Строителството на "Южен поток" ще започне през късната пролет на 2014 г.

Снимка проекция на плажа Паша дере по времето, когато там ще се строи, изготвена от изпълнителя South Stream Transport

© South Stream Transport

Снимка проекция на плажа Паша дере по времето, когато там ще се строи, изготвена от изпълнителя South Stream TransportСтроителството на газопровода "Южен поток" ще започне през второто четиримесечие на следващата годинa, т. е. ще е в началната си фаза през късната пролет и лятото на 2014 г. – именно в летния сезон, когато на плажа Паша дере в непосредствена близост до готвения проект, най-вероятно ще има плажуващи. Строителният период ще продължи около една година. Това стана ясно по време на представянето на актуализирания проект и Доклада за оценката въздействието върху околната среда от страна на изпълнителя – международната компания South Stream Transport пред журналисти този четвъртък.


Проектът "Газопровод Южен поток" на българска територия и акватория ще се състои от газопровод на сушата и морски газопровод.


В момента във водите край Паша дере има платформа, която по думите на изпълнителят извършва допълнителни проучвания за бъдещото издаване на разрешително за строеж на тази част от проекта. До две седмици те ще са приключили работата си и ще бъдат изтеглени оттам, увериха изпълнителите.
В същото време техническият директор Андрей Фик увери, че след изразените силни притеснения на местната общност за плажа Паша дере, той лично е посетил местността и плажа, компанията решава да смени метода на сторителство и проектът е бил актуализиран така, че сега на практика там няма да има строителни дейности, само ще се вижда корабът, който ще поема тръбата за по-нататъчното й вграждане в морето. Само преди няколко месеца е било взето и решението да се използват микротунелиte, които да минават под земята без да се прави изкоп, поясни още Фик.


Българският участък е върху 233 км, от които 23 км са в наши води, а около 3 км са на сушата.
Около километър минава през плажа Паша дере, но четирите тръби ще бъдат на 20 метра дълбочина и ще се положат по специален безизкопен метод.


Изпълнителят на проекта ще бъде насърчен да наема български работници и фирми, увери от своя страна Милена Христова, съвтник по оценка на околната среда.


карта на газопровода в частта при Варна

© South Stream Transport

карта на газопровода в частта при Варна


Тръбопроводът ще е изработен от стомана – от вътрешната част, а външната обвивка ще е от полипропилен, който ще защитава моркската околна среда от тръбата, както и обратното – тръбата от морето. "Този материал има срок на годност и безопасна дейност на тръбопровода под морето от 50 години. Същият материал беше използван за конструкцията на проекта "Син поток", в който аз имах честта да участва преди повече от 11 години. Това е и най-добрата световна практика в момента," увери техническият директор на компанията Андрей Фик.


Изпълнението на морския газопровод ще се реализира от международната компания South Stream Transport, в която дялове имат Газпром – Русия(50% акционерно участие), Eni S.p.A. – Италия (20%), EDF – Франция (15%) и Wintershall Holding GmbH (Група BASF) – Германия (15%).


Изпълнението на газопровода на сушата в България от приемния терминал до границата със Сърбия ще се осъществява от българското дружество "Южен поток България" АД, в който по 50% дялове имат Българския Енергиен Холдинг (българско държавно дружество) и Газпром ОАО – Русия.


Общата дължнина на микротунел ще е 1 км и ще се намира на 400 м разстояние брегово от самия плаж и на 500 м разстояние на плажа от морето. "Това означава, че по време на изграждането му, както и когато започне да работи газопровода, няма да има директно влияние върху местността Паша дере. Никой няма да усети, че има тръба на 2 м дълбочина под плажа, след като тя бъде изградена," посочи още техническият директор на компанията. Тръбите ще се доставят от пристанищата на Варна и Бургас.


Предвидени са временни шумоизолиращи стени


Строежът на участъка в района на Паша дере ще продължи около година. При строежа ще има шум, който няма да надвишава допустимите норми, както и прах заради потока от камиони и изкопните работи, но строителните работи ще са далеч от селищата и ще се извършват само в обичайното работно време, ще има и осигурени временни шумозащитни стени. Това обясни Милена Христова, която е консултант на "Южен поток Транспорт" за екооценката на проекта на българска територия.


П одумите й другата част от сухопътното трасе, свързващо морския и наземния участък ще минава на около 2 км от населени места и не се очакват да засяга околната среда и здравето на хората в региона,


Мястото, където ще бъдат изсечени дървета (вляво от пътя) – как изглежда в момента

© South Stream Transport

Мястото, където ще бъдат изсечени дървета (вляво от пътя) – как изглежда в момента


Изсичане на гората над тръбите


Ще се наложи и изсичане на дървета непосредствено над тръбите в местността Галата. Причината са корените, които могат да засегнат тръбите. Като компенсация компанията ще залеси след време храсти на същото място. Христова не каза обаче дали на друго място ще има компенсационно залесяване с дървета.


Трасето на морския участък пресича две действащи зони от европейската екологична мрежа НАТУРА 2000 – едната предстои да бъде обявена и е изцяло в морето, и други две защитени зони. НАТУРА-зоните "Лиман" и "Ракитник" реално няма да бъдат засегнати, тъй като работите там ще са безизкопни. Предвиден е мониторинг за бъдещата зона от екомрежата – морската "Емона", като ще се следи за влиянието на строежа върху морските бозайници и птици, както и на морското дъно, което ще бъде засегнато от драгирането при полагането на тръбите, призна Христова.


Мястото, където ще бъдат изсечени дървета (вляво от пътя) – как ще изглежда веднага след строежа

© South Stream Transport

Мястото, където ще бъдат изсечени дървета (вляво от пътя) – как ще изглежда веднага след строежа


Подводното трасе на "Южен поток" ще минава и покрай останки от 38 потънали кораби на българска територия, но само шест от тях ще са в близост 150 метра от тръбите и затова за тях ще се осигурни буферна зона, разясни Милена Христова по повод мерките за опазване на културното ни наследство.


Докато има строителни работи на българска територия постоянно ще се изнася публична информация на сайта на компанията, а всеки желаещ може да поиска от компанията текуща информация по интересуващи го въпроси за проекта.


След първата фаза на публични обсъждания, предстоят още две обществени обсъждания с местното население на 19 и 20 декември. Компанията ще вземе предвид мненията и новите бележки и ще внесе окончателното си предложение за начините на строеж в Министерството на околната среда и водите през януари-февруари, каза Матео Веронези, отговарящ за екоразрешителните в компанията.


Изпълнителят не очаква евентуално необобрение на проекта в министерстовото и до края на първото тримесечие на 2014 г. оценката за въздействие върху околната среда на морския участък у нас да бъде окончателно одобрена от него.

Коментари (23)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на moloko_
  moloko_
  Рейтинг: 550 Неутрално

  Поредното недомислие.Защо изобщо трябваше газопровода да излиза точно на един от малкото останали девствени плажове,не можеше ли да мине някъде встрани?

 2. 2 Профил на Big Muzzy
  Big Muzzy
  Рейтинг: 1420 Любопитно

  Коментарът под снимката нещо озадачаава. В бъдещето ли е правена?

 3. 3 Профил на Michel
  Michel
  Рейтинг: 616 Неутрално

  А може ли изобщо да не започне и да не се загробваме с няколко милиарда заем към руската енергийна мафия, които няма да можем да върнем над 20 години?!

  ОСТАВКА!!!

 4. 4 Профил на izabell
  izabell
  Рейтинг: 1284 Неутрално

  Това ще е Голямо събитие,трябва да се види на живо

 5. 5 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 829 Весело


  До коментар [#1] от "moloko_":
  Тръбите ще минат дълбоко под плажа и "плажуващите" даже няма да разберат че има газопровод ..... ще си остане, както го гледаш на фотката....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 6. 6 Профил на sevenseas
  sevenseas
  Рейтинг: 426 Гневно

  Ще се строи на "Бабин Ден" !!!!!!!!

 7. 7 Профил на The Blue Danube
  The Blue Danube
  Рейтинг: 470 Неутрално

  сигурно и договор няма подписан, щом няма стенограма. направено е заради украина, да ги притискат с южен поток, а орешарски е играл патицата за примамка.

  За човека можеш да съдиш по приятелите му.
 8. 8 Профил на 100 Рублей за Доллар
  100 Рублей за Доллар
  Рейтинг: 1174 Любопитно

  Мисията на Олигарски е да остиска до тогава и като всеки национален предател да вземе парите и да даде на следващите да му оправят бакиите...

  Жуеш нагло ть1 хамон... Ах, как видно что шпион...!
 9. 9 Профил на 100 Рублей за Доллар
  100 Рублей за Доллар
  Рейтинг: 1174 Весело

  Интересно колко милиционери ще прекарат лятото на плажа

  Жуеш нагло ть1 хамон... Ах, как видно что шпион...!
 10. 10 Профил на bulgarofilche
  bulgarofilche
  Рейтинг: 798 Неутрално

  Само че дотогава народът отдавна ще е изгонил червено-турската шайка. Иначе ясно е, че имат да изпълняват задачи, поставени им от руските им господари - "Южен поток" и да загубим арбитража за АЕЦ "Белене".

 11. 11 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 1660 Неутрално

  До коментар [#3] от "Michel":

  В какъв смисъл се готвите да се заробвате?!

  Изплащането на строежа ще бъде за сметка на таксите за пренос и марба в цената на продадения газ. Вие да не би да сте някакъв промишлен консуматор на газ и да се опасявате.

  Или снощи в кръчмата някой ви каза, че ще ви го удържат от заплатата този газопровод?

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 12. 12 Профил на петро
  петро
  Рейтинг: 521 Неутрално

  До коментар [#1] от "moloko_":
  [quote#1:"moloko_"]Защо изобщо трябваше газопровода да излиза точно на един от малкото останали девствени плажове[/quote]
  =====
  Няма да мине от там!
  Те затова и отлагат, щото после няма да си намерят място ТЕ от къде да минат!

 13. 13 Профил на strongest
  strongest
  Рейтинг: 367 Неутрално

  [quote#5:"boby1945"]Тръбите ще минат дълбоко под плажа и "плажуващите" даже няма да разберат че има газопровод ..... ще си остане, както го гледаш на фотката...[/quote]Тогава няма какво да ни притеснява газопровода!

 14. 14 Профил на strongest
  strongest
  Рейтинг: 367 Неутрално

  А и снимката, дори и да е правена сега няма да се промени и в бъдеще!

 15. 15 Профил на grand funk railroad
  grand funk railroad
  Рейтинг: 1061 Гневно

  Значи правителството трябва да устиска дотогава!

  Parmi ceux qui n'ont rien à dire les plus agréables sont ceux qui se taisent. Coluche
 16. 16 Профил на Курт Деликуртев 662 галерии плюс X
  Курт Деликуртев 662 галерии плюс X
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  [quote#2:"Big Muzzy"]Коментарът под снимката нещо озадачаава. В бъдещето ли е правена? [/quote]

  Чети статията >>>

  Цитат >>> " ... Само преди няколко месеца е било взето и решението да се използват микротунели, които да минават под земята без да се прави изкоп, поясни още Фик.

  Общата дължнина на микротунел ще е 1 км и ще се намира на 400 м разстояние брегово от самия плаж и на 500 м разстояние на плажа от морето. ..."

  http://www.panoramio.com/user/7617575?show=all , 660 ГАЛЕРИИ: 225 ЩУТГАРТ, 205 ПЛОВДИВ, 118 БЪЛГАРИЯ, 58 ЕВРОПА И 54 ГЕРМАНИЯ
 17. 17 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3894 Неутрално

  [quote#0:"статията"]Строителството на "Южен поток" ще започне през късната пролет на 2014 г.[/quote]

  Ако ги пуснем!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 18. 18 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3894 Неутрално

  До коментар [#4] от "xalikarans":
  Бягай там, на место да гъзолизничиш!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 19. 19 Профил на sasoss
  sasoss
  Рейтинг: 573 Неутрално

  Това за тунелите е добра идея, но дали има възможност да уточнят на 2 или 20 метра ще бъдат. Защото точно там плажовете имат една особеност. Зимата морето ги "яде" и пролетта ги "изплюва".
  Остава проблема с компресорната станция. Местят я на Камчия и дори няма да им трябват тунели. Най-много да се оплачат руските ученици или ветерани. Но те са калени и идват за ограничено време. Пък и кой ще посмее да се оплаче, че Газпром им разваля почивката?!

 20. 20 Профил на Urkobozambo
  Urkobozambo
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Строителството на "Южен поток" ще започне през късната пролет на 2014 г...

  - А, може и да не започне !!!

  urkobozambo
 21. 21 Профил на ceci_
  ceci_
  Рейтинг: 718 Неутрално

  [quote#1:"moloko_"]Защо изобщо трябваше газопровода да излиза точно на един от малкото останали девствени плажове,не можеше ли да мине някъде встрани? [/quote]
  Да не искаш през някое по-недевствено място да минат? Примерно Сънито или Морската градина?

 22. 22 Профил на sasoss
  sasoss
  Рейтинг: 573 Неутрално

  Примерно северно от Камчия?
  Южно от Шкорпиловци, към Самотино?

 23. 23 Профил на nea
  nea
  Рейтинг: 536 Неутрално

  До коментар [#10] от "viktor4o_rs":

  Дано! По всичко лици, че ДС шайката иска вече да се измъкне, просто не знае как да го направи най-елегантно. Те вече започнаха Южен поток, а това беше основната причина да стоят на власт. Разбира се, добро допълнение за предателските им душички е загубването на арбитража за Белене.

  Но, всъщност, варненци са хората, които с лекота могат да спрат това недоразумение. Но трябва да протестират.

  Само за сведение: в Италия и Гърция, където минава Транс Адриатическия газопровод (ТАР), има огромни протести, а в същото време, ТАР обещават сериозни пари на общини и собственици на земя.

  В България Газпром получава ... подарък... И въпреки това, Южен поток е два и половина пъти по-скъп на километър през България отколкото ТАР, който минава през Гърция и Италия...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK