Приоритетите на околната среда ще залегнат във всички други сфери у нас по настояване на Брюксел

Приоритетите на околната среда ще залегнат във всички други сфери у нас по настояване на Брюксел

© Мария СъботиноваПриоритетите на околната среда трябва да станат вече секторен подход във всички сфери на икономиката, земеделието, селското стопанство и бита. За този нов подход в начина на работа по сектори настоява Европейската комисия, съобщи по време на форум "Предизвикателства при изграждането и експлоатацията на пречиствателни станции за отпадъчни води" заместник-министърът на околната среда и водите Атанас Костадинов, цитиран от БТА.


И през следващия програмен период 2014-2020 г. оперативна програма "Околна среда" ще продължи да финансира проекти, свързани с управлението на водите, отпадъците и опазването на биоразнообразието. Предвижда се обаче и нова приоритетна ос в програмата, мерките по която ще подпомагат новия подход при разходването на евросредства и овладяването на климатичните промени, каза министърът.


Като важен акцент в предстоящата работа заместник-министърът посочи изграждането на системите за наблюдение на качеството и количеството на водите в страната, както и за превенция от наводнения и заливания. Към момента голяма част от емисиите метан у нас са в резултат на отпадъчните води и този проблем трябва да се овладее, алармира Костадинов.
Заместник-министърът цитира актуални данни, според които от общо 108 агломерации с над 10 хил. еквивалент жители, в пълно съответствие с изискванията на законодателството са едва 24. За разширение, доизграждане, модернизация и реконструкция са 36, а без пречиствателна станция са 48, посочи Костадинов.


От агломерациите с между 2 и 10 хил. еквивалент жители, чиито общ брой е 256, 25 са в пълно съответствие, 5 са за реконструкция, разширение, модернизация и доизграждане, а 226 са без пречиствателна станция за отпадна вода.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK