Гори, гори орехче

черупките, малко преди да влязат в котела за изгаряне

© Виктория Николова, "Хармоника"

черупките, малко преди да влязат в котела за изгаряне



Биомлякото "Хармоника" отскоро се прави и с устойчива енергия. За целта производителите му изгарят черупки от орехи, отново биопроизводство, в мандрата си в Мало Бучино.


От месец и половина те редовно изкупуват естествения отпадък от фирма - износител на биоорехи, и го горят в специално пригоден за това котел, като така пастьоризират млякото. Освен грижата за природата и естествения кръговрат в нея тази нова практика има и своята изгодна страна. Разчетите на фирмата показват, че 1 тон черпуки от орехи струват 150 лв., а 1 тон пелети, които "Хармоника" ползва преди – 350 лв. Равносметката е повече от ясна. Нуждите на мандрата за пастьоризиращия процес изискват 2,5 тона черупки месечно, което е общо към 30 тона годишно, като интересното е, че толкова са били и необходимите количества пелети.


Гори, гори орехче

© Виктория Николова, "Хармоника"

"Досега нямаше как да съм сигурен и спокоен, че пелетите ни са от отпадъчна дървесина, защото нямаме гаранция за това. Сега съм доволен, защото със сигурност използваме само отпадъчен материал", мотивира решението на фирмата си управителят на мандрата Методи Методиев. Според него "Хармоника" е единственото мляко, произведено с енергия от орехови черупки. И то био.




Добрата практика като идеята идва съвсем случайно на последното международно изложение на биопроизводители в Германия, където Методи и Любо Ноков (управителят на фирмата им) се срещат със свои стари приятели от "Герада", износители на биопродукти за чужбина, сред тях и биоорехите. Докато пият кафе и едните споделят какво правят с огромните количества отпадък от производството си – по 30 тона черупки годишно, на другите им хрумва, че могат да използват част от този остатъчен материал за енергия за пастьоризиране на млякото си. Така се ражда идеята, за която трябва единствено малко повече време, за да бъде реализирана на практика.


За пренастройка на котела от едното гориво към другото в мандрата трябват месец и половина, но иначе не излиза по-скъпо или трудоемко.


Може да ги посетите и да видите как се случват нещата на живо, защото мандрата приема и гости.

мандрата на "Хармоника" в Мало Бучино

© Виктория Николова, "Хармоника"

мандрата на "Хармоника" в Мало Бучино


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (36)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на Beyond
    Beyond
    Рейтинг: 1190 Весело

    Гори, гори орехче ...

    Някакви настроения срещу правителството ли усещам тук ...

    TAKE THE RED PILL!
  2. 2 Профил на Моди трий нищо да не остане!
    Моди трий нищо да не остане!
    Рейтинг: 573 Неутрално

    Отново иновативни! Хармоника е едно от най-хубавите неща които са се случвали в българската хранителна промишленост! Успех!

  3. 3 Профил на naskom44
    naskom44
    Рейтинг: 777 Неутрално

    Браво! Открили топлата вода. биха могли и бояджийски цех да отворят. И трайно ,и екологично.

  4. 4 Профил на Angel Parvanovski
    Angel Parvanovski
    Рейтинг: 233 Неутрално

    А аз си помислих, че орешаро е започнал да изгаря..

  5. 5 Профил на БМЗ
    БМЗ
    Рейтинг: 1306 Неутрално

    А как хубаво горят ореховите черупки!

    Мачкай климатичния чейндж!
  6. 6
    ****

    Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

  7. 7 Профил на Gopeто
    Gopeто
    Рейтинг: 2733 Весело

    До коментар [#1] от "Beyond":Не, проправителствени са. Нещо положително от Ореха....

    "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
  8. 8 Профил на dedo pepo
    dedo pepo
    Рейтинг: 1303 Неутрално

    Едва ли само горящите орехчета правят био-млякото.

  9. 9 Профил на tribiri
    tribiri
    Рейтинг: 1457 Неутрално

    Орехче...
    харМоника ...


    Всякакви съвпадения с реални лица и събития са случайни.

    Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
  10. 10 Профил на mapto
    mapto
    Рейтинг: 1375 Неутрално

    Страхотен маркетинг, но именно защото е толкова добър може би трябваше да бъде обозначено като платена публикация.

    Думите в един език са това, което е безкрайно и изисква най-много усърдие и постоянство. Затова направихме http://lexicum.net
  11. 11 Профил на traveler1
    traveler1
    Рейтинг: 1076 Неутрално

    Аз пък отоплявам къщата си с черупките на лешниците, които сам си произвел и изчистил, с костилките от ракиджийниците на комшиите(пък те май вече с друго освен с производство на незаконна ракия не се занимават, защото нито имало пазар за друго нито имало смисъл да произвеждат зеленчуци, нито имало смисъл да се ходи за 300-400лв заплата на работа ).
    Е когато нямам лешникови черупки и костилки, минавам на въглища, но пак е нещо все пак.

    ВѢРНОСТЬ И ПОСТОЯНСТВО
  12. 12 Профил на hodounski
    hodounski
    Рейтинг: 3284 Неутрално

    Внимавайте с ореховите черупки! Много са калорични! Направо хвърчат искри от комина!

  13. 13 Профил на Firefly
    Firefly
    Рейтинг: 956 Неутрално

    Ето такива новини ме карат да съм оптимиска.

  14. 14 Профил на Firefly
    Firefly
    Рейтинг: 956 Неутрално
  15. 15 Профил на Вишински
    Вишински
    Рейтинг: 545 Неутрално

    Това може да бъде написано само от човек, който няма орехово дърво в дядовата му къща на село и може да впечатли само подобни хора.

    Останалите сме виждали орехи, чупили сме ги, яли сме им ядките и сме горили черупките. Та, знаем как е.

  16. 16 Профил на bretschneider
    bretschneider
    Рейтинг: 763 Неутрално

    Знаех си че някой умен човек ще използва черупките от орехи, лешници и шамфастък за гориво! Поздравления!

  17. 17
    ****

    Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

  18. 18 Профил на npeev
    npeev
    Рейтинг: 404 Неутрално

    Някой може ли да ми обясни какво е това "биоорехи" ? И кои са не биоорехите?

  19. 19 Профил на MyTwoCents
    MyTwoCents
    Рейтинг: 696 Неутрално

    Браво и похвално! Ако не си правехме киселото мляко вкъщи, щях да ударя едно рамо и да потърся да си го купя. А иначе и ние грим ореховите черупки, но в камината.

    Всички биоотпадъци отиват за кокошчиците или в компостера. Само цитруси ако има се изхвърлят, защото не стават за компостиране. След рециклирането на хартия, пластмаса, метал и стъкло (90% от отпадъците ни) в кофата хвърляме на практика само боклука от прахосмукачката.

    @)----,--'--
  20. 20 Профил на MyTwoCents
    MyTwoCents
    Рейтинг: 696 Неутрално

    [quote#6:"cnn"]Не е част от журналистическата етика, платените статии да се отбелязват като такива?[/quote]

    Защо мислиш, че е платена? Само защото информира за някое интересно производство ли?

    В Капитал Лайт и Бакхус има ревюта на ресторанти и мога да ти гарантирам, че не са платени. Дори самите ресторанти не знаят, че журналист е минал и пробвал техните неща и след това е написал ревюто.

    Прекалено сте мнителни в случая. Това да не ви е БТВ, които имат тарифа (неофициална или не, не знам) за всяко споменаване в ефир на фирма или марка, независимо от контекста.

    @)----,--'--
  21. 21 Профил на bossilena
    bossilena
    Рейтинг: 233 Неутрално

    Материалът не е платена публикация.

    Едно от важните неща за "Зелен Дневник" е да търси, пише за и популяризира добри устойчиви практики, в това число са и подобни бизнес инициативи.

  22. 22 Профил на cinik
    cinik
    Рейтинг: 2363 Неутрално

    Преди време имаше репортаж, съседите на някаква консервна фабрика тръгнали да се топлят с костилките, но същите били толкова калорични, че повредили печките

    ГЕРБ е ДПС-то на етническите българи.
  23. 23 Профил на postbot
    postbot
    Рейтинг: 458 Неутрално

    Похвално, но Хармоника, ако може да се върнат към стъклените бутилки. Каква е ползата от био бозата, например, като после хвърляш пластмасата в коша. Сигурен съм, че хората биха връщали амбалажа и цената като цяло няма да е по-висока.

    Изобщо не мога да си представя как братството може да бъде въведено със закон, ако свободата не е разрушена със закон и правосъдието не е потъпкано със закон.
  24. 24 Профил на cinik
    cinik
    Рейтинг: 2363 Неутрално

    До коментар [#11] от "traveler1":

    Аз черупките ги хвърлям в жълтата кофа, защото знам че горимите примеси ги продават на циментовите заводи. Същото правя и с парцалите.

    ГЕРБ е ДПС-то на етническите българи.
  25. 25 Профил на MyTwoCents
    MyTwoCents
    Рейтинг: 696 Неутрално

    [quote#22:"cinik"]тръгнали да се топлят с костилките, но същите били толкова калорични, че повредили печките[/quote]

    Дали са много калорични не знам, черупките горят много бурно, защото повърхността, която реагира с кислорода е много голяма. При такова бурно изгаряне се отделя голямо количество топлина, което не може бързо да се узвои и се получава прегаряне. Затова и в статията пише, че са преработвали съществуващите котли от пелети (най-близкия до черупките продукт). Нещо като прехода от природен газ към пропан-бутан.

    @)----,--'--
  26. 26 Профил на MyTwoCents
    MyTwoCents
    Рейтинг: 696 Неутрално

    [quote#11:"traveler1"]минавам на въглища[/quote]

    Въглищата са най-вредната форма на отопление, отделно хамалогията! В резултат на изгарянето се получава само въглеродни окиси и малко серни. Един от друг все вредни. Да не говорим, че не може да се диша из махалата, а пък ако има и мъгла става страшно.

    Имам един такъв съсед, който на всичкото отгоре гори и де що намери найлони и пластмаса. Някой ден сериозно ще си поговоря с него.

    @)----,--'--
  27. 27 Профил на traveler1
    traveler1
    Рейтинг: 1076 Неутрално

    [quote#25:"MyTwoCents"]атова и в статията пише, че са преработвали съществуващите котли от пелети (най-близкия до черупките продукт).[/quote]
    Аз на моя котел сложих полска горелка(сам си преправих котела и си я монтирах), която освен въглища, гори пелети, овес, дребни брикети, трици, черупки, костилки и на практика всичко що е гранулирано и не надвишава 25-30мм и може да гори. Невероятно съм доволен, защото горелката изгаря всичко толкова ефективно, че от комина не излиза пушек изобщо, котела спря да се цапа с катран и сажди, а разхода ми на горивоза 24ч отопление сега, е под този, който имах преди за 10-12ч работа на котела по традиционния начин. За удобството и комфорта въобще няма да говоря, понеже са несравними. При смяната на горивата не се налага никаква преработка на горелката, а само смяна на времената на подаване на горивото. Горелката е изцяло от чугун, изключително здрава и непретенциозна е и няма нищо общо с капризните пелетни горелки, които се продават в България. Управелнието е с пропорционален контролер. Цената им е идентична, но моята горелка тежи над 100кг., а пелетните са по 4-5. Сами си правете сметка в кое какво е влагано.
    Страшно съм доволен, и препоръчвам на всеки който иска да прави автоматизация на котела си да го направи.
    Имал съм случай след като загася горелката от контролера, минават 12ч, в спряно състояние и след това като я пусна тя си се саморазпалва от въглените останали в пепелта на горелката.
    След котела, това ми е най-хубавата инвестиция в къщи.

    ВѢРНОСТЬ И ПОСТОЯНСТВО
  28. 28 Профил на Лелка
    Лелка
    Рейтинг: 1433 Неутрално

    И статията,и коментарите са добронамерени и приятни за четене.
    Благодаря,беше ми интересно.

  29. 29 Профил на izabell
    izabell
    Рейтинг: 1409 Неутрално

    България е старна на орехите.Що материал има,само се иска разделно събиране на отпадъци от черупки.
    Скоро може да обявят изкупвателните пунктове

  30. 30 Профил на MyTwoCents
    MyTwoCents
    Рейтинг: 696 Неутрално

    [quote#27:"traveler1"]моята горелка тежи над 100кг., а пелетните са по 4-5[/quote]

    Какъв е тоя котел със стокилограмова горелка? Колко ти е голяма къщата?

    Това ми напомня любимия ми виц от детството, в който Бай Ганьо, американеца и французина се ндлъгвали коя държава има най-големи кораби. Французина вика, че техните били толкова големи, че капитана за да стигне от единия до другия край ползва автомобил. Американеца вика, че техния капитан ползва хеликоптер. Бай Ганьо се замислил и казал: „А пък нашите кораби са толкова големи, че готвача, за да разбърка боба, плува с подводница!“

    @)----,--'--
  31. 31 Профил на traveler1
    traveler1
    Рейтинг: 1076 Неутрално

    [quote#30:"MyTwoCents"]Какъв е тоя котел със стокилограмова горелка? Колко ти е голяма къщата? [/quote]
    Котела е Виадрус(към 400кг без водата), къщата е 2 ет 140кв.м.
    Повярвай ми, машинен инженер съм, с доста опит и и практика, и преценката ми е съвсем точна за въпросната горелка, която между впрочем е разработена от институт, а не е някакво гаражно ръкоделие. За съжаление не мога да кажа същото за българските пелетни горелки, които съм виждал да монтират по същите котли. Но критериите, претенциите, целите и възможностите, тук и в другите страни от ЕС коренно се различават, за съжаление.

    ВѢРНОСТЬ И ПОСТОЯНСТВО
  32. 32 Профил на MyTwoCents
    MyTwoCents
    Рейтинг: 696 Неутрално

    До коментар [#31] от "traveler1":

    Благодаря!

    Аз заложих на електроенергия - чисто, не заема място, няма хамалогия, управлението с програмируем радиотермостат е лесно и надеждно. Е, скъпо е, но времето ми е по-скъпо и предпочитам да изкарам пари, вместо да се занимавам с твърдо гориво. Камина си направих за кеф и уют и затова не е с водна риза вързана към отоплението. Последното щеше да изисква отворена система, което си е друга беля.

    @)----,--'--
  33. 33 Профил на traveler1
    traveler1
    Рейтинг: 1076 Неутрално

    До коментар [#32] от "MyTwoCents":

    Така е, но за съжаление последните години сякаш колкото повече работя, толкова по-малко пари изкарвам. Не знам дали аз съм виновен, дали кризата или друго, но съм принуден да се занимавам с отопление с твърдо гориво. Докато да сложа горелекта си беше направо наказание. Сега обаче не само че ми е евтино, ами и почти не се занимавам с него. На 4-5 дена сипвам гориво и на 3 дена чистя пепелта. Сумарно 1ч седмично(макс), а инак отоплението на 2-етажа ми излиза под 200лв месечно с безкрайно изобилие от топла вода, която никога не свършва. За мен това е оптимума, от който няма на къде повече. Отедлно, че непрекъснато работя по сваляне на сметките за ток, с всевъзможни подобрения ВЕИ, автоматизации и пр.
    Всъщност като се замисля, май тези подобрения ме правят щастлив
    Да сме живи и здрави да се радваме на семествата и къщите си.

    ВѢРНОСТЬ И ПОСТОЯНСТВО
  34. 34 Профил на MyTwoCents
    MyTwoCents
    Рейтинг: 696 Неутрално

    [quote#33:"traveler1"]За мен това е оптимума, от който няма на къде повече. [/quote]

    И на мен така ми изглежда.

    [quote#33:"traveler1"] На 4-5 дена сипвам гориво и на 3 дена чистя пепелта. Сумарно 1ч седмично(макс)[/quote]

    И толкова не ми остава.

    [quote#33:"traveler1"]Всъщност като се замисля, май тези подобрения ме правят щастлив
    Да сме живи и здрави да се радваме на семествата и къщите си. [/quote]

    Сполай ти!

    @)----,--'--
  35. 35 Профил на Petak
    Petak
    Рейтинг: 571 Весело

    [quote#34:"MyTwoCents"]Сумарно 1ч седмично(макс)- цитат на коментар #33 от “traveler1”

    И толкова не ми остава. [/quote]

    Може би ако намалиш малко коментарите ... )

  36. 36 Профил на MyTwoCents
    MyTwoCents
    Рейтинг: 696 Весело

    До коментар [#35] от "Petak":

    Ъхъ!

    @)----,--'--




За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK