Съдът забрани окончателно строителството на Камчийски пясъци

Съдът забрани окончателно строителството на Камчийски пясъци

© Анелия НиколоваВърховния административен съд потвърди окончателно забраната да се строи на Камчийски пясъци, постановена от Министерството на околната среда и водите.


В първите дни на тази година (6 януари 2014 г.) петчленен състав на Върховния административен съд потвърди становището на тричленнката по дело №12314/2012 год. от 1 април 2013 г.


Решението на съда, макар и окончателно, не означава директно, че казусът с Камчийски пясъци също е приключил окончателно. Според Закона за биоразнообразието министърът на екологията има право два пъти за по една година да издава такива заповеди за забрана на строителство.
Това напомни пред "Дневник" и бившият екоминистър Нона Караджова, която именно издаде такива по времето на нейния мандат и така отложи във времето опасността от бетониране на тази уникална черноморска местност с дълга естествена пясъчна ивица и множество дюни.


Последната бе издадена за превенция на застрояването на основание, че камчийски пясъци се готви за включване като защитена зона в екомрежата "Натура 2000". Забраната обаче не може да се удължи повече, тъй като по Закона за биологичното разнообразие, регламентиращ екомрежата, максималният й срок е 2 години.


Това, което все още не е приключило, е обявяването на новите зони по "Натура 2000" със заповеди по съответните режими. Проектът по картиране обаче е завършен – става дума за обхождането на цялата страна от учени и експерти на БАН, които са представили експертни резултати къде какво има като хабитати, какво е тяхното състояние, включително и за Камчийски пясъци.


Оттук нататък е в ръцете на сегашното управление на екоминистерството какво ще се заложи в тази конкретната заповед за Камчийски пясъци.


Инвестиционните проекти в Камчийски пясъци са на три фирми, придобили терените си чрез замени. И трите - "Рийс интернешънъл", "Бета форест" и "Мирта инженеринг", са свързани с австрийската "Райфайзен груп", а консултант им беше бизнесменът Тодор Батков. Инвеститорите са и жалбоподателите на решението на тричленния състав на ВАС.


Преди 7 години местността беше защитена територия, с много по-строг режим от защитените зони на "Натура". По искане на една от фирмите - "Рийс интернешънъл", през 2006 г. Върховният административен съд създаде прецедент, като заличи защитената местност. Фирмата бе придобила със замяна терените близо до брега, като дюните и пясъчните ивици на държавата бяха оценени като последна категория земеделска земя – най-евтината. Част от проекта за курорт на фирмата попадаше в границите на местността и съдът счете, че липсата на прецизна координатна граница в заповедта за обявяването й (от 80-те години) е основание да заличи защитената територия.


Съдът: Екоминистерството има право да защитава по-стриктно


"Вероятността от значително увреждане и унищожаване дори на едно от опазваните в засегнатите защитени зони местообитания е достатъчно основание за налагане на превантивни мерки, каквито са предвидени в националното екологично законодателство, респективно в Закона за биоразнообразието", констатира петчленката на ВАС с председател Маринка Чернева в решението си от тази година.


Според съда фактът, че местообитанието е приоритетно, задължава екоминистерството да прилага мерки за опазване, по-стриктни от мерките за други местообитания. Членове на съдебния състав са Галина Матейска, Диана Гърбатова, Марио Димитров и Добринка Андреева.


Унищожаване на приоритетно местообитание може да бъде допустимо само след доказване на наличие на следните условия за реализация на дадено инвестиционно предложение: наложителни причини от първостепенен обществен интерес; липса на друго алтернативно решение; получаване на положително становище от Европейската комисия.


"В конкретния случай изграждането на курортен комплекс представлява частна инициатива, с ползи за конкретен инвеститор, която може да бъде реализирана не само на предложеното от възложителя място в границите на защитена зона.
Предвид гореизложеното се налага изводът, че в конкретния случай предпоставките за налагане на принудителните административни мерки (забраната за строителство - бел. ред.) са налице", отсъжда съдът.


Министърът на околната среда и водите е наложил забраната за строителство поради наличието на непосредствена опасност от увреждане или унищожаване на защитени зони или на части от тях съгласно чл. 121, ал. 2 от Закона за биоразнообразието, посочва още петчленката на ВАС и заключава, че първоинстанционният съд правилно и обосновано е преценил, че съществува опасност от увреждане и унищожаване на защитените зони.


Петчленният състав на ВАС счита, че първоинстанционният съд е намерил за неоснователни доводите на жалбоподателите, че се ограничава и нарушава правото им на собственост. С издадената заповед е ограничено временно (до провеждане на изискуемата процедура по оценка за съвместимост) правото на извършване на определени дейности в имотите, собственост на жалбоподателите, като е предпочетен общественият интерес, свързан с правото на околна среда на населението. В тази връзка именно опазването на природата с нейната разнообразна флора и фауна е от по-голям обществен интерес от този на няколко заинтересовани лица.


Жалбоподателите трябва да подадат ново уведомление пред директора на РИОСВ - Варна, към което да приложат и процесната заповед на министъра на околната среда и водите, отсъжда още петчленният състав на ВАС.


Оттогава екоорганизациите няколко пъти предлагаха местността да се обяви наново в старите си граници. От екоминистерството обаче обявиха, че за част от терените вече са урбанизирани с устройствен план и това няма как да стане. Вместо това министърът забрани за 2 поредни години строителството и бе подготвена заповедта за бъдещата "Натура" зона.


Парцелите в заличената местност бяха урбанизирани без задължителните екооценки, което доведе до европейска наказателна процедура срещу България, припомниха още от екокоалицията.


"С идването на власт на новото правителство реалната опасност от унищожаването на Камчийски пясъци остана, тъй като налагането на забрана за промяна на предназначението на всички заменени гори със Закона за горите от 2011 г. не засяга камчийските гори и дюни, чието предназначение вече беше променено", заявиха екоактивистите.


Те призоваха правителството "да спази предизборните си обещания и да спаси Камчийски пясъци, като отмени незаконните заменки и проектите за застрояване в района, прокарани при предишното правителство, и като приеме заповед за новата защитена зона за опазване на природните местообитания в "Натура 2000", която да не допуска нови заплахи за природата там".

Коментари (20)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на blame
  blame
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Прочетох три пъти. От статията разбрах, че държавата има изключително ограничен ресурс да бори природата си от хищни песове като Батков.

 2. 2 Профил на Hristo'o
  Hristo'o
  Рейтинг: 727 Неутрално

  Никой от нас не може да разбере какви са тия окончателни забрани, при положение, че никой от тези хиляди незаконни строежи по морета и планини не е довел до пълно овъзмездяване на данъкоплатеца - което значи да върнеш средата такава каквато е, да платиш глоба/неустойка на данъкоплатците за инвазивните действия и съответно да влезеш в затвора.
  Ама нито един дори, че да кажете после че имаме съд, прокуратура и полиция които не са просто шайка рецидивисти.

 3. 3 Профил на grand funk railroad
  grand funk railroad
  Рейтинг: 1114 Неутрално

  Отново е замесен Бай Ганьо! Добре, че не съм от Левски.

  Parmi ceux qui n'ont rien à dire les plus agréables sont ceux qui se taisent. Coluche
 4. 4 Профил на sasoss
  sasoss
  Рейтинг: 655 Неутрално

  Мухахаха, Бай Ганьо е замесен и с Южен поток. В защитена зона Галата по Натура 2000 ще бетонират 500 декара за компресорна станция.
  Така, че Камчийски пясъци съвсем не са спасени. Щом за едни може и за други ще може. Още повече че точно настоящото МОСВ е доста благосклонно и услужливо чевръсто за Южен поток, чийто адвокат е пак Батков.

 5. 5 Профил на mediator37
  mediator37
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Идвайки от официалния плаж прецапвам вървейки натопен до гърди устието на Камчия и стигам до този прекрасен див плаж. Едно от малкото места където може да се прави нуди-плаж. Голям кеф, чисто и диво.
  Не знам има ли друг начин да се стигне до Камчийски пясъци. Ако някой знае да обади.

  Има ли живот след демокрацията ?
 6. 6 Профил на Stream
  Stream
  Рейтинг: 1392 Весело

  Лошо Батков,
  Лошо!

  Хайде сега зоната да си влезе в натура и приказките да свършат. а урбанизираните територии да се приведат в природосъобразен вид и то за сметка на инвеститорите!
  А те да си платят и наложените за неправомерни действия глоби.
  И длъжностните лица допуснали тези закононарушения да си понесат наказанията и повече никога, ама никога да не се занимават с подобен вид дейност, като особено опасни за обществото индивиди.

  А на съда, браво!

  Хитростта пречи на мисълта!
 7. 7 Профил на porfir
  porfir
  Рейтинг: 229 Неутрално

  абе тези инвеститори що се стискат.я вадете пачките

 8. 8 Профил на koko65bg
  koko65bg
  Рейтинг: 925 Неутрално

  Инвестиционните проекти в Камчийски пясъци са на три фирми, придобили терените си чрез замени. И трите - "Рийс интернешънъл", "Бета форест" и "Мирта инженеринг", са свързани с австрийската "Райфайзен груп", а консултант им беше бизнесменът Тодор Батков.

  Все познати далавераджии без морал и съвест. А защо не напишат и кои ,,компетентни" и неподкупни чиновници са се подписали под заменките?

 9. 9 Профил на irons
  irons
  Рейтинг: 635 Неутрално

  Предполагам, че много малко от форумците са посещавали тази местност. Като малък ходих често там на море, вярвайте ми - уникално е! Дори тъпите руснаци, които застроиха курорта Камчия (който е до Камчийски пясъци), не посмяха да посегнат на Лонгоза, а можеха, никой от нашите продажници нямаше да ги спре!

  Ние обаче чупим тъпомера и сме готови да съсипем една уникална природна среда. Подобна местност съм виждал в Холандия - на края на Блумендал Ам Сей. Има една пешеходна и велоялея - това е страна, която се чуди откъде да намери земя. За сметка на това, около този резерват там, са едни от най- скъпите им курорти. Има какво да научим от Холандия относно морския туризъм, нали? От една страна, която е на Северно море.

  Ако тези фирми, свързани с Райфайзен, застроят Камчийски пясъци, грабвайте паветата от Иван Асен и бой по централата им! А "консултантът по далаверите" Батков - вън от Левски, още сега!

 10. 10 Профил на sasoss
  sasoss
  Рейтинг: 655 Неутрално

  До коментар [#5] от "mediator37":
  От пътя за Шкорпиловци. След Ново Оряхово като видиш морето, значи си изпуснал отбивката вляво. Всъщност има две отбивки. Едната асфалтова е успоредна на пътя в посока Шкорпиловци и едно време по нея се е стигало до бунгала, които сега са в стадий на разпад. Другата отбивка е в обратна посока, към Камчия. 11. 11 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 672 Неутрално

  Трябва да си уникално тъп за да инвестираш там! Ако от това място ставаше нещо Тодор Велики да е построил станции. Не бих разменил 1 декар в центъра на Сл. бряг за 100 декара там.

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 12. 12 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1736 Неутрално

  До коментар [#6] от "Stream":

  Е Галата/Паша дере/ като е в Натура 2000, какво? Тимуровската команда се скъсаха да строят строежи на плажа, сега и тръбата на Южен поток ще минава между техните строежи и руските имоти на Камчия.

  Живеем във времена на суши, фондю и жулиен, а аз продължавам да обичам кюфтенца с пържени картофки и баничка с боза. Моята простотия край няма!
 13. 13 Профил на spoko
  spoko
  Рейтинг: 616 Любопитно

  До коментар [#4] от "sasoss":
  -Не знам,кой ти е нацвъкал "+",но ти виждал ли си компресорна станция?

 14. 14 Профил на Rage Against
  Rage Against
  Рейтинг: 1059 Неутрално

  До коментар [#3] от "grand funk railroad":

  хахахаха пак ли Дебелия Борат изпълзя като някаква изпосталяла пепелянка да 'апе камчийските туристи?

  РЕФОРМИ !
 15. 15 Профил на frequentflyer
  frequentflyer
  Рейтинг: 450 Разстроено

  явно Борат е много по-защитен от която и да е защитена територия в злощастната ни не-защитена родина

 16. 16 Профил на grand funk railroad
  grand funk railroad
  Рейтинг: 1114 Гневно

  До коментар [#15] от "frequentflyer":

  Как няма да е защитен? Нали е представителят на Чорни за България!

  Parmi ceux qui n'ont rien à dire les plus agréables sont ceux qui se taisent. Coluche
 17. 17 Профил на Lady Zeppelin
  Lady Zeppelin
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Дано наистина забраната да е окончателна, че у нас не се знае...

  Je suis Charlie. Fluctuat nec mergitur.
 18. 18 Профил на sasoss
  sasoss
  Рейтинг: 655 Весело

  До коментар [#13] от "spoko":
  Да, виждал съм.
  Както съм виждал и проекта на компресорната станция и приемния терминал.
  И аз не знам кой ми нацвъкал + и не се впечатлявам от тези неща.
  Други въпроси имаш ли?

 19. 19 Профил на sasoss
  sasoss
  Рейтинг: 655 Неутрално

  До коментар [#12] от "mitko11":
  На Паша дере няма нито една сграда.
  Всъщност тимуровската команда имат имот на Фичоза.

 20. 20 Профил на АБПФК
  АБПФК
  Рейтинг: 838 Весело

  [quote#11:"др. Иванов"]Трябва да си уникално тъп за да инвестираш там! Ако от това място ставаше нещо Тодор Велики да е построил станции[/quote]
  А кой го обяви за резерват. Не са ли комунистите?

  ☭ Нас червеното знаме роди ни...☭ http://youtu.be/EC58ZjzejL0
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK