Пич, къде ми е колелото!?*

Пич, къде ми е колелото!?*

© Мария Съботинова"И нашите колела ги откраднаха - върнахме се обратно в годините на ранния преход." 


Този текст придружава снимка с два велосипеда, споделена във "Фейсбук". Бившият им вече собственик уточнява, че са изчезнали от мазето, на което друг репликира, че сигурно ще трябва да започнем да ги пазим в спалните си. В дните, в които снимката беше публикувана, в социалната мрежа имаше оплаквания поне за няколко случая с откраднати колелета.


Кражбите на велосипеди в София напоследък сякаш се случват по-често (трудно е да се докаже, защото липсват данни за сравнение). Всички знаем и говорим за тях, доста са пряко потърпевши, и то нееднократно. В същото време този тип престъпления остават без реална статистика, контрол и безнаказани.
В зоната на здрача


"Напоследък се краде доста, дори от междуетажни площи на сгради, чиито входни врати се заключват", потвърждава наблюдението ни Михаела Райкова от сдружение "Велоеволюция", но доказателства "черно на бяло" за ръста няма, защото никой не води статистика за броя им, за честотата на тези инциденти и колко след това са открити.


Пич, къде ми е колелото!?*

© Община Божурище


МВР няма такъв регистър. Обяснението от пресцентъра пред "Дневник" беше, че повечето хора не докладват тези кражби. Разказаха случай, в който полицията намира 30 колелета, които стоят в РПУ дни наред, и накрая пускат съобщение, за да призоват хората да си ги търсят. От МВР съветват гражданите да съобщават за кражбите, но не в районното по адреса си на местожителство, а в районното на региона, където е изчезнало. 


Параграф 22 за велосипедистите 


В България велосипеди се крадат много и безразборно, независимо дали са скъпи и нови модели или стари и невзрачни колела. Обикновено кражбите остават неразкрити, споделят преки наблюдения от сдружение "Велоеволюция".


От гледна точка на полицията това се вещи със сравнително ниска стойност, които никой не иска да застрахова, а разследването на такива случаи струва скъпо. От своя страна много хора не съобщават за кражбите просто защото не вярват, че нещо реално ще последва от това тяхно действие. Така МВР подава информация, че официално броят на кражбите на велосипеди не е висок. Съответно институциите не считат, че има нужда да се засили контрола, защото регистрираните престъпления не са чак толкова много.


Липсва и респект от другата  страна, а именно на крадците, че полицията би намерила колело. Тогава защо да не крадат?!


Когато кражбата се случи, хората предпочитат да споделят за проблема си (със снимка и кратко разяснение за модел на колелото, място и дата на кражбата) в социалните мрежи – обикновено във "Фейсбук", както и в специална подтема на форум за планинско колоездене, където пострадалите се опитват да се справят сами чрез мрежа от "съмишленици".


Пич, къде ми е колелото!?*

© Надежда Чипева, Капитал


Възможните мерки срещу кражби на колела и у нас


Изглежда безнадеждно, но все пак има и какво да се направи на различни нива. Съществуват реални стъпки, които могат да помогнат. Полезни биха били например усилията на общината да разполага велосипедните стойки на места, където има камери или охрана, съветват от "Велоеволюция", които редовно консултират общинарите по темата велосипеден транспорт. Същото правило важи и за стойките пред хотелите и публичните сгради.


Охраняеми велопаркинги са чужда работеща практика, която може да се използва вече и тук, особено като се има предвид колко много хора започнаха редовно да предпочитат този тип транспорт само през последните няколко години.


Личната отговорност на велосипедистите към превозното им средство може да се изрази в изваждането на документ за притежание, чрез който да упражняват форма на контрол. Добра и сравнително нова практика е повече колоездачи да ползавт на т.нар. велорегистър на сдружение "Велосипеден регистър", който съществува и се развива от 2010 г. Преди около година от МВР се свързват със създателите му за съвместна координирана работа срещу кражбите на колела.


Как помага регистърът 


Идеята на регистъра е да се спрат или поне намалят кражбите на велосипеди в България, като се направи по-трудно пласирането на крадените колела, обобщава председателят на сдружението Калоян Добрев.


Велосипедите се регистрират по вид, производител, модел, цвят, материал и сериен номер на рамата. Регистърът осигурява и сигурност при сделките на велосипеди втора ръка.


След срещи със сектор "Превенция" на Главна дирекция "Национална полиция" се разбират полицията по РПУ-та да има достъп и да използва данните от регистъра при идентифициране на намерени велосипеди, за които имат съмнения, че са били откраднати. В ход е формализирането на процедурата и техническата реализация.


Платформата дава лесен достъп до картона на велосипеда директно от номер. Всеки потребител може да има неограничен брой регистрирани колела, като за всяко могат да се прилагат до четири снимки.


Велорегистърът предлага и препоръчва закупуването и на стикер за велосипед, защото "осигурява надеждна маркировка". Водо- слънце- и термоустойчив, стикерът се сваля и изключително трудно и оставя следа на мястото, където е бил. Това носи допълнителна защита, защото буди съмнение при опит за продажба на откраднато колело. Стикерът може да се разпечата от профила на потребителя.


Пич, къде ми е колелото!?*

© Георги Кожухаров


Платформата стартира преди три години. Тогава предлагат два начина за регистрация - със и без стикер. Целта на услугата, която предлага "Велорегистър" от сравнително скоро, е повече сигурност срещу кражба и шанс за откриване на откраднат велосипед. "Колело, което е със стикер за регистрация, е по-малко "съблазнително" за кражба в сравнение с друго (макар и регистрирано), чийто стикер не бие на очи. При вече откраднат велосипед този стикер дава шанс да бъде върнат на законния му собственик. Ако колелото бъде намерено от органите на реда и има стикер – при разбиване на складове или престъпни вериги, или при проверка на граждани, имали досег до даден велосипед, било за покупка, било за проверка, може лесно да се идентифицира собственикът му.


Освен регистрацията по номер на рама и регистрационния номер, издаван от Велосипеден регистър, в помощ са снимките и описанието на специфичните разпознавателни белези по всяко колело.


Във Велорегистър са регистрирани в момента над 400 велосипеда, като 13 от тях са били откраднати. Според основателя тази бройка все още не е достатъчна, за да е наистина ефективна системата, тъй като инициативата има толкова повече смисъл, колкото повече хора я възприемат и ползват.


Имат и поне един успешен случай, при който с помощта информацията в регистъра велосипед е бил върнат на законния му собственик (няма как да знаят дали са успели да помогнат за предотвратяване на кражба или в други случаи за връщане, ако потребителите не ги уведомят за това).


При работата си се опитват освен да популяризират регистрацията, да повишават и културата на колоездачите за това


Как да се предпазят от кражба


Основните съвети на Велорегистър са: никога не оставяйте колето си без надзор, дори заключено. Когато не го държите в ръце, заключвайте рамката с дебела верига или т.нар. U/D lock (стоманените въжета не се препоръчват) към здрава опора, заключвайте двете си гуми и седалката. Ако имате сигнални светлини, звънчета, чантички или други аксесоари по велосипеда, имайте предвид, че се свалят изключително бързо и лесно; свалете ги, преди да оставите колелото си, за да не ги свали друг. Не оставяйте велосипеда си в райони, където има малко хора. Регистрирайте го.


Колкото повече колела, толкова повече кражби


Универсално решение срещу кражбите няма и на европейско ниво. В търсене на начин за справяне с проблема от "Велоеволюция" са говорили с холандци, които категорично имат най-много натрупан опит по темата. Тяхното мнение обаче било, че "колкото повече велосипеди се карат, толкова повече се крадат". 


Най-честият съвет от страна на опитните колоездачи при кражба е да отидете възможно най-бързо на Женския пазар и да се огледате, преди колелото ви да е препродадено. Там изобилства от части и велосипеди втора употреба, които са с неясен произход, но обикновено не се задържат дълго. Може да получите и конкретни адреси, където има обичайно се намират откраднати велосипеди. Трудно е да се определят причините за кражбите и какви са хората, които посягат на чуждите велосипеди, казват от "Велоеволюция".


Сериозен проблем е, че е трудно да се докаже собствеността, дори и колелото да бъде намерено. Ако не е ново, с гаранция и документи за собственост, е невъзможно да се проследи и върне на законния притежател. Преобладаващо хората карат велосипеди без документ за колелото, защото ги купуват втора употреба или използват сглобени такива.


Едно от обясненията за кражбите е, че много хора не знаят как да заключват велосипеда си. Голям брой от велостойките не позволяват заключване на рамката, а доста от заключващите се устройства – т.нар. заключалки, не са сигурни.


Любопитна подробност е, че според много хора в България се карат сравнително скъпи за нашите стандарти модели велосипеди или пък сглобени от скъпи части колела, които привличат с вида си. За разлика от Холандия например, където хората масово използват стари модели градски колела.Съвети за велосипедисти
– Ползвайте заключвалка тип U скоба и други заключващи устройства с висока сигурност;
– Заключвайте винаги през рамката;
– Ако гумите са с бързо сваляне - може да се носи втора заключалка;
– На мястото, където оставяте най-често велосипеда си, например на работното място, може да оставите по-сериозно заключващо, което да не ви тежи;
– Оставяйте велосипеда на осветени и оживени места; от голяма полза ще е да е видимо от охраната на съответното място и е добре да й се усмихнете, когато си оставяте колелото;
– Избирайте градски колела, които не са скъпи. Разбира се, и това не е сигурна гаранция срещу кражба.

*Заглавието е заимствано от заглавието на книгата "Пич, къде ми е страната" на американския журналист Майкъл Мур.

Коментари (67)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на majorman
  majorman
  Рейтинг: 1140 Неутрално

  Оставете МВР на мира! Не разбрахте ли, че те имат далеч по-важната задача да пазят Орешарски от избирателите. И да рекетират група студенти за това, че имат будно съзнание. Да имаш морал в България е най-голямото престъпление.

  We are just a war away from Amerikhastan/ When God versus God;the undoing of man
 2. 2 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 672 Неутрално

  Уф, в цяла Европа се крадат колела и то яко. И навсякъде там в 99% от случаите остават неразкрити извършителите.

  Изкараха ни пак най-черните измежду негрите.

 3. 3 Профил на V.Iliev
  V.Iliev
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Заснетото от охранителни камери да може да се плзва за доказателство в съда. Малко ще помогне, но ще помогне!

 4. 4 Профил на msc
  msc
  Рейтинг: 616 Неутрално

  Идеята за регистъра е супер.
  Но не е вярно, че не се докладват кражбите. Дори с риск да загуби човек няколко работни дни с неграмотните апартчици милиционери. Просто в народната милиция не им е приоритет да се занимават някакви колела за по 500-1000-1500 лв.
  Просто ги мързи и чакат да изтече работното време. Много е тъжно, но за 15 години съм се убедил, че единствената полза за докладване на кражбите до МВР е да се увеличи процента на неразкритите кражби...

 5. 5 Профил на galio
  galio
  Рейтинг: 672 Весело

  Е, след като официално по ьТВ закачиха GPS на колелело, което беше откраднато, крадецът си мина през емнайсе камери по центъра и МВР казаха "ми нищо не можем да направим", мисля на всички стана ясно какво е положението.

  Какватао и да е стойността на колелото - а то понякога струва повече от полицейските астри - тук то се има за признак на нисък социален статус, а както знаем, полицаите не се занимават с маргинали.

  В София конкретно има две места, на които дежурно се продават крадени колелета и те се знаят от всички, елементарно могат да се пресекат пазарите, но ... с маргинали МВР не се занимава.

  https://www.youtube.com/watch?v=-vMgXV26PQM
 6. 6 Профил на galio
  galio
  Рейтинг: 672 Неутрално

  До коментар [#2] от "niakoi_si":

  В Европа вероятно има по-други мрежи за разпространие после.

  Тук скъпите крадени колелета се разглобяват на части и се ползват по състезания, а евтините най-много да сменят града.

  Т.е. при нас опира най-вече до манталитет да се купува крадено (или с неясен произход) и до тотално неглижиране от страна на МВР (понеже ме съмнява да има по повече от два пазара на крадени колелета в областен град).

  https://www.youtube.com/watch?v=-vMgXV26PQM
 7. 7 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2980 Весело

  Изводът е -Не карайте колело ако трябва дори и за 5 мин да го оставите.

 8. 8 Профил на Дедо Либен
  Дедо Либен
  Рейтинг: 1280 Любопитно

  Чувал съм, че в Осло (Норвегия) на ЖП-гарата, имало един велосипед, вързан с въже за улична лампа, който бил оставен там от собственика си по време на Втората световна война. Понеже може би човекът не се е върнал от войната, велосипедът още очаквал собственикът си! Днес той вече се е превърнал в символ на честността на този северен народ.

 9. 9 Профил на alighieri
  alighieri
  Рейтинг: 395 Неутрално

  **А заглавието на книгата "Пич, къде ми е страната" е взаимствано от филма "Пич, къде ми е колата"

 10. 10 Профил на antistatik
  antistatik
  Рейтинг: 443 Неутрално

  В Германия също се крадат много колела, НО
  - има възможност да си маркираш колелото си безплатно в полицията. Тогава ако някога хванат крадците, могат да докажат кражба и да ти го върнат. Тази система вече работи до някаква степен и ще работи още по-добре, когато се маркират всичките колела. Полицаите опъват щандове на разни пазари, градски празници и тн и популяризират тази система.
  - в застраховката за жилището ти (нещо почти задължително тук, където да оправиш спукана тръба струва няколко хиляди евро) има клауза за колело. Обикновено покрива само кражба от собствения ти дом, но има такива които покриват и кражба изобщо. Едиственото изискване е да имаш здрава верига. Отделна застраховка за колело струва между 6 и 10 евро на месец. Застрахователите рядко отказват да изплащат застраховката.
  - купувачите на откраднати колела също носят извъстна наказателна отговорност, не само продавачите

 11. 11 Профил на galio
  galio
  Рейтинг: 672 Неутрално

  До коментар [#10] от "antistatik":

  Може да се маркира рамката, което като мине песъкоструйка и боя става чисто нова.

  Другите компоненти са лесно разглобяеми и трудно познаваеми.

  https://www.youtube.com/watch?v=-vMgXV26PQM
 12. 12 Профил на pavkata2010
  pavkata2010
  Рейтинг: 460 Неутрално

  Регистрацията в този Велорегистър е платена и срока и е 2 години. Не виждам как в момента може да помогне на някой този вид велорегистрация. Нито хората които купуват велосипеди проверяват в него, нито полицията хваща крадци, че да го използва. Ако полицията се размърда и следи търговците които продават крадените велосипеди, ще стигне до крадците. А и крадците няма да имат къде да си реализират стоката.

 13. 13 Профил на Daniboy
  Daniboy
  Рейтинг: 874 Неутрално

  "Заглавието е взаимствано от заглавието на книгата "Пич, къде ми е страната" на американския журналист Майкъл Мур."

  По-скоро от филма "Пич, къде ми е колата" излязъл 3 години по-рано.

  „Товарете портокалите в бурета. Братя Карамазови”
 14. 14 Профил на alighieri
  alighieri
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Ако имате скъпо колело, никога не го оставяйте без наблюдение, дори и да е заключено. Каквато и скоба/верига да поставите, тя може да бъде отрязана точно за няколко секунди.


 15. 15 Профил на antistatik
  antistatik
  Рейтинг: 443 Неутрално

  До коментар [#11] от "galio":

  Възможно е, но кодът се гравира в метала на рамката.
  Не знам какво е положението в България, но в Германия повечето случайни кражби ги правят разни закъсали алкохолици, които после гледат бързо да ги продадат. Някак не ми се вярва, че индобългарите от пазара ще се занимават с боядисване на рамка. Хубавите части имат серийни номера, които са записани в книжката на колелото при продажба.
  Ако някой истински "професионалист" е хвърлил око на скъпото ти колело, вероятно ще успее да го открадне както и да го маркираш. В такъв случай е по-добре да имаш застраховка.

 16. 16 Профил на sa6
  sa6
  Рейтинг: 971 Неутрално

  Досега са ми откраднали 2 колела - 1 от мазето, 1 от коридора в къщи! Новото си го държа на балкона с 2 вериги и подсилен катинар

  Евроатлантида
 17. 17 Профил на Еколог
  Еколог
  Рейтинг: 682 Неутрално

  До коментар [#11] от "galio":

  [quote#11:"galio"]Може да се маркира рамката, което като мине песъкоструйка и боя става чисто нова. [/quote]

  Това в Германия никой няма да тръгне да го прави!!!

  Път без препятствия не води до никъде.
 18. 18 Профил на sis_kata
  sis_kata
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Не мога да повярвам, че в 21 век все още се крадат колелета

 19. 19 Профил на Индиана
  Индиана
  Рейтинг: 1107 Неутрално

  Е кой ги краде ? Скъпите ясно - могат да се продават. Евтините за метал ли отиват ?

 20. 20 Профил на оuzo
  оuzo
  Рейтинг: 520 Неутрално
 21. 21 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1280 Неутрално

  Открадването на колело си е една силна емоция.Изпитвал съм я 11 пъти.Сам съм си намирал две от тях-едното разпознах случайно на улицата и хлапака,който го караше,го захвърли и избяга,а второто намерих в районното на МВР,където бях отишъл да се жалвам и така не получих смислен отговор как се е озовало там и то заключено.
  Последното наистина стои в спалнята.

 22. 22 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1537 Неутрално

  До коментар [#3] от "V.Iliev":

  А сега какво пречи видеозаписа да е доказателствен материал в съда?!

  Апокалипсисът апокалиптичен
 23. 23 Профил на stile libero
  stile libero
  Рейтинг: 616 Неутрално

  "Любопитна подробност е, че според много хора, че в България се карат сравнително скъпи за нашите стандарти модели велосипеди или пък сглобени от скъпи части колела, които привличат с вида си. За разлика от Холандия, например, където хората масово използват стари модели градски колела."
  в Холандия е равно, нявсякъде има велоалеи и не им трябват колелета със скорости, въртиш си и си пееш.
  Тук теренът е пресечена местност

 24. 24 Профил на galio
  galio
  Рейтинг: 672 Неутрално

  До коментар [#15] от "antistatik":

  Може да се мине с шкурка или кит, да се боядиса после.

  До коментар [#17] от "Еколог":

  Ми сигурно, но тук рамкиите имат дълъг живот ис менят собственици често. Не виждам нещо нередно в боядисването на рамка - освежаване си е.

  До коментар [#19] от "Индиана":

  Кражбата е чиста печалба - колело се краде лесно и колкото и нищо да не струва, пак си на плюс.

  https://www.youtube.com/watch?v=-vMgXV26PQM
 25. 25 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 727 Неутрално

  Епоха на развития социализъм - рестарт на Белене, Химко, Кремиковци, държавни супермаркети, Орешарски затрупан от "колегиални" доноси. Защо да се чудим, че се краде? В края на 80-те масово се крадяха чистачки и бензин. Работниците крадяха от предприятията. Крадяха се и велосипеди. Deja vu.

  The best way to predict the future is to invent it.
 26. 26 Профил на sa6
  sa6
  Рейтинг: 971 Неутрално

  [quote#18:"sis_kata"]Не мога да повярвам, че в 21 век все още се крадат колелета[/quote]

  точно в 21 век все повече ще се крадат, защото повече се карат. Аз какво да кажа като моето има "електрическа уредба" и струва колкото 20 годишен голф

  Евроатлантида
 27. 27 Профил на pavkata2010
  pavkata2010
  Рейтинг: 460 Неутрално

  До коментар [#19] от "Индиана":
  Всичко се краде в тази държава. А къде отиват - може да видите например пазара в Малашевци - http://bitaka.tumblr.com/

 28. 28 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1537 Любопитно

  Решението се нарича "пусия" или "лов на получовеци (ака крадци)".

  http://www.youtube.com/watch?v=-H3nmYsjroo

  Апокалипсисът апокалиптичен
 29. 29 Профил на Кирето
  Кирето
  Рейтинг: 1336 Неутрално

  Крадат се, защото стават повече, колелата де.
  Колела винаги са се краднали. От кварталните гамени, до кварталните пияници и наркомани, много разбират те какви са колелата. Те да си изкарат педесетина кинта....
  Иначе на мен още 80-те ми бяха откраднали балканчето...
  Иначе идеята с велорегистъра е добра.
  Само тоя стикер дето се лепи, ми напомня на едни други стикери, дето ги лепяхме по колите 90-те години...

  Научих "God Save the Queen".........е, струва си....
 30. 30 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 672 Неутрално

  До коментар [#6] от "galio":

  И в Европа е същото. Емигрант ново колело не купува, а емигранти там - колкото щеш. Отделно, че много се изнасят за нас

 31. 31 Профил на Koba Stalin
  Koba Stalin
  Рейтинг: 1391 Весело

  Пич, къде ми е колелото!?*

  Този възглас, доста ми напомня на оня каубой, който като излязъл от кръчмата, изревал:"Кой ми боядиса коня зелен?". Иначе, по темата. Когато едно нещо трябва да бъде откраднато, то ще бъде откраднато, независимо от взетите мерки, да не бъде откраднато.

  /не се чете/
 32. 32 Профил на galio
  galio
  Рейтинг: 672 Неутрално

  До коментар [#30] от "niakoi_si":

  Мисълта ми беше, че може би има повече мрежи за разпространение. Тук са по 2-3 места в град, откъдето се разопределят и според мен е детска ихгра да се пресече разпространението на крадени колелета.

  Добре, че на никой не му се занимава, нали.

  https://www.youtube.com/watch?v=-vMgXV26PQM
 33. 33 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 672 Неутрално

  До коментар [#8] от "Дедо Либен":

  Е за Норвегия няма да се учудя, ония там са друга планета.

  Но в Европа като цяло кражбата на колела си е масово явление. Особенно в по-южните части. Във Южна Франция вечер ако е по-скъпо колелото с все теб ще го задигнат.

 34. 34 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 672 Неутрално

  До коментар [#32] от "galio":

  Ами това си е начин на живот в БГ. Купуването на крадено не е грях според Ганьо.

  То не е само с колелата - наеш ли колко странно ме гледаха едни "пичове", които пред мен намериха загубен Ифон, а аз им казах да го върнат на човека?

 35. 35 Профил на !D !калпав е новия вид Дневник!
  !D !калпав е новия вид Дневник!
  Рейтинг: 1056 Любопитно

  МВР няма такъв регистър. Обяснението от пресцентъра пред "Дневник" беше, че повечето хора не докладват тези кражби.
  Аз като докладвах ,какво??
  Щели да проверят /и така година и половина/. Мисля ,че поне отговор ми дължаха,но...
  А не е ли възможно да се сложи по един чип /за сметка на собствениците-ще си го платя/ но след това да е официален за МВР.Иначе сега трябва да карам разни трошлеци ,зле изглеждащи за да не предизвикват "погледа"

 36. 36 Профил на galio
  galio
  Рейтинг: 672 Неутрално

  До коментар [#34] от "niakoi_si":

  Така е до голяма степен, да. Манталитетът си е пречка.

  Примерно миналата седмица влезнах без билет на едно мероприятие и като разбрах за билета, отидох да си платя на охраните. Те ме погледнаха доста странно, но ме изпратиха с "евала" накрая - а не би трябвало да прави чак такова впечатление това.

  https://www.youtube.com/watch?v=-vMgXV26PQM
 37. 37 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 727 Неутрално

  [quote#30:"niakoi_si"]Отделно, че много се изнасят за нас[/quote]

  Колко да се изнасят за нас? Напротив, България е един от големите световни производители и износители на велосипеди. На прима виста се сещам за поне 5 завода в Монтана, Пловдив, София.

  The best way to predict the future is to invent it.
 38. 38 Профил на swinging_pigs
  swinging_pigs
  Рейтинг: 410 Весело

  До коментар [#8] от "Дедо Либен":
  В Лондон има стари колелета и рамки на колелета стоящи и чакащи с години.
  Общината не ги мърда,защото закона не го позволява.
  Мой приятел ги попита официално дали може да вземе рамките за части-И получи Отказ.

 39. 39 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 672 Неутрално

  До коментар [#37] от "virakocha":

  Крадени се внасят масово. Под предлог, че са изхвърлени на Запад. А който живее там, знае, че ония колело не изхвърлят, докато гумите му се въртят.

  Та има много крадени велосипеди, които влизат с тирове и микробуси, като странична заработка за шофьора. Там ги взимат за по 20-50 евра, тук ги пускат в нета за 200-300 кинта и са доволни. А са колела, които нови струват в БГ по 600-700лв.

 40. 40 Профил на !D !калпав е новия вид Дневник!
  !D !калпав е новия вид Дневник!
  Рейтинг: 1056 Неутрално

  До коментар [#17] от "Еколог":

  Откраднатите в Германия , Швейцария...тръгват за България.
  Справка паркинга пред стадиона "В.Левски"

 41. 41 Профил на !D !калпав е новия вид Дневник!
  !D !калпав е новия вид Дневник!
  Рейтинг: 1056 Неутрално

  Все пак поздрави за автора!
  Хубаво е да се популяризира този проблем и регистър.
  Още едно благодаря!

 42. 42 Профил на !D !калпав е новия вид Дневник!
  !D !калпав е новия вид Дневник!
  Рейтинг: 1056 Неутрално

  До коментар [#34] от "niakoi_si":

  Е аз върнах на една "дама "и Ай фон и портфейл /в близкото заведение до офиса/. Но нейното възпитание или "положение' което си е въобразила че има не и позволяваха да каже думата -благодаря.
  Но пък остана във фолклора на фирмата за което ние и благодарим.

 43. 43 Профил на Валетнин Георгиев
  Валетнин Георгиев
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Аз съм един от малко добри примери за откраднат и намерен велосипед от полицията. Цялото упражнение с намирането и връщането му продължи около месец, много съм доволен от полицая, който се зае със случая. Колелото беше средно скъпо и полицая се надяваше освен да хваната крадеца и да го осъдят, заради цената, а и беше ново колелото. Уви не им стигнаха доказателствата и по моя случай не можаха да го пипнат, въпреки видеозаписите. Но трябва да се докладват всички кражби, независимо от цената, наличието на документ за собственост и обстоятелствата при кражбата. Само така ще се разбере колко е голям проблема.

  cerebrum
 44. 44 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 3060 Неутрално

  От МВР съветват гражданите да съобщават за кражбите, но не в районното по адреса си на местожителство, а в районното на региона, където е изчезнало.
  ____________
  Абе МВР ще те направят на маймуна ако ходиш за се оплакваш за колело , за времето което ще загубиш можеш да изкараш пари за ново и да обикаляш по магазините да си го избереш!

  Толкова ли е трудно кварталния да дойде да запише и опише всичко и после да отиде при кварталния айдук и да ти го донесе?

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 45. 45 Профил на miro.pr
  miro.pr
  Рейтинг: 8 Гневно

  Търсете откраднатите си велосипеди в Продавалник!Преди 6 месеца откраднаха моето от входа и след 2 седмици го открих в Продавалник,крадеца си беше оставил име и телефон за връзка. Обадих в полицията,дадох и паспорта на велосипеда ,сериен номер,снимки от Продавалник,снимки на профила на крадеца от Фейсбук/не беше трудно да се открие/,видеоматериал със самата кражба на която се вижда и лицето на крадеца.След няколко дена се обадиха от полицията че колелото е при тях и се почнаха мъките-цели 6 месеца колелото стоя при тях без да ми го върнат с обяснението че се извършват издирвателни дейности и накрая станивището и беше че НЯМА ИЗВЪРШИТЕЛ!!!В крайна сметка затова и се обадих-да прибират такива БОКЛУЦИ от улицата.В крайна сметка не разбрах защо го покриха или всъщност разбрах...сами си правете изводите!!!

 46. 46 Профил на asdfghj
  asdfghj
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Статията ви е адски актуална....

 47. 47 Профил на Martin
  Martin
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Полезна статия за новобранци!!!

  http://xn--c1adibbhcj4bclcshc.com/
 48. 48 Профил на Владимир Йосифов
  Владимир Йосифов
  Рейтинг: 1391 Любопитно

  Вижте кое е най-сигурното място за велосипед в София :
  http://vladimiryosifov.blogspot.com/2013/04/blog-post_29.html

  Sofia, streetphotography, streetjournalist, оценка местоположение на имоти
 49. 49 Профил на galio
  galio
  Рейтинг: 672 Любопитно

  [quote#43:"Валетнин Георгиев"]Уви не им стигнаха доказателствата и по моя случай не можаха да го пипнат, въпреки видеозаписите.[/quote]

  А какви се очаква да са доказателствата?

  В доста случаи не стига да има запис, което звучи малко абсурдно.

  https://www.youtube.com/watch?v=-vMgXV26PQM
 50. 50 Профил на Firefly
  Firefly
  Рейтинг: 893 Неутрално

  Май трябва да се измислят аларми и за колелета

 51. 51 Профил на Батков-вън
  Батков-вън
  Рейтинг: 506 Неутрално

  До коментар [#2] от "niakoi_si":

  Това за кражбите на запад , че са като тук, е мит. Като живеех в Холандия понякога даже не си заключвах колелото с верига и не са ми го откраднали. Да не говорим , че е карано денонощно и е седяло къде ли не вързано, нощем пак на открито и тн Тук в БГ вече две са ми крали, хем карам по-рядко, хем не нощува на място видимо от улицата. В София ако караш редовно колело максимум за 2 години ще ти бъде откраднато. Не познавам човек да кара редовно и да не е пострадал от кражба.

  Иначе за скъпи колела има едно добро решение джи пи ес тракър, има малки такива на батерии за около 50 лв, като паркираш го пускаш и ако колелото почне да се движи веднага те набира по джиесеме и му следиш локацията на живо през интернет. Работят със сим карта

 52. 52 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 3060 Неутрално

  [quote#51:"Батков-вън"]Това за кражбите на запад , че са като тук, е мит. Като живеех в Холандия понякога даже не си заключвах колелото с верига и не са ми го откраднали. [/quote]
  Така беше в Австрия и Германия през 90-те
  в началото на века даваха по телевизиите няколко масови кражби на по 40-50 колела едновременно и от тогава и те си ги заключват !
  От както там се напълни с крадлива емиграция нищо не е същото !

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 53. 53 Профил на Sorilea
  Sorilea
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Българина си е здравата крадлив по природа. Колкото и да не ви се иска е така. На мене са ми крали калниците смятайте ....Очевидно се сетих за:
  " Да ми отраднат чистачките , на моята скромна кола "

 54. 54 Профил на yorddj
  yorddj
  Рейтинг: 722 Неутрално

  На познат откраднаха фадромата. От паркинг с видеонабюдение. Познайте откриха ли я? Наближават времена, когато ще ни крадат и четките за зъби и то когато ''...родната милиция ни пази...''. Добрата новина е, че и тази година бюджета на МВР/66 000 души/ е доволно увеличен.

 55. 55 Профил на reality
  reality
  Рейтинг: 782 Неутрално

  Извинявам се ако някой вече е дал същите съвети вече, но от мен Златните Правила: 2 заключвания, едно от които винаги обхваща рамката и неподвижен предмет. Пътен знак не винаги е добър вариант защото някои от тях се оказват не винаги толкова стабилни колкото му изглеждат на човек.

  В тръбата на седалката си скривате името и телефонния номер - в случай че някога откриете колелото си обратно това е начин да докажете, че е вашо.

  И трето: махнете всички лепенки, които показват (евентуална) марка, боядисайте го в гаден черен цвят, залепете му грозни лепенки тук там, и дори може да му сложите някой грозен ръждясал калник за заблуда на врага...

  Stupidity should be painful
 56. 56 Профил на blaf
  blaf
  Рейтинг: 638 Неутрално

  [quote#55:"reality"]И трето: махнете всички лепенки, които показват (евентуална) марка, боядисайте го в гаден черен цвят, залепете му грозни лепенки тук там, и дори може да му сложите някой грозен ръждясал калник за заблуда на врага... [/quote]

  Моето колело изглежда така без да съм се старал

  Просто каране в дъжда и по Витоша и като не го мия...

 57. 57 Профил на reality
  reality
  Рейтинг: 782 Неутрално

  До коментар [#56] от "blaf":

  То и моето така, но със сълзи на очите го обезобразих докато беше още чисто ново. Просто това е единствения начин да не ми го откраднат в Белгия. Живея в студентски град и тук казват, че колела не се крадат, а си сменят собствениците.

  Stupidity should be painful
 58. 58 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1537 Неутрално

  До коментар [#55] от "reality":

  Да бе, сложи го и за седмица в морска вода да ръждяса, та да не привлича крадци!
  Аз искам колелото ми да е хубаво, а крадците да отиват където им е мястото - в ГУЛАГ.

  Апокалипсисът апокалиптичен
 59. 59 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1399 Неутрално

  До коментар [#3] от "V.Iliev":

  Ми не помага. На един познат му открадха заключеното колело от място, което е под видео наблюдение. Взе записите и искаше да ги даде на полицаите, защото ясно беше записана сцената с кражбата, ама онези не пожелаха да ги видят. Действието се развива в Копенхаген, така че споко... не сме уникални - и датската полиция си прави пас за тези неща. Оттогава си купува само употребявани колела, та поне да му излиза по-евтинко.

 60. 60 Профил на reality
  reality
  Рейтинг: 782 Неутрално

  До коментар [#58] от "Bulgarische Motoren Werke":

  Принципно съм съгласна, ама за жалост като ти откраднат 2 заключени от пред вкъщи на стойност 400 евро, бързо променяш мнението Важното е да върви леко, да има светлини, спирачки, калници, звънец и добре смазана верига.

  Stupidity should be painful
 61. 61 Профил на miro.pr
  miro.pr
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Ще си позволя още един съвет към всички потърпевши с откраднати велосипеди.Ако са ви откраднали колелото и сте се обадили на полицията,при попълването на протоколите задължително поискайте да ви уведомяват най подробно за хода на разследването/има го като опция/така ще може да ги следите изкъсо,ако случайно са ви го открили и е прибрано в полицията не чакайте да ви го върнат сами /това ще се случи най рано след 1-2 години в най добрия случай/,а пуснете една молба до разследващия прокурор за прекратяване на делото и връщане на веществено доказателство и те с удоволствие ще се отърват от вас."За съжаление крадеца винаги остава ненаказан"-това бяха думите на прокурора!

 62. 62 Профил на blaf
  blaf
  Рейтинг: 638 Неутрално

  [quote#51:"Батков-вън"]Това за кражбите на запад , че са като тук, е мит. Като живеех в Холандия понякога даже не си заключвах колелото с верига и не са ми го откраднали. [/quote]

  На мен вече 3 години не са ми откраднали колелото в София, следователно и кражбите в България са мит.

 63. 63 Профил на victor2
  victor2
  Рейтинг: 1280 Неутрално

  В тази държава от горе до долу кой каквото може краде.

 64. 64 Профил на kapital78
  kapital78
  Рейтинг: 5 Неутрално

  в белгия ги гравират номер от полизията ; но и това много не помага

 65. 65 Профил на Без коз
  Без коз
  Рейтинг: 926 Неутрално

  Мелтева,поздравления!
  Интерсна статия и актулана тематика!

  Народ, който избира корумпирани, самозванци, крадци и предатели, не е жертва! Съучастник е !
 66. 66 Профил на grand funk railroad
  grand funk railroad
  Рейтинг: 1118 Неутрално

  До коментар [#2] от "niakoi_si":

  Някъде повече, другаде доста по-малко. Въпрос на манталитет!

  Parmi ceux qui n'ont rien à dire les plus agréables sont ceux qui se taisent. Coluche
 67. 67 Профил на kalnia
  kalnia
  Рейтинг: 5 Неутрално

  @Bulgarische Motoren Werke
  До коментар [#58] от "Bulgarische Motoren Werke":
  Ми чудно ми е алуминиева рамка как ръждясва, а и е малко тъпо при положение че компонентите ми по колелото струват маса пари да ги съсипя по този начин, само вилката ми струва колкото 4 колела от тия дето продават в Декатлон, и Спорт Депо, карам това колело вече 4 години, и не съм имал проблем, по простата причина че никога не го оставям където ми падне, винаги ми е пред очите, иначе отдавна да е хванало пътя, ако начина да се борим с кражбите на колала е да си съсипя моето, е тогава мерси, по-добре да си ходя пеша, някак си не ми се вижда нормално да дадеш няколко маса пари за байк, и да го скапеш, щото щяли да ти го откраднат, ми то и коли крадат, що не и драснеш клечката на твойта и готово, ще си решиш проблема от раз. Кражбите ще намалеят ако хората се държат малко по-отговорно към своята собственост, виждал съм колела направо захвърлени на тротоара, за Софийските наркоманчета това си е жив подарък, после ходи се оплаквай и на Арменския поп ако искаш, колело не се държи в мазе, тях ги ограбват най-често, аз моето го държа в къщи, да неудобно е малко, но ако имаш нужната стойка не е болка за умиране, тая работа със стикерите ми изглежда малко недомислена, нищо не му пречи на крадеца да иде до първия магазин за авточасти и да си купи две шпрейчета боя, ще го пръсне за три минути, по принцип полицията не признава гаранционна карта като документ за собственост, но ако имаш фактура и касов бон към нея вече работата е съвсем друга, проверявал съм по разни застрахователни компании за възможност да си застраховам колелото и се оказа че нито една от големите застрахователни компании в България не предлага подобна услуга, по простата причина че е твърде лесно да се открадне колело, независимо с какво заключване разполагаш то никога не е достатъчно сигурно. Не знам какви са процедурите по другите Европейски държави, но е сигурно че колело е много трудно да намериш ако не и почти невъзможно, откритите откраднати колела са просто случайни случаи. Така че ако искаш да си имаш колело за повече от два месеца, винаги връзвай колелото на място на което може да го наблюдаваш, и достатъчно близо за да можеш да реагираш своевременно ако някой се опита да го открадне.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK