За какво лъже екоминистерството според "Зелените"

За какво лъже екоминистерството според "Зелените"

© Юлия Лазарова"Дневник" публикува пълната позиция на ПП "Зелените" във връзка с одобряването на общия устройствен план на община Царево "Лъжите на Министерството на околната среда и водите, каква е истината и кои са необходимите действия за спасяване на природен парк "Странджа"


Лъжа № 1:
В предаването "Здравей, България" на "Нова телевизия" на 28 януари заместник-министърът на околна среда и водите Чавдар Георгиев показа издаденото становище по екологична оценка на ОУП Царево, твърдейки, че то е в сила. Същият ден министър Искра Михайлова публично заяви, че същата екологична оценка е била оттеглена, но не и отменена, внушавайки, че е в сила.


Истината: Становище по екологична оценка № 1-2/2008 г. никога не е влизало в сила! То няма правно действие и никога не е имало. То е обжалвано по съдебен път, преди да влезе в сила, и е оттеглено от издалия го орган в рамките на съдебната процедура, отново преди да влезе в сила. С това процедурата по неговото издаване е прекратена. Всичко това е станало съгласно закона, на основание чл. 156 от АПК и тези факти еднозначно са установени и потвърдени от съда в решение на ВАС №6808/25.05.2010 г., което е окончателно. Правните последици от това са, че заповед №РД-02-14-776/13.08.2008 г. на министъра на регионалното развитие и благоустройството за одобряване на ОУП на община Царево е нищожна, защото липсва задължително положително становище по екологична оценка и решение за съвместимост с "Натура 2000" (съвместено с екологичната оценка), така както изискват чл. 85, ал. 1 и ал. 4 от ЗООС и чл. 31, чл. 32, ал. 1 на ЗБР, вр. с чл. 127, ал. 2, т. 1 от ЗУТ.
Решението: Когато не са изпълнени изискванията на Закона за опазване на околната среда и Закона за биологичното разнообразие – то тогава министърът на околната среда и водите е задължен да спира реализацията на планове и проекти, започнати или утвърдени в нарушение на този закон.


Чл. 158 на ЗООС и чл. 122 и 123 на ЗБР задължават МОСВ да наложи тази принудителна административна мярка и да издаде заповед за спиране реализацията на ОУП на община Царево. В закона никъде не пише "може"!


Лъжа 2:


Многократно тиражирана, както от министър Искра Михайлова, така и от целия екип на МОСВ, а именно: "Одобряването на ОУП не създава проблем за застрояването на природен парк "Странджа". Предстоят екологични оценки на ПУП, които ще гарантират опазването на природния парк."


Истината: Чл. 6, ал. 1 на Закона за защитените територии е задължителен, изричен и ясен за всеки грамотен: "В защитените територии се включват гори, земи и водни площи." Употребата на думата "земи" вместо "имоти" е показателна. Иначе казано, в една защитена територия просто няма как да съществува ПУП, предвиждащ застрояване или урбанизиране на територията, па, недай си боже, да му се прави екологична оценка. И това един министър на околната среда и водите няма как да не го знае!


Решението: ОУП на община Царево е не само нищожен, защото няма екологична оценка, той предвижда дейности, които са в пряко противоречие на действащи специализирани закони, какъвто е Законът за защитените територии спрямо Закона за устройство на територията. Незабавно министърът на регионалното развитие и благоустройство следва да започне процедура по изменение на ОУП Царево, която да премахне урбанизираните територии в границите на ПП "Странджа" и защитената зона от "Натура 2000" и да ги включи в земеделския или горския фонд. За да не възникват нови подобни случаи, Народното събрание следва да одобри промяна на ЗУТ, обявяващи за нищожни всички общи устройствени планове без съгласувателни решения по реда на Закона за околната среда и Закона за биологичното разнообразие.


Лъжа 3:


В предаването "Здравей, България" на "Нова телевизия" на 28 януари заместник-министърът по околна среда и водите Чавдар Георгиев посочи, че легловата база в община Царево към момента на оценяване на ОУП е била към около 20 000 души, като оспори и противопостави тази цифра на бройката от 75 000 легла предстоящо ново застрояване в ПП "Странджа" съгласно ОУП на община Царево, изнесена от НПО.


Истината: Преди всичко сравнението между двете числа е некоректно и манипулативно – едното е съществуващата леглова база към момента на изготвяне на екологичната оценка, друго е планираната, като втората е много по-голяма – такива некоректни сравнения за директна манипулация. Бройката около 20 000 съществуваща туристическа леглова база е дадена на стр. 20 от доклада за екологична оценка от юни 2008 г. Едновременно с това за цялата община на стр. 32 са дадени прогнозни числа на бъдещите посетители и общата бройка за общината е 124 140 души, от тях 98 962 в ПП "Странджа" и 80 716 в крайморската част. Така се получава нарастване за цялата община на легловата база със 104 140 души, а за само територията на ПП "Странджа" нарастването на легловата база е с ок. 83 000.


Лъжа 4:


В предаването "Здравей България" на "Нова телевизия" на 28 януари заместник-министърът по околна среда и водите Чавдар Георгиев се закле, че територията на незаконния жилищен комплекс "Златна перла" няма да се застроява.


Истината: Само един поглед върху картата на одобрения ОУП показва, че на същото място се предвижда ново застрояване с вилни зони с 25% плътност на застрояване, максимална височина до 5,50 метра и с 2 етажа. Има само една разлика – застроява се много повече от "Златна перла", а цялото крайбрежие до Варвара и на юг.


Трайното решение: Спешно приемане на заповедта за защитената зона от "Натура 2000" и спиране на всяко ново строителство в 2 км крайбрежна зона с изключение на обекти от националната инфраструктура.

Ключови думи към статията:

Коментари (37)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Barbarossa
  Barbarossa
  Рейтинг: 715 Неутрално

  Когато цифрите говорят, и боговете мълчат.

  В деня, в който си кажем "И така може", всичко е загубено.
 2. 2 Профил на Itzoto:otoztI
  Itzoto:otoztI
  Рейтинг: 417 Неутрално

  Искаме си природата!!!

 3. 3 Профил на pavkata2010
  pavkata2010
  Рейтинг: 479 Гневно

  А след като има лица на държавна служба които лъжат, то решението е да бъдат уволнени! Може и доброволна ОСТАВКА!

 4. 4 Профил на Tom Sawyer
  Tom Sawyer
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Ами така е, като се назначават хора за министри, които хал хабер си нямат от околна среда и т.н. Не остана работа, длъжност, която критерият за заемане да е кадърност и т.н. Куцо и сакато по високи постове където изобщо не им е мястото.

  Реформаторски миражи. Оставка! If you don`t want to Democracy, Democracy will come to you.
 5. 5 Профил на гражданин
  гражданин
  Рейтинг: 570 Неутрално

  Или са напълно некомпетентни, или лъжат и карат през просото!
  Единственото решение е да си подадат оставката.

 6. 6 Профил на MyTwoCents
  MyTwoCents
  Рейтинг: 682 Неутрално
 7. 7 Профил на Хелиана
  Хелиана
  Рейтинг: 852 Любопитно

  Какви наказания са предвидени за лица, заемащи отговорни държавни постове, които умишлено разпространяват лъжи и заблуди?

 8. 8 Профил на canuck99
  canuck99
  Рейтинг: 631 Неутрално

  ПОДПИСАХА ЛИ ВСИЧКИ ПЕТИЦИЯТА ЗА СТРАНДЖА, ЗНАЕ ЛИ НЯКОЙ КОЛКО ПОДПИСА СА ВЕчЕ СЪБРАНИ?

 9. 9 Профил на dun
  dun
  Рейтинг: 675 Неутрално

  До коментар [#7] от "heliana":

  има наказания в НК чрез т. нар. регресивен иск - проблема е че такъв иск към подчинените си може да заведе само министъра..

 10. 10 Профил на Хелиана
  Хелиана
  Рейтинг: 852 Неутрално

  [quote#9:"dun"]има наказания в НК чрез т. нар. регресивен иск - проблема е че такъв иск към подчинените си може да заведе само министъра..[/quote]
  Странно, че не са предвидени наказания за министри. Ето още един пропуск в НК, който крещи за бърза промяна. Наистина странен народ сме, да не предвидим механизъм за наказания за лъжливи министри.

 11. 11 Профил на GreenEyes
  GreenEyes
  Рейтинг: 2347 Неутрално

  Отново повтарям за тези, които не смятат да гласуват на следващите избори - разочаровани, отвратени, обезверени от наглата антибългарска политическа машина.
  Зелените са единствената неопетнена, пробългарска, антиолигархична политическа организация, за която човек заслужава да даде гласа си!
  Моят избор отдавна е направен и много се надявам, че интелигентните българи, където и да са по света, ще гласуват за тези достойни хора и истински български патриоти.

 12. 12 Профил на Хелиана
  Хелиана
  Рейтинг: 852 Неутрално

  До коментар [#11] от "GreenEyes":

  Съгласна съм с тебе, това е и моят избор.

 13. 13 Профил на GreenEyes
  GreenEyes
  Рейтинг: 2347 Весело

  [quote#12:"heliana"]Съгласна съм с тебе, това е и моят избор. [/quote]
  Хелиана, поздравления! Е, поне сега ще има още един човек освен мен, който ще бъде атакуван във форума, че симпатизира на Зелените.
  Шегата настрана, аз наистина си мисля, че това са идеите, на които моята духовна нагласа най-много отговаря.

 14. 14 Профил на Хелиана
  Хелиана
  Рейтинг: 852 Неутрално

  [quote#13:"GreenEyes"]Е, поне сега ще има още един човек освен мен, който ще бъде атакуван във форума, че симпатизира на Зелените. [/quote]
  Мен толкова ме критикуват от всички страни, че ако бях по-плашливичка, отдавна да съм се отказала да пиша тук. Та и това ще го преживеем

 15. 15 Профил на GreenEyes
  GreenEyes
  Рейтинг: 2347 Весело

  [quote#14:"heliana"]Мен толкова ме критикуват от всички страни[/quote]
  Е, и от мен си понесла някоя и друга критика, ама то перфектни хора на тоя свят има ли?

 16. 16 Профил на Хелиана
  Хелиана
  Рейтинг: 852 Неутрално

  [quote#15:"GreenEyes"]Е, и от мен си понесла някоя и друга критика, ама то перфектни хора на тоя свят има ли?[/quote]
  Няма, и това му е хубавото на света

 17. 17 Профил на GreenEyes
  GreenEyes
  Рейтинг: 2347 Неутрално

  До коментар [#12] от "heliana":

  Говорейки за Зелените, аз си мисля, че като че ли при тях за първи път от 1989 год. насам виждам класа и в същото време себераздаване. С действията си Зелените обединяват толкова различни хора! Или с други думи в тяхно лице е представена новата българска политическа класа, която е безкомпромисна към мафиотите, но не го прави със злоба и реваншизъм, а с позитивизъм и с мисъл за бъдещето.Това наистина е изумително, защото се прави на фона на тоталната разруха и морална деградация на обществото ни.
  Комунистите ограбиха и разориха България, да не говорим за онези разбити поколения в първите двайсетина години след 1944 год. Виждал съм доста хора с изключително много откраднато човешко богатство и време за живот от "онази социалистическа система", които, обаче излъчват благородство, благоразумие и истинско човешко разбиране спрямо хората и "нещата от живота". Как са се справили с болката и последиците?! И във връзка с финеса и себераздаването на Зелените си мисля, че ние много можем да научим от тях, за да помогнем на поне малка част от приемниците на БКП и сателитите им. Тези хора имат невъобразимо тежко бреме в наследство и сигурно за много малко от тях е съзнавано с какви усещания, чувство и разбиране за вина трябва да се справят! Най-малко още едно поколение ще "плаща" за онези, които погубиха една нация, една държава и една икономика, за да построят каквото някои са си въобразили, че знаят какво е и ...накрая да ни върнат едва ли не в предкапиталистически времена. Това е чудовищна отговорност, която те не могат да понесат и затова от инстинкт за самосъхранение - тотално и абсолютно отхвърлят. Ние, може би, трябва да правим нещата, да живеем истински живота си, по най-добрия възможен начин, не като тях, а както биха го живели обичните ни хора, на които сме наследници, ако не им се беше стоварило това зло върху главите. Така, надявам се, резултатите от нашия труд постепенно ще изместват и заместват последиците от техния. Защото не веднъж сме се убеждавали до какво води чувството за необходимост от отмъщение, да не говорим колко антисъзидателни са презрението и омразата.

 18. 18 Профил на Хелиана
  Хелиана
  Рейтинг: 852 Неутрално

  До коментар [#17] от "GreenEyes":
  Страхотно казано, аз просто не бих могла да добавя и дума към написаното от теб. Докато самата аз предизвиквам понякога хора, които ме дразнят с глупостта или ограничения си поглед, всъщност много добре съзнавам, че единственото, което някога е действало на този свят, и особено в наше време, е човек да се опита да живее така, че с примера си да въздейства на другите. Именно затова ми харесват и на мен Зелените. Разбира се и поради тяхната идеология, но има и други идеологии, които на думи са прекрасни, но хората, които ги представят, ги използват само за манипулация.

 19. 19 Профил на GreenEyes
  GreenEyes
  Рейтинг: 2347 Неутрално

  До коментар [#18] от "heliana":

  Така е, примерът е изключително важен. Затова и думите на толкова много политици звучат празно и безмислено, защото знаем, че зад завесите същите тези хора правят точно обратното - крадат, мамят и нанасят вреда на народа и държавата.
  За съжаление тези политици, а и хората, които ги следват са мнозинство, а интелектуалците са малко. Мнозинството променя историята, а лидерите получават славата.
  Въпреки всичко смятам, че имаме някъква надежда като народ.
  Доказали сме, че сме жизнеспособна нация, оцеляваща при всякакви обстоятелства.

 20. 20 Профил на Хелиана
  Хелиана
  Рейтинг: 852 Неутрално

  До коментар [#19] от "GreenEyes":

  Мнозинството винаги е било лесно манипулируемо и това е трагедията на света. Защото тези, които се отказват да използват това най-мощно оръжие на политиците в едно толкова турбулентно време и при толкова политическо незряло мнозинство като в България, ги чака дълъг и труден път. Но пък казват, че пътят в крайна сметка е по важен от самата цел.

 21. 21 Профил на GreenEyes
  GreenEyes
  Рейтинг: 2347 Неутрално

  До коментар [#20] от "heliana":

  Май наистина Зелените ше се окажат една доста мъничка, но истинска алтернатива на политическия мастодонт, натиснал българите до невъзможност да дишат. Дано мутрочервеникавата олигархия не пусне пипала и там. Съдейки от историята на прехода - всичко е възможно. Аз съм центрист по природа, но в българската политическа джунгла няма истински леви, десни или центристи. Така че естествено е да вървя с онези хора, които милеят за природата ни, защото май тя остана единственото ни богатство.

 22. 22 Профил на GreenEyes
  GreenEyes
  Рейтинг: 2347 Неутрално

  [quote#20:"heliana"]Но пък казват, че пътят в крайна сметка е по важен от самата цел.
  [/quote]
  Така е, пътят е по-важен, някаква светлинка в пътешествието не е без значение също. И понеже е време да излизам, ето ти кратко пътуване.....нагоре.
  http://www.youtube.com/watch?v=6zTmaQaS9MI

 23. 23 Профил на sasoss
  sasoss
  Рейтинг: 603 Неутрално

  Зелените, та зелените. Къде бяха като се обсъждаше ОВОСа на Южен поток? В мен се затвърждава представата, че са зелени само по по изгода. Там от където могат да се изкарат пари. Дори и с рекет.
  Как пък дори и едно изречение коментар няма за бъдещия строеж в защитена зона Галата? Пак по Натура 2000 е.

 24. 24 Профил на Dimitar Kanariev
  Dimitar Kanariev
  Рейтинг: 388 Гневно

  Истина 1. Зелените са новите анархокомунисти! Те са против частната собственост и пазарната икономика! Не съществува правова държава в света, чието конституционно или гражданско право да позволяват разпореждане с чужда собственост, или ползване без правно основание против волята на собственика! Ние сме в ЕС и тук човек, капитал, собственост е първо, всичко останало като защитени зони и др., е след това!

 25. 25 Профил на Хелиана
  Хелиана
  Рейтинг: 852 Неутрално

  До коментар [#22] от "GreenEyes":

  Видях го чак сега, супер е, благодаря След този клип нищо вече не може да ми развали деня.

 26. 26 Профил на Хелиана
  Хелиана
  Рейтинг: 852 Неутрално

  [quote#21:"GreenEyes"] Така че естествено е да вървя с онези хора, които милеят за природата ни, защото май тя остана единственото ни богатство.[/quote]
  Тя е единственото истинско богатство за всяка страна, само дето има хора, които мислят, че е достатъчно да имат пари, за да си купят всичко. И не си дават сметка, че ако основата, която поддържа живота ни на тази планета, бъде унищожена, ние съвсем скоро ще я последваме. И в момента огромната част от болестите ни е последица от хищническото ни отношение към природата - към въздух, вода, храна. Да не говорим, че откъснати от нея в урбанизираните си джунгли вече не сме в състояние да си презареждаме батериите от нея.
  Иначе аз по принцип също съм центристка, но малко повече ляво или малко повече дясно не ме смущава, ако не е фанатично и е в някакви балансирани граници.

 27. 27 Профил на Андрей Ковачев
  Андрей Ковачев
  Рейтинг: 555 Неутрално

  "Зелените" ( няколко НПО-та + Калина от Варна) са единствените, пак повтарям единствените, които обжалват ОУП на Варна в съда който предвижда застрояване със сгради и хотели Паша дере. Защо никой не говори за това? Докато Южен поток, който е абсолютно зло от гледна точка енергийна независимост, емисии и т.н. - ще мине под Паша дере. Това което мен лично продължава да ме притеснява е шума от станцията. Ако искаме да спрем "Южен поток" трябва да се облегнем на реални и действащи аргументи, а не на лъжливи, които лесно могат да бъдат съборени. Дотук за офтопика.

  www.bulgariangreens.org
 28. 28 Профил на Андрей Ковачев
  Андрей Ковачев
  Рейтинг: 555 Неутрално

  Днес 31 януари "народното" събрание (бих го нарекъл сборище) произведе нова лъжа - че изменението на ОУП-а спирало изпълнението му , та всичко било наред според Министъра на регионалното развитие. Лъжа - влезлия в сила ОУП престава да се изпълнява, чак след приемане на измененнието - ЗУТ е изричен в своя чл.136 ал.3. Лъжа след лъжа.

  www.bulgariangreens.org
 29. 29 Профил на GreenEyes
  GreenEyes
  Рейтинг: 2347 Неутрално

  До коментар [#28] от "Андрей Ковачев":

  Г-н Ковачев, благодарности за святата работа, на която сте се отдали. Моят глас и гласовете на семейството ми и на всички мои приятели ще бъдат за вас. Успех на евроизборите!

 30. 30 Профил на GreenEyes
  GreenEyes
  Рейтинг: 2347 Неутрално

  [quote#25:"heliana"]Видях го чак сега, супер е, благодаря След този клип нищо вече не може да ми развали деня. [/quote]
  Радвам се, че ти е харесал, ама това е само кратката версия. Ето ти пълната версия, щото аз като един влюбен в планетата ни бях потресен от красотата й, видяна отвисоко.
  Сложи видеото на широк екран и изгаси всички лампи. Приятно гледане!
  http://www.youtube.com/watch?v=dCK3FTWz2iw

 31. 31 Профил на Хелиана
  Хелиана
  Рейтинг: 852 Неутрално

  До коментар [#30] от "GreenEyes":

  Изключително е, благодаря! През цялото време докато го гледах си мислех каква привилегия е да живеем на тази невероятна планета. И колко сме отговорни да я запазим и за тези след нас.

 32. 32 Профил на GreenEyes
  GreenEyes
  Рейтинг: 2347 Неутрално

  До коментар [#31] от "heliana":

  Много добре казано.... А ако пък сме единствените разумни същества в познатата ни вселена, отговорността ни става огромна! Зрънцето светлина в синьо става неописуемо незаменимо....

 33. 33 Профил на Tata Mata
  Tata Mata
  Рейтинг: 442 Неутрално

  А за лъжите на "Зелените" кой каже? Не са по-малки и по-безобидни от тези на Екоминистерството, даже са си в конкуренция!!! Или може би не е тук мястото да задавам този въпрос?!!?

 34. 34 Профил на Хелиана
  Хелиана
  Рейтинг: 852 Неутрално

  [quote#33:"tamaya"]А за лъжите на "Зелените" кой каже?[/quote]

  Уточни какво имаш предвид, за да получиш отговор. Иначе постингът ти е абсолютно безмислен.

 35. 35 Профил на Хелиана
  Хелиана
  Рейтинг: 852 Неутрално

  [quote#27:"Андрей Ковачев"]"Зелените" ( няколко НПО-та + Калина от Варна) са единствените, пак повтарям единствените, които обжалват ОУП на Варна в съда който предвижда застрояване със сгради и хотели Паша дере. Защо никой не говори за това? [/quote]
  Трябва вие да им помогнете да заговорят. И ние, които ви симпатизираме. Медийното отразяване си има своите правила и човек трабва да ги знае и прилага, иначе просто шансовете са малки при потока от обикновено нищо незначещи или откровено безумни, но привличащи вниманието събития, генерирани в политическото пространство.

 36. 36 Профил на GreenEyes
  GreenEyes
  Рейтинг: 2347 Неутрално

  [quote#34:"heliana"]Уточни какво имаш предвид, за да получиш отговор. Иначе постингът ти е абсолютно безмислен. [/quote]

  Не очаквай реакция, във форума е пълно с такива - хвърлят обвинение и изчезнат. Просто не им обръщай внимание.

 37. 37 Профил на Хелиана
  Хелиана
  Рейтинг: 852 Неутрално

  [quote#36:"GreenEyes"]Не очаквай реакция, във форума е пълно с такива - хвърлят обвинение и изчезнат. Просто не им обръщай внимание.[/quote]
  Знам, използват принципа на сестрата, дето я нямаш. Точно затова му/и задавам въпроса. Не че очаквам смислен отговор от трол.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK