Строежът до Арапя и дали всичко се случва по-бързо, ако инвестира общински съветник

Една от снимките, напарвени на 23-24 декември 2013 г. от читателката ни Албена Христова

© Албена Христова

Една от снимките, напарвени на 23-24 декември 2013 г. от читателката ни Албена ХристоваСтроителните работи на обекта, непосредствено до плажа Арапя, който нарастваше бързо по време на новогодишните празници, са продължили известно време въпреки установено административно нарушение. Това става ясно от информацията, предоставена от община Царево и Дирекция за национален строителен контрол (ДНСК), както и от консултация с юристи. 


"Дневник" проверява случая след сигнали от читател. След първата публикация, ДНСК която преди това дълго мълча, реагира със съобщение, че ще направи проверка. От нея става ясно, че е имало нарушение, което е санкционирано. Строителните работи е трябвало да бъдат спрени до отстраняването му, което обаче не се е случило. 


Строежът е законен и дори нарушението да изглежда дребно, фактите около него предизвикват въпроси дали все пак инвеститорът не е в специална позиция, заради един от съдружниците в него - общинският съветник Георги Атанасов (ГЕРБ). 
Санкцията за временно спиране на строежа е трябвало да бъде наложена от кмета на Царево Георги Лапчев (ГЕРБ). Не е ясно защо той не го е направил. До публикуването на материала и въпреки обещана обратна връзка, Лапчев не отговори на зададените въпроси от "Дневник" няма ли конфликт на интереси и не се ли дължи пропуска на факта, че с инвеститора са колеги и в общината, и по партийна линия.  


ДНСК също не отговори на всички въпроси около казуса.


Проверка и резултати


Часове след разследването на "Дневник", направено по сигнала на наш читател Албена Христова за стоежа и публикувано на 19 декември 2013, ДНСК съобщи, че разпорежда на общината проверка за законността на строежа. Резултатите от нея получихме на 9 януари 2014 г.


В отговора е цитирана проверка, извършвана от служителите на община Царево на 9 декември 2013 г. (явно още преди публикуването на материала, не е ясно дали се е наложило и имало ли е допълнителна). Тогава на строежа "върху частен имот на парцела от 8 хил. кв. метра в местността Дядо Ильова Бахча" е било установено административно нарушение. "Строителството е започнато без съставен протокол за откриване на строителна площадка и определяне на строителна линия и ниво на строеж", се казва в писмото на ДНСК до "Дневник".


Законът в този случай постановява още в същия ден (09.12.2013 г.) кметът на общината да издаде заповед за спиране на строежа, както и да даде указания какво следва да се направи. (Според т. 5 на чл. 224 от Закона за устройство на територията в глава 21 "Недопускане и отстраняване на незаконно строителство", началникът на ДНСК или кметът на общината е длъжен да спре изпълнението и да забрани достъпа до строежа, когато не е съставен протокол за строителна линия и ниво.)


Строителните работи в този случай обаче не са спрени. ДНСК не уточнява точно кога е започнало строителството, но със сигурност дейностите са били в нарушение на закона от влизане в сила на разрешението за строителство – 26.11.2013 г. до съставянето на протокола за откриване на строителна площадка и определяне на строителна линия и ниво на строежа, т.е. минимум две седмици.


"При проверките не са установени факти и обстоятелства, които да налагат издаването на заповед за спиране на строителството," заявиха в писмен отговор от община Царево. Същото е записано и в отговора на ДНСК. Тъй като институциите общуват писмено, отговори на уточняващи въпроси се получават трудно (напр. защо според тях в случая не се е налагало спиране на строежа).


Вместо това е съставен акт, а кметът е издал наказателно постановление след четири дни – на 13 декември 2013г., с което е наложена глоба на нарушителя. След като е била заплатена глобата, е съставен протокол за откриване на строителна площадка и за определяне на строителна линия и ниво на строежа, информират още от дирекцията.


Бързо в полза на инвеститора


Времето между установеното нарушение, съставеният акт и наложената глоба – 9-13 декември е впечатляващо кратко, защото обикновено процедурата продължава месеци тъй като в нея е предвиден и срок за евентуално обжалване на някоя от страните, коментираха за "Дневник" юристи.


По закон в тези случаи е редно да бъдат санкционирани инвеститорът, строителната фирма и строителният контрол. От отговорите на компетентните органи не става ясно кой точно е нарушителя, кой е глобен и какъв размер е наложената глоба.


Кметът на Царево не отговори и на тези въпроси, а от ДНСК ни прехвърлиха отново към общината с аргумента, че за цялата процедура има информация и отговаря само Царево. ДНСК не отговори и кой  е контролиращият орган, който трябва да прецени дали да санкционира общината, както и каква е санкцията.


При повторното си посещение на място по Коледа, читателят подал сигнала Албена Христова алармира, че там се строи денонощно, строежът е нараснал, а информационна табела отново не е открила. Според информацията на ДНСК обаче, на терена в началото на януари "има временна строителна ограда от метални платна, на която е поставена информационна табела".
 


Още детайли за строежа от отговора на ДНСК:
ДНСК информира още, че строежът се изпълнява съгласно съгласувани и одобрени инвестиционни проекти и издадено разрешение за строеж № 148/05.11.2013 г. от главния архитект на община Царево. Строителните книжа са в съответствие с влезли в сила през 2007г. ПУП – план за регулация /Заповед № РД- 01- 1010/ 27.10.2007г./, който запазва действието си съгласно §24 ал. 1 ПЗР на Закон за устройство на черноморското крайбрежие /ЗУЧК/. Разрешението за строеж е влязло в законна сила на 26.11.2013г. и е издадено въз основа на одобрените инвестиционни проекти, предварителни договори с ВиК ЕАД Бургас и ЕВН ЕР АД Пловдив, протокол №12, решение №24 от 03.10.2013г. на ОЕСУТ Царево, Решение № БС- 246- ПР/13.05.2008г. и становище изх. № 7620/ 14.10.2013г. на Директора на РИОСВ Бургас .


Строежът е четвърта категория по смисъла на чл. 137, ал.1, т.4 буква "б" ЗУТ, разположен е в урбанизирана територия и попада в зона "А" по смисъла на чл.9, т. 1 ЗУЧК.

Коментари (31)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1192 Неутрално

  Големи, скъпо струващи обекти, обекти с финансиране от ЕС без правилните хора, просто не се случват.

 2. 2 Профил на eurogi
  eurogi
  Рейтинг: 660 Неутрално

  Това ми се струва реторичен въпрос.

 3. 3 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 2356 Неутрално

  Мутрински изпълнения! Добре усвоени от съвременни "бизнесмени". И всичко е "законно"!
  Не остана местенце, което да не е бетонирано и оградено с бетонна ограда по брега на морето! Тази "урбанизирана" територия май е 50 м. Навътре в морето?!...

 4. 4 Профил на manu_chao
  manu_chao
  Рейтинг: 551 Неутрално

  В държавата на мутрите......

 5. 5 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 870 Весело

  Заяждане на дребно с напълно редовен проект (Разрешението за строеж е влязло в законна сила на 26.11.2013г. ), храст от който няма да изскочи заяк, но ще разлае може би само форума!!

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 6. 6 Профил на opt_02
  opt_02
  Рейтинг: 442 Неутрално

  В България все повече и повече неща стават... въпреки Закона! И това ще продължи, докато беззаконието стане тотално. Пък после... няма да има нито Законодателна, нито Съдебна, нито Изпълнителна власти! Защо са необходими те в страна без Закони?!!!

 7. 7 Профил на Дедо Либен
  Дедо Либен
  Рейтинг: 1257 Разстроено

  Цивилизованият свят иска да види гнездо на птици, дупка на лисугер, естествена гора и скали, а НЕ бетон, асфалт и неоново освтление. Заради апетита на мутрогените ще си унищожим Природата и ще ходим да я търсим по чужбините! Вижте например, как е в Хърватска, и те са пост-комунисти, но мислят и действат по различен начин от нашия!

 8. 8 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 2356 Неутрално

  [quote#5:"boby1945"]Заяждане на дребно с напълно редовен проект (Разрешението за строеж е влязло в законна сила на 26.11.2013г. )[/quote]

  Боби, ходил ли си по Южното Черноморие скоро? Само на юг, от Южния плаж на Созопол, е презастроено до прибоя на морето до 300%! И всичко това е ЗАКОННО?!
  Законите са приети за такива "изпълнения".

 9. 9 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 660 Неутрално

  Царево вече си е един кенеф. Нека после някой келеш да се изтъпанчи по медиите и да почне да ми хленчи, че трябвало видиш ли да подкрепяме българското.

  Ще си ходя на море в Гърция, да го духа.т тия пишман бизнесмени, особенно в южната част на Черноморието. Направо могат да оградят всичко след Айтос с една ограда и да стоварват направо пияната сган от Англия директно вътре. Българи скоро въобще няма да ги посещават.

 10. 10 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 2003 Неутрално

  [quote#8:"batzdravo"]Боби, ходил ли си по Южното Черноморие скоро? Само на юг, от Южния плаж на Созопол, е презастроено до прибоя на морето до 300%! [/quote]

  Големият проблем беше реституцията. След като тя веднъж се случи няма как да мажем на хората от Созопол - Вие не продавайте вашите земи на инвеститори, за да може хората, които са продали или застроили в София, Пловдив и т.н. да идват тук и да си почиват сред непокътната природа.

 11. 11 Профил на гарата
  гарата
  Рейтинг: 567 Любопитно

  Това Лапчев фамилия ли е, или псевдоним?

 12. 12 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1632 Неутрално

  До коментар [#10] от "svoboden":

  Глупости. Реституцията означава справедливост и това няма как да бъде проблем където и когато и да било.
  Проблемът е тоталната корупция, липсата на законност и търгуването на държавни постове срещу облаги.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 13. 13 Профил на Дедо Либен
  Дедо Либен
  Рейтинг: 1257 Разстроено

  До коментар [#12] от "Тони!":

  Не си прав Тони!
  Реститутът е безотговорен човек, щото той получава нещо наготово, за което няма никаква заслуга, щото заслугата е на баща му или дядо му. Ако те бяха живи днес, в никакъв случай нямаше да действат така безотговорно, щото знаят как са придобили навремето тези имоти. За мен реститутите са едни готовани!!!

 14. 14 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1632 Неутрално

  До коментар [#13] от "Дедо Либен":

  Да вземем да забраним наследството тогава?

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 15. 15 Профил на Georgi Yordanov
  Georgi Yordanov
  Рейтинг: 662 Неутрално

  Хаос, беззаконие, наглост, алчност, арогантност ... все “хубави“ и точни квалификации за безумията около нас ... в т.ч. и унищожаване на Природата!

  Да правим каквото трябва, пък да става каквото ще!
 16. 16 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1257 Весело

  До коментар [#11] от "гарата":

  Това Лапчев фамилия ли е, или псевдоним?"

  -И двете,обосновани от характера.


 17. 17 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 2003 Неутрално

  До коментар [#12] от "Тони!":

  А как си представяш законността, в София може земеделската земя да се вкарва в строителните граници и софиянци да я продават, но тези в Созопол не могат, за да има софиянци къде да ходят сред природата!?

 18. 18 Профил на rattrack
  rattrack
  Рейтинг: 391 Неутрално

  Реституцията няма нищо общо със случващите се безобразия.
  Ако си наследил земеделска земя, тя си е твоя, но ще си остане земеделска. В цяла Европа смяната на статут на земята е изключително сложна процедура, а по места като Черноморието би трябвало да бъде и невъзможна.
  Затова нито гръцките, нито хърватските крайбрежни ивици са бетонирани.

 19. 19 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1632 Неутрално

  До коментар [#17] от "svoboden":

  Що, кой е казал, че в София може? И кой е казал, че плажът е земеделска земя?

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 20. 20
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 21. 21 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 2003 Неутрално

  До коментар [#19] от "Тони!":

  Видно и от снимката строежът не е на плажа, а на земята до плажа и като я гледам преди да стане УПИ си е била точно земеделска, макар че не е изключено и да е била горски фонд.

 22. 22 Профил на rattrack
  rattrack
  Рейтинг: 391 Неутрално

  След като на плажната ивица не може да се строи, остава земята или да е земеделска, или част от горския фонд, което не променя нещата.
  А до#20 не знам колко софийски наркомани опъват палатки по черноморието, но е факт че къмпинговият туризъм в България е ликвидиран. И не си мислете, че ако опъваш палатка или каравана, трябва непременно да си наркоман или беден.

 23. 23 Профил на grand funk railroad
  grand funk railroad
  Рейтинг: 1103 Гневно

  Баси мафията!

  На море в България?
  Никога!

  Parmi ceux qui n'ont rien à dire les plus agréables sont ceux qui se taisent. Coluche
 24. 24 Профил на Firefly
  Firefly
  Рейтинг: 877 Неутрално

  Вече се строи и в морето.Нали в Поморие се беше запалила една чалга дискотека?Никой не мисли за после.Гледа да се нагуши и след него е потоп.Трябва да се извърши проверка на държавните служители,разрешавали тези безобразия и да им се потърси отговорност.Може би,с някое бъдещо правителство и бъдеща прокуратура.

 25. 25 Профил на Ivan Ivanov
  Ivan Ivanov
  Рейтинг: 998 Неутрално

  кмета е от герп нали,то не че и кметовете от другите партии са по-различни ма е важно да се отбележи!

 26. 26 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 2356 Неутрално

  До коментар [#13] от "Дедо Либен":Мисля, че безогледната алчност на така наречените "реститути" е предизвикана, от неочакваната възможност да "забогатеят" изведнаж! Притежаването на имоти, за които нямат необходимия "багаж" да стопанисват, ги доведе до идеята да "осребрят чека от дедите си", пък след това и потоп! При това подпомогнати от "бизнесмени", за които законите са "врата в полето", а морал е непозната дума.

 27. 27 Профил на pinkpearl
  pinkpearl
  Рейтинг: 489 Неутрално
 28. 28 Профил на ludiakolio
  ludiakolio
  Рейтинг: 442 Неутрално

  РДНСК-ата събират парички и се отчитат по-нависоко.

 29. 29 Профил на Lowkey
  Lowkey
  Рейтинг: 442 Весело
 30. 30 Профил на Chavo64
  Chavo64
  Рейтинг: 388 Разстроено

  Едно нещо което никой не може да ни отнеме, е красотата и разнообразието на българската природа. Но ние сами си я унищожаваме!

  chavo64
 31. 31 Профил на Massive atack
  Massive atack
  Рейтинг: 338 Неутрално

  Не по-бързо, а направо невиждано бързо се случва, щом има известитор общинар. Обикновен човек една кучешка колиба не може да построи, а гледай ги тези мафии кво правят.

  Да живее България и българският народ.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK