Екокоалиция: Решенията по казуса "Странджа" са имитативни, не спасяват парка

Екокоалиция: Решенията по казуса "Странджа" са имитативни, не спасяват парка

© Юлия ЛазароваРешенията на парламента и правителството по казуса "Странджа" са имитативни и няма да спасят природния парк от застрояване, нито ще предпазят България от наказателни процедури на Европейската комисия. Тази позиция изразяват от коалиция "За да остане природа в България" след като парламентът излуша трима министри в тази връзка в петък.


В съобщение до медиите природозащитните организации заявяват, че ще изчакат до вторник (4 февруари) дали Министерски съвет, Народното събрание и главният прокурор ще предприемат нови стъпки по казуса.


След това те ще внесат националната петиция в защита на Странджа в Европейската комисия и Европейския парламент. По нея вече са събрани
над 17 хиляди подписа за 6 дни.


Природозащитниците ще информират Европейската комисия за нарушаването на три европейски директиви и ще поискат спиране използването на европейски средства от министерствата на околната среда и водите, регионалното развитие и инвестиционното планиране с мотива, че тези административни органи не познават и не прилагат европейското законодателство.


Обещанието да започне процедура за изменение на общия устройствен план на община Царево в частта му за Природен парк Странджа, за което е била издадена заповед на министъра на регионалното развитие на 30 януари според тях е крайно недостатъчна. Така се оставят за застрояване други емблематични места


като "Арапя" и "Корал",


които са извън парка, предупреждават от коалицията.


Заявленията на изпълнителната власт показват, че според регионалното и екоминистерството заповедта за общия план на община Царево влиза в сила, въпреки че


няма влязло в сила становище по екологична оценка и оценка за съвместимост с НАТУРА 2000, както изискват Законът за опазване на околната среда (чл. 82. ал.4 на) и Законът за биоразнообразието (чл.31) , подчертават природозащитниците и заключват, че незаконосъобразният общ устройствен план на община Царево ще продължи да се прилага и занапред – извън и в природния парк, до датата на приемане на следващия план (това предвижда чл.136 ал.3 на Закона за устройство на териториите). До тогава ще могат да бъдат процедирани инвестиционни намерения в парка, като е съвсем реално на мястото на вече


съборената незаконна "Златна перла"


да се появи нов комплекс, алармират те.


От коалицията подчертават, че екоминистерството не смята да изпълни задължението си по чл. 122 ал.1 на Закона за биологичното разнообразие и да спре действията на планове, които са приети в нарушаване на същия закон, т.е. без задължителната оценка за съвместимост с целите на НАТУРА 2000. Нито един от 240 депутати не е внесал законодателни предложения, които да спрат действието на незаконния устройствен план и да предотвратят други подобни казуси. Регионалното и екоминистерството показаха, че нямат намерение да изпълнят решение № 3614 от 14.03.2011 г. на седемчленен състав на Върховния административен съд, който ги задължи да изготвят нова екологична оценка на общия устройствен план на Царево.
 


Препратки към законите:


- ЗООС, чл.82 (4) Екологичната оценка на планове и програми завършва със становище или решение на компетентния орган по чл. 84, ал. 1. Влязлото в сила становище или решение е задължително условие за последващото одобряване на плана или програмата. Органите, отговорни за одобряване и прилагане на плана или програмата, се съобразяват със становището или решението и с поставените в тях условия, мерки и ограничения.


- ЗУТ, чл. 136.(3) Действието на съответния предходен устройствен план се прекратява от деня на влизането в сила на новия или изменения устройствен план.


- ЗБР, чл. 122. (1) Министърът на околната среда и водите:


1. спира разпореждания на органи на изпълнителната власт, които са в нарушение на този закон;


2. спира реализацията на планове и проекти, започнати или утвърдени в нарушение на този закон;


- Из Решение № 3614 от 14.03.2011 г. на седемчленен състав на Върховния административен съд: "С оттеглянето на становището за екологична оценка е възстановена висящността на производство за вътрешна административна услуга, поискана от министъра на регионалното развитие и благоустройството, поради което министърът на околната среда и водите е длъжен да финализира това производство с ново становище във формата и съдържанието по чл. 26 от Наредбата за условията и реда за извършване на екологична оценка на планове и програми (арг. чл. 82, ал. 4 ЗООС)."

Коментари (17)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 2. 2 Профил на ARRI
  ARRI
  Рейтинг: 1391 Весело

  Току що и АЗ подписах петицията.....

  Плащат ми от швейцарското посолство да пропагандирам ПРЯКАТА ДЕМОКРАЦИЯ ! Признавам, че трол-я в тяхна полза с/у 5 франка на пост!
 3. 3 Профил на Краси
  Краси
  Рейтинг: 566 Неутрално

  В тази връзка, кой ще понесе отговорност за всички безобразия които се вършат.
  Ще започнат ли да се прилагат законите и да се наказват всички които са ги нарушили или е време народът да вземе нещата в своите ръце?

  Да почистим България от агентурата на руската империя!!!
 4. 4 Профил на kashpirovska
  kashpirovska
  Рейтинг: 506 Неутрално

  "След това те ще внесат националната петиция в защита на Странджа в Европейската комисия и Европейския парламент. "
  Мисля,че е по-сигурно направо да я внасят петицията,какво ще чакат до 4.02!

  Дневник-токсичният сайт
 5. 5 Профил на purple_rain
  purple_rain
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Най-лошото е,че заради това което стана на други места по Черноморието,бетон,шум,мръсотия,сергии и т.н. да се прави туризъм и да се стои стана нещо лошо.А изобщо не е така,но трябва да се прави природосъобразно,екологично и така и туристите ще са доволни и местните ще печелят много по-добре.

 6. 6 Профил на mtmvb1111
  mtmvb1111
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Екомафията се активизира - яко хвърля димки и партенки

  Руското влияние убива България! "Дневник" също....
 7. 7 Профил на koko65bg
  koko65bg
  Рейтинг: 744 Неутрално

  Нито един от 240 депутати не е внесал законодателни предложения, които да спрат действието на незаконния устройствен план и да предотвратят други подобни казуси.

  Защо ли така правят тези депутати?

 8. 8 Профил на Georgi Yordanov
  Georgi Yordanov
  Рейтинг: 684 Неутрално

  Зелените, не искат нищо повече от това - да се спазват законите!!!!
  Тези, които не ги спазват - където им е мястото!
  Ако някой не е съгласен с такива искания ... да се замисли - какво иска и срещу какво недоволства.

  Да правим каквото трябва, пък да става каквото ще!
 9. 9 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2980 Неутрално

  До коментар [#7] от "koko65bg":

  Защото ДПС точи зъби

 10. 10 Профил на koko65bg
  koko65bg
  Рейтинг: 744 Неутрално

  ще поискат спиране използването на европейски средства от министерствата на околната среда и водите, регионалното развитие и инвестиционното планиране с мотива, че тези административни органи не познават и не прилагат европейското законодателство.

  Ама недейте така де. Горките управяващи и техните послушни хрантутници откъде ще могат да пооткраднат някой лев?

 11. 11 Профил на parasailor
  parasailor
  Рейтинг: 506 Любопитно

  За съжаление българското черноморие е тотално съсипано . За радост има Гърция - уютна, с хубави семейни кръчми, малки селища и хотелчета с низко строителство. И е на по-малко от 400 км. Цените почти същите като в българската грозотийка. Е зависи ако искате 5 звезди лукс. Лично аз предпочитам - яхтата ( 12 метров платноход катамаран). Много по малко но пък круизваш на където ти душа пожелае. Е стига да имаш (не чак толкова много) пари.
  Ако някой иска съвет как да си построи бюджетна яхта/катамаран - насреща съм. Подготвям и блог.

 12. 12 Профил на skior4eto
  skior4eto
  Рейтинг: 450 Неутрално
 13. 13 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 5489 Неутрално

  тия 240 наши избраници си мислят с колко да си вдигнат заплатите , къде да обиколят света на аванта и за други свой благини .

 14. 14 Профил на Dimitar Kanariev
  Dimitar Kanariev
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Хюмънкоалишън: ние хората, сме за спасяване на човека и неговото устойчиво развитие! Ще спасяваме свещенните блага на човека като частната собственост, инициатива, бизнес и локално устойчиво развитие! Призоваваме всички човеци да подкрепят себеподобните си в борбата за оцеляване! Останалите същества, ако не са с нас, са против нас, което ясно означава война за съществуване. Искаме, хляб, покрив там където сме родени и по-добър живот! Fuck the rest!

 15. 15 Профил на arhitekt
  arhitekt
  Рейтинг: 395 Неутрално

  До коментар [#11] от "bscatam":

  Прав сте. И руснаците в Гърция са по-незабележими, което е предимство.

 16. 16 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Не им вярвам на тези! Те направиха онези заменки- кон за кокошка!

 17. 17 Профил на soldierism
  soldierism
  Рейтинг: 584 Весело

  "Зелените" бенджамини връхлитат отново.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK