Дни след разрешението за строителство и шефът на парк "Странджа" е отстранен

Решението на Върховния административен съд остави в действие Общия устройствен план на Царево, който позволява повторно построяване на скандалния туристически комплекс "Златна перла" край село Варвара

© Юлия Лазарова

Решението на Върховния административен съд остави в действие Общия устройствен план на Царево, който позволява повторно построяване на скандалния туристически комплекс "Златна перла" край село ВарвараИзпълнителната агенция по горите е отстранила директора на природен парк "Странджа" Стефан Златаров.


Това съобщи природозащитникът Тома Белев по време на кръгла маса за замените на гори като нерегламентирана държавна помощ. От екоминистерството отказаха коментар за рокадата с обяснението, че дирекцията на ПП "Странджа" не е структура  в рамките  на ведомството им, а е регионален орган на Изпълнителна агенция по горите. Работодател на директора на парка е изпълнителният директор на агенцията по горите, е другото обяснение на екоминистерството. Никой от пресцентъра на Агенцията обаче не отговаряше на телефонните ни обаждания. "Дневник" зададе писмено своите въпроси за мотивите за отстраняването и връзката с решението на съда, но все още няма отговор.


Решението за освобождаване идва само седмица след като Върховният административен съд остави в действие общия устройствен план на Царево, който позволява построяването отново на скандалния туристически комплекс "Златна перла" в близост до село Варвара, както и и на още 75 хил. легла в природния парк без екологична оценка.
Златаров е шеф на парка от основаването му преди 18 години и е известен като противник на застрояването там. 


Тома Белев обясни за "Дневник", че директорът на парк "Странджа" му звъннал по време на днешната дискусия с питане как да действа, тъй като от агенцията по горите му предложили два варианта - да напусне по взаимно съгласие и да получи законовото обезщетение от четири заплати, или да бъде уволнен за несвършена работа. 


Малко по-късно самият Златаров потвърди в телефонен разговор, че е решил да напусне по взаимно съгласие. 


Той беше нарочен за уволнение и през 2009г., заедно с шефовете на парковете "Витоша" и "Врачански Балкан", но след протести на природозащитници тогавашният директор на Агенцията по горите Стефан Юруков се отказа от рокадите.


Пред "Дневник" Тома Белев коментира, че с освобождаването се разчистват пречките за застрояване в Странджа. 


Преди няколко дни кметът на Царево Георги Лапчев потвърди, че решението на съда за Общия устройствен план дава зелена светлина за строеж на отдавна планирания допълнителен квартал на Ахтопол, който ще е на територията на парк "Странджа". 


Междувременно природозащитните организации от коалиция "За да остане природа в България" съобщиха, че организират протест в защита на парк Странджа тази вечер в шест на паметника на Патриарх Евтимий.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK