От "Четири лапи" алармират за бракониерство със стръв – бездомни кучета на Витоша

От "Четири лапи" алармират за бракониерство със стръв – бездомни кучета на Витоша

© фондация "Четири лапи"За случай на бракониерство и жестокост към животни на Витоша от тази седмица алармират от международната организация "Четири лапи" в съобщение до медиите във вторник.


На ловджийско чакало, разположено на територията на природния парк са били открити три убити кучета, заложени за захранване на кафява мечка-стръвници. Инфорамцията се потвърждавяа и от екоминистерството, което в справка за "Дневник" информира, че на 10.01.2014 г. (миналия петък), след сигнал на фондацията, е извършена проверка на място от представители от МОСВ, РИОСВ София, БАБХ и жалбоподателите от "Четири лапи".


Експертите са открили на мястото над с. Чуйпетльово три убити безстопанствени кучета като на едно от тях е намерен чип с номер. Кучетата са били изкормени и влачени на чакалото, информират от МОСВ както и, че убитите животни са "целенасочена примамка за едри хищници, по всяка вероятност кафяви мечки". Обяснението е, че в района не се срещат вълци, а поради мекото време някои мечки от парка не са заспали зимен сън и трудно намират храна, поради което примамката е подходяща.
Поставянето на примамка в местообитание на кафява мечка е нарушение на разпоредбите на Закона за биологичното разнообразие.


От МОСВ съобщават още, че по данните от GPS координатите, мястото на проверката се намира в териториалния обхват на РИОСВ- Перник. В тази връзка, съставения на място констативен протокол от РИОСВ-София, е предаден на РИОСВ-Перник за доразследване и предприемане на съответните административно наказателни мерки по Закона за биологичното разнообразие.


Ловът на мечки у нас е забранен, вече е прекратена и практиката на издаване разрешителни за отстрел след стартирала наказателна процедура на Европейската комисия. Забранено е и залагането на умрели животни или части от тях като стръв в местообитания на мечки.


От фондацията обаче недоумяват защо полицията е отказала да изпрати свой представител.
Сигналът е бил подаден от туристи, които са се разхождали в района над село Чуйпетлов.


Едното от намерените убити кучетата е било кастрирано и чипирано от организацията, като адресът, от който е било заловено, е в центъра на София. "Не е ясно как се е озовало от другата страна на Витоша" недоумява д-р Марина Иванова, ветеринарен лекар в "Четири лапи", която смята случаят за скандален.


От "Четири лапи" алармират за бракониерство със стръв – бездомни кучета на Витоша

© фондация "Четири лапи"


"Става въпрос за изключително нагло бракониерство, което по данни на запознати вероятно е организирано от служители на местното ловно стопанство", твърди Явор Гечев от "Четири лапи". Тази година зимата е мека, много мечки не са заспали зимен сън и трудно намират храна. Захранвани по този начин, мечките привикват както към месото, така и към мястото, където стръвта се залага. Когато мечката започне да посещава чакалото със заложената стръв редовно, тя се предлага на някой платежоспособен ловец, който да я отстреля, разяснява схемата Гечев.


Макар това да е абсолютно незаконно, на сайта на ДЛС "Витошко-Студена" дори има и ценоразпис за отстрел на кафява мечка, като цената за оценен на 400 точки трофей е от 10 000 евро.


"Дневник" позвъни и на посочения контакт на стопанството, но никой не отговори на обаждането ни. От "Четири лапи" припомнят, че държавно ловно стопанство "Витошко-Студена", в чиято територия попадат и районите над с. Чуйпетлово, е прословуто с порочни практики. Стопанството е известно и с видните си гости, сред които бивши премиери, президенти и народни представители.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK