Бившият директор на "Странджа" Стефан Златаров: Не съм бил послушко

Стефан Златаров

© личен архив

Стефан ЗлатаровИзпълнителната агенция по горите отстрани преди ден (22 януари) директора на природен парк "Странджа" Стефан Златаров. Решението за освобождаване идва само седмица след като Върховният административен съд остави в действие общия устройствен план на Царево, който позволява застрояването нf голяма част от парка без екологична оценка.
Той беше нарочен за уволнение и през 2009 г. заедно с шефовете на парковете "Витоша" и "Врачански Балкан", но след протести на природозащитници тогавашният директор на Агенцията по горите Стефан Юруков се отказа от рокадите.


"Дневник" разговаря със Златаров, който е бил шеф на парка от основаването му преди 18 години.


Г-н Златаров, след вашето отстраняване като директор на природен парк "Странджа" Изпълнителната агенция по горите заяви, че върху вас не е оказван натиск и вие доброволно сте подписали заповед за напускане по взаимно съгласие. Какъв е вашият коментар?
– Зависи какво се има предвид под "натиск". Физически натиск или тормоз не ми е оказван, но пък и аз не съм отишъл сам доброволно да поискам освобождаването си. Напускането ми не идва от мен със сигурност и в този смисъл имаше оказан натиск. Извикан бях и ми беше предложен избор между два варианта – да подпиша заповед за напускане по взаимно съгласие или заповед за уволнение заради допуснати нарушения. Третият вариант беше да откажа да подпиша, но тогава свидетели щяха да подпишат и всъщност нямаше да има никакви правни последици от моя отказ, това е елементарна административна процедура.


А имаше ли нарушения от ваша страна, за които да бъдете уволнен?


– В заповедта за уволнение имаше изброени административни нарушения, които са били направени през годините, в които аз съм бил директор, но твърдо мога да заявя, че няма човек, който да работи и да не допусне подобни административни нарушения в работата си.


Вършил съм работата си воден винаги от принципа да защитавам природата и интересите на природен парк "Странджа".


Решението на Върховния административен съд остави в действие Общия устройствен план на Царево, който позволява повторно построяване на скандалния туристически комплекс "Златна перла" край село Варвара

© Юлия Лазарова

Решението на Върховния административен съд остави в действие Общия устройствен план на Царево, който позволява повторно построяване на скандалния туристически комплекс "Златна перла" край село Варвара


Вие сте директор на "Странджа"от 18 години, още от създаването на природния парк...


– Не искам да използвам големи думи, но тази работа беше част от живота ми. По произход съм от Странджа – от Малко Търново, и съм се старал, доколкото са ми стигали куражът и компетенцията, доколкото съм бил способен да опазвам природата в парка и да го развивам устойчиво.


Какво се случи в парка през тези години, в какво смятате, че успяхте?


– Успях да спра продажбите на общински земи, които бяха публична общинска собственост: оказа се, че предишният кмет Иван Иванов на община Малко Търново ги е продавал от 2004 г., а законът го забранява. Това беше доста трудно и е свързано също с бездействието – и до момента, на прокуратурата. След като ти си продал публична собственост, би трябвало да има някаква реакция, а такава няма повече от десет години. Това е отказ на държавата да действа.


След това започнаха национални търгове за продажба на земи остатъчен земеделски държавен фонд. Оказа се, че две години в периода 2004-2006 г. са продавани такива на територията на Странджа от страна на Министерството на земеделието и храните, в което аз съм работил. Аз научих за това 2006 г., реагирах и успях да ги спра за територията на парка.


След това започна строителство на "Златна перла". Първата заповед за спиране на строителството беше моя, макар и да нямаше правни последици – на 3 февруари 2006 констатирахме началото на строежа, на 8 февруари пуснах заповед за спиране. Никой след това не можа да спре строежа чак до септември и той беше почти завършен. Реално успяха да го спрат през декември. След моята заповед излезе задължителна препоръка на екоминистъра Джевдет Чакъров. Шест години по-късно "Златна перла" беше съборена, ние бяхме страна и водихме дела.


Всичко това предизвика жалба от община Царево и природен парк "Странджа" беше заличен от петчленен състав на Върховния административен съд през юни 2006 г. Тогава лично аз съм оглавявал протестно шествие в Бургас с хора от дирекцията, с хора от селата, в София също имаше големи протести и така беше направена законодателна промяна от парламента, че не могат да бъдат атакувани по съдебен ред заповеди за създаване на природни паркове и други защитени територии.


Не казвам, че това съм го направил само аз, но съм участвал в тези процеси, не съм се крил, не съм бил послушко.


След това дойде и изменението на общия устройствен план, което предвиждаше четири-петкратно по голямо застрояване.


Преди седмица съдът отново върна спорния общ устройствен план на Царево? Вие откривате ли връзка между вашите действия и решения като директор на парка, отстраняването и решението на Върховния административен съд от миналата седмица?


– Може и да има, може и да няма, нямам представа. Нещата съвпадат във времето, но не мога да го докажа.


Имате ли притеснения относно това, което ще се случва с природен парк "Странджа" след вашето напускане?


– Естествено, че се притеснявам. Няма значение кой ще бъде назначен на поста директор на парка, важното е да отстоява това, което ние сме се опитали като екип досега да правим.


Какво конкретно трябва да отстоява новият директор според вас?


- В тази държава не е много лесно да се опълчиш срещу някои неща, когато играят големите пари. Слава богу, досега не съм пострадал, не съм бил заплашван, но се чувства натиск. Не мога да кажа нещо повече от това.


Решението на съда за общия устройствен план на Царево също е предпоставка за притеснения. Просто ако се предприеме такова строителство, каквото е заложено в него, паркът ще загуби своята представителност, а черноморското крайбрежие ще изглежда като това между Свети Влас и Бургас, както и това между Созопол и Лозенец. Волята е това да се случи, независимо че Европейската комисия вероятно ще наложи санкции. Има разнопосочни интереси и повечето са свързани със строителство.


Иначе като екип сме защитили големи проекти и как ще се управляват те тази година е от голямо значение. Парковата дирекция има проекти за около 7 млн. лв. За мен това е нещо важно, което сме направили за тази територия. Ние сме включили в този проект всичко, което сме измислили като добро да се реализира за нея. 2014 е ключова за неговото приключване – трябва да се направят много екопътеки, подобрения, старата сграда на кметството в Ахтопол например трябва да се преправи на голям информационно-посетителски център, същото се отнася и за една сграда в Бургас. Тези неща са важни да приключат през тази година, за да не загубим парите. Иначе няма да се инвестира на територията на парка, това ме притеснява и зависи от управлението на парковата дирекция. Директорът трябва да бъде човек, който да умее да създаде тази организация и да приключат тези неща.


Имате ли информация кой ще поеме сега поста директор на природния парк "Странджа"?


- Според административните процедури временно длъжността ще изпълнява сегашният зам.-директор Петко Нанчев, може и да го назначат за постоянно, но би трябвало да обявят конкурс за поста от Агенцията по горите и да се кандидатират хора, които имат амбицията да работят.


Вие какво смятате да правите сега?


- Смятам да се регистрирам в бюрото по труда.

Коментари (22)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1180 Неутрално

  Типичните им грозни комунистически номера. Мафията в Българие е със съработници БСП и ДПС . И трябва да си дебил , за да не го видиш

 2. 2 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 688 Неутрално

  Някой тайнствен инвеститор от северна азия е решил да съсипе и Странджа. Мръсни комунисти, гнус ме в от вас, за рубли и майките си ще продадете!

  The best way to predict the future is to invent it.
 3. 3 Профил на izabell
  izabell
  Рейтинг: 1300 Неутрално

  Поздравления на Златаров за смелото изказване.А относно натиска пряко никой няма да се злепостави.Достатъчно е като отиде на ресторант да са му сервирали пържолата с няколко люспи лук,обаче от големите

 4. 4 Профил на murttle
  murttle
  Рейтинг: 940 Неутрално

  Какво го карате човека да обяснява? Пред алтернативата да те орезилят, като скалъпят, че не си си вършил работата или да ти изфабрикуват дисциплинарно уволнение, разбира се, че ще приемеш "по собствено желание". Любим похват на родната мутро-олигархична работодателска класа, в чиято угода с течение на времето Кодексът на труда се превърна в кодекс срещу труда. Стана така, че на практика винаги могат да те изритат и работодателят се сдоби с почти феодални права, а текучеството си стана норма в българските фирми.

 5. 5 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1674 Неутрално

  До коментар [#1] от "daam":
  [quote#1:"daam"]Типичните им грозни комунистически номера. Мафията в Българие е със съработници БСП и ДПС . И трябва да си дебил , за да не го видиш[/quote]

  И в какво се изразява гадният комунистически номер!? Че началниците ти не са доволни от теб и ти предлагат да си тръгнеш срещу обезщетение!? Да не забравяме как се решаваха ези въпрос при ГЕРБ - обвинение от прокуратурата и падни стани докато ти се скапе живота, примери много Божидар Нанев да кажем.

 6. 6 Профил на ilich
  ilich
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Жалко, само като водиш лицето на човека разбираш, че е свестен. После защо държавата била зле - ами как да е добре, като свестните ги гонят и унижават.

  Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита: "Богат е"

 7. 7 Профил на гражданин
  гражданин
  Рейтинг: 523 Неутрално

  Още една причина да им искаме ОСТАВКАТА!

 8. 8 Профил на Reveal
  Reveal
  Рейтинг: 793 Неутрално

  [quote#911:"Златаров"]че предишният кмет Иван Иванов на община Малко Търново ги е продавал от 2004 г., а законът го забранява. Това беше доста трудно и е свързано също с бездействието – и до момента, на прокуратурата. След като ти си продал публична собственост, би трябвало да има някаква реакция, а такава няма повече от десет години.[/quote]

  С удрянето на плюс на този цитат искате да бъде прочетен и от главния прокурор.

  "Да се махаш от тази банка веднага миличка. Шефа й е параноик и измъчва момчето само защото чело някакви си книги и филми за обири" из Призрачния град
 9. 9 Профил на Фес Deffender
  Фес Deffender
  Рейтинг: 531 Весело

  "Бившият директор на "Странджа" Стефан Златаров: Не съм бил послушко"

  18 години на този пост и не си бил послушко?! Да бе, да...

  Definition of FOOL : Knowing the truth, seeing the truth, but still believing the lies.
 10. 10 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 479 Гневно

  Тези "хора" дето сега са на власт правеха заменките! Тези "хора" дето сега са на власт Унищожаваха Пирин и Витоша! Тези "хора" и онези дето ходеха да подкрепят Цеко Минев в Банско(Це.Ца., Цвъ. Цвъ, са винаги от една и съща партия, тази на олигарсите!

 11. 11 Профил на Lady Zeppelin
  Lady Zeppelin
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Явно е бил пречка за бетонирането на Странджа.

  Je suis Charlie. Fluctuat nec mergitur.
 12. 12 Профил на diversant
  diversant
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Търся работа като директор на водопад!

 13. 13 Профил на BarBQ
  BarBQ
  Рейтинг: 845 Гневно
 14. 14 Профил на lustmord
  lustmord
  Рейтинг: 317 Неутрално

  До коментар [#9] от "HEISENBERG":
  Ти познаваш ли лично човека или с типично Ганьовксия си нихилизъм си тръгнал да мяташ кал просто понеже в скромната ти душица освен злоба и завист нищо друго не може да се роди?

  Срамно е, че един ерудиран и честен специалист трябва да напусне работата, която обича защото не е удобен на разни нагло-алчни мафиоти и продажници.
  И нека да не казваме "Така е в България" - каква е България зависи от всеки един от нас и мълчаливото приемане на подобни простотии развива все повече и повече обществения толеранс към беззаконията. Те могат да се спрат и трябва да се протестира срещу тях във всякакви възможни форми. Но е нужна и конкретика - абстрактното викане на "Оставка" и цветисти определения по адрес на цялата клика сегашна и вчерашна няма как да сработи. Трябва да се почне от частното за да се стигне до общото - виждаме кой стои зад "доброволната" оставка на директора на парка, виждаме кой не се свени да препрокарва абсолютно незаконния ОУП на Царево при ясното осъзнаване, че Европейската комисия ще осъди тройно страната ни за това. Ами нека да ги преповторим тези имена:
  1.Чавдар Георгиев - зам министъра на околната среда;
  2. Десислава Терзиева - министър на регионалното развитие;
  3. Петчленката на ВАС отменила по абсурден начин предишното решение на тричленния състав от миналата година:
  3.1 Анна Димитрова - претседател; и членове:
  3.2 Марина Михайлова
  3.3 Мариета Милева
  3.4 Диана Добрева
  3.5 Илияна Дойчева
  Ето - реално хора от чийто действия би следвало да се срамуваме. Позор! Нека не си мислят, че са невидими и камбаната бие за някой друг.

  А на Ст. Златаров - благодарим затова, че се бори за Странджа толкова години! 15. 15 Профил на bezdnata
  bezdnata
  Рейтинг: 419 Неутрално

  В Плъхистан или Плъхоландия са нормални подобни неща. Оглозгва се до кокал, докато може, тук и сега. А "утре"-кучета го яли.

 16. 16 Профил на bezdnata
  bezdnata
  Рейтинг: 419 Неутрално

  До коментар [#14] от "lustmord":

  Браво за поста!

 17. 17 Профил на gilermos
  gilermos
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Че човекът е свестен си личи веднага. От снимката, от това, което е казал и от начина, по който го е казал. Съобщил е и факти, които са лесно проверими и всеки може сам да си направи изводите за това как е работил и с какво се е борил.
  Жалко, наистина много жалко, че такива хора ги "елиминират" и то по най-перфиден начин. Да видим новата калинка

 18. 18 Профил на Geoimg
  Geoimg
  Рейтинг: 698 Разстроено

  Технологията е проста - скачай сам или те бутаме лошо!?

  *Лауреат на Нобелова награда! ГРАЖДАНИН! БЕЗПАРТИЕН!!!
 19. 19 Профил на greeneyes
  greeneyes
  Рейтинг: 2889 Неутрално

  Грозна комунистическа операция на мутренското правителство на Олигарски. Ще си платят за това, само че Олигарски и Сергиша още не знаят, че идва Видовден.....

  Пазете се от доносника vesolr
 20. 20 Профил на ladinn
  ladinn
  Рейтинг: 419 Неутрално

  Ей, мутрите пак в действие.

 21. 21 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1527 Неутрално

  [quote#17:"gilermos"]Да видим новата калинка[/quote]Няма да е калинка. Калинките са некадърни, но иначе безобидни. Ще е кърлеж. Причината да сменят такъв дългогодишен управител, не е само за да сложат свой кадър, а за да заграбят Странджа.

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 22. 22 Профил на Фес Deffender
  Фес Deffender
  Рейтинг: 531 Весело

  [quote#14:"lustmord"]Ганьовксия си нихилизъм си тръгнал да мяташ кал просто понеже в скромната ти душица освен злоба и завист нищо друго не може да се роди? [/quote]

  Точну! Разконспириръ мъ ут раз!

  Definition of FOOL : Knowing the truth, seeing the truth, but still believing the lies.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK