Ековедомството: Недоговорени средства по програма околна среда няма да има

Ековедомството: Недоговорени средства по програма околна среда няма да има

© Георги КожухаровНедоговорени средства по оперативна програмата за околна среда няма да има, заяви зам.-министърът на околната среда Дин Онбаши в понеделник по време на отчета дейността на ведомството му за второто полугодие на 2013 г поповод опасенията за автоматично освобождаване на около 100 млн. лева за тази година.


По думите на Онбаши тези средства ще бъдат запазени благодарвение на голям проект за закриване на нерегламентирани сметища на стойност 97 млн. лева.


Проектът е изпратен за одобрение до Еврокомисията. Очакванията на министерството по околната среда са от Брюксел да има зелена светлина за него. Става дума за закриването на 66 депа в страната и ще се делегира на Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда (ПУДООС).
През следващия програмен период Брюксел не предвижда финансиране за закриване на сметища.


Общините с неизградени системи за рециклиране на отпадъци ще плащат 22 лв. за всеки тон депониран отпадък през 2014 г., съобщи другият зам.-министър Чавдар Георгиев.


Договорката с общините е за плавно увеличение на таксата до достигането на оптималните й нива от 95 лв./тон, уточни Георгиев. Той припомни, че отчисленията са само за общини, които нямат изградени системи за разделно събиране и рециклиране на отпадъци и ще бъдат освободени от такса, когато ги изградят.


Таксата за 2013 г. е 15 лв./тон, а предвиденото увеличение беше до 35 лв./тон. Министър Михайлова разясни, че тези средства постъпват във фонд, който ще финансира дейности за въвеждане на системи за разделно събиране, за компостиране, рециклиране, за оползотворяване на отпадъци и така парите ще се върнат в общините.

Коментари (1)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на За да останат ХОРА в България.
    За да останат ХОРА в България.
    Рейтинг: 727 Неутрално

    Както и договорени - също !

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK