Глоби над 2 млрд. лв. грозят България заради заменките, според "Зелените"

Глоби над 2 млрд. лв. грозят България заради заменките, според "Зелените"

© Юлия ЛазароваГлоби в размер над 2 млрд. лева грозят страната ни заради заменките на гори. Това предупредиха от партия "Зелените" по време на дискусия за съдбата на тези масиви, организирана от природозащитници в сряда.


Очаква се Европейската комисия да се произнесе, че заменките на гори, осъществени у нас в периода 2007 - 2009 г., са нерегламентирана държавна помощ, и да поиска държавата да посочи мерки, за да си върне помощта или да плати глоба с подобни размери. "Зелените сме категорично против българските данъкоплатци да плащат глобите заради далаверите на олигарсите", заяви Андрей Ковачев, съпредседател на партията.


Става въпрос за 147 сделки, като голяма част от замените през последните години се препродават или ипотекират, разпарцелират, като така започва да им се губи следата, алармира Александър Дунчев от WWF - България
Тези сделки стават на многократно завишени цени от тези, на които държавата ги е дала – от десетки до стотици пъти по големи суми. Дунчев цитира редица подобни примери – сделките на "Форс дивелъпмънт" на Крайморие на Батков и свързани с него лица (държавата ги е дала за 30 лв. на кв.м, а през 2009 г. те са ипотекирани за 120 лв. на кв.м).


Това са имоти със статут забрана промяна на предназначението според закона за горите от 2009 г. Новите собственици не са се отказали от идеята да ги урбанизират, заяви още Дунчев.


Той изрази особено учудване от интереса на държавата да привлече инвестиционен интерес за застрояването на заменките в полите на Рила планина, които се държат от "Рила спорт" и фирмите на Христо Ковачки. Замените се намират на единствените места, където могат да минат ски писти по северните склонове на планината над Сапарева баня и Говедарци. Там държавата заявява интерес да прави огромен ски курорт с чужди капитали.


Свилен Овчаров от групата "Зелени адвокати" посочи, че новият законопроект за държавната помощ, който се подготвя в момента, не се различава по нищо от стария. Тома Белев от "Зелени Балкани" също обясни, че той не дава решение на проблема: "Регламентът в момента казва, че този, който е получил помощта, трябва да я върне." Само че този, който е получил помощта, той вече не съществува. Той е препродал имуществото си на бащината си фирма или на друга собствена фирма, след това тя е препродадена на трета фирма и всъщност това, което нашият закон не регламентира, е точно това, че следващите фирми трябва да доплатят своята част от държавна помощ.


Природозащитниците отново напомниха за свой проектозакон за връщане на заграбените чрез замени гори и земи, предложен още 2009 г. на вниманието на народните представители и с подкрепата на над 2200 граждански подписи. Внесеният проект обаче не е бил допуснат за разглеждане в комисия, нито до пленарна зала. "Даването право на гражданските организации да са страна по съдебни дела за защита на обществения интерес, когато става дума за държавно имущество, според коалицията е "огромен удар срещу мафиотските практики у нас". Според тях, ако това е било практика, е нямало да се стигне до това разграбване на обществена собственост.


Да се добави в закона, че тези "земенки" не могат да подлежат на по-нататъшни сделки, е друго предложение за разрешаване на казуса със заменките, което беше дадено по време на дебата от страна на експерта по горите Георги Костов, който е преподавател в Лесотехническия университет и бивш заместник-министър на земеделието с ресор "Гори" в правителството на ГЕРБ.


Нито една от отговорните институции не присъства на дискусията, организирана от коалиция "За да остане природа в България", въпреки че бяха поканени. Мълчанието на държавата по казуса със заменките еколозите обвързаха и с днешното уволнение на директора на парк "Странджа" Стефан Златаров, който е противник на застрояването на черноморското крайбрежие. От парламентарно представените партии кръглата маса уважиха ГЕРБ в лицето на бившият министър на регионалното развитие Лиляна Павлова и депутатката Ивелина Василева.


"Притеснително е, че голяма част от тези заменки са направени в периода 2005 - 2008 г. по времето на тройната коалиция и сега се налага да действат именно същите лица, които нанесоха тези щети на държавата", каза Ивелина Василева.


Във връзка със стартиралата наказателна процедура на Европейската комисия по повод заменките на земи и гори се очаква те да бъдат обявени за нерегламентирана държавна помощ, което означава, че България може да получи глоби от над 2 млрд. лева, които ще трябва да платят всички български граждани.


Въпреки многото декларации от 2009 година насам държавата не направи нищо за решаване на проблема със скандалните заменки. Затова "Зелените" настояваме:


1. Всички заменки, направени в територии от екологичната мрежа "Натура 2000", като заменките в района на Камчийски пясъци на дъщерните фирми на "Райфайзен инвестмънт – Виена", на фирмата "Рила спорт", на СТЦ "Перелик" и други подобни, следва да бъдат постановени за нищожни със законодателен акт в заключителните разпоредби на Закона за горите, поради явното противоречие на направените замени и декларираната им цел и явната им цел  – предстояща промяна на начина на трайно ползване – с целите на защитените зони и европейското законодателство. В противен случай ще има кумулиране на нарушения по Директивата за дивите птици и Директивата за природните местообитания, доколкото са инициирани процедури за застрояване на тези територии и промяна на тяхното предназначение, без преди това да е направена оценка за съвместимостта на тези дейности с екологичната мрежа.


2. Всички сделки противоречат на Европейското право, тъй като нарушават свободната конкуренция и облагодетелстват избрани близки до властта олигарси. Разликата до пазарната цена следва да бъде върната в бюджета, съгласно изискванията на Регламента на ЕС за държавните помощи. Всяка събрана обратно държавна помощ намалява глобите, които ще плащаме към ЕС заради далаверите на шепа олигарси.


3. Всички останали заменки би следвало да бъдат третирани като нереглментирана държавна помощ. Би следвало или да бъде доплатена реалната им стойност, или сделките да бъдат разтрогнати.

Коментари (11)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 1968 Неутрално

  Точно като в рекламата. "Ще застроим цяла Странджа и ще направим така, че бреговата ивица да съставлява 0.9 процента пясък, останалото ще е бетон и легла, легла, много легла, много бира и много джапанки! Ще спечелим три милиарда и сто хиляди лева. Ще платим глобата. С останалите милиард и сто хиляди ще застроим цялата Рила без остатък. Ще ни глобят три милиарда. Ще застроим... Ще платим глобата..." Стига глупости!

  Доброто е заразно
 2. 2 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 974 Неутрално

  Друг сайт написа друго заглавие-две поредни правителства не правят нищо по въпроса...

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 3. 3 Профил на Дедо Либен
  Дедо Либен
  Рейтинг: 1211 Гневно

  Затворите в България просто очакват с трепет новите си височайши обитатели за пребиваване от средносрочен период от време!!!! Кога виновните ще отидат па местата си?????

 4. 4 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 636 Неутрално

  За затвор са еколозите, които представяха пред комисията неверни данни. За една заменка на първа линия до Дружба твърдяха, че м2 струвал 200Е, съдия изп. не може да я продаде на втора продан на 8.50 лв. или на близо 50 пъти по-ниска цена от заявената от еколозите. Заменката на Банев в Каваците бе оценена от Зелени Балкани на 200-300Е/м2, а съдия изп. я обяви неуспешно на 35 лв. 12-18 пъти по-ниска цена.

  За ЕК трябва да важат същите закони като за български съд - да се носи наказателна отговорност за експертизи с невярно съдържание и изпрателите ги да си носят последствията.

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 5. 5 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 479 Любопитно

  Аз съм за обявяване на заменките за нищожни и нещата веднага ще си дойдат на мястото! Само чееееее, не ми се мисли, колко неразкрити политически и други убийства ще има?!? Но, къде го това народно събрание и къде ги тези некорумпирани народни представители, които ще обявят заменките за незаконни?

 6. 6 Профил на dgidgo
  dgidgo
  Рейтинг: 479 Неутрално

  До коментар [#1] от "dogwoman":въпроса е , 4е ние българите плащаме глобата и ако сме общество тези които са разрешили и тези , които са се облагодетелствали от заменките , конфискация и затвор

 7. 7 Профил на dgidgo
  dgidgo
  Рейтинг: 479 Неутрално

  До коментар [#5] от "Гражданин":защо къде ги , ста4ки , обсади докато доидат правилните хора на власт

 8. 8 Профил на koydae
  koydae
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#4] от "др. Иванов":

  Много лъжеш, Иванов!
  Седни си, слаб(2)!

 9. 9 Профил на edin drug
  edin drug
  Рейтинг: 2317 Неутрално

  До коментар [#4] от "др. Иванов":

  що лъжете като дърти цигани това комунистите ,къде на Дружба си чувал за 8.5 лв на квадратен метър ,не си разбрал ,на квадратен сантиметър е ,затова ,пълна лустрация и конфискация на всичко заграбено ,независимо кой го купил и на кого го продал ,100% парите са крадени и на следващите купувачи ,така ,че да се жалват в съда ,така както аз водя вече 20 г дела в съдилищата за реституционни имоти и нищо не съм взел ,щото все преча на някой партиец от вашта партия и присъдружната и ДПС .

 10. 10 Профил на goblenka
  goblenka
  Рейтинг: 636 Неутрално

  Ако застроят и Странджа, както се канят, можеш да покачиш сумата!

  goblenka
 11. 11 Профил на tmax500
  tmax500
  Рейтинг: 390 Неутрално

  И зелените са едни... Ламтят за всичко, за което им се плати... Хич не им вярвам

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK