Дърводобивник от ДПС е назначен за директор на природен парк "Българка"

Дърводобивник от ДПС е назначен за директор на природен парк "Българка"

© Анелия НиколоваИзпълнителната агенция по горите (ИАГ) е назначила шефа на ДПС – Севлиево, за директор по заместване на природен парк "Българка". Освен председател на ДПС в Севлиево от 2009 г., Али Алиев е общински съветник и се занимава с дърводобивен и транспортен бизнес.


В началото на тази седмица той е бил представен на целия екип на парка като временно заместващ сегашната директорка Мая Радева (бел.ред. - един от основателите на парка), която е в болнични след автомобилна катастрофа, научи "Дневник".


Назначението му обаче противоречи на Закона за администрацията. Още през уикенда ПП "Зелените" алармираха, че Али Алиев от ДПС е подготвян за назначаване на длъжността директор по заместване въпреки съмнителната му биография, и предупредиха в съобщение до медиите, че ако от Агенцията по горите не се откажат от скандалното си назначение, ще информират европейските институции за извършваните политически назначения.
До публикуване на материала, от пресцентъра на Агенцията по горите не отговориха на писмените въпроси на "Дневник" свързани с назначението на Алиев, никой не отговори и на обажданията ни на служебните им телефони.


Като странно, изненадващо и нелогично определи назначението по заместване на външен човек за парка Тома Белев, председател на Асоциацията на парковете в България. Пред "Дневник" той коментира още, че това не отговаря на стандартната практика, когато по заместване се назначава служител от екипа на парка, който е запознат с работата, може да навлезе бързо, има право на електронен подпис и директорът му има доверие.


Справка в правно-информационните системи показва, че Алиев не е прекратил участието си във фирмата си "Бара Али Алиев" ЕТ, което е нарушение на член 19, ал.6, т.2 на Закона за администрацията, изискващ ръководителите на държавни институции, които имат функции във връзка с осъществяването на изпълнителната власт, да не изпълняват търговска дейност.


Фирмата му е включена и в Списъка на длъжниците по чл. 182, ал. 3, т. 2 от ДОПК с неуредени публични задължения над 5000 лв., които нямат имущество, върху което може да се наложи обезпечение, не е представено обезпечение и нямат вземания от банки и трети лица – ТД Велико Търново към 31.12.2013 г. с общ размер на задълженията от 32 851 лева.


Природозащитниците предупреждават още, че по време на тройната коалиция Алиев е бил зам.-директор на Държавно горско стопанство – Севлиево, а впоследствие е бил отстранен оттам заради незаконна сеч и съден. Негови транспортни машини са използвани за превоз на незаконна дървесина.


Участието му в местните и национални избори пък разкрива принадлежността му към Държавна сигурност от 1985 г. насам под псевдонима агент Виктор (Решения №20/ 19.12.2007 и 2-105/12.11.2012 г. на КРДОПБГ). В документите на комисията липсват данни за снемане от действащия оперативен отчет.


През миналия месец Министерството на околната среда назначи за директори на РИОСВ и националните паркове Пирин и Централен Балкан – над 50% кадри на ДПС, като мнозинството от тях бяха неуспели кандидат-депутати от листата на същата партия. Очевидно тази практика е възприета и от Агенцията по горите, заключват "Зелените" и напомнят в тази връзка, че Али Алиев е бил четвърти в листата от МИР №7 Габрово по време на изборите през 2013 г.


Създаден през 2003 г., природен парк "Българка" става един от най-бързо развиващите се паркове, като привлича международни средства и работи по редица природозащитни проекти. "Грубото вмешателство в един от най-успешните природни паркове може да се обясни с две причини: апетити за засилване на дърводобива, което би било в противовес с интересите на габровци и тревненци, тъй като паркът е създаден с цел опазване на водосбора на река Янтра, откъдето се добива питейната вода за двете общини; апетити към присвояване на проектите на парковата дирекция с цел пълнене на партийната каса, предупреждават още природозащитниците в съобщение до медиите.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK