Съдът окончателно спря проектът за ядрено хранилище около Козлодуй

Съдът окончателно спря проектът за ядрено хранилище около Козлодуй

© Анелия НиколоваВърховният административен съд (ВАС) окончателно е отхвърлил оценката за въздействие върху околната среда (ОВОС) на Националното хранилище за ниско- и средноактивни радиоактивни отпадъци и така връща проекта  за преразглеждане.


Това става ясно от решението на петлченен състав на  съда от вторник, цитирано от "Капитал daily".  Така се отменя решението на Министерството на околната среда и водите от 2011 г., с което е съгласуван проектът. През май тази година тричленен състав на съда излезе със същото решение. Делото е заведено от сдружение "Екогласност".


Екоминистерството не е представило за широко обществено обсъждане проекта и избраната площадка – "Радиана", в землището на с. Хърлец край Козлодуй. Според решението на съдиите те са дискутирани с обществеността само в селото и в Козлодуй. "Очакваното въздействие върху околната среда от функционирането на повърхностно хранилище с погребани кратко живеещи ниско- и средноактивни радиоактивни отпадъци по никакъв начин не може да бъде ограничено на територията на една община", пишат съдиите.
Според съда в доклада за екооценката няма доказателства, че площадката отговаря на всички изисквания за безопасност, като е направено "необосновано заключение, че не се очаква кумулативно радиационно въздействие върху околната среда" при експлоатация на съоръжението.


Не са анализирани статистическите данни за община Козлодуй, които сочат значително по-висока от средната за страната смъртност заради болести на кръвообращението и на дихателната система. "Не е отчетен и големият обем на съхраняваните отпадъци, което усилва радиологичното въздействие", пише в решението.


През юли тази година Министерски съвет прие в землището на с. Хърлец да бъде изградено хранилището. За тази цел правителството отне от Министерството на земеделието и храните два поземлени имота с обща площ 440 дка и ги предостави безвъзмездно за стопанисване и управление на Държавното предприятие "Радиоактивни отпадъци".


Съгласно Стратегията за управление на отработеното ядрено гориво и радиоактивните отпадъци до 2030 г., приета от Министерския съвет през 2011 г., и РМС 683/2005 г. ДП "РАО" беше задължено да изгради до 2015 г. първия етап на националното хранилище – за погребване на ниско- и среднорадиоактивни отпадъци.

Коментари (11)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на heatseeker
  heatseeker
  Рейтинг: 1441 Гневно

  Оправете си заглавието и не демонстрирайте нездравата си страст към пълните членове... в един смисъл, или в друг. Ако хима нещо, дето да "не гасне" напоследък в Родината, това е отчайващата неграмотност, често гарнирана и с неначетеност.

  Свобода за Надежда Савченко!
 2. 2 Профил на Един Градинар
  Един Градинар
  Рейтинг: 1157 Неутрално

  Иначе реактори ще строим, руски, американски, патагонски, а никой не го интересува кво аджеба ще правим с отпадъците! Просто велико!

  Small scale, decentralised, decriminalised, sustainable, responsible biz ASAP!
 3. 3 Профил на Geoimg
  Geoimg
  Рейтинг: 766 Неутрално

  [quote#2:"Един Градинар"]никой не го интересува кво аджеба ще правим с отпадъците![/quote]
  ЕС забрани разхождането на отпадъци!?

  *Лауреат на Нобелова награда! ГРАЖДАНИН! БЕЗПАРТИЕН!!!
 4. 4 Профил на Хит®ата Св®ака ;)
  Хит®ата Св®ака ;)
  Рейтинг: 631 Разстроено

  Дано успеят да ги опазят от терористи тези и всички други радиоактивни отпадъци! А престъпниците (като повечето частници) са много изобретателни. После "мръсна" бомба се прави много лесно.

  Чудя се дали цигани няма да успеят да се докопат и до тия "вторични" суровини!!! Ако и изкупвачът е неграмотен, "утиди коня у ряката!" А ако е грамотен и знае колко пара ще падне, тогава Европата здраво я е закъсала. Чудя се дали няма да започнат от София. Не знам по кои гранични пунктове има детектори за радиация...

  Mафията е опасна за Вашето здраве!!! Мафията убива!!!
 5. 5 Профил на Dehumanizer
  Dehumanizer
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  Радиоактивните боклуци да ги карат с каруци в дворовете на комунягите или в мазетата и остъклените им балкони. Щом все гласуват за руските атомни централи, сигурно имат и представа какво да правят с тях. А, и на В. Сидеров в бахчата също, в случай, че има такава. Ако няма, в партийния му клуб, там против 20 лв. и парче пица от сергия, ще му бъдат изнесени. Пък и руски са, какво толкова.

  «Высокоэффективная экономика при отсутствии реальных политических и гражданских свобод - хрустальная российская мечта.»
 6. 6 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3139 Неутрално

  До коментар [#5] от "Dehumanizer":

  Р.Овч. да си ги носи в къщи!

 7. 7 Профил на Мани (опозиционер)
  Мани (опозиционер)
  Рейтинг: 1441 Весело

  До коментар [#5] от "Dehumanizer":
  "Радиоактивните боклуци да ги карат с каруци в дворовете на комунягите или в мазетата и остъклените им балкони."
  ...
  Съгласен! ..От Партята да им дават капачки и буркани "Омния" да си ги затварят добре. ...А Уестингхаус от 7-ми блок да си го возят у Вирджиния, ... там ако искат да си ги копат у Арлингтън.
  пп: Дихюм, ...аз и дупедавците със западна чупка в кръста не харесвам.

  Свобода за СЛАВЕНА!
 8. 8 Профил на Мани (опозиционер)
  Мани (опозиционер)
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  "Земя като една човешка длан...
  Но по-голяма ти не си ми ....."
  ...
  Осрахте си Дланта вее, ..комунета, ..на нужник я обърнахте!

  Свобода за СЛАВЕНА!
 9. 9 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2347 Неутрално

  [quote#1:"GogoPG"]отчайващата неграмотност, често гарнирана и с неначетеност. [/quote]
  Всъщност малко се говори ,че фирмите които набират персонал за не българските компании издирват ясен профил на "начетен дръвник" и това изражение и поведение най-добре се котира на интервютата за бъдещите меринджей!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 10. 10 Профил на Уточнител
  Уточнител
  Рейтинг: 688 Неутрално

  ДОТУК ДОБРЕ.
  Става въпрос за РАО(РадиоАктивни Отпадъци).Хранилището ще се пълни 70 годин, а ще се наблюдава 300 (?!) години.
  Но МНОГО по-опасни са ОЯГ(Отработено Ядрено Гориво) - това е най-опасният отпадък на планетата. В Козлодуй има натрупани над 1000 тона, а в него се съдържа 10 тона плутоний. Плутоният е най-опасното вещество на света. Тези 10 тона , ако се разпръснат над планетата, могат да убият цялото човечество няколко десетки пъти.
  РУСИЯ НЕ ВЗЕМА О Я Г обратно, а само го преработва (остъклява) и обемът му се намаляв няколко пъти, но то не става по-безопасно.По международните съглашения всеки производител на ядрено гориво е длъжен да преработи ОЯГ и да го върне на собственика на АЕЦ-а за съхранение за “вечни времена” – мин. 200 000 години.
  ХРАНИЛИЩА ЗА О Я Г НЯМА никъде по света. Вече няколко десетилетия продължават опитите но безуспешно.Наскоро се провали опитът на САЩ да изградят такова хранилище за 500 млрд. долара ЗАГУБА.Чува се, че Финландия има прокт за хранилище в основната скала на 300 м дълбочина…
  Сега съществуващите хранилищата за ОЯГ са ВРЕМЕНИИ. В момента ОЯГ се съхраняват в басейни непосредствено да Реактора, както е във вс АЕЦ по света и във ВРЕМЕННИ хранилища.
  Въпросното хранилище в с. Хърлец е постоянно за 370 години!!
  Полезното в случая е, че за първи път тайните на ядреното лоби ще излязат на бял свят.
  ТОВА Е!
  А иначе всеки може да провери горното, като намери в Интернет Отчетите на ДП РАО – държ. предприятие, което се занимава със съхраняването на ОЯГ и РАО, съгл. международните и нац. нормативни док.
  По известни причини дейността му не се афишира пред обществото
  ПП.
  За сведение на незнаещите:София беше на косъм да се “обзаведе” с нов Ядрен Реактор (близо до сградата на спрения вече Реактор на БАН-8 км)и само бдителността на ЕДИН гражданин беше причина ВАС да отмени окончателно в края на 2013 проекта , тайно лансиран от престъпната Червена шайка. Този “научен” проект имаше осн предназначение да осигурява оператори за АЕЦ Белене. Но все пак в стария спрян Реактор се намират няколкостотин кг високоактивни РАО, който остават там за неопределено време – насред София.

  истината е по-важна от честта на Великая Россия
 11. 11 Профил на vaduc
  vaduc
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#10] от "Уточнител":

  Коментарът Ви е много интересен и полезен! С много от казаното от Вас бях запознат, но прочетох и неща, които не ми бяха известни. Например не знаех за този реактор в София и решението на ВАС.
  Разгласете тези данни от коментара Ви, защото наистина има много скандални неща, за които обществото не подозира.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK