Прелетните птици са останали на север заради топлата зима

Голям корморан

© Йордан Христов

Голям корморанПоради необичайно високите температури, традиционно зимуващите у нас птици са предпочели тази година да останат на север и да не прелитат по-далечните разстояния до нашата страна. Това са констатирали експерти по време на 38-мото преброяване на зимуващите водолюбиви птици в периода 17-19 януари 2014 г.


При студени зими, у нас се концентрират над 250 000 белочели гъски и почти цялата популация на червеногушата гъска. Впечатляваща е разликата през зимата на 2013 г., когато са били установени рекордните над 54 000 червеногуши гъски, докато през 2014 г. те са по-малко от 10 000.


Традиционно основната концентрация на птици е регистрирана по Черноморското крайбрежие и река Дунав, където са установени няколко десетки хиляди гъски. Те, наред с белочелите водни кокошки и зеленоглавите патици, са сред най-многочислените птици установявани през повечето от зимните преброявания.
Сред интересните наблюдения са множеството регистрации на черногуш гмуркач в редица вътрешни водоеми в различни райони на страната и регистрирането на видове като саблеклюни, кокилобегачи и бели ангъчи на нетрадиционни места. Интересните видове, които са установени включват тундрови лебеди, морски орли, малки и големи нирци и много други.


Документирано незаконно изсичане на дървета с гнезда на чапли

© Йордан Христов

Документирано незаконно изсичане на дървета с гнезда на чапли


Освен наблюденията на птиците, екипите са установили и множество заплахи за природата. Става дума за изсичане на дървета с гнезда на чапли в една от най-многобройните чаплови колонии у нас, корекции на речни корита, замърсяване на реки, мащабна ловна преса, .


Участниците в броенето са били изправени и пред редица трудности. Мъглата на места е принудила участниците в различни райони да отложат временно броенето в изчакване на по-благоприятни условия.


Резултатите могат да се интерпретират като показател за промените в средата и още веднъж да подчертаят ролята на птиците като важен индикатор за състоянието на средата, в която живеем. "Проучванията за състоянието на зимуващите птици са особено важни и актуални в контекста на темата за климатичните промени, която е на дневен ред в момента навсякъде по света и която засяга всеки от нас", коментира Йордан Христов от БДЗП, национален координатор на преброяването.


Прелетните птици са останали на север заради топлата зима

© Николай Петков


е предпочитано място за зимуване на редица водолюбиви птици. Сред тях са и видове, включени в Световния червен списък като червеногушата гъска, малката белочела гъска, тръноопашатата потапница, къдроглавият пеликан и много други.

Коментари (10)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на l1
  l1
  Рейтинг: 581 Неутрално

  даже и птиците не щат тук...

 2. 2 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 1357 Разстроено

  Ужас... между другото го забелязах и около нашия язовир, тази година птиците са в ПЪТИ по-малко (е, такова поне е общото впечатление, не съм ги броила, разбира се).

  Доброто е заразно
 3. 3 Профил на l1
  l1
  Рейтинг: 581 Неутрално

  /Документирано незаконно изсичане на дървета с гнезда на чапли/...а законно ли е народа да е гладен и на студено и без работа...защо броят чаплите а не българите...

 4. 4 Профил на стафилокок
  стафилокок
  Рейтинг: 1138 Любопитно

  До коментар [#2] от "dogwoman":

  Е що пък ужас ?

  Миналото се наследява, бъдещето се изгражда.
 5. 5 Профил на izabell
  izabell
  Рейтинг: 1430 Неутрално

  Миграцията се променя.Очакваме да си остават у нас тогава лястовичките и щъркелите

 6. 6 Профил на komutator
  komutator
  Рейтинг: 713 Неутрално

  До коментар [#4] от "staphylococ":

  Ами много е просто. Изчезва обикновенния кестен в Беласица и цяла Европа, загива смърча, има проблеми благуна от дъбовете. Популацията на пчелите се редуцирала с 25 % само през последните 3-4 години. Ако се промени миграцията на прелетните птици или просто изчезнат, като нищо тук ще се развъдят марокански скакалци. Изобщо промяната или или изчезването на растителен или животински вид, просто е още един пирон в ковчега който си кове сам човека от известно време...

 7. 7 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2049 Весело

  Егати и пичовете са тези птици,без да следят метереологичните прогнози на метеоролозите си знаят за топлата зима у нас.

 8. 8 Профил на murttle
  murttle
  Рейтинг: 986 Неутрално

  Лястовичките сякаш също не отлетяха тази година. Дори в края на октомври виждах, а тогава е късно вече да отлитат.

 9. 9 Профил на ь
  ь
  Рейтинг: 1791 Неутрално

  Последно защото е топло у нас или са си останали по на Север, защото и там е топло )) А и тоя карабатак на снимката, какво общо има с прелетните птици?

  простотията ходи по хората, затова обичам животните ...Цъкам само "+" ... но не на всеки!
 10. 10 Профил на Милен Минчев
  Милен Минчев
  Рейтинг: 816 Неутрално

  До коментар [#1] от "l1":

  Това беше и моята първа мисъл, прочитайки заглавието на статията.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK