На 27 млн. евро възлизат загубите по оперативна програма "Околна среда"

На 27 млн. евро възлизат загубите по оперативна програма "Околна среда"

© Красимир Юскеселиев27 милиона евро са констатираните загуби по оперативна програма "Околна среда", а Министерството на околната среда и водите прави опит да спаси 20 милиона от тях. Това съобщи  министърът на околната среда и водите Искра Михайлова по време на блиц контрол  пред екокомисията в парламента в четвъртък, когато тя и тримата й заместник министри представиха и приоритетите за работата на ведомството за 2014 г.


Според министъра, картината не е апокалиптична. За сравнение тя каза, че е имало момент, в който програмата е била в риск да загуби над 200 милиона лева.


От обясненията на Михайлова пред депутатите стана още ясно, че Европейската комисия ще наложи на България финансова корекция в размер на десетки милиони лева. Причината са  некачествените договори с европейски пари по ОПОС. По искане на комисията, МОСВ и одитната дирекция за европейски средства в Министерството на финансите са проверили няколкостотин договора по ОПОС, които са били сключени в периода от 2010 до 2013 г.
Финансовата корекция може да се наложи както на индивидуални проекти (максимално 25 % от стойността на договора), така и "хоризонтално" - на всички платени пари по програмта за този период, в който общо сертифицираните разходи са били приблизително 495 милиона лева.
Според обясненията на Михайлова, Брюксел може да не ни възстанови вече изплатени около 124 милиона лева (25% от общата сума) и това е най-песимистичният сценарий. При хоризонтална корекция, на което ще държат от МОСВ, тя ще е над 2% от 495-те милиона лева. "Надяваме се да ги стигнем до към 7 %, но нещата са на много предварителен етап", разясни министърът през журналисти.


От стотиците договори по програмата от 2010 г., на 51 е била наложена максималната корекция от 25% от стойността им. Сегаса открити други 18 договора, на които ще бъде доналожена корекция до 1/4 от стойността. Остават 195 договора, които до момента не са санкционирани.


Като част от мерките, които страната ни е задължена да предприеме по програмата заради временното спиране на плащанията  от ЕК, експерти от МОСВ са направили анализ на административната организация на управляващия орган и междинното звено, била е създадена специална работна група, която е излязла с доклад. Така експертите са идентифицирали проблемите и имат изготвено предложение как да бъдат преодоляни те. "Това е част от нашата убеденост, че можем да се справим с разплащанията до края на 2014 г. и да тръгнем с добро начало при изпълнението на новата оперативна програма", заяви Михайлова.


Михайлова изрази пред депутатите и очакванията на МОСВ, че с активна работа ще успеят да закрият някои наказателни процедури и даде за пример тази за ГМО, за климата, за чистотата на въздуха. "Наш ангажимент е по най-бърз начин да внесем законови промени. Очаквам, че с активна съвместна работа ще можем да се похвалим със закриване на процедури", заяви Михайлова. С ресурс  от 26 готови проекта страната ни може да започне оперативна програма "Околна среда" 2014-2020.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK