"За Земята": Незаконните сметища у нас са нормата при управлението на отпадъците

"За Земята": Незаконните сметища у нас са нормата при управлението на отпадъците

© Юлия ЛазароваМакар и с голямо закъснение, инциативата на комисаря по околна среда Янез Поточник за завеждане на съдебно дело срещу България заради множеството незаконни сметища, които са все още в експлоатация, категорично показва спешната необходимост за дълбока промяна на политиките и действията на Министерството на околната среда и водите (МОСВ) и местните власти по отношение на управлението на отпадъците. Това е позицията на екологично сдружение "За Земята", която организацията изпрати до медиите в петък.


От 16 юли 2009 г. - крайния срок за закриване на сметища, несъотвестващи на изискванията, до този момент, медиите отразяват десетки случаи на тлеещи и горящи сметища в Русе, Равда, Кошарево, Скравена, Капитан Димитриево, Плазище, Белослав, Казанлък, Марково, Гложене, Стара Загора, констатират от "За Земята" и допускат, че много идентични случаи са останали недокументирани.


"Горящите отпадъци са само най-видимата част от проблема. Освен замърсяване на въздуха с опасни вещества като диоксини и фурани, за които дори няма измервателна апаратура в България, сметищата причиняват замърсяване на почвите и водите, което неизбежно се отразява на здравето на живеещите наблизо хора," предупреждава Евгения Ташева, координатор на кампанията "Нулеви отпадъци" в екологично сдружение За Земята.
Незаконните сметища като норма при управлението


Тя коментира още, че незаконните сметища у нас са нормата при управлението на отпадъците и се позовава на статистиката: България рециклира


едва 3% от битовите си отпадъци,


а останалите се трупат предимно в сметища, които не отговарят на европейските изисквания за безопасно дългосрочно съхранение на отпадъци.Плановете на ековедомството за изграждане на 23 големи регионални санитарни депа не са осъществени към момента предимно поради избор на неподходящи площадки и предоставяне на недостоверна информация относно въздействията върху околната среда от страна на независимите експерти, твърдят от "За Земята" като уточняват, че тези фактори, заедно с опорочени процедури по информиране и участие на засегнатото население, дават повод за протести, жалби и съдебни дела от страна на местните жители в много от нарочените за депа места: Самоков, Ракитница, Баня, Стожер, Ямбол, Джерман и други. По думите им, има случаи


на откровен натиск от ековедомството


върху местното население, както и пришпорване на работата на съда при дела срещу оценките за въздействие на околната среда (ОВОС).


Пред "Дневник" Евгения Ташева даде за пример съдебното дело срещу оценките за въздействие на околната среда за самоковското депо, където Министерството на екологията провежда най-важните изследвания за предложената площадка едва в хода на делото, защото става ясно, че не са направени по време или преди ОВОС. Става дума за хидрогеоложки изследвания – "ахилесовата пета" на всички депа, независимо дали са модерни и не – поставят се модерни покрития, които да изолират почвата и подпочвените води от отпадъците. Ташева прави уговорката, че те не са нито вечни, нито 100% сигурни, затова е и много важно каква е геологията и хидрогеологията на мястото. "Когато такива изследвания се правят дълго след обществените обсъждания, заинтересованите страни всъщност нямат възможност да коментират и вземат предвид тази важна информация, което е нарушение на процедурите по ОВОС," посочва Ташева.


Доклад на ООН: Европа трябва да намали земеползването


"Унищожаването на плодородна земя с цел складиране на отпадъци е неразумно и скъпо отлагане на един проблем, чието истинско решение е отдавна известно. Особено, когато това става на фона на стряскащите заключения в доклада на ООН относно световното ползване на земя, обявен днес (петък, 24 януари 2014 г.) на Световния икономически форум в Давос: балансът на земеползване за Европа показва, че използваме повече от средната стойност, полагаема на всеки земен жител; растящото потребление и население водят до нуждата за разширяване на земя за производство на храна с 20-55% до 2050 г. Всички тези изчисления, взети заедно, показват че Европа трябва да намали земеползването си (това включва и вносните стоки).


България разхищава земите си за депа


В случая с България вече говорим и за разхищението на наличните земи за нещо толкова остаряло като депониране на отпадъци. И това става на фона на постоянните загуби на плодородие в световен мащаб. "Факт е, че 30-40% от битовите отпадъци могат да бъдат компостирани и така производителността на земята – запазвана," разяснява Ташева и комнтира, че ековедомството ни върви в добра посока по отношение на биоотпадъците. "Надявам се да видим скоро пилотните общини с разделно събиране на биоотпадъците."


"За Земята" призовава екоминистерството и всички общини да пренасочат усилията и наличните средства към насърчаване на повторната употреба, рециклирането, компостирането и предотвратяването на отпадъците, за да намалят количеството неоползотворими отпадъци, предназначени за депониране. Опитът на множество европейски общини, следващи подхода Нулеви отпадъци, сочи, че въвеждането на


сметосъбиране от врата на врата,


вместо сегашния модел с общодостъпните "анонимни" улични контейнери, спомага за свиване на количеството отпадъци за депониране с две трети. Това означава, че в момента българските домакинства изхвърлят около


70-80% ценни суровини,


годни за рециклиране и компостиране. Те заплащат за това разхищение чрез такса "Битови отпадъци", която към момента никъде в страната не се определя от количеството, което се изхвърля. Въвеждането на справедлива такса спрямо количеството отпадъци е от първостепенна важност за постигане повишаване нивата на рециклиране и компостиране, повторна употреба и предотвратяване на отпадъците, в съгласие с изискванията на европейската директива за отпадъците.


*"За Земята" е част от европейската платформа за Нулеви отпадъци (Zero Waste Europe), в която членуват общини, бизнес предприятия, личности и неправителствени организации, посветени на премахването на отпадъците в Европа. Повече за подхода Нулеви отпадъци четете тук.

Коментари (4)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Firefly
  Firefly
  Рейтинг: 909 Неутрално

  Не е измислено още нищо,защото е нямало далавера.Там където няма лична печалба и то бърза,нищо не се пипа.Крайно жалка действетелност,но факт за нашата държава от много години.

 2. 2 Профил на Firefly
  Firefly
  Рейтинг: 909 Неутрално

  действителност. Извинявам се.

 3. 3 Профил на ДЗВЕР
  ДЗВЕР
  Рейтинг: 627 Неутрално

  ... 16.07.2009 (краен срок) има още над 110 незаконни сметища(продължаващи работа)... а у българския смисАл "незаконни" има повеке от 'иляда...

  опозиция на всяка власт, отпор на всяка тъпота...
 4. 4 Профил на victor2
  victor2
  Рейтинг: 1303 Весело

  У България боклук много, но се мете едно стълбище от горе на долу, не обратното като при нас!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK