От "Четири лапи" алармират за бракониерство със стръв – бездомни кучета на Витоша

От "Четири лапи" алармират за бракониерство със стръв – бездомни кучета на Витоша

© фондация "Четири лапи"За случай на бракониерство и жестокост към животни на Витоша от тази седмица алармират от международната организация "Четири лапи" в съобщение до медиите във вторник.


На ловджийско чакало, разположено на територията на природния парк са били открити три убити кучета, заложени за захранване на кафява мечка-стръвници. Инфорамцията се потвърждавяа и от екоминистерството, което в справка за "Дневник" информира, че на 10.01.2014 г. (миналия петък), след сигнал на фондацията, е извършена проверка на място от представители от МОСВ, РИОСВ София, БАБХ и жалбоподателите от "Четири лапи".


Експертите са открили на мястото над с. Чуйпетльово три убити безстопанствени кучета като на едно от тях е намерен чип с номер. Кучетата са били изкормени и влачени на чакалото, информират от МОСВ както и, че убитите животни са "целенасочена примамка за едри хищници, по всяка вероятност кафяви мечки". Обяснението е, че в района не се срещат вълци, а поради мекото време някои мечки от парка не са заспали зимен сън и трудно намират храна, поради което примамката е подходяща.
Поставянето на примамка в местообитание на кафява мечка е нарушение на разпоредбите на Закона за биологичното разнообразие.


От МОСВ съобщават още, че по данните от GPS координатите, мястото на проверката се намира в териториалния обхват на РИОСВ- Перник. В тази връзка, съставения на място констативен протокол от РИОСВ-София, е предаден на РИОСВ-Перник за доразследване и предприемане на съответните административно наказателни мерки по Закона за биологичното разнообразие.


Ловът на мечки у нас е забранен, вече е прекратена и практиката на издаване разрешителни за отстрел след стартирала наказателна процедура на Европейската комисия. Забранено е и залагането на умрели животни или части от тях като стръв в местообитания на мечки.


От фондацията обаче недоумяват защо полицията е отказала да изпрати свой представител.
Сигналът е бил подаден от туристи, които са се разхождали в района над село Чуйпетлов.


Едното от намерените убити кучетата е било кастрирано и чипирано от организацията, като адресът, от който е било заловено, е в центъра на София. "Не е ясно как се е озовало от другата страна на Витоша" недоумява д-р Марина Иванова, ветеринарен лекар в "Четири лапи", която смята случаят за скандален.


От "Четири лапи" алармират за бракониерство със стръв – бездомни кучета на Витоша

© фондация "Четири лапи"


"Става въпрос за изключително нагло бракониерство, което по данни на запознати вероятно е организирано от служители на местното ловно стопанство", твърди Явор Гечев от "Четири лапи". Тази година зимата е мека, много мечки не са заспали зимен сън и трудно намират храна. Захранвани по този начин, мечките привикват както към месото, така и към мястото, където стръвта се залага. Когато мечката започне да посещава чакалото със заложената стръв редовно, тя се предлага на някой платежоспособен ловец, който да я отстреля, разяснява схемата Гечев.


Макар това да е абсолютно незаконно, на сайта на ДЛС "Витошко-Студена" дори има и ценоразпис за отстрел на кафява мечка, като цената за оценен на 400 точки трофей е от 10 000 евро.


"Дневник" позвъни и на посочения контакт на стопанството, но никой не отговори на обаждането ни. От "Четири лапи" припомнят, че държавно ловно стопанство "Витошко-Студена", в чиято територия попадат и районите над с. Чуйпетлово, е прословуто с порочни практики. Стопанството е известно и с видните си гости, сред които бивши премиери, президенти и народни представители.

Коментари (32)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Free person
  Free person
  Рейтинг: 753 Гневно

  Дотам ли я докарахме - бракониерстване и жестоки убийства на невинни животинки за стръв!Какво безумие и безчувственост!

  Tony
 2. 2 Профил на stella_79
  stella_79
  Рейтинг: 237 Неутрално

  И това е схема за печелене на пари, като жертва са никомуненужните бездомни кучета, не смятам, че е редно това да се случва, по-добре е кучетата да се прибират в приюти, а мечките са забранени за лов, отново се нарушава закона и се прекрачва границата.

 3. 3 Профил на mtmvb1111
  mtmvb1111
  Рейтинг: 466 Неутрално

  мене лично номера с кабърчетата в пастета ме кефи....

  Зелените оле оле оле

  Руското влияние убива България! "Дневник" също....
 4. 4 Профил на alex_p
  alex_p
  Рейтинг: 466 Весело

  хахаха. Браво за четири лапи !... Сега сигурно ловното стопанство ги кълне, за дето им развалиха схемата за припечелване на някой друг лев, макар и на гърба на екосистемата!

 5. 5 Профил на Dragoslava
  Dragoslava
  Рейтинг: 1034 Неутрално

  Садизмът търси и си намира жертви.

 6. 6 Профил на Slex
  Slex
  Рейтинг: 466 Неутрално

  [quote#3:"mtmvb"]мене лично номера с кабърчетата в пастета ме кефи....
  [/quote]

  И мен ще ме кефи - ако е в твоя пастет.

 7. 7 Профил на Beyond
  Beyond
  Рейтинг: 1154 Любопитно

  Някой може ли да каже колко мечки има изобщо на Витоша? Това ми се струва освен жестоко и безсмислено.

  TAKE THE RED PILL!
 8. 8 Профил на Ivan Ivanov
  Ivan Ivanov
  Рейтинг: 883 Неутрално

  отиде им хляба на екоравновесие

 9. 9 Профил на Ivan Ivanov
  Ivan Ivanov
  Рейтинг: 883 Неутрално

  защо не убиват бездомните кучета както в демократичната сащ ?

 10. 10 Профил на ungeheuer
  ungeheuer
  Рейтинг: 536 Неутрално

  Според мен единственият начин да се спасят мечките е да е разрешен ловът им, да ги управлява частник, който има изгода да ги пази от бракониери, и това е. Малоумните регулации водят до това да има толкова малко мечки, че ще изчезнат. Литературата по този случай това сочи.

 11. 11 Профил на murttle
  murttle
  Рейтинг: 992 Гневно

  Това е повече от скандално. А наличието на този ценоразпис е достатъчен повод за самосезиране на прокуратурата.

 12. 12 Профил на vasill
  vasill
  Рейтинг: 661 Неутрално

  Е за такова нещо трябва тежка наказателна отговорност. МВР пак се ослушват. Тия колко черни точки набраха... Ръководството на това министерство става все по-голяма заплаха за държавата !

 13. 13 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3196 Неутрално

  .... Стопанството е известно и с видните си гости, сред които бивши премиери, президенти и народни представители....

  Дет' се вика - събрали са се.
  То затова стопанството си го кара през просото. Манталитет ...

  Прочее ... Интересен списък.
  Президенти ... Мн. число? Желю - няма начин. Бат' Пешо ... не му ли е далечко, пък и Родопите са му под носа ... Пък и въобще пада ли си по такива забави?
  Остава Гоце. Но един Гоце множествено число не прави. Нима и ... ооо, езикът не ми се обръща да кажа ... Кой друг е от Президентите?

  Бивши премиери ... Луканов, Беров и Попов - не, отпадат по естетсвени причини. Фил? Иннтелектуал като него с такива страсти? Твърдо нье! Костов? Той е вегетарианец и си пада по теменужки, а не по мечки.
  Остават Жан, ама той е такъв чугун, че няма да и е кеф на компанията и нема да го искат в нея. И Сергеят и Баце. Ама Сергеят с Гоце у една компания - че те ще се стрелят един-друг, а не мечката! Та Сергеят явно отпада. Остава Баце, че му и пасва, какъвто си е и мъжкар, па и му е близо до региона Бистришко-Банкянски ...

  А списъкът с народните представители явно ще е предълъг.

 14. 14 Профил на forza
  forza
  Рейтинг: 806 Весело

  Разбрали са, че Гоце е изровил томахавката и е тръгнал по пътеката на войната, та се опитват да го отклонят с изкушения - нерде Студена, нейде Сирищник!

 15. 15 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3196 Любопитно

  [quote#11:"murttle"]А наличието на този ценоразпис е достатъчен повод за самосезиране на прокуратурата. [/quote]
  Защо "самосезиране"?
  След като от "Четири лапи" са открили за какво става дума - защо направо не са подали сигнал до екоминистерството и Прокуратурата, а само медийни изяви правят?

  Дори да "треснат" само местните дребни риби, служители в Ловното стопанство - пак би било успех. Като толкова ги е страх явно от президенти, бивши премиери и дупетати ...

 16. 16 Профил на lol
  lol
  Рейтинг: 1441 Любопитно

  незнам, звучи като ефективен начин за справяне с бездомните кучета... те и без това от четири лапи нищо нищо не правят по въпроса, все още улиците са препълнени...

 17. 17 Профил на lol
  lol
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  Стопанството е известно и с видните си гости, сред които бивши премиери, президенти и народни представители.

  да бе и аз искам да чуя имена, за тия бивши премиери и президенти, щото само за Гоце се сещам. Хайде Дневник, подкрепети си твърденията?

 18. 18 Профил на ceci_
  ceci_
  Рейтинг: 700 Неутрално

  Картинката в статията илюстрира идеално състоянието на СФ. Центъра, президентството и глутница помияри...

 19. 19 Профил на danid
  danid
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Не ми стигат думите, за да изразя отвращението си към садизма на тези хора, който не може да бъде оправдан с никакви печалби и ВИП гости!
  Не съм за разрастване на популацията на бездомните кучета, но подобна жестокост е потресаваща.

 20. 20 Профил на mrakogor
  mrakogor
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Мечките трябва да се отстрелват ( с мярка и по план , така че да има малка устойчива плашлива от хората популация) и държавата да печели от това. Че в западна Европа са си ги избили до крак ние какво сме виновни.Не смее човек да иде в гората на разходка, особенно в Родопите.

 21. 21 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1476 Неутрално

  До коментар [#3] от "mtmvb":

  Глупак.
  Ако искаш да убиеш животно, прави го бързо и безболезнено.

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 22. 22 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1476 Неутрално

  До коментар [#20] от "mrakogor":

  В планината, слънце, си на гости.
  Набий в чутурата тая мисъл, за да ти е по-леко.

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 23. 23 Профил на Краси
  Краси
  Рейтинг: 635 Неутрално

  До коментар [#4] от "alex_p":
  Екосистема, ами ако мечката хареса месо утре може и човек да нападне.
  Изобщо не ми се коментира човешката жестокост.

  Да почистим България от агентурата на руската империя!!!
 24. 24 Профил на murttle
  murttle
  Рейтинг: 992 Неутрално

  [quote#15:"xm..."]След като от "Четири лапи" са открили за какво става дума - защо направо не са подали сигнал до екоминистерството и Прокуратурата[/quote]

  Надявам се да са го направили. Което не отменя задълженията на прокуратурата да следи за спазване на законността.

 25. 25 Профил на mrakogor
  mrakogor
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#22] от "rapidfire":

  На кой точно съм на гости, на мечките ли? Ама те не са много гостоприемни животни, знаеш ли. Даже са си доста кофти животни, дотолкова, че бащата понякога избива и изяжда собствените си мечета. Не съм казал, че трябва да се избият до крак, но че може да се печели от тях и да имат страх от хората. То ако ви слуша вас екоталибаните човек, ще трябва сами да се предлагаме на глутниците кучета да ни ядат и да живеем по клоните на дърветата. Иначе и аз съм природозащитник по принцип, побеснявам като видя идиотите как отиват на пикник някъде и оставят кочина след тях, или незаконна сеч и т.н., ама то трябва и да се мисли и първо за хората най-вече.

 26. 26 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3196 Неутрално

  [quote#24:"murttle"]Надявам се да са го направили. [/quote]
  Надеждииии ...

  Ако беха сезирали Прокуратурата и Екоминистерството от "Четири лапи" силно се съмнявам, че биха го пропуснали в съобщението до медиите. Даже щяха да започнат с него.
  Ама явно не им е стискало.

  Вижте, че даже и именце на дребна риба от ловното не си позволяват да споменат дори. Именце от обслужващият персонал на "президенти, бивши премиери и народни представители". Донякъде ги разбирам. Че за такива задруги юнаците са "интернационални" и не се цепят на "власт" и "опозиция", на "сини" и "червени", а действат единно и безогледно в името на "Как смеят да ни надничат в копанката и да ни развалят кефа!"

 27. 27 Профил на ppopov_67
  ppopov_67
  Рейтинг: 786 Неутрално

  "Стопанството е известно и с видните си гости, сред които бивши премиери, президенти и народни представители."
  Най-видният "гост" беше шутът от Правец.
  А всички останали червени "величия" му крепеха оная работа.
  За персонала на ловното - да не говорим.

 28. 28 Профил на doneva_a
  doneva_a
  Рейтинг: 524 Неутрално

  [quote#19:"danid"]Не съм за разрастване на популацията на бездомните кучета, но подобна жестокост е потресаваща. [/quote]

  Така е, потресаващо е. Всяка жестокост към животно е потресаваща. абраната за отстрел на мечките трябва да се спазва, а за кучетата да се прилага евтаназия, защото са твърде много за овладяване само с кастрация и осиновяване. А и прагматично погледнато, освен жестокостта, да използваш кучета за стръв не намалява популациите.

  "Цар Самоил во Скопје за 1,5 милиони евра, а во Софија за 50 000 евра и свети!"
 29. 29 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1476 Неутрално

  До коментар [#25] от "mrakogor":

  Те щото хората мислят първо и най-вече за себе си, затова планетата е на тоя хал.
  В планината, за разлика от града, който е изцяло човешка територия, си на гости на горския народ и трябва да се съобразяваш с него, защото колкото и да ти се иска, не си нито най-бързото животно, нито най-силното животно, а като гледам какво правим с дома си очевидно не си и най- умното животно.
  Просто си най-вредното.
  И докато не осъзнаем, че природата, която ни заобикаля не ние бащиния и трябва да я уважаваме и да се съобразявам с нея, защото без нея сме мъртви, ще има да бЕрем големи ядове.
  Ако не ние, децата ни.
  НЕ СМЕ НА ПЪРВО МЯСТО, злато мое. В природата няма първи места. Там всички сме равни и когато това равновесие се наруши, настават чуми, мор и проклятия.
  Ама трябва си пребориш човешкото високомерие, за да осъзнаеш това.

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 30. 30 Профил на danid
  danid
  Рейтинг: 524 Неутрално

  [quote#29:"rapidfire"]И докато не осъзнаем, че природата, която ни заобикаля не ние бащиния и трябва да я уважаваме и да се съобразявам с нея,[/quote]
  Достатъчно е само едно цунами, земетресение, ураган, за да разберем къде сме и колко сме "всемогъщи" и "големи".... или едно просто вирусче

 31. 31 Профил на danid
  danid
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#28] от "doneva_a":

  Благодаря. Признавам си, не знам вярното решение за бездомните кучета, но безотговорно ДОПУСНАХМЕ да станат много. Аз самата имам куче. Жестокостта към животните обаче е показателна. Та нали този човек убил животното за примамка може да ми е съсед, образно казано.

 32. 32 Профил на kipe
  kipe
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#29] от "rapidfire":

  Няма как да не се съгласи човек с това което си написал. Сложих плюса, но... в последните години има стръмно нарастване броя на едрите хищници. Спирам да ходя по планините вече, а ходя от както се помня, след като миналото лято, през вечер вълци виеха около бивака ми...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK