Протест срещу бездействието при застрояването на Черноморието и Пирин ще има в сряда вечерта

Протест срещу бездействието при застрояването на Черноморието и Пирин ще има в сряда вечерта

© Красимир ЮскеселиевПротест срещу бездействието на държавата при застрояването на Иракли и срещу опитите за узаконяване на незаконните строежи в Национален парк "Пирин" организира коалиция "За да остане природа в България" тази сряда, събщават преридозащитниците в информация до медиите.


Идеята за протест възникна още в началото на миналата седмица, когато от коалицията изпратиха открити писма до законодателната и изпълнителната власт във връзка с проблема. В тях природозащитниците предлагат за пореден път на депутатите шест конкретни свои предложения, които да гарантират ефективно опазването на ценни и застрашени участъци от Черноморието: Иракли, Карадере, Камчийски пясъци-Шкорпиловци, Дуранкулак (север и юг) – Св. Ана, Шабла, Крапец и Шабленски езера, Камен бряг – Яйлата – Болата – Калиакра, Корал, Аркутино, Дюни, Маслен нос (брегът и плажовете между "Перла" и резерват "Ропотамо"), Паша дере, Странджа.


Гражданска група "Да спасим Иракли" от своя страна изпрати отделно отворено писмо до министъра на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев по повод новите опити за застрояване на един от последните диви плажове. "След като случайно или нарочно некомпетентно подготвени актове на Дирекцията за национален строителен контрол и на бургаското й звено паднаха в местния съд, се отвориха нови възможности за строителство на Иракли", алармират от групата в писмото си.
Протестното шествие утре се събира в 18,30 ч. на паметника на патриарх Евтимий като планът е да премине покрай знакови институции, от които зависи бъдещето на Иракли, Пирин и останалите български плажове, планини и гори.


"Правителството събра само и единствено големите инвеститори в ски курорти в България и общините, за да обсъждат бъдещето на българските планини. Появи се информация, че се готви нов закон за планината, който нарочно да обезсмисли защитата на националните и природните паркове и да улесни застрояването", заявяват в съобщението си до медиите от коалицията и цитират заместник икономическия министър Бранимир Ботев, според когото "новият закон за планината би бил полезен, за да байпасира, образно казано, досегашните неясноти и противоречия за развитие на ски курортите. В противен случай, за да се отпушат ските у нас, трябва да се направят промени в 16 закона и други нормативни актове".


"За да остане природа в България" категорично се противопоставя на поредния опит да се застроят планините в България без обществен диалог по модела, който изкара хиляди българи през 2012 г. срещу промените в Закона за горите.


Управляващите бездействат по широко рекламирания от самите тях парк "Българско Черноморие", предложен от природозащитници, за да се опазят последните незастроени плажове по Черноморието, напомнят еколозите.


Шест предложения за опазване на Черноморието:


Стъпка 1. Народното събрание да наложи мораториум върху промяната на предназначението на гори и земи и върху издаването на строителни разрешения в зоните от европейската екологична мрежа "Натура 2000" по Черноморското крайбрежие до изработване на цялостна визия за развитие на Черноморието.


Стъпка 2. Народното събрание да приеме законови промени, за да се прекрати престъпното разграбване и унищожение на природния ресурс по Черноморското крайбрежие и в България, като цяло:


а) Отпадане на изключенията за застрояване на дюните в Закона за устройство на Черноморското крайбрежие (параграф 5) и в Закона за устройство на територията;


б) Промяна на Закона за устройство на територията, за да се въведе възможност за обжалване на подробните и на общите устройствени планове от гражданите в съответствие с Орхуската конвенция, която е в сила за България от 2004 г. През октомври 2012 г. Комитетът на ООН по спазване на Орхуската конвенция вече установи, че Законът за устройство на територията противоречи на конвенцията;


в) Прекратяване на всички процедури за придобиване на държавни имоти в защитени зони от мрежата "Натура 2000" по реда на законите за горите и за земеделските земи;


г) Държавните и общинските гори и земи в защитените зони да станат публична собственост по подобие на държавните и общинските гори и земи в защитените територии.


Стъпка 3. МОСВ да издаде заповеди за обявяване на 19-те защитени зони по местообитанията в района на Черно море ("Езеро Дуранкулак", "Езеро Шабла-Езерец", "Комплекс Калиакра", "Долината на река Батова", "Златни пясъци", "Галата", "Камчия", "Плаж Шкорпиловци", "Емине-Иракли", "Ахелой-Равда-Несебър", "Поморие", "Атанасовско езеро", "Бургаско езеро", "Мандра-Пода", "Залив Ченгене скеле", "Плаж Градина-Златна рибка", "Острови Св. Иван и Св. Петър", "Ропотамо", "Караагач", "Странджа").


Заповедите да включват категорична забрана на ново строителство в териториите, попадащи в ивицата с широчина 2 км от границата на морския бряг или на морските плажове, с изключение на обществена инфраструктура, преместваеми обекти и строителство в урбанизираните територии на населените места, определени към 1 януари 2008 г.


Стъпка 4. Парламентът да възложи на Министерството на околната среда и водите в сътрудничество с всички заинтересовани страни да разработи проекти за поставяне под защита като защитени територии на гореспоменатите плажове, дюни, влажни зони и крайморски степи и скални комплекси, както и на прилежащите двукилометрови ивици без значение от собствеността на земите в тях, като до края на април 2014 г. да бъдат назначени комисии за тяхното обявяване.


Режимите за опазване следва да отчитат спецификите на всяка от териториите и да осигуряват нейното адекватно дългосрочно съхраняване за поколенията, но най-малко следва да включват забрана за ново строителство.


Коалицията "За да остане природа в България" счита, че подходящ инструмент за осигуряване на реална защита на тези територии е обявяването на парк "Българско Черноморие" (национален или природен) и създаване на самостоятелна администрация на парка.


Стъпка 5. Министерство на земеделието и храните и прокуратурата в срок от 1 месец да предприемат стъпки за разваляне на всички сделки с държавни имоти, в които попадат дюни, сключени след 1.01.2008 г.


Стъпка 6. Министерството на регионалното развитие и благоустройството в срок до 3 месеца да осигури реално прилагане на Закона за устройството на черноморското крайбрежие чрез отразяване в кадастралните карти на дюните и на зоните А и Б.


"В България има едва няколко плажа, които не са застроени, и те трябва да останат такива. Това е обществена необходимост и ние считаме, че е налице абсолютен национален консенсус, че състоянието на нашето крайбрежие е крайно лошо като следствие на стихийно деструктивно застрояване, корупция и престъпления", се казва още в писмото.

Коментари (26)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на bta
  bta
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Е Успех с тъпите комунисти.

 2. 2 Профил на virtual brain
  virtual brain
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  И понеже управляващата мафия няма да направи нито една от посочените 6 стъпки - ОСТАВКА!

  АФтентично десен екоталибан, гей, толераст, платен грантаджия и соросоид-жълтопаветник от кръга "агнешки главички".
 3. 3 Профил на toffeetwr
  toffeetwr
  Рейтинг: 395 Весело

  Вие не гледате ли новини, Мая Манолова и другаря Овччев, съобщиха, че вече няма причина за протести.

  Моля придържайте се към опорните точки, след малко на помощ идват и червените тролове...

  Ваша великорусская мечта, сидя по горло в дерьме, затащить туда всех остальных. Это и есть Русизм
 4. 4 Профил на sasoss
  sasoss
  Рейтинг: 560 Неутрално

  "с изключение на обществена инфраструктура"
  Газпром с подобни изключения ще бетонират и асфалтират 500 декара от защитена зона Галата.
  И няма държавен или общински орган , който да ги накара да променят мястото с 5-10 км.
  После ще се чудим откъде ни дойде поредната наказателна процедура...

 5. 5 Профил на Нефертити
  Нефертити
  Рейтинг: 1712 Любопитно

  Бездействието е вероятно добре платено.

  Предразсъдъците са за ограничените.
 6. 6 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 1230 Неутрално

  Смислено и компетентно!Същевременно златен шанс за правителството да обсъди конкретни проблеми с конкретни граждански структури.Само да не се изкушат да кажат че някой заинтересован стои зад тези протести.Това не е тяхна работа.

 7. 7 Профил на groznik90
  groznik90
  Рейтинг: 605 Неутрално

  Не разбирам защо някои хора искат да спрат развитието на определени региони в България? Разберете, че са необходими инвестиции. Никой не закача природата, нещата могат да се постигнат с компромиси. Крайните изказвания и действия не са решение.
  Не обричайте цели градове и села на пълна безработица с подобни съмнителни протести.

 8. 8 Профил на soldierism
  soldierism
  Рейтинг: 588 Неутрално

  В момента въпросната коалиция никой не ги приема сериозно, защото техните интереси са прозрачни и никой не ги бръсне за нищо. В момента скачат като обезумяли вместо да се замислят по демократичен начин на кръгла маса да решат нещата. Нали искат демокрация или тоталитаризъм?!

 9. 9 Профил на tochka87
  tochka87
  Рейтинг: 406 Неутрално

  Като вълци сме в България. Всеки иска да съсипе другия, а никой не си дава сметка, че живеем в една държава, която зависи от нас. Диалогът липсва, сега само войната е модерна. А туризмът ни има перспективи

 10. 10 Профил на K.
  K.
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Отново на улицата - с хората, с които досега спасихме горите, Странджа, Рила, каквото можеше от Пирин и Иракли.

  А отсреща - троловете с опорни точки - туризъм, "за децата", "зелен октопод"...

  K.
 11. 11
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 12. 12
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 13. 13 Профил на авторът
  авторът
  Рейтинг: 1153 Неутрално

  До коментар [#12] от "anhialo":
  Ей, Циник!
  Стига с тези комунистически номерца и нечистоплътни внушения, че всеки, който се противопостави на далаверите на комунистите е купен.
  Като ти гледа човек аргументите разбира, че мислиш само за пари. И затова си неспособен да видиш колко сме зависими от природата и колко малко оставяме на нашите деца.

 14. 14 Профил на Free person
  Free person
  Рейтинг: 727 Гневно

  Заплакаха и морето,и планината,заедно с бедния ни народ!
  Докога ще ги търпим тези комунисти!
  Не остана природа в България!
  ОСТАВКА!

  Tony
 15. 15 Профил на Michel
  Michel
  Рейтинг: 664 Неутрално

  ОСТАВКА!!!

  Съсипаха България, крадат, застрояват мафиотите плажове и гори... ОСТАВКА!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  Утре -- на протест!

 16. 16 Профил на pe6kata
  pe6kata
  Рейтинг: 441 Неутрално

  Че с какво утрешния протест ще е по-различен от досегашните? Ще бъдат същите протестъри, същите тъпани, същите вувузели и същите плакати, от същата работилница. Нали се плаща от едни и същи? Бойковци и Прокопиевци.

 17. 17 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1348 Неутрално

  "След като случайно или нарочно некомпетентно подготвени актове на Дирекцията за национален строителен контрол и на бургаското й звено паднаха в местния съд, се отвориха нови възможности за строителство на Иракли"

  Нема такова животно "случайна некомпетентност"... най-малко па в Р/ДНСК...

 18. 18 Профил на stasi666
  stasi666
  Рейтинг: 452 Неутрално

  Закъснял с 7 години протест,нито на морето нито в Пирин остана нещо за застрояване.Явно добре се е плащало на ''ЗЕЛЕНИТЕ" и сега да видим че ги има

 19. 19 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1348 Любопитно

  [quote#12:"anhialo"]Белия Делфин[/quote]

  какво става с новата поръчка за броенето... върви ли... много ще е интересен крайния резултат

 20. 20 Профил на Нощен злодей
  Нощен злодей
  Рейтинг: 395 Неутрално

  [quote#16:"pe6kata"]Че с какво утрешния протест ще е по-различен от досегашните? Ще бъдат същите протестъри, същите тъпани, същите вувузели и същите плакати, от същата работилница. Нали се плаща от едни и същи? Бойковци и Прокопиевци.[/quote]
  Недей така, поне 30 нови премръзнали мишки ще дойдат... Те не са съвсем нови, но не са идвали в последните 40-70 дни... ако няма искра, тлее... все едно си запалил торф или купчина лайна...

 21. 21 Профил на koiot
  koiot
  Рейтинг: 595 Неутрално

  До коментар [#16] от "pe6kata":

  Охо великия географ дето прати Русалка във варненска област бил тук.Здравей другарю научи ли географията.

  писнало ми е от левичари
 22. 22 Профил на WWIII
  WWIII
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Да се коментира и протестира по тези въпроси отдавна няма смисъл.
  Оттук само бой по пирамидката:
  • Започвайки от нискочелите кучета-охранители на съответните обекти, многократно заплашвали живота и здравето и имуществото на свестни хора дръзнали да имат мнение и да го защитават.
  • След това горящи булдозери на приближените подизпълнители.
  • Щурм на офисите на инвеститорите! Горящи Q7, BMW X6, Bentley и т.н.
  • Народен съд за администрацията позволила обезобразяването на Държавата и осакатяването на Народа.

  После ще видим ще смеят ли пак...

 23. 23 Профил на errata
  errata
  Рейтинг: 1014 Неутрално

  Най-сетне един що годе смислен протест.
  За съжаление "дежурните протестиращи" най-вероятно ще се прислам4ат и към него и ще му ....

  "Да, България"
 24. 24 Профил на Калин Ненов
  Калин Ненов
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Там сме.

  През 2007-а защитихме „Натура 2000“. През 2010-а направихме смислен Закон за ГМО. През 2013-а...

  А да видим.

  https://choveshkata.net: Човешка библиотека е всяко място, на което книгите събират човеци.
 25. 25 Профил на zelennn
  zelennn
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Пълни измишльотини! Този протест е единствено за пъчене пред обществото. Тези бюджетни паразити, които никога нищо не са допринесли за същото това общество, а се издържат и крадат (усвояват) чужди средства нямат нищо общо нито с Иракли и Черноморието.br /
  Единствено което ги свързва е безплатното им и незаконно къмпингуване по плажовете и земите на хората, като не пропускат да запалят някоя гора или да замърсяват с боклуци околната среда. br /
  Като са толкова смели, да си осветлят парите от европрограмите и да си купят по пазарни цени земи. Тогава да се разпореждат с частната си собственост. Това ще им е право по конституция. От къде на къде с митинги ще завземат чужди имоти!!!

 26. 26 Профил на pe6kata
  pe6kata
  Рейтинг: 441 Неутрално

  [quote#21:"koiot"]До коментар [#16] от "pe6kata":

  Охо великия географ дето прати Русалка във варненска област бил тук.Здравей другарю научи ли географията. [/quote]

  Нещо си се объркал? Никога нищо не съм писал за "Русалка". И много добре знам къде се намира.
  Писал съм за Паша дере, ама за Русалка не съм.
  Ама все то. Акъл насила не мога да ти налея.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK