Нов строеж расте до плажа на Арапя, общински съветник е сред инвеститорите

Снимки, направени на 9 ноември на мястото, където в момента се строи в близост до плажа на Арапя, нарпавени от читател на Дневник

© Албена Христова

Снимки, направени на 9 ноември на мястото, където в момента се строи в близост до плажа на Арапя, нарпавени от читател на ДневникНа метри от плажа на къмпинг "Арапя" край Царево расте нов строеж.


Сигналът за него бе получен през ноември на редакционната поща на "Дневник." Изпрати ни го наш читател, Албена Христова. От приложените към него снимки се виждаше, че изкопните и строително-монтажни работи са напреднали бързо. В същото време според Христова на обекта не е била поставена задължителната табела, съдържаща информация за това кой, какво и на какво основание строи на самия бряг в един от най-красивите заливи на Южното Черноморие.


Опитите на "Дневник" да получи достатъчно информация за проекта продължиха над месец.
Дългото забавяне на отговор от Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК) оставя впечатлението, че не всичко е наред със строежа. В същото време проверката до момента не показа закононарушения по процедурата. Единият от собствениците на фирмата, която развива проекта, обаче е в конфликт на интереси, защото е и общински съветник в Царево.


Безкрайната проверка на ДНСК 


От ДНСК вече повече от месец твърдят, че се проверяват случая, но резултати все още няма.


"За откриване на строителната площадка строителят поставя на видно място информационна табела за строежа и при необходимост я актуализира", гласи чл. 12 от наредбата за минималните изисквания за здравословни и безопасни условия на труд при извършване на строителни и монтажни работи. Освен това преди започване на строителни работи, възложителят или упълномощеното лице трябва да уведоми за откриването на строителната площадка съответното поделение на изпълнителна агенция "Главна инспекция по труда" и на ДНСК, като изпраща копие от съдържанието на информационната табела, гласи  Наредбата за минималните изисквания за здравословни и безопасни условия на труд при извършване на строителни и монтажни работи.


През ноември Албена Христова подава сигнал до ДНСК, че изискването не е спазено на новия строеж на Арапя. В писмен отговор от 4 декември кметът на община Царево Георги Лапчев й съобщава, че при извършена проверка на място, върху оградата на обекта е имало информационна табела.


Не е известно защо при това положение проверката на ДНСК, която трябва да притежава копие от табелата, продължава без резултат втори месец.


Върху частен имот, извън защитена зона


Паралелна проверка на "Дневник" показа, че въпросният строеж се извършва върху частен имот в местността Дядо Ильова Бахча (непосредствено до с.о. Арапя) в община Царево. До парцела от близо 8 хил. кв. метра се стига по черен път, който минава през иглолистна гора, а после се спуска почти до самия скалист бряг на морето. Справка в кадастралните карти на района сочи, че става дума за "незастроен имот за курортно-рекреационен обект".


Първото уведомяване, че има план за строителство върху въпросния терен е подадено в РИОСВ – Бургас, на 15 октомври, според информация на сайта на институцията. Инспекцията е приела представената документация за изграждане във въпросния поземлен имот на ваканционно-оздравителен комплекс с апартаменти, къщи за гости, бистро и лекарски кабинет. Възложител на обекта е "Куин пропъртис" ООД.


"Разглежданият план подлежи на процедура по преценяване на необходимостта от извършване на екологична оценка, пише в становището на РДНСК – Бургас. Теренът, върху който и в момента се извършва строителството обаче не попада в защитена територия по смисъла на Закона за защитени територии и в защитена зона по смисъла на Закона за биологично разнообразие".


Снимки, направени на 9 ноември на мястото, където в момента се строи в близост до плажа на Арапя, нарпавени от читател на Дневник

© Албена Христова

Снимки, направени на 9 ноември на мястото, където в момента се строи в близост до плажа на Арапя, нарпавени от читател на Дневник


От уведомлението става ясно, че от "Куин пропъртис" до община Царево е подаден за одобряване подробен устройствен план – план за регулация и застрояване на парцела. Информацията, предоставена по случая от кмета Георги Лапчев не уточнява на какъв етап е процедурата. Но съгласно текстовете на Закона за устройство на територията подробните устройствени планове като този, за който става дума в случая, се одобряват с решение на общинския съвет по доклад на кмета на общината в едномесечен срок след приемането им от експертен съвет. След това решението се изпраща в 7-дневен срок за обнародване в Държавен вестник. До този момент решение за този обект не е публикувано.


Независимо от това строежът на "Куин пропъртис" не само е започнал, но и напредва.


Ако общински съветник е и инвеститор...


Справка в Търговския регистър показва, че собственици в компанията инвеститор са Александър Тошев и общинският съветник от Царево Георги Атанасов (ГЕРБ). От сайта на общинския съвет в Царево става ясно, че той е член и на постоянната комисия "Устройство на територията, управление на собствеността и екология" в общинския съвет.


Този факт според природозащитници, които също са подали сигнали срещу започналото строителство на брега край Арапя, поставя Георги Атанасов в очевиден конфликт на интереси


На същото мнение са и юристи, от които "Дневник" поиска коментар по случая. 


Според чл. 74 ал. 3 от правилника на общинския съвет на Царево общинският съветник не може да участва при вземане на решения, когато се отнасят за негови имуществени интереси или до интереси на съпруг и роднини. От друга страна, според следващия чл. 75 общинските съветници са длъжни да присъстват на заседанията на общинския съвет и на комисиите, в които са избрани и да участват в решаването на разглежданите въпроси. Законът за местното самоуправление и местната администрация указва в чл. 49, че комисиите в общините подпомагат общинския съвет при подготовка на решенията му и го контролират дали ги изпълнява.


Общинарят: Няма конфликт на интереси


Самият Атанасов заяви пред "Дневник", че фирмата му е получила всички необходими разрешителни преди да започне да строи в този имот и няма нищо незаконно свързано със строителството. Според него той категорично не е в конфликт на интереси заради това, че е общински съветник и в същото време развива собствен бизнес, който зависи от решение на същата община.


"Общинският съвет издава строителни разрешения на всички граждани, какъвто съм и аз самият, каза Атанасов. Всеки гражданин има право да развива някаква дейност, в това число и търговска фирма, като тази, която аз представлявам." Според него, със строителството на комплекса край Арапя се цели "раздвижване на местната икономика" и в това няма нищо незаконно.


Атанасов каза също, че фирмата му е получила всички необходими разрешителни за строеж преди около месец. Той обясни също, че не контролира лично работата и по тази причина не е знаел дали на обекта е поставена информационна табела или не. "Затова след като научих за сигнала до РДНСК попитах техническите изпълнители, които се намират всеки ден на строежа. Те заявиха, че табела има, но не е била поставена на видно място", обясни той.


Според източници на "Дневник", Атанасов се занимава от години с имотни сделки, като основните му клиенти са руски инвеститори. До момента дейността на дружеството му винаги е била в рамките на законоустановените правила.


Според информационната система ДАКСИ вторият съдружник в "Куин пропъртис" е Александър Тошев. Той управлява 35 сдружения и компании, едноличен собственик е в седем от тях и има различни дялови участия в още 17. Неговите интереси се простират в широк диапазон: от автотранспорт и извършване на годишни технически прегледи, през изграждане на спортно-технически съоръжения, сделки с недвижими имоти и разработка на компютърни игри до търговия с интелектуална собственост, импресарска, рекламна дейност и др.


Тошев има сериозни контакти и партньорства в медийния и рекламния бизнес. Притежава 50% от дяловия капитал в "Междинна станция ТВ", където е съдружник с телевизионните водещи, известни като Иван и Андрей. В няколко различни компании Тошев е съдружник и с телевизионния продуцент Нико Тупарев.


В Царево се говори, че именно Тупарев е разработил и привлякъл инвестиционни интереси към терените край Лозенец и Арапя. През 2012г. компанията "Флат партнерс", в която Тупарев е съдружник с Александър Тошев спечели търга за отдаване на концесия на плажа "Мечата дупка" в Царево. Тогава за сравнително малкия плаж от около 3 хил. кв. м се състезаваха три дружество - "Флат партнерс", "Бартек България" и "Пейком 11". Дружеството на Тупарев и Тошев обаче предложи най-високото концесионно възнаграждение от 9333 лв.


Дневник все още продължава да чака обещаната информация за резултатите от проверката на регионалната ДНСК, когато тя приключи.

Ключови думи към статията:

Коментари (77)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на doneva_a
  doneva_a
  Рейтинг: 524 Гневно

  Безумие.

  "Цар Самоил во Скопје за 1,5 милиони евра, а во Софија за 50 000 евра и свети!"
 2. 2 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 1013 Неутрално
 3. 3 Профил на mavricii.plovdiv
  mavricii.plovdiv
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Е,все пак нашите са на власт сега ,ако може да свалите тази статийка!

 4. 4 Профил на alchemist
  alchemist
  Рейтинг: 993 Гневно

  До коментар [#1] от "doneva_a":

  Не е безумие. Това е направо наглост и безочие!

  Ако спориш с идиот, вероятно точно същото прави и той.
 5. 5 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 3137 Неутрално

  До коментар [#1] от "doneva_a":

  То това безумие е отдавна - още преди 2000-та година плажът бе окупиран от мутри и имаше постройки на хора близки с власта.
  Поредната партийна шушумига се е зарадвала, че неговите са на власт и ще бъде главната мутричка в района и почва да си строи прищевките.

 6. 6 Профил на manu_chao
  manu_chao
  Рейтинг: 581 Неутрално
 7. 7 Профил на StanDim
  StanDim
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Цялата централна и северна част на Арапя от години е така нареченото безумие, но всъщност си е родната картинка, рисувана от много алчни хора и от тези които им се продават. И двата вида плазмодий са тези които ни управляват, независимо от цвета на парламента или която и да е градска или общинска управа.

 8. 8 Профил на sas
  sas
  Рейтинг: 466 Разстроено
 9. 9 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 581 Неутрално

  Късметлии, дойде им временцето...

 10. 10 Профил на ь
  ь
  Рейтинг: 1145 Неутрално

  [quote#3:"mavricii.plovdiv"]Е,все пак нашите са на власт сега[/quote]
  "Нашите" винаги са на власт, а ние "вашите" ... сме от еб..., пардон - прецаканата страна

  простотията ходи по хората, затова обичам животните ...Цъкам само "+" ... но не на всеки!
 11. 11 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2441 Неутрално

  Защо по Черноморието постоянно се строят нови сгради след като старите са на безценица (ниски цени)?

 12. 12 Профил на mediator37
  mediator37
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#7] от "StanDim":
  А сега вече и южната част се застроява, което личи от снимката. Боровата горичка е на южния бряг на залива в посока Царево.
  Преди години бях невероятен фен на Южното черноморие. Но вече го осраха почти тотално. Сега съм фен на Северното, което , да са живи и здрави еколозите, които оградиха защитени зони за птиците, скоро няма да го осерат. А дано, ама надали!?

  Има ли живот след демокрацията ?
 13. 13 Профил на gmladenov04
  gmladenov04
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Няма такива боклуци!!!!

 14. 14 Профил на kimba3
  kimba3
  Рейтинг: 1269 Разстроено

  В държавата собственост на МАФИЯТА , няма как и инвеститорите , да не са МАФИОТИ!!! Що е МАФИЯ??? Срастване на ОРГАНИЗИРАНАТА ПРЕСТЪПНОСТ с ДЪРЖАВНАТА ВЛАСТ!!! И НЕ ЗАБРАВЯЙТЕ , ЧЕ И ОБЩИНАРИТЕ , СА ДЪРЖАВНИ СЛУЖИТЕЛИ...!!!

 15. 15 Профил на emil
  emil
  Рейтинг: 2671 Неутрално

  Както си сложим законите такава ще ни е държавата. Човешката алчност и ламтеж не познават граници и затова принципност и добра воля няма да свършат работа. Така както реката си проправя русло така и беззаконието се стреми да се разположи във всички празнини. Затова трябва непрекъснато да сме нащрек и да имаме механизми за опазване на законността. Трябва да се почне от сегашната недосегаемост на управляващите. За 4 години могат да се направят маса "законни" поразии ако следствие, прокуратура и съд не са си на мястото за да ги спират. Няма какво да се чудим. С тази конституция прокуратурата и съдът са под пълна зависимост от сегашните управляващи. Така добре са си подредили нещата за години наред. Не можем ги пипна.

  Заглавие в Дневник: "ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ" Е ГОТОВА ДА УПРАВЛЯВА С БСП" (ЛЪЖИТЕ БЯХА ДОТУК)
 16. 16 Профил на лизард
  лизард
  Рейтинг: 525 Неутрално

  Проблемът е, че дори и ние, нормалните хора, да не им стъпим повече на ос**ното, е пълно с руска гмеж, която ходи без да се интересува какво е било и така нареченият "инвеститор" пак е на печалба.
  Иначе най-искрено пожелавам на въпросните герои пропадане в морето и фалит!

 17. 17 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1154 Неутрално

  До коментар [#11] от "Ф.Нинов":

  И аз това се чудя.Идеята е да няма плажна ивица ли?
  http://chernomorskifar.com/7429/%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%B4%D0%B0%D0%B2%D0%B0%D1%82-%D1%85%D0%BE%D1%82%D0%B5%D0%BB%D0%B8-%D0%BD%D0%B0-%D0%BA%D0%B8%D0%BB%D0%BE-%D1%86%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D0%BE%D1%82-103-eur%D0%BA%D0%B2

  Това е от миналата година,но не вярвам да са изкупени.

 18. 18 Профил на Over
  Over
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Правете като мен - вървете в Гърция, там поне има петна чиста природа останала тук-таме.

 19. 19 Профил на alehandro77
  alehandro77
  Рейтинг: 562 Неутрално

  Е то оставаше конфликт на интереси да има! Държавна службичка в кметството и частна далаверка на плажа! Не бе, няма конфликт, а един мармот завива ....

  Корупцията е новия социализъм! Нямаш връзки, нямаш пари.
 20. 20 Профил на cnq31307855
  cnq31307855
  Рейтинг: 237 Неутрално

  На идиотския съветник как да му отговориш за ОЧЕВАДНИЯ конфликт на интереси?!

  Полагайте го в основите на строежа и да го ползва със здраве во век и веков.

 21. 21 Профил на Коки
  Коки
  Рейтинг: 581 Гневно

  Яко комунягииииииии....

 22. 22 Профил на manu_chao
  manu_chao
  Рейтинг: 581 Неутрално

  Подобни "инвестиции" се правят по следната схема:
  Стартира се преди някакви празници- Коледа,Великден и т.н.,когато държавата спи, а хората си пият ракията вкъщи.
  Работи се нон-стоп на три смени.На лампи се налива бетон, а от джипа мутра говори по мобилния непрекъснато с другия "инвеститор", който му е ортак.
  Ортака му е по правило политик, юрист, служител от местната администрация или комбинация от такива.
  ДНСК започва да прави "проверка", но тя удобно продължава няколко месеца, време достатъчно за ортака в сянка да понатисне правилните хора.
  Докато ДНСК "установи нарушение", грубия строеж е почти завършен и се обявява, че "няма какво да се направи".
  Почти във всички такива "проекти" по Черноморието - е намесен небезизвестният арх. Тихолов (предложен от сегашното правителство за министър за "инвестиционното проектиране", но оттеглен заради обществен натиск. Сегашния министър пък, е разкрит от френски вестници, като източвал социални помощи).
  Ето, това е схемата на този и още безброй "инвестиционни проекти" по Черноморието ни, но вероятно от тази схема ще са "изненадани" само прокуратурата и полицията (впрочем висши техни представители често са от въпросните "ортаци в сянка".
  За всички останали хора, живеещи по тия места, това не е изненада, а ежедневие.
  Кучетата си лаят, а Европейска България си продължава с мафиотския бизнес модел напред, към нови корупционни върхове.

 23. 23 Профил на Мърмор
  Мърмор
  Рейтинг: 1074 Неутрално

  [quote#11:"Ф.Нинов"]Защо по Черноморието постоянно се строят нови сгради след като старите са на безценица [/quote]
  "Перачница Пропъртиз", "Перачница Груп", "Перачница Лимитид", изобщо "Перачница Ънлимитид"

 24. 24 Профил на antistatik
  antistatik
  Рейтинг: 459 Неутрално

  Според формулата за устойчив туризъм за легло трябва да има 17 кв.м. плаж, тоест този плаж стига за общо към 90 двойни стаи. Само "Кораба" и бунгалата вече са запълнили този капацитет, тоест всичко новопостроено вече е бананов, а не устойчив туризъм.
  Но в Общината не се занимават с такива подробности като урбанизъм.

 25. 25 Профил на the_sceptic
  the_sceptic
  Рейтинг: 810 Неутрално

  ходете в Гърция

  Йонийските острови са за предпочитане пред Халкидики, на Йонийските има по-малко руснаци, сърби и т.н.

 26. 26 Профил на agent.provokator
  agent.provokator
  Рейтинг: 445 Любопитно

  От коя партия е тоя общински съветник?

 27. 27 Профил на Eisbär
  Eisbär
  Рейтинг: 1049 Неутрално

  безумието продължава.
  нашите хотелиери и тн да спрат да се чудят защо българите избираме Гърция (например) за почивка.

 28. 28 Профил на focusnik
  focusnik
  Рейтинг: 696 Гневно

  В подобни случаи ми идва два да използвам една уникална българска дума с три (!) представки - изпонаср.ха се! Колко точно характеризира голяма част от строителните дейности по черноморското крайбрежие.

 29. 29 Профил на Ogiigo
  Ogiigo
  Рейтинг: 1195 Неутрално

  До коментар [#7] от "StanDim":

  +++++++++++++++++++++++++

  Колкото един предмет е по-кух, толкова повече шум вдига.
 30. 30 Профил на stein
  stein
  Рейтинг: 775 Любопитно

  Откак е криза, по Черноморието строят за "руснаците". Чудя се, кога ще почнат да бутат.

  "Свободата започва там, където свършва невежеството." Виктор Юго.
 31. 31 Профил на chr81
  chr81
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Стройте, стройте. Ние ще ходим в Гърция да помагаме на тамошните хорица от тамошните селца и градчета - разни Ангелики, Фотини, Деспинаки, Елени и прочие. Миналата година оставих едни пари за нощувки, с които може да живее скромно в България едно цяло семейство цял месец. Ама на, пуста лакомия!

 32. 32 Профил на Tom Sawyer
  Tom Sawyer
  Рейтинг: 445 Разстроено

  Нищо не се променя в тази държава вече близо четвърт век. Едно и също всяка година. Даже няма какво и да се коментира, защото няма сила която да реагира на случващото се.Sad!

  Реформаторски миражи. Оставка! If you don`t want to Democracy, Democracy will come to you.
 33. 33 Профил на w22
  w22
  Рейтинг: 581 Неутрално

  MADE IN BULGARIA. За пореден път се уверявам, че професията "общински съветник" трябва да бъде ликвидирана в България.

 34. 34 Профил на Weingro
  Weingro
  Рейтинг: 849 Гневно

  Желаем на инвеститора и голяма част от подобните му из иначе така любимата Родина празни стаи, празни сезони, празни плажове, прзни басейни, празни ресторанти, празни маси, празни сметки, празни касички, напразно оплакване пред празни зали, незаети от празната журналистика (ок, без Дневник).

  Напразно май си пишем тука, а празните кратуни раждат безумия. Щото на празните души това им дай - държавна / общинска власт, за да позапълнят празнотите в съзнанието си с усещането как прецакват всичко и всички наоколо в едното празно име на собственото си празно съществуване. След тях - и потоп. И празнота. Тъпо.

 35. 35 Профил на v_l
  v_l
  Рейтинг: 413 Неутрално

  Добре бееее ... сторете си ... ще си останете най накрая в тая държава само мутрите, туристите и циганите ... и малко турци за цвят.

 36. 36 Профил на w22
  w22
  Рейтинг: 581 Неутрално

  До коментар [#35] от "v_l":

  +++++++ късно ще се усетят те, че матряла ще им трябва...

 37. 37 Профил на vesselin5
  vesselin5
  Рейтинг: 815 Неутрално

  Това е начална статия на по-дълго разследване, доколкото виждам. Почти автоматично съм против подобни застроявания, и нелепите изказвания за "раздвижване на местната икономика". Само, че това, че общинския съветник е съинвеститор чисто формално не е скандално само по себе си - възможно е да не е гласувал или да се е изказвал на срещите на съответната комисия - вижте протоколите. Най-добре директно да се въведе забрана за участие на подобни лица в местни инвестиции. Дали обаче има такъв закон с/у конфликти на интереси на местно и национално ниво?

 38. 38 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1735 Неутрално

  До коментар [#34] от "Weingro":

  Дреме им - това не е инвестиция, а пране.

  За съжаление, Арапя е поредното зачеркнато място в личната ми карта за почивки.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 39. 39 Профил на vesselin5
  vesselin5
  Рейтинг: 815 Неутрално

  да се чете: "в подобни местни инвестиции".

 40. 40 Профил на Free person
  Free person
  Рейтинг: 753 Гневно

  Поредно унищожаване на природата по Черноморието и то с наглото участие на общинари!
  Остана ли нещо незастроено ниакъде у нас?Само бетон и при соца и сега - при мутробарока?
  ОСТАВКА!

  Tony
 41. 41 Профил на errata
  errata
  Рейтинг: 1029 Неутрално

  [quote#2:"vjacho"]Феодализирай сега! [/quote]

  и амнистирай/легализирай при следващите (управялващи).

  Цикълът трябва да бтде затворен.

  "Да, България"
 42. 42 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 696 Неутрално

  И после някой роден хотелиер да почне да ми циври, че трябва да си давам парите на него, а не в Гърци, Турция или другаде.

  Майната ви. Прибирайте си пияните англичани и успех!

 43. 43 Профил на stoiank
  stoiank
  Рейтинг: 1672 Неутрално

  Тази година бях за няколко дни на Аркутино. Уникално запазено място. И наистина отлично за почивка, но едната вечер се черпихме с едни местни образи. Двама братя, които имат някаква земя там и са били на крачка да вземат 1 млн. евро за нея, ако няма забраната за строителството. Те казаха нещо, в което има много истина. Вие в Пловдив и София застроихте всяка тревичка и даже детските градини, но като стане дума за морето и скачате като ощипани. Защо не скачате така, като застрояват пред терасите Ви....

 44. 44 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Нормално! Атанасов е от Г"Е"РБ.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 45. 45 Профил на diangello
  diangello
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Жалко! Дори и да се спре строежът ще са необходими десетилетия, за да се възстанови онова, което машините са нанесили на терена, а като добавим и стърчащите бетонни фундаменти... Да се намеси прокуратурата!

 46. 46 Профил на B52
  B52
  Рейтинг: 1550 Гневно

  А после има "учудени" че предимно измет ходи по БГ Черноморие?! Просто подобни привличат подобни...
  Може да ме затрият за "призиви към насилие"... но прасурсите само от бруталност разбират.
  В случая ре6ението е относително прости - напалм! И без това са осрали вече това кътче, повече поразии едва ли са възможни!

  He had decided to live forever or die in the attempt, and his only mission each time he went up was to come down alive.
 47. 47 Профил на The Core
  The Core
  Рейтинг: 810 Разстроено

  Абе един вече застреля една банкерка, побъркан от несправедливост!
  (Ако не се лъжа беше в Айтос, или Карнобат?)

  Истината е, че докато не се хванем за пушките и организираме хайдушки чети, за налагане на ЗАКОНА, дебелогъзите няма да се стреснат!

  Ние обичаме да сме сред природата, защото тя няма мнение за нас! Ницше
 48. 48 Профил на karada64
  karada64
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Не затрака ли АК47, няма да се отървем от тази родоотстъпна измет.

 49. 49 Профил на Yomega
  Yomega
  Рейтинг: 768 Неутрално

  има ли бъдеще Черноморието?

 50. 50 Профил на Дедо Либен
  Дедо Либен
  Рейтинг: 1326 Гневно

  Единственият останал все още незастроен плаж е този на Силистар (в близост до Синеморец). Догодина идете и там, бе мошеници!!!!

 51. 51 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1588 Неутрално

  То и без този строеж плажът на Арапя се задъхва през сезона, така се презастрои това място, че дългогодишни къмпингари вече се отказват да летуват там.
  Много интересно, кой е издал разрешението за строеж.

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 52. 52 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1829 Неутрално

  До коментар [#1] от "doneva_a":
  [quote#1:"doneva_a"]Безумие.[/quote]

  Първо искахме частна собственост, после я обявяваме за безумие!?

 53. 53 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3210 Неутрално

  До коментар [#3] от "mavricii.plovdiv":
  този от вашите май . нямат измитане герб бе

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 54. 54 Профил на redo
  redo
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Природата си е свършила работата. Свинята също.

 55. 55 Профил на 1984
  1984
  Рейтинг: 568 Неутрално

  обикновен комунизъм

  BG e мини империя на злото.
 56. 56 Профил на koiot
  koiot
  Рейтинг: 628 Неутрално

  [quote#44:"socialen"]
  Нормално! Атанасов е от Г"Е"РБ.[/quote]
  Аха значи комунист.Мерси за инфото.

  писнало ми е от левичари
 57. 57 Профил на Nikola Georgiev
  Nikola Georgiev
  Рейтинг: 459 Неутрално

  това е единствения начин да се докара ръст на икономиката от 1.8%.

 58. 58 Профил на Lady Zeppelin
  Lady Zeppelin
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  [quote#4:"alchemist"]Това е направо наглост и безочие![/quote]
  Присъединявам се.

  Je suis Charlie. Fluctuat nec mergitur.
 59. 59 Профил на Urkobozambo
  Urkobozambo
  Рейтинг: 502 Неутрално

  Нов строеж расте до плажа на Арапя, общински съветник е сред инвеститорите..

  - На метри, от бреговата линия,..
  няма частни имоти !!!
  - Бързат , докато БСП и ДПС мафиотите,
  са на власт !!!

  urkobozambo
 60. 60 Профил на Geoimg
  Geoimg
  Рейтинг: 763 Весело

  Кой да е, ако не съветник

  *Лауреат на Нобелова награда! ГРАЖДАНИН! БЕЗПАРТИЕН!!!
 61. 61 Профил на ЧеГоБараш
  ЧеГоБараш
  Рейтинг: 531 Неутрално

  И докога ще ги търпим?

 62. 62 Профил на canuck99
  canuck99
  Рейтинг: 626 Неутрално

  Общинарите в Царево не се наситиха да застроят всяко кътче. Нали се говори за забрана на строителство в зоната от 100 м., какво стана?

 63. 63 Профил на debruckere
  debruckere
  Рейтинг: 1713 Неутрално

  Абе къде е оня Граф-а сега да ни обясни пак как всичко е законно и нормално, както с "недържавните" заеми,дето ги изтегли БЕХ, която е държавна компания...

 64. 64 Профил на arapya_2003
  arapya_2003
  Рейтинг: 8 Любопитно

  Аз съм на Арапя от 2003-та година.
  Привествам строителството там, само така ще се изгради прилежащата инфраструктура.
  Всички, които коментирате негативно, да ви информирам, през лято 2013-та, къмпингът бе превърнат в сметище от незаконно къмпингуващи в частни имоти - стотици хора.
  Вероятно сте от тях и за това милеете и плюете.
  Аз пък се радвам, че ще има къщички, където да се отсяда в нормални условия.
  Никой от вас не протестира, когато предния кмет благоприятства разпродаването и застрояването с огромни хотели други къмпинзи. Обаче сега за Арапя скачате.
  Моля Моля.

 65. 65 Профил на arapya_2003
  arapya_2003
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Статията е манипулативна. Говори се за еколози, за конфликт на интереси и какво ли още не.
  Истината е, че няма незаконно строителство и че от ДНСК няма как да извършат незабвна проверка за секунди, пък и като всичко е изрядно какво очаквате ?
  Относно конфликта на интереси - вместо да пишете глупости драги журналя, проверете какво означава този термин.
  Уважаеми природозащитници, ясно ми е , че искате бизнесът да не се развива, само защото не е ваш и че на някои им е много хубаво да спят в частните гори над плажа, оставяйки всичко след себе си. Но годината е 2013, комплексът е от къщички. Нямате основание да скимтите.
  Успех на проекта. Без такива проекти няма как да има пътища и канализация в Арапя.

 66. 66 Профил на arapya_2003
  arapya_2003
  Рейтинг: 8 Неутрално

  И как така г-жа Христова от Абати разбра, че нямало информационна табела и строежа е съмнителен и незаконен.
  Икономедия, вие сте сериозна медия. Не олеквайте така.

 67. 67 Профил на arapya_2003
  arapya_2003
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Триглавата е решила да пише сигнали до медии. Тя ужким разбираше само от каравани и софтуер, и изведнъж стана строителен разбирач.

 68. 68 Профил на arapya_2003
  arapya_2003
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Клисуранова и Христова си се разхождали по брега и оп видяли строеж. Решили да питат, да пишат, да се спретне шум и клевета. Да обаче се оказва, че строежът е законен.
  Да обаче те пак са недоволни, защото всички си искат правото да спят по горички, по полянки. Да сеят торбички.
  Някои искат само на каравани.
  И казват - Не на строителството.
  Да обаче, когато в дъното на сигнала и снимките от случайната разходка е намесен някой с червено минало, става гнусно. А такъв има. Вече е ясен.

 69. 69 Профил на arapya_2003
  arapya_2003
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Чета коментарите и не искам да повярвам. Обявявате за безумие някои да строи с легално разрешение за строеж, по правилата, извън сезона.
  Вие защо изобщо живеете в България ? Тук има правила и когато ги спазваш, няма проблем да се развиваш и да строиш.
  Стига сте давали примери с Гърция, защото сте много далеч от истината за Гърция.
  Истината е, че този проект се вижда като най-хубавият на Арапя от години насам. Нито е огромен блок, нито грозен.
  Няколко къщички. Какво толкоз.

  Спомням си Арнаудовата администрация какви блокове допусна да се строят из Царевските плажове.

 70. 70 Профил на kirsner
  kirsner
  Рейтинг: 925 Неутрално

  #65:
  "Относно конфликта на интереси - вместо да пишете глупости драги журналя, проверете какво означава този термин. "

  Що се правиш на улав бе? Толкова ли празната ти тиква не може да зацепи, че когато някой е едновременно и инвеститор, и общински съветник, който взема решение за въпросната инвестиция, има конфликт на интереси? Толкова ли е трудно да се направи такава връзка? Това вие милЬОцЬОнерите от ГЕРБ сте много нагли бе!!!!

 71. 71 Профил на kirsner
  kirsner
  Рейтинг: 925 Неутрално

  Иначе схемата е добре позната и отработена. Тарикати-"инвеститори" от София се хващат в комбина с местен далавераджия, който по една "случайност" участва и в местната власт, за да им помогне да получат разрешение за поредния си "проект", а той е включен в проекта като благодарност за "услугата"......

 72. 72 Профил на arapya_2003
  arapya_2003
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Колега коментатор и четящ изданието, смел си само зад фасадата на никнейма си. Иначе думите тарикати, далавераджии, схеми не би ги изрекъл, защото ще си понесеш предвиденото.
  И да, няма конфликт на интереси, тъкмо защото не съм с твоя ум, знам какво означава "конфликт на интереси".
  И не ми обяснявайте, че трябва да се забрани на хората от властта да имат бизнес..
  Ако предпочиташ да спиш в боклуците на боровата гора - разбирам те; ако си караван-любител също, но за това че си глупав хейтър няма как да те разбера.
  Освен хубавия проект, дано скоро там има и пътища и инфраструктура, защото ако се разчита само на еколозите - ще се гази в кали и ще се спи на палатка в шубрака.

 73. 73 Профил на arapya_2003
  arapya_2003
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Арапя си е за арапейци нали...така разсъждавате. Шепа рокаджийки, хора от поколения спящи на бунгала, палатки и каравани.
  Арапя не е за тези, които искат да спят в къщички и в условия, които на тях са им нужни.
  Така разсъжадавате. Друга причина няма.
  Делите се...вие сте много еко, другите с къшичките са врагове на природата, гербери, полицаи и всякакъв друг род нарицателни.
  Вие първите сте номер едно. За това години на ред няма нормална инфраструктура по къмпинзите у нас - защото ей такива като вас еко-курортисти искат да спят на поляната.

 74. 74 Профил на kirsner
  kirsner
  Рейтинг: 925 Неутрално

  #72: "И не ми обяснявайте, че трябва да се забрани на хората от властта да имат бизнес."

  Наглостта гербаджийска счупи нагломера. И в коя нормална "бяла" държава хората от властта движат и частен бизнес бе? Нали първото нещо, което се изисква от тях по закон като влизат във властта, е да декларират какви бизнес интереси имат, и ако участват в управлението на частни компании, да излязат от управлението веднага, иначе всичко това се нарича възможен конфликт на интереси. Но гербаджийските глави са толкова дебели, че даже и тези простички неща не могат да проумеят. Ами като искаш да си джиткаш частния бизнес, напускаш властта бе, наглец милЬОцЬОнерски!

 75. 75 Профил на arapya_2003
  arapya_2003
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Криснер...много си се объркал с тълкуванията.
  Явно ти е хубаво да се въргаляш в боклуци и си се омирисал до мозъка.
  Инак да знаеш - инвеститорите дали местни или не са тези, които развиват градчетата, селцата и плажовете покрай морето.
  Защото туристите ги ползват само за туризъм - кой обича да спи в кал, кой в боклуци, кой в боровата гора на Арапя. Няма значение. Но те са само консуматори, без да изграждат.
  После питате и плачете - ама защо няма път до еди къде си, ама защо няма инфраструктура. Ами няма как да има път за палатки и хора, които спят по горичките.
  Знам, че много от хората са любители на къмнпинг турзима, плащат си, за да спят по бунгала и каравани, защото им е кеф. Разбирам ги.
  Но ти коменаторче, не се прави на разбирач.
  Никой не е длъжен като стане общински съветник да излиза от фирмите, които е учредил. Размърдай се малко из законите, ако ще говориш за тях. Ако не, просто мълчи.

 76. 76 Профил на arapya_2003
  arapya_2003
  Рейтинг: 8 Неутрално

  А относно статията - тя наистина е манипулативна. Разбирам желанието за еко мислене и зелени идеи. Само че не си играйте на противопоставяне.
  Доносите по повода са много - от бсп се жалват, разни софийски госпожи се жалват. Всеки се жалва срещу законен строеж ?
  Кой изобщо внуши на хората в България, че могат да правят каквото си поискат, да се чувстват важни, дори и като пишат жалби срещу законен строеж ?
  За това сме на това дередже...медиите внушиха на разни застаряващи и подрастващи еко-рокери да си мислят, че само с пиене и ядене край морето, могат да променят нещо. Че могат да се жалват срещу градежа на нещо, без те самите да градят.
  А ти Кирснер...си без връзка с главния. Явно много ти се иска да внушиш, че има конфликт на интереси. Но няма. И от сайта, допитайте се до сериозен юрист - да видите какво ще ви отговори. Не пишете глупости. И когато няма конфликт на интереси се търси морал. Което му е неморалното на някой, със собствена фирма и бизнес да построи на собствен терен къщички ниско строителство ???
  Вие луди ли сте ? Я мислете преди да бълвате жлъч. Коледа е !

 77. 77 Профил на arapya_2003
  arapya_2003
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Вчера пак бях на Арапя и по боруна към Оазис.
  Приятно изнендан съм, че по крайбрежието се строят кокетни комплекси от малки къщи - визирам този на арапя и този, който се строй между арапя и оазис.
  Не съм враг на природата, но познавайки допустимото строителство, съм изненадан, че най-накрая покрай Царево се строи до 7м. височина, двуетажни постройки.
  Трябва да ви кажа, че колкото и да го отричате еко любителите и в Гърция е така - визирам целия среден ръкав на Халкидики - Никити, Мудания, Торони, и цяла Ситония. В Турция - също.

  Признавам - не съм особен любител на огромните блокове, които преди се строяха. Те задушиха много къмпинзи - Оазис, Нестинарка, Мечата дупка и Корал. Всъщност и те са били допустими, щом са били построени.

  Явно е въпрос на държавна политика да се строи разумно, красиво, с оставяне на достатъчно природа и изграждане на добра инфраструктура.

  Радвам се, за новото строителство покрай Арапя. Виждам, че са допълнили и част от пътя. Сега съм сигурен, че ще го свържат окончателно с Лозенец.

  Не харесвам негативизма. Знам, че има много любители на палатките, караваните и бунгалата. Те все казват, че в чужбина било еди как си. Но не си признват, че в чужбина даже и палатките и каравните са в хубави къмпинци с инфраструктура и че никой не си позволява да спи и да оставя тонове боклуци по горичики и поляни, както се случи тази година на Арапя в боровата гора. Защото там бе пълно с незаконно къмпнгуващи хора.

  Вече е късно, Арапя да бъде малък кокетен комплекс от къщички, предните управляващи са допуснали хаотичното застрояване.
  Не е късно обаче да не хейтваме напосоки.

  Успех на хората, които са решили да инвестират и да продават. Да печелят и да създават работа в Арапя, Царево и България.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK