Бившият директор на "Странджа" Стефан Златаров: Не съм бил послушко

Стефан Златаров

© личен архив

Стефан ЗлатаровИзпълнителната агенция по горите отстрани преди ден (22 януари) директора на природен парк "Странджа" Стефан Златаров. Решението за освобождаване идва само седмица след като Върховният административен съд остави в действие общия устройствен план на Царево, който позволява застрояването нf голяма част от парка без екологична оценка.
Той беше нарочен за уволнение и през 2009 г. заедно с шефовете на парковете "Витоша" и "Врачански Балкан", но след протести на природозащитници тогавашният директор на Агенцията по горите Стефан Юруков се отказа от рокадите.


"Дневник" разговаря със Златаров, който е бил шеф на парка от основаването му преди 18 години.


Г-н Златаров, след вашето отстраняване като директор на природен парк "Странджа" Изпълнителната агенция по горите заяви, че върху вас не е оказван натиск и вие доброволно сте подписали заповед за напускане по взаимно съгласие. Какъв е вашият коментар?
– Зависи какво се има предвид под "натиск". Физически натиск или тормоз не ми е оказван, но пък и аз не съм отишъл сам доброволно да поискам освобождаването си. Напускането ми не идва от мен със сигурност и в този смисъл имаше оказан натиск. Извикан бях и ми беше предложен избор между два варианта – да подпиша заповед за напускане по взаимно съгласие или заповед за уволнение заради допуснати нарушения. Третият вариант беше да откажа да подпиша, но тогава свидетели щяха да подпишат и всъщност нямаше да има никакви правни последици от моя отказ, това е елементарна административна процедура.


А имаше ли нарушения от ваша страна, за които да бъдете уволнен?


– В заповедта за уволнение имаше изброени административни нарушения, които са били направени през годините, в които аз съм бил директор, но твърдо мога да заявя, че няма човек, който да работи и да не допусне подобни административни нарушения в работата си.


Вършил съм работата си воден винаги от принципа да защитавам природата и интересите на природен парк "Странджа".


Решението на Върховния административен съд остави в действие Общия устройствен план на Царево, който позволява повторно построяване на скандалния туристически комплекс "Златна перла" край село Варвара

© Юлия Лазарова

Решението на Върховния административен съд остави в действие Общия устройствен план на Царево, който позволява повторно построяване на скандалния туристически комплекс "Златна перла" край село Варвара


Вие сте директор на "Странджа"от 18 години, още от създаването на природния парк...


– Не искам да използвам големи думи, но тази работа беше част от живота ми. По произход съм от Странджа – от Малко Търново, и съм се старал, доколкото са ми стигали куражът и компетенцията, доколкото съм бил способен да опазвам природата в парка и да го развивам устойчиво.


Какво се случи в парка през тези години, в какво смятате, че успяхте?


– Успях да спра продажбите на общински земи, които бяха публична общинска собственост: оказа се, че предишният кмет Иван Иванов на община Малко Търново ги е продавал от 2004 г., а законът го забранява. Това беше доста трудно и е свързано също с бездействието – и до момента, на прокуратурата. След като ти си продал публична собственост, би трябвало да има някаква реакция, а такава няма повече от десет години. Това е отказ на държавата да действа.


След това започнаха национални търгове за продажба на земи остатъчен земеделски държавен фонд. Оказа се, че две години в периода 2004-2006 г. са продавани такива на територията на Странджа от страна на Министерството на земеделието и храните, в което аз съм работил. Аз научих за това 2006 г., реагирах и успях да ги спра за територията на парка.


След това започна строителство на "Златна перла". Първата заповед за спиране на строителството беше моя, макар и да нямаше правни последици – на 3 февруари 2006 констатирахме началото на строежа, на 8 февруари пуснах заповед за спиране. Никой след това не можа да спре строежа чак до септември и той беше почти завършен. Реално успяха да го спрат през декември. След моята заповед излезе задължителна препоръка на екоминистъра Джевдет Чакъров. Шест години по-късно "Златна перла" беше съборена, ние бяхме страна и водихме дела.


Всичко това предизвика жалба от община Царево и природен парк "Странджа" беше заличен от петчленен състав на Върховния административен съд през юни 2006 г. Тогава лично аз съм оглавявал протестно шествие в Бургас с хора от дирекцията, с хора от селата, в София също имаше големи протести и така беше направена законодателна промяна от парламента, че не могат да бъдат атакувани по съдебен ред заповеди за създаване на природни паркове и други защитени територии.


Не казвам, че това съм го направил само аз, но съм участвал в тези процеси, не съм се крил, не съм бил послушко.


След това дойде и изменението на общия устройствен план, което предвиждаше четири-петкратно по голямо застрояване.


Преди седмица съдът отново върна спорния общ устройствен план на Царево? Вие откривате ли връзка между вашите действия и решения като директор на парка, отстраняването и решението на Върховния административен съд от миналата седмица?


– Може и да има, може и да няма, нямам представа. Нещата съвпадат във времето, но не мога да го докажа.


Имате ли притеснения относно това, което ще се случва с природен парк "Странджа" след вашето напускане?


– Естествено, че се притеснявам. Няма значение кой ще бъде назначен на поста директор на парка, важното е да отстоява това, което ние сме се опитали като екип досега да правим.


Какво конкретно трябва да отстоява новият директор според вас?


- В тази държава не е много лесно да се опълчиш срещу някои неща, когато играят големите пари. Слава богу, досега не съм пострадал, не съм бил заплашван, но се чувства натиск. Не мога да кажа нещо повече от това.


Решението на съда за общия устройствен план на Царево също е предпоставка за притеснения. Просто ако се предприеме такова строителство, каквото е заложено в него, паркът ще загуби своята представителност, а черноморското крайбрежие ще изглежда като това между Свети Влас и Бургас, както и това между Созопол и Лозенец. Волята е това да се случи, независимо че Европейската комисия вероятно ще наложи санкции. Има разнопосочни интереси и повечето са свързани със строителство.


Иначе като екип сме защитили големи проекти и как ще се управляват те тази година е от голямо значение. Парковата дирекция има проекти за около 7 млн. лв. За мен това е нещо важно, което сме направили за тази територия. Ние сме включили в този проект всичко, което сме измислили като добро да се реализира за нея. 2014 е ключова за неговото приключване – трябва да се направят много екопътеки, подобрения, старата сграда на кметството в Ахтопол например трябва да се преправи на голям информационно-посетителски център, същото се отнася и за една сграда в Бургас. Тези неща са важни да приключат през тази година, за да не загубим парите. Иначе няма да се инвестира на територията на парка, това ме притеснява и зависи от управлението на парковата дирекция. Директорът трябва да бъде човек, който да умее да създаде тази организация и да приключат тези неща.


Имате ли информация кой ще поеме сега поста директор на природния парк "Странджа"?


- Според административните процедури временно длъжността ще изпълнява сегашният зам.-директор Петко Нанчев, може и да го назначат за постоянно, но би трябвало да обявят конкурс за поста от Агенцията по горите и да се кандидатират хора, които имат амбицията да работят.


Вие какво смятате да правите сега?


- Смятам да се регистрирам в бюрото по труда.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK