Казвам "за съжаление" защото наистина замърсяват, но...
  Много по-голяма е вредата от огромното количество (издухани) дизелови двигатели, които произвеждат не по-малко ФПЧ и вредни азотни окиси, и то точно "под носовете" на населението!
  Но от това не става "зелен бизнес", още по-малко може да "се наложи" да построим "зелена" централка....

  Ние обичаме да сме сред природата, защото тя няма мнение за нас! Ницше
 9. 9 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1040 Неутрално

  Ако това е вярно, що затворихте 1-4 блок на КОзлодуй?
  И дори това да е вярно, колко ли хора страдат и умират от невъзможност да си плащат оскъпените сметки за ток от ВЕИ-тата?
  И ако това е вярно, защо тябваше да се строят частни Марица 1 и 3, с 25 годишни договори за изкупуване? Една от които цобственост на българин, живееш във Флорида, САЩ

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 10. 10 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 982 Неутрално

  Още от средата на миналия век паленето на печки и камини в Лодон е забранено. Да не говорим за топлоцентрали на твърдо гориво.

  Но няма начин! След като водим политика на намаляване на цените, вместо политика на увеличаване на доходите ще си дишаме прахоляци, ще се тровиме и в същото време ще обясняваме, как пазим природата в планината, защото тя ще очисти л..та, които сме принудени да дишаме!

  Колко планини има според вас в Англия? Не питам за Уелс и Шотландия! Питам за Англия.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 11. 11 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1040 Разстроено

  До коментар [#2] от "1951":

  няма нищо по-(НЕ)хуманно от това, в една гладуваща държава със 74 % от хората определящи положението си за непоносимо
  Да пълниш офшорните сметки на олигарсите, притежатели на медии! И на политиците! А ВЕИ-тата са чудесни за целта! И "чудесна" алтернатива на въглищата! Да де, ама са НЕПОСТОЯННИ като слънцето и вятъра! Но целата е ясна-към офшорните банкови сметки!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 12. 12 Профил на today
  today
  Рейтинг: 848 Неутрално

  С две думи - оср@на работа. И заради тъпотиите на БСП ограничават ВЕИ източниците, за да може да работят тецовете че да не стачкуват миньорите.

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 13. 13 Профил на Angel Dobrev
  Angel Dobrev
  Рейтинг: 638 Гневно

  До "Дневник", респективно автора на поръчковата статия. Уважаеми дами и господа, явно мноооооооого солидно е подплатена тази статия от поръчителите й. Без да се спирам в подробности на всеки абзац и отделните изречения в него, ще ви обърна внимание върху една ... грешка - опс, комай е лъжа, в първия абзац. Некоректно цитирате и сравнявате жертвите на ПТП /само загиналите!!!/ като заявявате, че те са 4 /четири/ пъти по-малко от жертвите на въглищната политика на управляващите вече четвърт век. Не, жертвите /не при военен конфликт!/ при ПТП са много повече - почти хиляда на година, като се има предвид, че поне стотина от загиналите във войната на пътищата в РБ не влизат в черната статистика на Пътна полиция, защото за тях в глухата провинция няма кой да съобщи където трябва. А за потрошените, трайно инвалидизирани при ПТП, когато в катастрофиралите автомобили са би повече от двама или трима пияни, дрогирани и най-често неправоспособни "водачи" на маркови возила, защо забравяте??? Ами за загиналите или потрошени пешеходци , мнозина от които също остават трайни инвалиди до края на дните си, ЗАЩО ПАК НЕ СЪОБЩАВАТЕ. Така че данните при аналогията - въглищна политика и жертвите от нея, сравнени с жертвите на ПТП, не ги поднасяйте така лековато, па макар и платено. Ако пък както се подразбира от последния абзац, поръчителите ви са "експерти - еколози", защо не конкретизирахте напълно изчерпателно идеите им за АЛТЕРНАТИВНИТЕ ЕНЕРГОИЗТОЧНИЦИ??? Защото всички българи П Р О П И Щ Я Х А от сметките за тока през декември 2012 и януари 2013 година, щото там така наречената ЗЕЛЕНА ЕНЕРГИЯ донесе инфаркти на мнозина бг граждани. И след като знаем колко влеметраене е животът на разните алтернативни енергоизточници, които най-късно на 12 /дванадесетата!!!/ година се нуждаят от генерален ремонт или казано по-простичко - от нови фотоволтаици и ветрогенератори. Значи енергийната мафия с най-белите ръкавици ще трупа несметни богатства на гърба на най-бедния народ в ЕС. Искам личното ви мнение за ядрената енергетика, защото СААААААМО ЩЕ ВМЕТНА, че Великобритания строи в момента 5 /пет!!!/ ядрени централи / с изцяло китайско участие, а има проект за още 5 /пет!!!/. А ние - в Бг-то, ами ще я караме на каменни въглища и дърва, само че нещо горите взеха да изчезват от релефа на татковината ни, щото дървената мафия /без някога да е посадила и едно дръвче!!!/ и реже, и сече ударно. Но най-големите удари пак ще отнася този най-беден народ в ЕС...

 14. 14 Профил на focusnik
  focusnik
  Рейтинг: 696 Неутрално

  [quote#2:"1951"]А от фотоволтаиците замърсяване няма. [/quote]
  Има, има! За производството на силициевите пластини що ток от въглищни централи в Китай е използван.
  Колкото до доклада, той е много манипулативен, защото от ТЕЦ в България нямаме превишаване концентрациите на ФПЧ. Има за серен диоксид, но не и за ФПЧ. Това замърсяване го има в градовете и е от транспорта - дизеловите двигатели и от домашните печки на въглища и дърва

 15. 15 Профил на The.Teacher
  The.Teacher
  Рейтинг: 638 Неутрално

  [quote#2:"1951"]А от фотоволтаиците замърсяване няма. [/quote]

  Има, ама е в Китай и явно не се брои.

  Местоживеене:---> Магратеа. Образование:---> Антична филология, трансформационна етика и вълново-хармонична теория на историческата перцепция.
 16. 16 Профил на lol
  lol
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  Гениален план за създаването на още дестки хиляди безработни, които вместо да произвеждат нещо реално ще се влеят в редиците на бедните, ядосаните и не виждащите перспектива хора. После, защо се радикализирал народа...

  За сметка на това Христо Бисеровците ще напълнят двобове с моите пари...

 17. 17 Профил на fras
  fras
  Рейтинг: 521 Любопитно

  Като алтернатива, експертите еколози препоръчват увеличаване мерките за енергийна ефективност и дела на алтернативните енергийни източници.
  -------------------------------------------
  При изпълнение на тези мерки цената на тока би станала примерно 1 лв./кВч. , а цената на основните хранителни стоки би се повишила с 20-тина процента.
  В резултат на което неколкостотин българи биха умирали годишно от болести, глад и студ.
  Отделно са 20-тината хиляди, заети в мините. Със семействата им и свързания с тях бизнес - още 100-тина хиляди без препитание.
  това да абсолютно доказуеми числа.
  Докато връзката на фините прахови частици с кюмюра е доста спорна.
  В София например, която не е в зоната на пряко влияние на нито една въгледобивна мина и в която използването на кюмюр и дърва е относително малко, праховото замърсяване през лятото е почти същото като през зимата. И е все над нормите.

 18. 18 Профил на Стефан
  Стефан
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Както може да се очаква, повечето коментари са в стила "аз нямам пари, за това на черното ще кажа бяло". Хората казват това, което се вижда и с просто око, огромни замърсявания в зялата страна и най вече там, където има ТЕЦ, и това няма нищо общо с ВЕИ, АЕЦ и т.н. фактите са си факти.

 19. 19 Профил на fras
  fras
  Рейтинг: 521 Любопитно

  До коментар [#18] от "Стефан":

  Замърсяването с ФПЧ в Стара Загора и Враца например е почти еднакво.
  На поне 150 км. от Враца няма ни въгледобивна мина, ни ТЕЦ.
  Концентрацията на ФПЧ през зимата и лятото във Враца е сходна, т.е. печките на твърдо гориво не са определящ фактор.
  А кажете как така правите еднозначна права и обратна връзка между ФПЧ и кюмюра.

 20. 20 Профил на Еколог
  Еколог
  Рейтинг: 699 Неутрално

  Тотална манипулация, да не говорим, че и понятията, и фактите са направени на миш-маш!!!

  Основни източници на ФПЧ10 са автомобилния транспорт, печките на твърдо гориво и мизерното състояние на "зелените" площи. Последното поради високата "култура" на бълг. шофьори, които тъпчат де що има трева, за да минат по-напряко или за да паркират.

  Сероочистките на ТЕЦ работят по мокър способ, което предполага улавяне на частиците. Освен това евентуалното замърсяване с ФПЧ10 от ТЕЦ би засегнало много малка част от населението.

  Поредната поръчкова манипулация!

  Път без препятствия не води до никъде.
 21. 21 Профил на ceci_
  ceci_
  Рейтинг: 718 Неутрално

  Така е, в България трябва да остане само природа, без население! Браво на Грийнпийс.
  Дано разрешат поне магаретата, че пътя от София до морето ще е като хаджилък за всеки уважаващ себе си шоп, майна или даге.

 22. 22 Профил на mapto
  mapto
  Рейтинг: 1378 Неутрално

  [quote#21:"ceci_"]Така е, в България трябва да остане само природа, без население![/quote]

  Това като отровите населението с газове и прахови частици ли ще го постигнете?

  Думите в един език са това, което е безкрайно и изисква най-много усърдие и постоянство. Затова направихме http://lexicum.net
 23. 23 Профил на mapto
  mapto
  Рейтинг: 1378 Неутрално

  България е в плен на хората без перспектива, контролирани от отвратителните: http://mapto-on.blogspot.co.uk/2013/09/blog-post_6351.html

  Думите в един език са това, което е безкрайно и изисква най-много усърдие и постоянство. Затова направихме http://lexicum.net
 24. 24 Профил на focusnik
  focusnik
  Рейтинг: 696 Неутрално

  [quote#18:"Стефан"]Хората казват това, което се вижда и с просто око, огромни замърсявания в зялата страна и най вече там, където има ТЕЦ, и това няма нищо общо с ВЕИ, АЕЦ и т.н. фактите са си факти. [/quote]
  Не знам какъв специалист си, но ФПЧ 10 а още повече ФПЧ 2.5 трудно се виждат с просто око! Безспорно има други замърсявания, но тук се твърди нещо за ФПЧ!
  Затова казвам, че е манипулативна, защото е факт замърсяването с ФПЧ в населените места, но не въглищата са основната причина за това!

 25. 25 Профил на атанас
  атанас
  Рейтинг: 1124 Неутрално

  [quote#5:"Elena_Trajanova"]Токът от българските ТЕЦ-ове е реално много по-скъп от слънчевата енергия, но крадците от мините и ТЕЦ нямат изгода да се спре това замърсяване и безобразие...
  И един човек само да умира от тяхната мръсотия е прекалено...[/quote]
  Ъ? Най-надутите цени на ТЕЦ са към 130лв за мегават, доколкото знам по разни статии. ВЕИ започват от 400-500лв, та до над 700лв на мегават заплатен. Кое е по-евтиното на ВЕИ?

  Как си представяш слънчева инсталация през декември при сняг 30см навалял или в 1 часа през нощта да произвежда ток? Немците сега се сблъскват с тоя проблем- много заложиха на ВЕИ и се оказа, че за нощта и зимата внасят ток, а цената на електричеството е огромна заради ВЕИ, трябва през деня за балансиране да се продава на други страни електричество и държавата да дотира огромна разлика от цената на ВЕИ спрямо борсовата на износа.

  ВЕИ поне засега няма как да произвеждат нужния ток на една икономика- на моменти просто няма как да работят- няма вятър, слънцето не пече, а пренос от часова зона с 10-12ч разлика или Сахара на слънчева енергия е невъзможен. Ако духне ураганен вятър, перките ще пренатоварят системата, ако няма вятър, всичко умира и се чака да задуха. От това по-нестабилна и независеща от човека система не знам. А икономиката иска 3 смени по 8ч да се работи на машини, за да се произвежда, и не може да те пуснат в отпуска, за да те извикат на работното място, като задуха.

  Пробвай да изключиш тока от НЕК и да си лепнеш солари или вятърна перка на покрива. Ще успееш ли да се топлиш без въглища, газ, ток от АЕЦ, ВЕЦ, ТЕЦ? Защо тогава левите кратуни(зелен и десен е като слаботелесен сумист) все го удряте на мантри да се закрива всичко и да се минава на ВЕИ? Кой ще плаща 3-4 пъти по-високи цени на електричеството? Заради далаверата на олигарсите ни и сключените договори за ВЕИ вече сметките ни са скочили има-няма двойно спрямо 2008.

  Предлагам да се обособи за експеримент една част в Странджа за зелени кратуни, където да се произвежда 2-3 години ток само от ВЕИ, да се види как се развива икономиката сред зеленина, дива природа и с "чист" ток(Не че производството на солара или перката не иска "мръсни" материали, ток...), тогава, като всичко разцъфти, да определим да се ползва 100% ВЕИ, та да се догони новия "икономически еко тигър".

 26. 26 Профил на атанас
  атанас
  Рейтинг: 1124 Неутрално

  [quote#22:"mapto"]Това като отровите населението с газове и прахови частици ли ще го постигнете?[/quote]
  Ами, по-скоро с цена на тока 1-2лв при днешните доходи и по-ниски(По-скъпата продукция на промишлеността би имала много по-малък пазар.), измиране на куп хора от студ(Как точно без въглища в село биха се отоплявали, ако сметката за парно е по-висока от пенсия? И какво да правят хора, които нямат и пенсия? Как пенсионер да плати 1000-2000лв сметка за ток, дето все мига поради липсата на слънце и вятър, ако пенсията му е 200лв?).

  Не може да се вменява на всички граждани заради луди идеи на някои какво щяло да им е хубаво и колко били загрижени за това и онова да плащат непосилна цена за оцеляването си.

  Предложих как може да убедите хората да поискат еко живот в предния си пост. Направете го, пък тогава при успех първи ще ревна във вашия хор. Ама без субсидии и т.н.- правите си живот само с ВЕИ в резерват, тогава искате да е за всички. Защото субсидията значи друг да плаща, а за цяла икономика- висока цена или огромни данъци, които да я компенсират.

 27. 27 Профил на fras
  fras
  Рейтинг: 521 Весело

  ще припомня срещу какво са протестирали разните зелени:
  1. Сега-срещу въгледобива.
  2. По-рано:
  - срещу АЕЦ - много опасни
  - срещу шистовия газ - още по-опасен
  -срещу "перките"(вятърните централи) - пречели на птиците
  - срещу ВЕЦ-овете - пречели на рибите
  - срещу добива на нефт - и той опасен
  Нещо и срещу Газпром протестира, т.е. и срещу конвенционалния газ
  не се сещам да са протестирали срещу фотоволтайците, но сигурно някой зелен и там е открил опасност.
  Та питам - все пак можем ли да добиваме енергия по някакъв начин?

 28. 28 Профил на Еколог
  Еколог
  Рейтинг: 699 Весело

  цъкат ми минуси - значи фактите са неудобни

  Път без препятствия не води до никъде.
 29. 29 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2266 Неутрално

  До коментар [#6] от "ARRI":

  В това народно събрание групата на ВЕИ-тата е 160 човека. Искаш ли ги поименно? Най големите са Кадиев, Гагаузов, Курумбашев...Бисеров и след средата по доходи от ВЕИ!!!!!

  Русия- проказата на планетата Земя.
 30. 30 Профил на Петя Сотирова
  Петя Сотирова
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Е, следва индустрията на чистия въздух, който ще се купува на килограм в евро!

 31. 31 Профил на champselysee
  champselysee
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Предложете по-евтина алтернатива и ще спрем да ползваме мъглища, дотогава сори, това е положението, аман от еколози!!!

 32. 32 Профил на Водолаз
  Водолаз
  Рейтинг: 516 Неутрално

  Каквото и да се говори, каквото и да се прави, каквито и данни да се изнасят - истината е една - бъдещето е на ядрената енергетика!

  dragoon
 33. 33 Профил на zogorsone
  zogorsone
  Рейтинг: 638 Неутрално

  Въглищата осигуряват около 40% от електроенергията в световен мащаб. Каквито и проблеми, на ТЕЦ на въглища, да са посочени в доклада, непосилно и немислимо е да се спре използването на въглищата за производство на ток. За сравнение, само около 14% от енергията в света идва от АЕЦ. Замърсяването с ФПЧ, особено в големите градовете се дължи основно на транспорта. Статията е необективна, разглежда едностранно проблемите, явно е насочена срещу ТЕЦ и мините за въглища, въпреки че те са действителни.

  Най-важната задача на цивилизацията е да научи човека да мисли.
 34. 34 Профил на usero
  usero
  Рейтинг: 581 Неутрално

  [quote#9:"~песимист с бедна фантазия"]И ако това е вярно, защо тябваше да се строят частни Марица 1 и 3, с 25 годишни договори за изкупуване? Една от които цобственост на българин, живееш във Флорида, САЩ [/quote]
  E, точно по тая причина. Частниците сложиха сероочистки, прахови филтри и пр. за своя сметка. И сега, разбира се, трябва да си избият парите. Държавната Марица 2 още търси пари за това.

 35. 35 Профил на ямх
  ямх
  Рейтинг: 466 Любопитно

  "Дневник", може ли да информирате ЧИТАТЕЛИТЕ СИ ....РЕАЛНО С ДАННИТЕЕЕ ... ОТ ТЕЛК!?.....че направо ми "смърди на мърша" ....от журналистически професионализъм!!!!....

 36. 36 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  Ето точно за това емигрирах.
  Не искам да ме тровят разни скапаняци.
  ФПЧ са изключително канцерогенни и за тях допринася поти всичко - липсата на залесяване, колите дето бичат на дизел и никой не ги бръсне за слива па даже и данъка им намаляват, енегопроизводителите дето горят въглища с високо съдържание на сяра вместо LPG и нефт с ниско. Въглищата цапат. Всяка баба ще ви го каже, всеки го знае и затова се използват в мръсно производство далече от населени места.
  Но българите си имат собствена теория - че ще надживеят всичко вредно на тоя свят. И се опитват да го доказват постоянно, поколение след поколение. А успелите ... Е, успелите Бог да ги прости.

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 37. 37 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2228 Неутрално

  До коментар [#36] от "Десен":

  и къде си емигрирал ,навсякъде в Европа въздуха е по мръсен от нашия поради огромното развитие на транспорта ,още като изляза от Русе се сблъсквам с чистия въздух на букурещ дето още от 30 км се вижда кафява пелена над града ,за другите няма да коментирам ,а недай се боже пък като гледам големите световни градове какво представляват ,там може би сте само здрави и не мрете от рак и белодробни болести -напротив ,в моя район сума ти и народ се изнесе да живее на запад-смъртността тука падна над 25% ,а тази сред уж здравите на запад се вдигна с 10% ,това е мои скромни наблюдения и това е ,защото там са само млади ,но след 10-15 години те също ще са на възраст и смея да твърдя ,че при тях онкозаболяванията са много повече от нашите тук ,защо ли !

 38. 38 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3828 Неутрално

  [quote#37:"tur671"]още като изляза от Русе се сблъсквам с чистия въздух на букурещ[/quote]
  Букурещ не е по-различен от София. Явно за теб Европа свършва на 50 км. от границите ни.
  В Париж и Франкфурт въздухът е по-чист, отколкото в Банско. Не зная какъв бензин ползват там, или какви катализатори имат, но "нашата миризма" там я няма. Освен това там мият улиците, и количеството на прах е в пъти по-малко.

 39. 39 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3828 Неутрално

  [quote#8:"The Core"]За съжаление въглищата са без разумна алтернатива. Казвам "за съжаление" защото наистина замърсяват, но... [/quote]
  Както и панелките, понеже хората при БСП, ДПС и Атака били бедни...

  [quote#8:"The Core"]Много по-голяма е вредата от огромното количество (издухани) дизелови двигатели, които произвеждат не по-малко ФПЧ и вредни азотни окиси, и то точно "под носовете" на населението! [/quote]
  Както и моргите на 4 колела дето бълват дим като парни локомотиви, но тъй като хората били бедни, данък "Москвич" БСП, ДПС и Атака го отложиха за светлото бъдеще.

 40. 40 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1198 Неутрално

  [quote#8:"The Core"]Много по-голяма е вредата от огромното количество (издухани) дизелови двигатели, които произвеждат не по-малко ФПЧ и вредни азотни окиси, и то точно "под носовете" на населението!
  Но от това не става "зелен бизнес", още по-малко може да "се наложи" да построим "зелена" централка.... [/quote]
  Вярно е. Когато от разходка в Западен парк излизам на булеварда направо се задавям от натрупаните отровни газове от автомобилите. Като гледам блоковете около булеварда и се чудя тези хора как оцеляват.

  А когато се връщам от командировка и гледам София от високото е направо страшно да се гледа, целият град обвит от сива пелена. И това при положение, че няма нищо на въглища, всичко е на газ.

  Но правилно забелязвате, че няма да кажат нито дума срещу автомобилите които са истинските замърсители в София. Не е cool и еко-модерно, пък и хората ще ги намразят, всеки ги ползва по някакъв начин.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 41. 41 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1198 Неутрално

  До коментар [#25] от "атанас":

  Еко фанатиците няма как да бъдат убедени с разумни аргументи. Затова напълно съм съгласен, отделяне в комуни да си живеят по предлаганият от тях начин. И който оцелее му се признава правото да агитира.

  Не че съм против природата, няма нормален човек който да не иска да му е чисто и приятно около него, няма нищо по-велико от естествената природа. Но когато се дават предложения трябва да се мисли реални ли са те а също ценово поносими ли са.

  Иначе за прословутите фотоволтаици по покривите вчера четох една статия за такъв блок в София. Даваха и снимката му. Да ама това велико постижение произвеждало общо 26 /двадесет и шест/ киловата. На око гледано това е консумацията на 8-10 семейства нека да са 20. А блокът както го гледах беше 10 етажен и с 6 входа, значи 180 семейства. Хич не се връзва сметката отделно какво ще правят вечерно време. И съвсем отделно колко ще им излиза този ток, съвсем не са случайни тези огромни дотации които им дават.

  Една огромна далавера замислена на най-високо ниво, това представляват тези ВЕИ. Нашите местни играчи са дребни риби, големите акули са високо в ЕС. Изнесоха цялото производство в Азия, няма от какво да печелят и измислиха ВЕИ за да ни извадят парите от джоба и да влязат в техните. И за да не можеш да се измъкнеш измислиха квотите, щеш не щеш плащаш. Със същият успех можеха да приложат и директната конфискация, също като при ВОСР.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 42. 42 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2002 Неутрално

  [quote#5:"Elena_Trajanova"]Токът от българските ТЕЦ-ове е реално много по-скъп от слънчевата енергия, но крадците от мините и ТЕЦ нямат изгода да се спре това замърсяване и безобразие... [/quote]

  И като истински шахматисти, помислиха в аванс по този въпрос. Пуснаха висшия криминален контингент да построи слънчеви централи на все още безобразно високите цени, които масово се включиха в мрежата по 1, 2, 3 дена преди поредното намаление на цената. Изобщо нямаше и търгове за ниска цена, които допълнително щяха да поевтинят доставката. Трябваше да се изчака само още 2-3 години, да се пуснат търгове на база ниска стойност и към днешна дата слънце и вятър са съвсем търпими като пари. За същия удар по джоба щяхме да инсталираме 2-3 пъти повече зелени мощности, но точно това криминалната и политическа класа успя да осуети...

 43. 43 Профил на goblenka
  goblenka
  Рейтинг: 696 Неутрално

  За "демократичните правителства" на БГ, за бизнеса на БГ, животът, здравето, човешкото достойнство не са важни! Няма нищо работещо в тяхна полза!

  goblenka
 44. 44 Профил на DS
  DS
  Рейтинг: 594 Неутрално

  Два факта:
  Прокопиев>Дневник>Соларпро
  Автомобили>Паркинг тип зелена площ>Фпч

  Както „Дневник” се бори с БСП, така „Работническо дело” не се е борило с капитализма"
 45. 45 Профил на атанас
  атанас
  Рейтинг: 1124 Неутрално

  До коментар [#41] от "Fred":

  Кой нормален не иска да има природа? И все пак населението е милиони пъти над това от първобитния строй, икономиката зависи от много повече енергия. Да избием 999 999 на милион, да са в цялата ни територия 7-8000 в племена, та да може да живеем в мир с природата? Ако нещо става, то трябва да е постепенно с нови и СМИСЛЕНИ технологии, които не утежняват живота на хората.

  Иначе и през Средните векове природата край човешко поселение не е била щадяна- земи са култивирани, гори изсичани, животни избивани за храна и кожа, горени са много повече дърва и въглища на глава от населението и голям град като Лондон все е имал смог, макар да е нямало един автомобил или ТЕЦ околовръст.

  Не знам защо зелените все си представят идилията на първите заселници в САЩ- гори, поля, малко хора, липса на промишленост. Но ни населението е малобройно, ни някой реално иска да се лиши от телефон, компютър, автомобил, топлина, храна, дрехи. Ако няма енергия и всичко се произвежда изцяло ръчно, то пак ще горим дърва и въглища, при това в много по-големи количества от днес, а за един панталон ще чакаме месец шивачът да се освободи и седмица да го ушие, като удоволствието ще струва половин къща. Защо ли в миналото хората са имали по един чифт дрехи за ежедневието и един за празници и са се перяли на няколко месеца? Някак си се избягва темата какво е било реално като живот в идилията на зелените.

 46. 46 Профил на атанас
  атанас
  Рейтинг: 1124 Неутрално

  [quote#38:"historama"]Освен това там мият улиците, и количеството на прах е в пъти по-малко.[/quote]
  Всъщност в момента в България май основното е това за праха. Улиците са пълни с прах, който се разнася, много пътища са направо утъпкана пръст без грам асфалт. Управлението на движението също бая ни куца. По централен булевард от две ленти е свободна само една, другата е с паркирали коли, правят си даже спирания в свободната за движение лента, почват луди задръствания. На много светофари лявата лента прави колона, пречи на централните за направо, от две ленти задръстени отпред на светофара има по 20-30м празно пространство, защото не може да се мине до тях. В това се почват ремонти, не се работи по тях с месеци(Или се работи само през работен ден от 10 човека, като един мята лопатата, а другите пушат отстрани.), а всеки се набутва в задръстванията.

  Ако минаваха не веднъж на година, а всеки ден сутрин да мият улиците, ремонтите се правеха ударно с работа денонощно от пълна бригада(Примерно за 2 месеца да се пусне кръговото на Телевизионната.), парите за "зелена вълна" не бяха опоскани, то щеше да е бая резлично. Днес автомобил, с който отиваш на работа, те вози 30-40мин и нагоре, а реално пътят е за 5 минути. Колко вредни газове и загуби за икономиката са това?

 47. 47 Профил на Минувач
  Минувач
  Рейтинг: 698 Разстроено

  Вярно е, че ТЕЦ-овете изхвърлят много прах, серен двуокис, арсен... Те горят нискокалорични въглища, системите им са остарели, преустройствата - недовършени.
  Броят на починалите от въздушни замърсявания - 2000 за страната нищо не говори. Край повечето от българските градове НЯМА тецове, а хора също умират от лош въздух.
  Бедните масово се отопляват с въглища. Улиците ни са мръсни и прашни. Колите ни (над 95%) са над 5 години. Тези от тях, които имат филтри и катализатори, отдавна са ги замърсили или запълнили. Сега правителството увеличи износа на ток от ТЕЦ, за да спре протестите на миньорите. С това си изчерпахме и т.н. въглеродни емисии, с които уж трябваше да поевтиняваме тока на фотоволтаиците и вятърните централи. Калинките в енергетиката неуморно работят, за да я съсипят
  докрай, и след това да декларират: Няма да можем да съществуваме без скъпия ток от АЕЦ-Белене!!!

 48. 48 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1198 Неутрално

  [quote#45:"атанас"]Не знам защо зелените все си представят идилията на първите заселници в САЩ- гори, поля, малко хора, липса на промишленост. [/quote]
  Защото са фанатици и поради това в тях няма грам реализъм. Това което ме ядосва е демагогията им. На думи са за природата но не отиват на село да са близо до нея ами си стоят в градовете и ползват всичките блага на цивилизацията. А тя колкото и да е тъжно е невъзможна без засягане на тази същата природа.

  Защото всичко около нас означава че нещо от природата е изчезнало - кариери за пътищата и къщите ни, рудници за желязото на трамвая или колите ни, за медта на електропроводите... безкрайно е. Ако са честни да сложат една набедрена превръзка и да оцеляват. Макар че и там трябва да убият някой елен за да се хранят или разорат някоя поляна да я засеят, т.е. вредят на природата.

  В момента в който е слязал от дърветата и сложил кремъчното острие на копието човекът вече безвъзвратно е излязъл от естественият кръговрат на природата. И почва да и вреди още с раждането си, това трябва да се осъзнае. Единственото което ни остава е да се държим разумно и да минимизираме вредите си. Но пълният отказ е невъзможен.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 49. 49 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 2293 Неутрално

  Допускате една сериозна грешка — всяко нещо си има начало... и край. Робовладелците са се гърчили по същият начин, какво ще стане с икономиката без роби, феодалите въобще не са си представяли света без крепостни, а Вие въобще не си представяте че може друг източник на енергия да замени въглищата (които рано или късно, ще станат трудни за добив и по цени ще настигнат останалите варианти). Сега е момента да се търсят, пробват и развиват нови методи, докато има евтини и сигурни източници. Разбира се, че ще има неудачни варианти, но ... вижте водните технологии. Въпреки многото места, където водата е предостатъчно и е безплатна, а почвата плодородна, точно скъпите водни технологии направиха сред пустините плодородни зони и то икономически издържано. Същото е и при енергийните технологии — пробват се варианти, лошото е, че се пробват по опорочени схеми.

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 50. 50 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 2293 Неутрално

  [quote#46:"атанас"]Ако минаваха не веднъж на година, а всеки ден сутрин да мият улиците,[/quote]
  Всъщност това би било разхищение. Достатъчно е, пръстта в градинките да е под нивото на асфалта, а не над нивото на бордюрите. После идва онова с капковото напояване и тревата (която пречи на вятъра да вдига прахоляка, и задържа всичко попаднало в градинката, вместо окопаните и оплевени градинки). Така едно миене на месец в топлият сезон, ще е достатъчно да измие феродовият прахоляк. Зелената вълна се оправя с камери и компютър, както и голяма част от "тапите".

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 51. 51 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  [quote#37:"tur671"]и къде си емигрирал[/quote]
  Не е твоя работа, но не е Европа.
  Други въпроси?

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 52. 52 Профил на ямх
  ямх
  Рейтинг: 466 Разстроено

  До коментар [#36] от "Десен": ...... и Ти ли Бруте, изчезна?
  Знаеш ли, че май само АЗ останах, като последния МОХИКАН!
  Благородно ти завиждам! Успех колега! Жив и здрав! Дилемата е да закрия ли една интензивна кардиология с еднопосочен ....или, или, или ....ти знаеш, че аз зная! Успех!


 53. 53 Профил на dun
  dun
  Рейтинг: 662 Неутрално

  До коментар [#7] от "Боян Юруков":

  поздравления - много ценен инструмент !!!

 54. 54 Профил на dun
  dun
  Рейтинг: 662 Неутрално

  До коментар [#27] от "fras":

  вероятно сам разбираш че е твърде плоско и съответно невярно да представяш нещата по тизи начин ...

  ето ти моята интерпретация като участник в повечето от тези "протести" (ако те интересува, разбира се

  срещу ТЕЦовете - за здравните и екологичните аспекти прочети доклада

  срещу АЕЦ Белене - информацията по проекта от самото му начало беше невярна, Оценката за въздействие върху околната среда беше фалшива без дори да оценява типа реактор, куп задължителни по българското законодателство процедури бяха прескочени от МС или министъра на енергетиката, търга за реактора беше чудовищно манипулиран за да се нагоди само към типа реактор който руснаците правят и т.н. - но само дотук е достатъчно всеки гражданин да е против проекта

  за шистовия газ - добива е регистрирано опасен, но по-важното е че тези коит имат финансов интерес от него масово ни лъжат за "енергийната независимост". давайки концесия държавата губи правата си над нея освен ако концесионера не спази договора. всяка частна компания има една цел - максимални печалби. защо тази компания ще продава на българския пазар ако не продава на средната за ЕС цена - иначе си закарва газа на борсата и постига средната цена. но от друга страна, държавата ще постигне средната цена и ако построи необходимите връзки със съседните страни. хайде първо да ги направим тях и тогава да видим дали трябва да подлагаме Добруджа на експерименти с предизвестен край !

  за перките - ако тези ветропаркове бяха по 20-30 перки и осигуряваха ток предимно за местните ползватели нямаше да има проблем. проблема идва когато се появи гигантски проект за 400-500 перки

  за ВЕЦовете - има екологичен минимум под който реката спира да функционира като екосистема, има и максимум от ВЕЦове на една река. когато тези условия започнат да се спазват няма да има проблем

  на всичкото отгоре всяко едно от нещата които искаме е ясно заложено в закона, но просто не се спазва от институциите и инвеститорите

  ето толкова е просто

  произвеждайте колкото електричество искате, но в рамките на закона !!!

 55. 55 Профил на teridan
  teridan
  Рейтинг: 906 Неутрално

  Отдавна има данни, че от праховите замърсявания от ТЕЦ в Европа всяка година умират 8 пъти повече хора отколкото са жертвите на аварията в Чернобил. Отдавна трябваше да преминем към АЕЦ и да изоставим скъпите и убиващи ТЕЦ-ове. Само че заради псевдоеколози пропуснахме да построим централата в Белене още в края на миналия век - досега щеше да се е изплатила.

 56. 56 Профил на the_sceptic
  the_sceptic
  Рейтинг: 810 Неутрално

  Тъжната истина е, че няма начин производството на енергия да не замърсява, да не пречи никому, и добитата енергия да е евтина.

  Въглищата са страхотни замърсители, особено нискокалоричните лигнити на Марица-Изток. И добивът им, и горенето им мърсят въздуха. Това е добре да се има предвид при следващия протест срещу шистака - въглищата СЪЩО цапат, но сме се примирили, щото без ток и топло не може.

  Алтернативните източници правят много скъп ток. Бих се радвал да бъда опроверган, но всички твърдения, че вятърните мелници и фотоволтаиците правят сравним по цена ток с традиционните ЕЦ, издишат. Да не говорим, че през нощта фотоволтаиците са безполезни, през зимния сезон със сигурност производството им е малко заради ниското слънце, и изобщо максималният им аутпут е на 22 юни по пладне. Вятърните мелници не работят (добре) при безветрие (слаб вятър), а също и при много силен вятър. Ерго, да искаш цяла страна да разчита на ФВ и вятърните е налудничаво.

  Да се повиши енергийната ефективност е чудесна идея, но само с пестене не става, трябва и производство. Аз съм говорил със зеленисти и с ужас съм установил, че те масово не са наясно, че чрез повишаване на ефективността може да се спечели само известно количество, като the law of diminishing returns работи с пълна сила - с нарастването на ефективността трябва все по-големи усилия и средства за постигане на единица ефективност отгоре на досегашната.

  А има и едно малко ядро на зеленото движение, което сериозно иска връщане на човешката цивилизация на някакво пред-индустриално равнище. Естествено, това няма да стане - дори някоя държава да е достатъчно глупава да приеме тази политика, тя ще се окаже веднага в по-слаба позиция от тези, които си държат на индустриалната мощ, и по-силните индустриални държави просто няма да и обръщат внимание.

 57. 57 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 6634 Неутрално

  истината е , че безплатен обяд няма никъде .и все повече ще ни растат сметките , нищо че получаваме 400 лв заплата или 300 лв. пенсия. това са средно доходите на повечето обикновени българи . тук не влизат политици и и разни големци с големи доходи .

 58. 58 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1551 Неутрално

  До коментар [#5] от "Elena_Trajanova":Защо тогава тока от фото и вятър се плащат по-скъпо от тока на тецовете ? Щом е по-евтин .
  Та ако тецовете спрат да работят , десетки хиляди миньори и топлоработници ще умрат от глад и то по-бързо отколкто от замръсяването.


 59. 59 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1551 Неутрално

  До коментар [#38] от "historama":В София също миеха улиците всяка нощ през лятото. ама то не се брои - беше през соца.

 60. 60 Профил на Вальо
  Вальо
  Рейтинг: 581 Неутрално

  Ок, нали точно това е идеята на ВЕИ – да са до 20% от общия микс. Е като направиха 1000 мегавата ВЕИ, защо не спряха 1000 мегавата от най-мръсните централи на въглища? Такава е логиката. А съвсем друг е въпроса защо от 5 технологии за чисти ВЕИ се избра най-скапаната, най-скъпата, най-неефективната и най-много ползваща обработваеми земи. И тук няма логика.

 61. 61 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1551 Неутрално

  Не разбрах от къде идват повишените съдържания на арсен и живак. В природните обекти химичните елементи се съдържат във фонови количества , ако няма процес на първична концентрация- рудообразуване. При горенето на въглищата не може да се получи обогатяване на тези компоненти.

 62. 62 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3828 Неутрално

  [quote#59:"ahasver"]В София също миеха улиците всяка нощ през лятото. ама то не се брои - беше през соца. [/quote]
  В Париж продължават да ги мият, макар никога да не са имали соц.
  Не ми се спори по тази тема, не работя в областта на чистотата, само знам, че за 1 апартамент (във Варна) плащам почти 400 лв данък, от които 50% са данък смет. Нали няма да ме призовеш да изляза, и сам да мия улицата?

 63. 63 Профил на carwindwrclir
  carwindwrclir
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#5] от "Elena_Trajanova":

  По принцип сте права, но в началото на века, българският парламент(правителство) одобри едни нормативни актове, в които има минимални цени за изкупуване на електроенергията от възобновяеми източници. Можете да си направите справка, ще си обясните и цените на тока и схемите, и всичко!

  And so something which I thought I was seeing with my eyes is in fact grasped solely by the faculty of judgement which is in my mind.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK