Овца под наем

Овца под наем

© Георги КожухаровИстинските герои. Отново. И около тази Коледа и Нова година, когато вярваме, че имате повече време за четене, ще ви срещнем с интересни и вдъхновяващи хора. Започнахме сериите от портрети "Истински герои" в края на 2010 г. В тях търсим да представим хора, които си приличат по енергията да създават, да се борят, да търсят, да преодоляват, да мечтаят... Те заразяват с желанието да продължат да вървят по пътя си, независимо какво се случва около тях. Събираме текстовете тъкмо в тези дни, защото светлите празници и пътуванията са време, което предразполага всеки да помисли за важните неща в живота, да планира промени, да се зареди. Надяваме се и за вас срещите да бъдат удоволствие. 


През лятото на 2012, Роси Митова е на 25 г., от девет години вече живее в Лондон и точно завършва едно от най-престижните учебни заведения в Англия "Cass Business School" със специалност "Investment and Financial Risk Management". Планът й е да започне работа в някоя инвестиционна банка и да гради кариера, защото това е мерилото за успех в нейния университет.


През същото това лято Роси се връща за малко в България и нейният близък приятел Михаил Станчев я води във ферма в подножието на Пирин близо до Кресна. Taм - в "Перун" отглеждат каракачански овце – застрашена от изчезване стара порода, която фермерът Тодор се опитва да възстанови. "Това беше страстта на живота му," разказва ми Роси, докато пием по капучино в кафето на "Бетахаус" – споделеното пространство за хора със свободни професии или бизнес, който не изисква собствен офис, където работи в момента и тя с малкия си екип.
От разказа й разбирам, че фермерът е потомствен овчар и се грижи за животните си по традиционен начин, а Мишо е много вдъхновен от усилията му да ги отглежда с устойчиви практики и иска много да му помогне, защото пречките пред това се оказват също много – освен да се грижат за стопанството си, което само по себе си предполага пълно работно време седем дни в седмицата, от фермерите се изисква да разбират и от бизнес, да издържат стопанството, да се занимават и с бюрокрация, ако решат да кандидатстват за субсидии, да отговарят на специални стандарти и изисквания. Това се оказва огромна тежест, непосилна за малко стопанство като това във "Перун".


Мишо се обръща към Роси с молбата да намери финансиране за фермата, тя пък си казва: "Добре, занимавам се с инвестиции, имам опит с намирането на капитали, колко да е трудно да намериш капитал за бизнеса на една ферма," съгласява се и решението й слага края на плановете за корпоративната й кариера в банка.


Пари за ферма - колко да е трудно 


Намирането на финансиране на една малка планинска ферма се оказва всъщност много трудно.


Проверява всевъзможни варианти – банкови заеми, еврофондове, фондации, които дават помощи, но всичко се оказва неподходящо. Докато Роси изпробва как нещата да заработят успешно, Михаил си наема няколко овце от фермата – плаща месечната им издръжка, а освен това не спира да ходи редовно на място, помага, става част от фермерското семейство, учи се…На Роси й хрумва, че ако създаде работеща схема, по която повече хора могат да правят като Мишо, все повече фермери ще бъдат подпомагани, а проблемите им – разрешавани.


Това е и зародишът на farmhopping – онлайн платформа, в която може да изберете да наемете животни или дял от фермерска земя. Първоначалната идея търпи развитие, променя се и до сега, а съоснователите са градските хора Роси, Михаил и Руслан Вакрилов (който се присъединява в последствие), които ви дават свободата да решите как точно да се включите.


Проектът на тримата


Трансфермери


намира първоначално финансиране – подкрепен е от фонд за рискови инвестиции "Eleven", който осигурява финанси на стартиращи бизнеси чрез поетапен подход. Иначе моделът им е да взимат 10% от финансовите транзакции, които се случват на платформата.


Още в самото начало към тях има интерес от американски списания като GOOD и Fast Company, след публикациите там с тях се свързват фермери от цял свят  – има от Филипините, от Индия и Египет, от САЩ, и всички искат да "споделят фермите си" на сайта. Проблемът не е свързан само с една ферма в България и фармхопърите решават, че ще модифицират схемата, за да стане по–отворена. Оказва се трудно, защото няма друг подобен проект, от който те да се учат. Минават през няколко лоши идеи, неща, които не работят, сблъскват се и с правни перипетии, с качествения контрол. И досега продължават да откриват неща, които трябва да променят.


Овца под наем

© Георги Кожухаров


Телешко в буркан и лютеница специално за теб


В момента на сайта им всеки градски човек може да си наеме виртуално дял от ферма, която му допада като концепция, подход и продукция с всички ползи от това парче от фермата, но има и други опции и условия, които самите ферми имат право да предлагат. Базовото условие да споделиш своята ферма в платформата е тя да има устойчиви практики и чиста продукция. Така те стигат до нови пазари или свои поддръжници от цял свят. Свързват хората от града директно с производителите за продуктите, които те искат, а доставката става лесно с възможност да бъде обща (например на целия ви офис) със съответните отстъпки. "Идеята ни е да подпомагаме малките стопанства, опитваме се на световно ниво да развием този бизнес елемент," продължава да обяснява Роси и неусетно те зарибява да си следващия градски фармхопър.


"Вярвам много в споделените икономики и консумация, солидарните акции и това според мен е начинът да се развива обществото занапред," казва ми Роси и веднага дава личен пример с гардероба си, който от година е пълен само с дрехи втора ръка. Смята, че живеем прекалено разточително в света с крайно ограничени ресурси. Не пропуска и любимия си пример


с бормашината, която се ползва общо за две минути


в едно домакинство, а има няколкостотин часа живот и спокойно може да бъде споделените от цял вход.


За Роси фаворити сред предлаганите продукти са телешкото, консервирано в буркан и домашната лютеница. Ръчно приготвените неща са ценни и с това, че са направени специално за теб, а с това се налага човек да се научи да бъде търпелив и разбиращ към ежедневните трудности в една ферма. "Аз съм градски човек и това беше едно много интересно връщане за мен към корените ми точно чрез тези автентични вкусове на истинска храна. Сега откакто ям фермерски продукти, тотално съм скъсала с пазаруване от супермаркет." Не е променяла режима си на хранене, но дори с по-малко количество храна сега се чувства по-сита, усеща се и осезаемо по-здрава и силна. Смята, че градските хора могат да си позволят спокойно финансово този начин на пазаруване и качество на храната – "цените излизат почти същите, но качеството е несравнимо по-добро, а удоволствието – голямо".


Овца под наем

© Георги Кожухаров


Ръчно изплетени чорапи от Кресна за Щатите


Платформата им е глобална, но идеята е да стимулират създаването на локални групи, така че фермерите от Щатите например да си намират клиенти в близост. Има и случаи на доставки от различни страни в Европа например, но желанието на хората е по скоро да подкрепят проект, който са харесали, а не за редовни доставки. Една жена от Щатите си поръчва вълнени чорапи от ферма в Кресна. Бабата изплита чорапите, които стигат след четири месеца до крайната точка, вероятно вече не е бил сезон за подобни топли чорапи, но получателката е доволна, защото с тях се докосва до някаква далечна култура.


Навсякъде по света малките ферми изпитват големи затруднения, защото имат по–малко продукция, която им излиза по–скъпо отколкото на големите ферми за масово производство. Нямат и такова количество, за да използват прекупвачи, а когато все пак ги използват, им изкупуват продукцията на прекалено ниски цени. Затова тези дребни ферми имат силна нужда да намерят директен пазар, за да могат да съществуват и да не изчезнат. От своя страна градските хора имат засилващо се желание и интерес от истинска храна и връзка с производителя й. Все повече гласност се дава на факта, че в големия град консумираме неща, които в повечето случаи не са храна, не знаем от къде точно идват продуктите, които купуваме в хипермаркета, от кой да потърсим отговорност, ако нещо с тях не е наред, не е възможно да споделим с другите купувачи мнението си. Има ги и безчетните химически примеси в тях, които са достатъчен мотив да потърсим алтернативата.


А тя вече съществува и се предлага в различни формати и дава възможност за директен контакт с фермер, при който знаеш кой е направил сиренето ти, можеш да потърсиш отговорност от него, да го препоръчаш или да споделиш мнение, можеш да отидеш и да видиш как точно се прави то на място. А сиренето има различни вкусови нюанси при различните доставки, в зависимост от сезона например или от това каква точно билка и трева е пасла кравата този път. "Традиционния вкус на истинска храна е незаменимо усещане! Стремим се да създадем и прозрачност на услугата си, с обратна връзка, разкази на фермерите и на потребителите в блога на сайта например," обяснява Роси.


Овца под наем

© Георги Кожухаров


Ментори по правна и административна помощ


Друга важна услуга, която farmhopping предлага в помощ на фермерите са група от подбрани екперти  т.нар. ментори, които им дават при нужда безплатна правна, счетоводна, административна, данъчна помощ, за да могат фермерите да получат най-добрия съвет, да бъдат улеснени и да успеят да развиват бизнеса си.


Големият завой от банкова кариера в Лондон към опита за стартиращ бизнес в България, към който пак я връщам, е решение моментно и емоционално, казва Роси, но година по-късно не съжалява за него. "Отказах се абсолютно от корпоративна кариера. Проблемът е, че в корпорацията не знаеш защо го работиш това нещо, правиш пари


за хора, които дори не виждаш.

Овца под наем

© Георги Кожухаров


Получаваш за това добра заплата, но все пак живеем във време, в което мотивацията за работа вече е много повече от това финансово да се обезпечиш. Днес е важно да виждаш резултата от работата си, прекия ефект от нея." Успехът според Роси Митова е "да дам всичко от себе си, за да постигна това, в което вярвам, като така се надявам да направя света малко по-добро място." Мисли, че ние хората трябва сами да участваме в решаването на проблемите, който както може.


За 2014 година Роси си пожелава всичките ферми (около 20 засега) от платформата "да разцъфнат". Разяснява, че това значи да им потръгнат нещата, да виждат, че има смисъл от работата им, хората да търсят продуктите им, да искат още, да ги подкрепя обществото за това, което правят, да нямат административни пречки, държавата да започне да разбира какви са проблемите им и да ги реши, а не само да ги санкционира.


Обещава тържествено да се срещне с държавен представител с конкретни идеи как могат да се променят и олекотят нещата за фермерите.


А на читателите на "Дневник" пожелава повече истинска храна.

Пожеланието

© Георги Кожухаров

Пожеланието


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (78)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на petrunov.1977
  petrunov.1977
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Само да спомена, че голяма част от продуктите няма НИКАКЪВ, повтарям НИКАКЪВ хигиенен контрол! Направила бабата на село нещо си и хоп на масата ти! Инак идеята е хубава, ама поредната платформа за нещо си! Хем гледат да спечелят от на бабата нещото, хем да е с мининмални инвестиции! Взимат 15% от оборота! И те карата да подпишеш декларация в която подписваш че ако нещо ти стане е на твоя отговорност!

 2. 2 Профил на 4erenmetar
  4erenmetar
  Рейтинг: 404 Разстроено

  абе точно в тия проценти е цялата дандания
  и, да - хигиената е вулева

 3. 3 Профил на azmatahari
  azmatahari
  Рейтинг: 652 Любопитно

  До коментар [#1] от "petrunov.1977":

  Все пак много по-добре масло, направено от бабата, вместо масло докарано от Китай и пакетирано в Европа (маслото е само пример, който е съотносим почти към всичко).

 4. 4 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1187 Неутрално

  Аз бих наел прайд лъвове, които да заведа в народното събрание, на закуска.

 5. 5 Профил на petrunov.1977
  petrunov.1977
  Рейтинг: 225 Весело

  За твое сведение няма масло внесено от Китай, има доста голям контрол! И пак за твое сведение, има доста магазини, където има мандраджийско масло за 12-15 лв кг! Има един магазин в Лагера, и един зад централна поща! Има и други аме сегаза тях се сещам!

 6. 6 Профил на foure
  foure
  Рейтинг: 767 Любопитно

  До коментар [#1] от "petrunov.1977":

  Спокойно, ако видиш как е във френска ферма и как правят прословутото сирене, на баба продукцията ще ти се стори стерилна, като за космонавти.

 7. 7 Профил на azmatahari
  azmatahari
  Рейтинг: 652 Неутрално

  До коментар [#5] от "petrunov.1977":

  Давам пример с маслото тъй като имаше разследване за маслото, което се продава под един от най-известните брандове във Франция. Ако намеря линка, ще го пратя.

 8. 8 Профил на gagnamstyle
  gagnamstyle
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Аман от тия баби и пършивите проектчета около тях

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 9. 9 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Овца под наем - хубаво, а за днес ми трябват четири щастливи кокошки...

 10. 10
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 11. 11 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1257 Неутрално

  То си трябва яка работа,ама нали не си падаме,та как ли няма да се опитваме да я излъжем.
  Я оставете човека да си работи работата.

 12. 12 Профил на postbot
  postbot
  Рейтинг: 455 Неутрално

  Ех, цял буркан папуда на снимката.

  Мили добри съотечественици, понастоящем софиянци. Истинската храна се намира съвсем близо до вас. Отделете 5-6 хиляди, за да постегнете дядовата къща, и всеки уикенд ходете да прекопавате градинката със съвсем истински домати посадени от вас самите. Материалните разходи ще са равни на 4-5 джака, а душевните ползи, от това че се връщате към корените си, ще са безценни. Плюс истинска храна.

  Изобщо не мога да си представя как братството може да бъде въведено със закон, ако свободата не е разрушена със закон и правосъдието не е потъпкано със закон.
 13. 13 Профил на Леми Килмистър
  Леми Килмистър
  Рейтинг: 605 Неутрално

  Таз млада дама много соц звучи, споделени неща, малки ферми, директен контакт с производителя. Форумните пазители на капитализЪма ще я изядат с парцалите

  Добра идея, дано проработи! Трябва да разчитаме на себе си и да си помагаме.

  Хората, които говорят за хигиена си нямат представа какво става при големите фирми

  Това е много подходящо за темата:
  The Scarecrow
  http://www.youtube.com/watch?v=lUtnas5ScSE

  Смахнати сме всички, а другите ги няма, останали са малко и копаят пак. Искат да прокарат мост над нищетата, но трудно ще прескочат този мръсен ад.
 14. 14 Профил на Леми Килмистър
  Леми Килмистър
  Рейтинг: 605 Весело

  [quote#8:"capitalist45"]Аман от тия баби и пършивите проектчета около тях [/quote]

  capitalist45 - ей го първият "пазител" се появи

  Смахнати сме всички, а другите ги няма, останали са малко и копаят пак. Искат да прокарат мост над нищетата, но трудно ще прескочат този мръсен ад.
 15. 15 Профил на nemisemisli
  nemisemisli
  Рейтинг: 514 Неутрално

  Наистина има ниша за такива продукти. Естествено на първо място идва на ум млечните продукти....Истината, е че под формата на земеделски Производител много малки ферми издържат семействата си. Другата по-тъжна истина е, че много хора от селата се подлъгаха по "лесните" пари в града и работят за 500 лв. плащат наем 300 лв и мизерстват, а междувременно в родните им села земите пустеят.

  Родът ми е от с. Гинци - дядо ми е дошъл в София, аз ходя на вилата си там. като бях дете всяка махала в селото си пасеше овцете на различно място в землището, защото имаше огромно количество овце. Сега всички продават "мляко", а овце имат 3 семейства, които използват млякото за собствени нужди. Междувременно всички млади са се изнесли по София и мизерстват...но на никой не му идва на ум да се върне, да си коси бащинит еземи за сено безплатно, да си гледа 40-50 овце и да продава овче кисело мляко от 4 лв. 700 мл. (буркан омния), да продава литър прясно за 3 лв., да продава масло и сирене за 14 лв. ПРОСТО ЗАЩОТО СЕГА ИМ СЕ ВИЖДА РОБИЯ ТАЯ РАБОТА. А сами те допреди 10 години са го вършили това....
  В момента Гинци е синоним на фалшиво овче мляко и фалшив мед, а има само двама души с кошери в селото и единият не продава медът си там, а в София...
  Жалко е, че хората се подвеждат по това да живеят градският живо и да бъдат нещастни....

 16. 16 Профил на Лудколю Деликолев
  Лудколю Деликолев
  Рейтинг: 883 Неутрално

  Браво на момичето. Много пъти, когато познати и приятели без "селски корени" са се оплаквали от ширпотребата в хранителните стоки, съм си мислел, че е въпрос на време да се появи такава бизнес-схема. Идеята обаче трябва да се доразвие в посока, която форума налучка - не само правна и административна помощ, но и съответствие на лабораторни стандарти - хигиена, микробиология, примеси и т.н. Там ги стяга чепика малките фермери (според мен).
  И като стигне схемата до домашните вина, ракии и прочия еликсири да се обадят. Половината форум (вкл. моя милост) се бие в гърдите, че са производители на тези артикули, т.е. economy of scale им е осигурено.

 17. 17 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1648 Неутрално

  Проста и гениална идея. Успех!

 18. 18 Профил на kas.
  kas.
  Рейтинг: 1337 Неутрално

  Най-сетне ето нещо от човеци, за човеци!
  Писна ми от пластмасови храни за пластмасови хора. Браво на Роси! И успех!

  Животът е като руло хартия - дълъг е, но го хабиш за задници
 19. 19 Профил на Лудколю Деликолев
  Лудколю Деликолев
  Рейтинг: 883 Неутрално

  До коментар [#15] от "smart":
  Колега, от гледна точка на съотношението "усилия/резултат", селската работа наистина си е робия. Разликата, която младите и не толкова млади наследници на земи не правят е, че "робуваш" на себе си, семейството и децата си, а не на анонимен чорбаджия. И че стоиш на своя земя и никой "яйчар" няма да дойде да ти каже, че ръководството много те цени като специалист, ама от следващият месец си "на борсата". И най-вече, когато си на своя земя никой не може да ти каже какво да правиш - винаги може да го набиеш до посиране и да го търкулиш в торището. Общо взето, където населението притежава своя земя е налице самоуважение и силна нация, например Швейцария и САЩ.

 20. 20 Профил на Гьонсурати на Едноличния Ръководител Борисов
  Гьонсурати на Едноличния Ръководител Борисов
  Рейтинг: 1149 Неутрално

  Допадна ми много идеята на тази жена. Пожелавам успех и съм впечатлен, че е оставила "сигурната" работа, за да стартира своя проект. Дано имаме повече такива предприемачи.

  "В сърцето на тирана,аз отворих такава люта рана, която никога няма да заздравее." Георги Бенковски
 21. 21 Профил на BlueWater
  BlueWater
  Рейтинг: 996 Весело

  До коментар [#1] от "petrunov.1977":
  [quote#1:"petrunov.1977"]Взимат 15% от оборота! И те карата да подпишеш декларация в която подписваш че ако нещо ти стане е на твоя отговорност! [/quote]Вие специално се регистрирахте ДНЕС за да излъжете!

  Цитирам:
  Kолко струва?
  Създаването на профил на платформата е напълно безплатно. Единствената такса е върху успешно осъществените продажби в размер на 6% и се дължи веднъж месечно, а не при всяка продажба. Сумата трябва да бъде заплатена до 15 число на следващия месец.
  Никакви други суми или такси не се дължат.
  http://farmhopping.com/web/files/richeditor/filemanager/Fermerska_Broshura.pdf

 22. 22 Профил на Нефертити
  Нефертити
  Рейтинг: 1678 Неутрално

  Успех на Роси, все пак е успяла да създаде и развие собствена идея за бизнес, което е похвално.

  Предразсъдъците са за ограничените.
 23. 23 Профил на nemisemisli
  nemisemisli
  Рейтинг: 514 Неутрално

  До коментар [#19] от "Лудколю Деликолев":

  Съгласен съм с всичко казано от теб. но има ниша за тези по-скъпи продукти - има хора, които могат да си позволят да купуват истински храни, за тях трябва да се произвежда. Знаеш ли кое мое наблюдение обаче е най-тъжното...хората от село не могат да предлагат продукцията си...неграмотни са, не вярват в продукта си и не знаят как да стигнат до крайният клиент, а ако стигнат не се държат като с клиент, а малко в стил "ами като не искаш еб... си майката и си яж боклуците от супермаркета", също и начина по кайто изглеждат повечето такива ферми - никой от тези хора не разбира, колко е важно да направиш фермата си красива, за да привлечеш вниманието на хората, че при теб е чисто, защото и по-горе някой писа "хигиената на бабата е нулева"....простички са ни хората, ще се смени едно поколение и земята ще се обработва от такива, които знаят как и защо. просто Комунистите са откъснали хората от земята след 45-та и това е най-големият им грях.

 24. 24 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2664 Неутрално

  До номер 1.

  А по нашите граници такъв хигиенен контрол има - не истина просто! При производителите също! Вече сме изяли всички бракувани меса по целия свят и кенгура от Австралия ядем, само дето не знаем! При себестойност на 1кг. свинско около 6лв., разходи се из магазините, виж цената на колбасите и пак си помисли какво ядеш и през какъв контрол минава!
  Баба ми си отиде от тоя свят на 82 години, от старост - не от болести! И ядеше основно крайно "вредни" и без никакъв контрол храни, с произход - нейната градина или кокошарник!

  Бивш tww09306483.
 25. 25 Профил на eurogi
  eurogi
  Рейтинг: 660 Неутрално

  "Вярвам много в споделените икономики и консумация, солидарните акции и това според мен е начинът да се развива обществото занапред," казва ми Роси и веднага дава личен пример с гардероба си, който от година е пълен само с дрехи втора ръка.."- това,разбира се,е чудесно,стига да не живееш в Бангладеш и да разчиташ на шиенето на дрехи да изхраниш семейството си...

 26. 26 Профил на Петър Иванов
  Петър Иванов
  Рейтинг: 714 Весело

  "Форумните пазители на капитализЪма ще я изядат с парцалите"

  Леми , пак си се объркал батювото. Тъкмо, текезесарите-арендатори, до един бивши/?/ болшеики са най-върли противници на дребното земеделие.
  По света е вече много актуално т.нар "Комюнити съпортид агрикърчър" т.е. да купуваш директно от фермата, ако искаш можеш и да поработиш /като получиш и отстъпка/.
  Това обаче не става от големи "монокултурни ферми" откъдето и няма какво да си купиш. Става от малки смесени ферми и засега само в страните на империализма които са много страшни за тебе...

 27. 27 Профил на Лудколю Деликолев
  Лудколю Деликолев
  Рейтинг: 883 Неутрално

  До коментар [#23] от "smart":
  Това отношение "като не искаш от моето - *бисимаматаградска" е по-скоро следствие от чувството за собственост и самодостатъчност и пословичната и всеобща недоверчивост на българина. И разбира се от "он че ми каже на мене". Едно сравнение между нашенския селянин-дребен фермер и реднек-ът или хилбили-то от САЩ ще покаже доста прилики. Дано стане както казваш и за едно поколение да се мине през тези "грешки на растежа" на бъдещият стълб (един от стълбовете) на средната класа в България.

 28. 28 Профил на gagnamstyle
  gagnamstyle
  Рейтинг: 225 Неутрално

  До коментар [#14] от "Леми Килмистър":

  ми така де. При тоя марж дето муфтят тия био уеб 2.0 посредници, бабите е по добре да събетат пари от пенсии и да влязат във големите вериги.

  а чакай, няма как да стане нямат iso 9001 и haccp план. Или викаш ешерихия коли са нов вид лакто бацили?

 29. 29 Профил на !D !калпав е новия вид Дневник!
  !D !калпав е новия вид Дневник!
  Рейтинг: 936 Гневно

  Браво на хората захванали се с тези проекти.Не събират пари за да раздават на калпак,не подценяват фермерите и хората на село като ги наричат "ОБИКНОВЕНИТЕ ХОРА". Дават гласност и възможност който има нужда и потребност ,а и достатъчно "акъл' я използва .Останалите клавиатурни корифей се присмиват ,търсят печлабарството и се радват на измислените от тях схеми докато мачкат чипс със "Кола" .Вероятно изпитващи някакви чувства на богопомазани,без дори да осъзнават своята излишност.

 30. 30 Профил на Free person
  Free person
  Рейтинг: 714 Неутрално

  Поздравления за Роси- направила е труден,но правилен избор.
  Дано още млади хора се запалят по тази тема.По-възрастните са по-консервативни,а и трудно ще променят трудовите и хранителните си навици.
  Наистина селският труд на прима виста е много неблагодарен и тежък,но поне виждаш и създаваш нещо за себе си и близките си!
  Желая успешна 2014 год. на тези смели хора!

  Tony
 31. 31 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 605 Неутрално

  поредната модерна шарлатания...
  изгражда се митология, че едва ли не продуктите са вълшебни...
  Бурканче лютеница... а през останалите 364 дни?
  Отделно се мистифицира фактът, че тази лютеница не е нещо коренно различно от фабричната произведена с гнили домати и Е-та. Разликата е минимална. По "традиционните" начини може да си произведеш токсини в изобилие.

  Birds of a feather flock together.
 32. 32 Профил на don_spiridon
  don_spiridon
  Рейтинг: 390 Неутрално

  Допада ми идеята, но на самия сайт видях само една ферма от България, която още не е активна... Или греша?

 33. 33 Профил на nemisemisli
  nemisemisli
  Рейтинг: 514 Неутрално

  Само да дам един съвет на платформата.
  Няма да стане хората от един офис на един път....просто хората не могат да се организират така.
  а доставките за индивидуални клиенти ако трябва да се правят ще оскъпят много продукцията.
  Затова:
  - договор корпоративен с куриерска компания за по-ниски цени за всички от тази платформа
  - склад в голям град, където са най-многото поръчки
  - организиране на фермерски пазари с цел популяризирането на идеята
  - магазин със споделен наем между различните производители, които ще предлагат продукцията си там

  Знам, че силата ви е в онлайн проекта, но с такъв бизнес сте се захванали да промотирате, че трябва и офлайн малко да се побачка...
  Успех!

 34. 34 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 605 Неутрално

  Голям смях пада като от разни равлекателни ТВ програми правят импровизиран "сляп" тест с обикновени "пластмасови" плодове, разделят един на две и го слагат в 2 различни чиниики, на едната пише "органик" и всички ахкат, колко е по-вкусно

  Birds of a feather flock together.
 35. 35 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2709 Неутрално

  следващия Зукърбърг ???

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 36. 36 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 605 Неутрално

  Между другото, дядо ми и баба ми бяха "sustenance farmers"
  много модерно звучи , всъщност е абсолютната мизерия. Не правиш нищо друго цял живот, освен да си произвеждаш храната си.
  Много българи са били в това положение, а разликата между страни където по това време е имало развита индустрия са направо космически.

  Birds of a feather flock together.
 37. 37 Профил на eurogi
  eurogi
  Рейтинг: 660 Неутрално

  До коментар [#36] от "rldkfl":
  И освен това,няма как да изхраниш 7 милиарда души(скоро и 8 млрд.,а до 2050-11 млрд.) по този начин.

 38. 38 Профил на orio
  orio
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Има и смислени коментари, странно... преди около час време имаше само хейтърски...

 39. 39 Профил на lisco
  lisco
  Рейтинг: 510 Неутрално

  браво деца ! дърпайте напред и не четете много форумите!

 40. 40 Профил на grinda
  grinda
  Рейтинг: 489 Неутрално

  Идеята е добра, но явно трудно прохожда. Пожелавам търпение на Роси. И да намери начин информацията в блога да се чете и на двата езика

  http://grinda.se/
 41. 41 Профил на the_flea
  the_flea
  Рейтинг: 1197 Неутрално

  До коментар [#23] от "smart":


  [quote#23:"smart"] а ако стигнат не се държат като с клиент, а малко в стил "ами като не искаш еб... си майката и си яж боклуците от супермаркета"[/quote]
  Знаеш ли, и аз съм го правил преди време, но не е било заради пренебрежението или неуважението. ЛИПСА НА ВРЕМЕ! Цикълът е затворен и за да оцелееш ти е нужна всяка минута. За почивка и сън - колкото остане, ако остане.... И като ти дойде някой "клиент" , дето си мисли, че е в хипермаркета и стои и се чуди 10-20 минути кое яйце да си избере, му теглиш една на ум.....

  Истината НЕ Е въпрос на гледна точка! Истината е истинна! А е А!
 42. 42 Профил на Весела Николаева
  Весела Николаева
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#13] от "Леми Килмистър":

  Нещо за връзката между Chipotle, която се рекламира със Scarecrow, и McDonald's:

  http://www.businessweek.com/articles/2013-10-03/chipotle-the-one-that-got-away-from-mcdonalds

 43. 43 Профил на Леми Килмистър
  Леми Килмистър
  Рейтинг: 605 Неутрално

  [quote#42:"Весела Николаева"]Нещо за връзката между Chipotle, която се рекламира със Scarecrow, и McDonald's[/quote]

  Много интересна история. Благодаря!

  Смахнати сме всички, а другите ги няма, останали са малко и копаят пак. Искат да прокарат мост над нищетата, но трудно ще прескочат този мръсен ад.
 44. 44 Профил на manu_chao
  manu_chao
  Рейтинг: 551 Неутрално
 45. 45 Профил на glushkoff
  glushkoff
  Рейтинг: 225 Неутрално

  До коментар [#18] от "kas.":
  Взе ми думите от устата.
  Това ни пречи на нас.. станахме пластмасови! Ако можем да сме повече човеци и държавата ни ще се промени

 46. 46 Профил на Раковски
  Раковски
  Рейтинг: 877 Неутрално
 47. 47 Профил на Ariman
  Ariman
  Рейтинг: 714 Разстроено

  Добре, статията ми хареса, зарибих се, регистрирах се и нищо, има една българска ферма без описание, няколко по Хавай и по Америките, това е! Нищо не можеш да разгледаш, нито да купиш. Нещо май рекламата е подранила.

  Човекът е мярка за всички неща.
 48. 49 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1473 Неутрално

  На мен идеята много ми хареса, дано успеят занапред да се развиват още по-успешно!

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 49. 50 Профил на Форд Префект
  Форд Префект
  Рейтинг: 499 Неутрално

  [quote#1:"petrunov.1977"]Само да спомена, че голяма част от продуктите няма НИКАКЪВ, повтарям НИКАКЪВ хигиенен контрол! Направила бабата на село нещо си и хоп на масата ти![/quote]

  Като малък ядях предимно това, което баба ми правеше и след това - хоп на масата. Не си спомням да съм се тровил или да съм имал здравословни проблеми. Да не говорим, че самата тя, през по-голямата част от живота си, е яла предимно храна, приготвена от домашни продукти, и живя до 87 години.

 50. 51 Профил на nemisemisli
  nemisemisli
  Рейтинг: 514 Неутрално

  До коментар [#41] от "the_flea":

  Съгласен съм, че няма време много човек, но съгласи се и ти - хората които идват при теб за такъв продукт искат да получат възможно най-много информация за това как се прави, къде пасе кравата, как се казва и всякакви такива щуротии....просто защото са на специално място и за тяхното възприятие купуват специлен продукт - затова искат специално отношение и внимание...
  Разбирам заетостта на тези хора и им съчувствам....но трябва да има място и време за комуникация с клиентите - това би могъл да бъде един такъв фермерски пазар

 51. 52 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2354 Неутрално

  [quote#1:"petrunov.1977"]Само да спомена, че голяма част от продуктите няма НИКАКЪВ, повтарям НИКАКЪВ хигиенен контрол! [/quote]

  В швейцарските Алпи има доста високопланински мандри, където кашкавалът седи на питки по рафтовете, ценоразписът е на стената, стопанинът е някъде навън с кравите, ти вземаш каквото ти хареса и пускаш парите в една касичка. А, извинявай, беше обикновена кутия, така че да можеш да си отброиш сам рестото. Но самият кашкавал - правят го като в средновековието и не се е чуло за хигиенни проблеми. Епидемиите стават там, където има събиране на хора, канализация, немити ръце и т.н. За тези ферми от сайта не знам какво е положението.

  По време на Костов България написа приказка - от държава с хиперинфлация до български лев, равностоен 1:1 на германската марка. По време на Петков можем да напишем втората си приказка - от бананова република, в която премиерът спи върху пачки и кюлчета по светлия пример на идола си Пабло Ескобар, до държава с нулева корупция
 52. 53 Профил на the_flea
  the_flea
  Рейтинг: 1197 Неутрално

  До коментар [#51] от "smart":


  [quote#51:"smart"]о трябва да има място и време за комуникация с клиентите - това би могъл да бъде един такъв фермерски пазар[/quote]
  Така - съгласен съм, но да ме чакат 150 бали люцерна на открито преди дъжд и аз да обяснявам родословието на зайкинята Пепа.....

  Истината НЕ Е въпрос на гледна точка! Истината е истинна! А е А!
 53. 54 Профил на bgpainter
  bgpainter
  Рейтинг: 1407 Весело

  До коментар [#52] от "cinik":

  И-ха-а-а-а... искам такъв кашкавал.

  Жената е покана за щастие
 54. 55 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 3435 Неутрално

  До коментар [#13] от "Леми Килмистър":
  Така е. Дамата продава пържен въздух.
  Идеята, че можеш да си купиш нещо истинско е завладяваща.
  За съжаление реалността е, че био продукти на практика не могат да се купят.
  Или си го правиш сам, или не е био.

 55. 56 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2491 Неутрално

  [quote#17:"spiegel"]Проста и гениална идея. Успех![/quote]
  Ха-ха-ха! И нито една българска ферма!
  http://farmhopping.com/bg/farms/

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 56. 57 Профил на www
  www
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Идеята не е оригинална, подобни (но не същите) практики съществуват на много места, обикновено се инициират от фермерите. Момичето просто си е намерили работа Наивно е да се смята, че подобни "проекти" биха имали съществено влияние върху търговията с храни, а намеците за здравословна/органична/натурална храна са просто смешни и подвеждащи купувачите - тя е такава каквато фермерите предлагат по традиционния начин. Иначе проблема с качеството и контрола на безопасността е сериозен, цялата схема е съвсем незаконна по нашето законодателство. Всеки търговец на храни, в случая платформата е това, е длъжен да спазва доста изисквания. Това, че Eleven са видели в това иновация, не значи че тази инициатива е положителна. Ако всеки почне да предлага килограм домати, четвърт "органик" овче сирене, или бурканче неясен "натурален" мед се връщаме векове назад, само средството за комуникация е различно, вместо викаща на пазара баба имаме ПС. С една дума нека Eleven и другите да харчат европейските пари за нови технологии, а не за съмнителни търговски инициативи!!

 57. 58 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 3435 Неутрално

  До коментар [#57] от "www":
  Хм.
  Аз от моя опит досега най-отвратителната и най-опасна храна която сум ял винаги е била проконтролирана и етикирана според възможно най-стриктните регулации.
  Имай предвид, че когато казвам това съм се хранил (налага се поне веднъж на ден) в африкански джангъл, латиноамерикански места и няколко пустини на планетата.
  Отговорността какво слагаш в устата си и за какво плащаш е на първо място лична и да разчиташ, че някой друг ще те опази е наивно.

 58. 59 Профил на Ritter 1
  Ritter 1
  Рейтинг: 442 Любопитно

  Похвално! Браво на девойката и екипа и!

  П.с. Дали с този си или с друг подобен проект, но разработен в по широк формат, за подкрепа на многото малки фермери по света, не биха могли да привлекат инвестиционен интерес от страна на някой като Марк Зукърбър, Бил Гейтс и т.н., които хвърлят кинти за къде къде по-безсмислени неща, и които могат да презентират и доразвият модела като готов инструмент/ интерфейс между правителствата и гражданите на съответните държави... Звучи наивно, но ако има макар и лек по-дълбок и дългосрочен смисъл за "облекчаване дереджето на човечеството", като нищо ще се осъществи!

 59. 60 Профил на Клюводървец
  Клюводървец
  Рейтинг: 707 Неутрално

  До коментар [#1] от "petrunov.1977":
  Ти си поредният нещастник,живеещ от пенсията на родителите си, и ЗА ЖАЛОСТ СЕ ОПИТВАШ ДА СИ БЪЛГАРИН.мърша си.

  Ръй! Ръй!
 60. 61 Профил на waterfall
  waterfall
  Рейтинг: 779 Неутрално

  Когато ББ изпращаше някои хора да гледат овце, всички вкупом се възмутиха. Но да седиш в някакъв кол-център и цял ден да се занимаваш с глупости, едва ли е по-полезно. Но пък за да отидат хората на село да гледат овце или какввото и да е друго, държавата трябва да си мръдне пръста да създаде нормална среда. Но никой, никой не мисли за селото.

 61. 62 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3996 Неутрално

  Всичко това ми изглежда леко несериозно.

  klimentm
 62. 63 Профил на pipon
  pipon
  Рейтинг: 435 Неутрално

  Много хубава идея , дано проработи и на практика Към създателите =Внимавайте да не станете прекалено комерсилани -корпоративни ,щот това ще ви изяде главата Към производителите : Спазайте поне елементарно ниво на хигиена за да не варира ''вкусът според сезона'' - за начало може да спазвате стриктно БДС , а не на своя глава да прилагате мурафети и номера от селски вечеринки Останалото е маркетинг и логистика Но няма какво да се лъжем трудно е да се конкурираш (дори невъзможно почти ) със световни корпорации свързани с хранително вкусовата промишленост Пожелавам ви успех

 63. 64 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 931 Неутрално

  [quote#1:"petrunov.1977"]Направила бабата на село нещо си и хоп на масата ти![/quote] Аз така съм пораснала... боже, как ми се иска да се върна в онези времена! Ако ти си пропуснал това блаженство, не завиждай и недей цапоти с мръсни думички идеята. Нямало хигиенен контрол... май нищо не знаеш за българските баби.

  Доброто е заразно
 64. 65 Профил на gvt
  gvt
  Рейтинг: 456 Неутрално

  До коментар [#1] от "petrunov.1977":
  Извинявай, ти какво знаеш за хигиенния контрол на боклуците в супермаркета? Говорил ли си с хора които работят в хлебозавод например, да ти разкажат как се процедира там?

 65. 66 Профил на Спеакер
  Спеакер
  Рейтинг: 870 Неутрално

  Този сайт съм го разглеждал преди около година тогава помня присъстваше работеща БГ ферма въпросаната Перун мисля, защо вече не фигурира в списъка?

  Освен това що се касае до прясно и кисело мляко от близките села идват фермери с прясно мляко на сносна цена, като качество е много по добро от купешкото, а и хигиената и на задоволително ниво щом млякото не се пресича и не се посираме вкъщи

 66. 67 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 3435 Неутрално

  До коментар [#66] от "Спеакер":
  Ами погледни от другата страна.
  Имаш си стопанство малко. Регистрираш се и дори ти идват някви кинти по сметка без кой знай какво значение за тебе.
  Срещу това от време на време ти се изтърсва някъв градски навлек да ти се мота из краката, пречка с тъпи въпроси, ахка охка, че и поучава "простия" фермер.
  Ти си в реалния живот, а той в някъв негов си измислен свят.
  Не мисля, че нормален човек у нас от селата би се хванал на уйдормата им. Виж, ако някой е решил да пообръсне екоманиаците няма проблем да им предложи условия да си реализират фантазиите.

 67. 68 Профил на rossi.mitova
  rossi.mitova
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Здравейте,

  Искаме да благодарим за всички отзиви. За нас е важно, че проектът провокира толкова широка дискусия и ще се радваме да отговорим на вашите въпроси.

  В момента новата версия на сайта е пред пускане, поради което сме свалили голяма част от съдържанието онлайн. Съвсем скоро започваме с нов дизайн и функционалности. Това е линк към нашата фермерска брошура, където можете да прочетете за някои от нашите ферми.

  https://www.dropbox.com/s/10iepdyy5d4aqlb/%D0%A4%D0%B5%D1%80%D0%BC%D0%B8%D1%82%D0%B52%20interactive.pdf

  Новостите около нас можете да следите във facebook на

  http://www.facebook.com/Farmhopping

  или да ни пишете на [email protected]

  Поздрави,

  Екипът на фармхопинг

 68. 69 Профил на bretschneider
  bretschneider
  Рейтинг: 628 Неутрално

  До коментар [#1] от "petrunov.1977":

  Папкай си боклуците от карфур и кауфланд и си трай тогава!

  Лютеницата дет' си я правя също няма щампа от хеи. Но съм 100% сигурен че е по-чиста от това дето го продават в търговскте вериги.

 69. 70 Профил на bretschneider
  bretschneider
  Рейтинг: 628 Неутрално

  До коментар [#68] от "rossi.mitova":

  Фармхоупинг е най-доброто което може да се случи на хората които искат да се запознаят с храната си. Няма нищо по-хубаво от това да знаеш животното къде е пасло и кой се е грижил за него. Щото едно е да ядеш телешко от теле което е пасло трева, и такова дето е угоявано със соеви смески...

 70. 71 Профил на Malinka Nikolova
  Malinka Nikolova
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Еххх, ако плащаха за отрицателни коментари, много хора у нас да са задминали Гейтс.

  Идеята е добра, хубаво е, че е получила финансиране, надявам се да се развие. Но предполагам, че много хора просто не са я разбрали, същото е като да дадеш напролет 200 лв на някой на село да ти отгледа прасе, което да заколиш по Коледа или да метнеш един чувал зърно на някой, който гледа кокошки, за да ти коли по една кокошка на месец. Същото е, само че идеята е насочена за новото градско поколение, което смята, че "на село" е някакъв приключенски екскурзионен пакет и си поръчва и захар за кафето по интернет.

  Успех на проекта, отдавна и аз се замислям по какъв начин може да се помогне на дребните земеделци и животновъди у нас, най-малкото за да не се заличим по градовете напълно.

 71. 72 Профил на pentuer
  pentuer
  Рейтинг: 660 Неутрално

  Чудесна идея, без да искам я открих и приложих миналата година върху собствен терен, отгледах си сама някои плодове и зеленчуци без абсолютно никакъв опит...

 72. 73 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 3435 Неутрално

  Ха, сега забелязах авторката - Босилена Мелтева.
  Познавах един бай Босилко Мелтев от Тополовград.
  Много свестен и готин човек.
  Босилена предполагам му е внучка.
  Знам че имат земи там - много красив и чист край с хубави хора.

 73. 74 Профил на nemisemisli
  nemisemisli
  Рейтинг: 514 Неутрално

  До коментар [#68] от "rossi.mitova":

  Привет Роси,
  Ето това е една добра идея как да направите сайта си по-интерактивен и интересн за хората, които се интересуват.
  отиди на dole-earth.com и въведи кода - 31245. така от Дол запознават клиентите се от къде им идва храната и как се отглежда - в случая банани. Всеки мож ед аго види на бананите които си купува от пазара на тази марка.

 74. 75 Профил на rossi.mitova
  rossi.mitova
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#74] от "smart":

  Здравей,

  благодаря много. Ще го разгледам. Здвучи много интересно.Имаме доста работа още пред нас. Всички идеи, обратна връзка и предложения са добре дошли!

 75. 76 Профил на rossi.mitova
  rossi.mitova
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#70] от "buiko":

  благодарим за хубавия коментар, както и за другите положителни отзиви

 76. 77 Профил на max_cavalera
  max_cavalera
  Рейтинг: 225 Неутрално

  До коментар [#12] от "postbot":

  Ах, колко си прав! Затова си строим къща със семейството близо до София - т.е. и за това. Каква салатка ще си правим някой ден....

 77. 78 Профил на petrunov.1977
  petrunov.1977
  Рейтинг: 225 Весело

  До всички хейтъри!
  Само ще спомена, че съм собственик на магазин за млечни продукти, и вече ми стана ясно защо държавата е на това дередже! Защото всички са професори по всичко! Браво мили бацета! Вие сте най-великите! Дерзайте!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK