Най-опасният електропровод за египетския лешояд е обезвреден

Най-опасният електропровод за египетския лешояд е обезвреден


Линията от електрическата мрежа, за която се смята, че от построяването си през 1950 г. е убила хиляди египетски лешояди, е изключена. Става дума за линията от Порт Судан до брега на Червено море с дължина 30 км.


В миналото районът на Порт Судан е бил най-значимото място за почивка и хранене на вида в страната по време на изтощителния есенен прелет. За египетските лешояди е добре известно, че често по време на миграцията и зимуването си предпочитат да нощуват на електрически стълбове. Електропроводът, причиняващ смъртта на толкова много лешояди от световнозастрашения вид, е разположен в близост до привличащи птиците големи животновъдни ферми, простиращи се на площ от няколко квадратни километра.


Най-опасният електропровод за египетския лешояд е обезвреден

Електропроводът снабдява с електричество и осигурява ток за помпи във вододайната зона, които снабдяват с вода почти 500-хилядния пристанищен град.  Възможно е десетилетното въздействие на опасния електропровод в ключовото място за почивка на вида да е причина за почти пълното изчезване на популацията египетски лешояди, традиционно мигриращи по западните брегове на Червено море и гнездещи в Източна Европа и Азия.
Важното решение на суданското правителство и енергийната компания в страната е в продължение на усилията и проучванията на Българското дружество за защита на птиците (БДЗП), служителите на BirdLife International по проекта за мигриращите птици към UNDP/GEF и Суданското дружество за дива природа (СПД).


Работата по отстраняването на проблема със смъртността на птици от електрическата мрежа в Порт Судан започва след съвместна експедиция на българското и суданското дружества през 2010 г. по трасето на опасния електропровод. Жертви на електропровода са не само египетските лешояди, но и много други видове птици. От септември 2013 г. започва изграждане на нова и безопасна линия, минаваща успоредно на досегашното трасе.


Още през 1982-1983 г. под същия електропровод немският орнитолог Герхард Николаус открива близо 55 загинали египетски лешояда, а при следващо посещение 21 години по-късно намира други 5. Установените през годините близо 80 загинали от токов удар египетски лешояди със сигурност са само върхът на айсберга. Но електропроводът е построен през 50-те години, което значи, че той е причинил смъртта на повече от хиляда египетски лешояда.


"Този значим успех на БДЗП и BirdLife ясно показва, че ефективното опазване на мигрантите на дълги разстояния – като египетски лешояди и младите царски орли, се крие в трансконтиненталното сътрудничество между партньорите в рамките на най-голямата мрежа от организации за опазване на птиците – BirdLife", коментира Нада Тошева, изпълнителен директор на БДЗП.


Марко Ламберти – изпълнителен директор на BirdLife International, смята, че новината доказва ефективността в начина на работа на BirdLife партньорите с правителствата и представителите на бизнеса. "Действия на местно равнище, но и в световен мащаб ни дават възможност да се справим с огромни проблеми като опазването на мигриращите видове птици. Поздравления за всички допринесли за този успех", коментира той.


БДЗП полага грижи за опазването на египетския лешояд още от основаването си през 1988 г. Проектът LIFE+ "Помощ за египетския лешояд" цели предотвратяване изчезването на световно застрашения египетски лешояд в България и Гърция. Проектът обединява 4 партньора от 3 страни: Българското дружество за защита на птиците (БДЗП); Гръцкото орнитологично дружество (HOS), WWF – Гърция, Кралското дружество за защита на птиците на Великобритания (RSPB), и е финансиран от програма LIFE на Европейската комисия и фондация "А. Г. Левентис".


BirdLife International е най-голямата природозащитна партньорска мрежа, която обединява 120 организации от цял свят, 2,77 милиона членове и над 10 милиона поддръжници.

Коментари (3)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на izabell
  izabell
  Рейтинг: 1347 Неутрално

  Това са последици и от обезлесяването .Няма дървета и птиците са принудени да кацат по необичайни за тях места.
  Няма да е лошо да построят вид каменни насипи,като няма дървета.

 2. 2 Профил на The_Curious
  The_Curious
  Рейтинг: 823 Неутрално

  Браво!

  Nothing else, but more or less the bitter truth!
 3. 3 Профил на Firefly
  Firefly
  Рейтинг: 924 Неутрално

  Ето такива новини правят деня ми по-хубав.
  Ако събират доброволци за залесяване бих се включила.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK