Отровено писмо до най-добрия приятел на човека

Отровено писмо до най-добрия приятел на човека

© Георги КожухаровСпособи и специфики при борба с улични вредители". На първо четене заглавието звучи като безпристрастен наръчник за справяне с насекоми в градината. И вероятно това е целта на създателите на тази страница в социалната мрежа Фейсбук, а именно – да не е ясно директно от името на страницата за какво съдържание точно става дума.


А то е основно рецепти на отрови, имена със снимки на ефектни отровни вещества, жестоки снимки на убити безстопанствени кучета, начини за унищожаването им, разредени от време на време с информация и линкове, които препращат към новини за инциденти с нахапани и нападнати от улични животни, както и за смъртни случаи след нахапване отново от улични кучета със подстрекателски статуси.


"Топ пет отрови за кучета и котки у дома", "Отравяне с антифриз", "Killing dogs" са част от заглавията на текстове, към които препраща страницата, обикновено с коментари на английски, призоваващи еднозначно към унищожаването на животните. Коментарите под постовете обаче са предимно негативни, на хора, възмущаващи се от бруталността на страницата.
Страницата е създадена преди почти две години – 4 март 2012 г. и до ден днешен продължава да съществува, макар и абсолютно незаконна. Според чл. 7 на Закона за защита на животните се забранява проявата на жестокост към животните като за жестокост се смята и "извършване на пропаганда, популяризиране или подстрекаване по какъвто и да е начин, пряко или косвено, на насилие към животни (ал.22)


Който прояви жестокост към животно по смисъла на чл. 7, се наказва с глоба от 500 до 1000 лв., освен ако деянието не съставлява престъпление.


Отровено писмо до най-добрия приятел на човека

© Юлия Лазарова


Иначе информацията за общността е на български език, звучи съвсем справедливо и невинно и контрастира рязко на реалното й омразно съдържание. Там се казва, че това са "практически указания на достъпна за всеки методика при осъществяване контрол върху вредителите със легални средства, безопасни за хората и околната среда", както и че става дума за "група на хората, обичащи животните". Като цел е посочено "да установим правила за съжителство на хора и животни в градовете, бездомните животни трябва да бъдат залавяни и отвеждани в приют и даване за осиновяване, а ако това не се получи да бъдат евтаназирани в рамките на няколко дни"


Насилие, изгубено в превода


Обичайно гражданите докладват подобни страници на администраторите на социалната мрежа, която от своя страна е длъжна да ги блокира. Последното обаче в действителност се случва много рядко като основен проблем е, че информацията е на чужд език и администраторите или не разбират за какво става дума или "не установяват нищо смущаващо". Въпреки това от фондация "Четири лапи" продължават да призовават хората да докладват, когато попадат на такива групи.


Ежедневно към "Четири лапи" пристигат около 20-на сигнала за подобни групи или сайтове, подстрекаващи към насилие и убиване на животни, разказа пред "Дневник" Явор Гечев, ръководител маркетинг отдела на фондацията. И тъй като от организацията няма как да поемат всички тях, съветът им към гражданите е да подават жалби към прокуратурата. На сайта на фондацията има готови бланки на жалба, и така всеки може лесно да попълни и препрати към отговорните органи.


Прокуратурата е длъжна да образува досъдебно производство и да прати жалбата в полицията за разследване или може да възложи предварителна проверка на полицията преди да образува досъдебно производство.


Отровено писмо до най-добрия приятел на човека

© Юлия Лазарова


Кибербездействието на МВР


От СДВР останаха озадачени от въпросите на "Дневник" получават ли и как се процедира на подобен род сигнали. Единственото обяснение, което получихме е, че тази дирекция няма отдел, който да се занимава с интернет престъпления, но не стана ясно дали сигналите се препращат към дирекциите, които имат.


"МВР не обръща внимание на тези сигнали, защото  попадат в графата им маловажни престъпления," сподели и Гечев за опита на фонацията си в работата им с полицията. По думите му, полицаите често се оправдават с това, че интернет е свободно пространство, а създателите на тези групи няма как да бъдат издирени. В същото време в МВР има специален отдел за кибер престъпления, припомниха от фондацията.


МВР бездейства, дори когато става дума за масово отравяне на животни, каквото се случва периодично в столицата, последно – само преди седмица в квартал "Лозенец", алармират още защитниците на животните. Констатацията на полицията обичайно е или "работи се по случая", или "няма достатъчно данни за извършено престъпление".


Показателно за това е неофициалната информация, че труповете на отровените животни се складират отделно и чакат за аутопсия и експертиза с месеци без да бъдат потърсени от разследващите органи. Частичното обяснение е, че една експертиза излиза между 400-800 лв., което е


твърде скъпо за подобен "маловжен"


случай. Макар че в действителност тези отрови, разпръсквани редовно по детски площадки и градски градини, убиват предимно домашни любимци и са далеч по-опасни за децата и хората.


По думите на Явор Гечев, практиката показва, че в България трябва да се стигне до фатален инцидент с човек, за да се задействат отговорните органи и да има заловени виновни и наказания. "Важна цел за нас е да накараме МВР да се отнася по-сериозно към този тип престъпления," обяснява Гечев.


По случая с квартал "Лозенец" (от 3 февруари) е извършена проверка на място, разпоредено е на "Екоравновесие" да почистят от намереното там вещество, разпитвани са свидетели, констатирани са два трупа на кучета – едно бездомно и едно домашно, но не е ясно все още дали ще им бъде направена аутопсия и експертиза, информираха от СДВР.


Дали ще има аутопсия зависело от това какво ще покаже проверката – така завърши разговорът ни с полицията. Но за да се установи има ли действително отровни вещества в животното, аутопсията и последващата експертиза на стомашно съдържание и черен дроб трябва да се направи максимум 72 часа след настъпване на смъртта. След това обикновено не остават следи от нея, а така няма и данни за престъпление...

Коментари (48)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 3046 Неутрално

  Решението е просто !

  Да речем месец престой в кучкарниците и ако "най добрият приятел на човека" не бъде осиновен - евтаназиране !!!

  ПП. Условието обаче е масово да се обхванат популациите иначе е преливане от пусто в празно и облаги единствено за шепа люде експлоатиращи любовта към четириногите

 2. 2
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 3. 3 Профил на stoyanst
  stoyanst
  Рейтинг: 467 Неутрално

  Самия "ЗАКОН ЗА ЗАЩИТА НА ЖИВОТНИТЕ", цитиран в статията, е абсурден и меко казано неприложим като нормативен текст. Ако някой изобщо си е направил труда да го прочете.

 4. 4 Профил на katharos
  katharos
  Рейтинг: 8 Гневно

  Благодаря за тази статия! Моля всички да докладват във Фейсбук за нередности по тази страница "Способи и специфики при борба с улични вредители" защото скоро подобни унищожителни прояви ще бъдат във всеки квартал , а никой не е защитен (от мвр и подобни защитници)

 5. 5 Профил на danid
  danid
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Истински кошмар. Просто не знам какво да напиша, предвид че обичам животните и отглеждам куче.
  Освен отровите, опасни за хора и животни, децата гледат трупове на кучета и жаси и на яве и в интернет.
  Положението с популацията на бездомните кучета е изпуснато от десетилетия. Само се приказва, някакви хора прибират пари и нещо повече не се случва.
  Наистина целите популации трябва да е обхванат и вероятно кастрират, за да се ограничи размножаването. Не е възможно да се поберат всички в приюти. Не е реалистично и много от кучетата да бъдат "осиновени". Обаче не знам как може да стане това понеже едва ли разполагаме с такива ресурси /пари, хора и т.н./.
  Ако това се случи и хората спрат да си изхвърлят любимците или да ги пускат свободно да се движат, популацията би намаляла до размер, съответна служба да прибира, вече в приюти, единичните бездомни кучета, както се случва в по- напредналите страни.

 6. 6 Профил на zapadnqka
  zapadnqka
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Такова варварство може да има само в Русия на Путин. Защот не се намеси международната общност и да спре убийствата на кучета в Сочи?

  And Freedom for all
 7. 7 Профил на ytsejam
  ytsejam
  Рейтинг: 483 Неутрално

  Кога най-накрая някой ще има достатъчно смелост да разследва и докаже какво всъщност правят нашите приятели от Екоравновесие? Имам куче и от 2 години и съответно имам преки ежедневни (сутрин и вечер) наблюдения какви кучета се появяват в квартала. С абсолютно непогрешима цикличност през няколко месеца в квартала изведнъж се появяват нови групи от по над 10 добре охранени кучета, които няма как да са изцяло улични, защото първия ден след появата си имат нашийници, реагират на елементарни команди, играят си с топка и като цяло са доста добре свикнали с хора. Същите тия кучета след няколко дена биват изловени от равновесните тимуровци, маркирани и пуснати отново, като за всяка бройка Екоравновесие прибира една нелоша сума. Много ми е интересно ако някой журналист проследи хората, които докарват отгледаните партиди кучета и ги пускат в града, а после ги и поразпита кой точно им е платил 50 кинта, за да ги отгледат в близки до София села и после да ги докарат тук, какво ще отговорят...

 8. 8 Профил на peron
  peron
  Рейтинг: 551 Неутрално

  До коментар [#1] от "SS":

  И да, и не. Това е адекватен и справедлив начин да се бориш с безстопанствените животни, но не решава големия проблем на българина а той е, че не поема отговорност. От държавата, до най-обикновения редови гражданин. Свидетел съм над 3 пъти как в село в близост до София се изхвърлят породисти кучета, с каишки, абсолютно съзнателно. Освен това в България много рядко се осиновява куче по законовия ред. Ако те опандизят ефективно за 3 месеца, че си си изхвърлил кучето на улицата, с което застрашаваш живота на животното и на околните хора, ще видиш как ще се реши много бързо проблема с кучетата. Хората трябва да имат респект към околната среда - животни, природа, себеподобни.

 9. 9 Профил на Цензуриран от антибългари.
  Цензуриран от антибългари.
  Рейтинг: 547 Неутрално

  Интересно...защитници...какво ще речете за това, че животното ходи гладно цял живот...не е жестоко нали ?

  Би трябвало експериментално да се подложите на същия начин на живот за да добиете ясна представа какво изживява едно "бездомно" куче и кое е по-добре за него.
  Изключваме "хотелите" за "бездомни" животни понеже това е бизнес.

 10. 10 Профил на Hoius
  Hoius
  Рейтинг: 441 Неутрално

  Проблемът според мен в случая не е какво да правим с бездомните животни, а това какво да правим с такива доказано жестоки и меко казано тъпи хора. Защото така както е захвърлен примерно отровен хляб на улицата, вместо някое куче, може някое малко дете може да реши да си хапне от него. Какво правим тогава, питам аз?

 11. 11 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 7184 Неутрално

  напълно безотговорно е да се хвърля отровена храна по улиците . да оставим колко е НЕ хуманно да тровим кучетата , но клошарите и бездомниците , ако ядат от тази храна ? нямам думи .

 12. 12 Профил на 300g
  300g
  Рейтинг: 570 Неутрално

  "Според чл. 7 на Закона за защита на животните се забранява проявата на жестокост към животните като за жестокост се смята и "извършване на пропаганда, популяризиране или подстрекаване по какъвто и да е начин, пряко или косвено, на насилие към животни (ал.22)"

  Наличието на закон е достатъчно основание да претендираме за спазването му. Или?

  Да, имам куче, през последните 25 години винаги съм имал, разбирам и проблемите с групите улични кучета. Но, има закон! Нека недоволните от сегашната ситуация с уличните кучета вместо да ръсят отрова, да пледират за спазване на закона или дори за промяна, ако считат, че в този си вид, той не работи добре.
  Иначе, какво? Село Мечка виждайки неспособността на полиция и държава да се справят с циганския терор, да съберат пари за нафта и да подпалят циганското гето и да пребиват с тояги изпълзяващите оцелели живи? (не, че нямат основание, ама това е друга тема). Ами село Баница? Ами много други села?
  Къде е държавата в този случай, защо само усвоява някакви средства за някакви цели без да отчита никакъв видим резултат?!
  Трябва ли народът да вземе нещата в свои ръце? Ми то май на ред тогава е парламента, аз да запретвам ръкави и да приготвям тоягата! Шега, ама не съвсем...

  Така че, за да няма самоуправство, трябва да има държава! Иначе, скоро ще сме свидетели на случай в който някой побеснял баща на пострадало от отрова дете ще размаже главата на милосърдна бабичка оставяща храна за котките или пръскаща хляб за гълъбите!
  И пак той ще е виновния, а не държавата, чиновника, всички тези взели парите за да не се случва това!

  Големи мислители раждаше навремето селската кръчма. Сега големи мисли ражда интернет.
 13. 13 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 994 Неутрално

  Да де, то точно от такива закони и закончета сме на тоя хал (виж подписа ми)!

  А един друг "вредител" преди малко на светофара напираше да ми мие предното стъкло въпреки, че колата идва кажи-речи от автомивката. 10+ секунди ми буча на вратата, 3 пъти му казах, че няма да ми мие стъклото.

  Изтървана работа е тая държава.

  Апокалипсисът апокалиптичен
 14. 14 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 2082 Неутрално

  Че убийството с отрова насилие ли е?
  Второ, бръмбарите животни ли са?Да/Не? Не ми се измъквайте!
  Трето бръмбари може ли да тровим и да "измъчваме"?

  В Русия съм! В Русия съм!
 15. 15 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 2082 Неутрално

  Предлагам всеки "природозащитник" да си прибере по няколко бездомни кучета у дома.Не може?

  В Русия съм! В Русия съм!
 16. 16 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 2082 Неутрално

  [quote#1:"SS"]Да речем месец престой в кучкарниците и ако "най добрият приятел на човека" не бъде осиновен - евтаназиране !!! [/quote]
  Да, ама сега идва някой "природозащитник", взема животното, извежда го и го пуска!
  И никой не му търси отговорност после!Вземаш го, ама поемаш грижата за него-паспорт, обезпаразитяване, ваксинации, подслон, почистване след него!

  В Русия съм! В Русия съм!
 17. 17 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 2082 Неутрално

  [quote#4:"katharos"]Моля всички да докладват във Фейсбук за нередности по тази страница "Способи и специфики при борба с улични вредители" з[/quote]
  Хората казват какви са способите. А не " отвайте да убивате"
  Все едно сайт за правене на ножове и сайт пострекаваш за убисйтво с ножове. Правиш разлика, нали?

  В Русия съм! В Русия съм!
 18. 18 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 2082 Неутрално

  [quote#5:"danid"]децата гледат трупове на кучета и жаси[/quote]
  Такъв е живота, добре е да свикват.
  Какво-в парник ли да ги държим?

  В Русия съм! В Русия съм!
 19. 19 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 2082 Неутрално

  [quote#5:"danid"]съответна служба да прибира, вече в приюти, единичните бездомни кучета, както се случва в по- напредналите страни. [/quote]
  В по-напредналите страни не прибират кучетата безсрочно!
  След известен период от време ( 2-3 седмици) непотърсените кучета ги евтаназират.

  В Русия съм! В Русия съм!
 20. 20 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 2082 Неутрално

  [quote#12:"300g"] Село Мечка виждайки неспособността на полиция и държава да се справят с циганския терор, да съберат пари за нафта и да подпалят циганското гето и да пребиват с тояги изпълзяващите оцелели живи?[/quote]
  Това е доста реалистичен сценарий.
  Там където държавата не взема становище или те разкарва с години пи инстанции, а на теб то трябва да дойде полицай ТУК и СЕГА и да вземе отношение МОМЕНТАЛНО или се защитаваш или загиваш.Естествен подбор баце!

  В Русия съм! В Русия съм!
 21. 21 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 2082 Неутрално

  [quote#12:"300g"]Така че, за да няма самоуправство, трябва да има държава! Иначе, скоро ще сме свидетели на случай в който някой побеснял баща на пострадало от отрова дете ще размаже главата на милосърдна бабичка оставяща храна за котките или пръскаща хляб за гълъбите! [/quote]
  Държаватаима желание (донякъде) да с езанимава само с едри престъпления-убийства, грабежи, отвличания. За това, че ти обират вилата за 23ти път никой няма да си мръдне пръста даже да вземе отпечатъци. Ако сам не сложиш капани, не пуснеш ток и не пребиеш 2-3ма няма кой да ти помогне.

  В Русия съм! В Русия съм!
 22. 22 Профил на indonesia_bg
  indonesia_bg
  Рейтинг: 388 Разстроено

  Освен, че трябва да настъпят промени в закона, би било добре да има диалог и съгласуваност между фондация "Четири лапи" и "Екоравновесие". Подобни "инциденти" се наблюдават предимно в столицата и някои големи градове в България. Само с писане на формуляри няма как да стане. В статията се цитира, че последният случай е от кв. Лозенец - централен квартал в столицата. Само за последната година в градинката на пл. Журналист имаше над 4 случая на отравяния с кучета. И никой не е наказан, а безнаказано продължава да си хвърля отрова. Не е въпросът само да се подаде сигнал, а и да се реагира адекватно.

 23. 23 Профил на lady_garga
  lady_garga
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Така е, когато в тази скапана държава няма институции, които да работят! Сами се оправяме, по един или друг начин.

  Just ride.
 24. 24 Профил на loremipsum
  loremipsum
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Трябва при непотърсване в рамките на месец да прилагаме най-хуманния метод за евтаназия — задушаването с азот.

  Международни изследвания на различните методи за екзекуция препоръчват този метод като не просто безболезнен, а дори приятен — причинява еуфория. Отговарящите за екзекуциите в САЩ го отхвърлят като ТВЪРДЕ ХУМАНЕН и несправедлив спрямо жертвите на престъпниците. PETA, международната организация за правата на животните, агитира месопроизводителите да използват именно задушаването за умъртвяване на животните. Чрез задушаване се евтаназират и лабораторните животни.

  Предимствата на азотното задушаване:

  — напълно безболезнено и нетравмиращо за животните;

  — евтино: газовата камера е лесна за построяване и поддържане; може да умъртвява множество животни наведнъж; на международния пазар има готови мобилни инсталации;

  — лесно: не изисква лекарски или друг специализиран персонал;

  — безкръвно, безопасно и безотпадъчно: азотът е инертен газ и не замърсява атмосферата;

  Надявам се Общината да избере този метод като разумното решение на проблема с бездомните кучета. Ето по-подробна информация за азотната евтаназия:

  Описание на задушаването с азот:
  http://en.wikipedia.org/wiki/Nitrogen_asphyxiation

  Задушаването като хуманен метод за умъртвяване на животни:
  http://en.wikipedia.org/wiki/Controlled_atmosphere_killing

  Препоръката на PETA за метода:
  http://www.peta.org/features/the-case-for-controlled-atmosphere-killing.aspx

 25. 25 Профил на nacionalka
  nacionalka
  Рейтинг: 442 Разстроено

  Колко е цивилизовано едно общество се съди по това как се отнася с беззащитните в него...В нашето първо ги правим беззащитни и после ги тровим, 'щото можело да ухапят някого. Изобщо не искам да коментирам "онези другите", които тренират бойните си кучета да убиват бездомни.
  В едни други тъпи и варварски държави насилието над животни се смята за първа крачка в кариерата на масов убиец и се наказва ефективно.
  Ма нема значение, важното е да сме първи на олимпиади по математика...

  П.С. Да, хапало ме е куче; не, не мисля че кучетата са по-важни от сираците, пенсионерите, озоновата дупка, световното положение и олимпиадата в Сочи; просто ми е важно, че кучетата са отровени с нашето мълчаливо съгласие И бездействие.

 26. 26 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 2082 Неутрално

  [quote#25:"nacionalka"]Колко е цивилизовано едно общество се съди по това как се отнася с беззащитните в него[/quote]
  Извинете!
  Мислех, че животните не са елемент на обществото , а само разумните същества.

  В Русия съм! В Русия съм!
 27. 27 Профил на ilandev
  ilandev
  Рейтинг: 5 Гневно

  А какво ще кажете за тази група: https://www.facebook.com/groups/486578678130484/?fref=ts
  Плашещо е как основно лице-подстрекател за насилие над животни е един доста известен в научните среди ветеринатен лекар. Може само да разгледате за каква ЯВНА пропаганда става дума. Освен, че са психично-неуравновесени, хората там скоро обсъждаха и омразата си към декоративни породи като йоркширския териер и как видиш ли и тези унизителни същества трябва да бъдат цитирам "ритани с кубинки". Тези хора са заплаха за обществото и съвсем скоро ще има смъртен случай на дете или бездомен, ако някой не си свърши работата.
  И денонощно да се кастрират животни и да се осиновяват, докато няма глоби за изхвърлящите домашни кучета на улицата, нищо няма да се промени. Освен това българинът няма културата да кастрира ДОМАШНОТО си куче и го оставя да роди за здраве, като поколението не се знае къде отива, при какви хора и дали при някакви обстоятелства няма да бъде изоставено.

 28. 28 Профил на NicK
  NicK
  Рейтинг: 484 Весело

  До коментар [#14] от "Веселин Дечев":
  Ако бръмбарите бяха животни, то главата ти щеше да е пълна с животни, но понеже са само насекоми можеш да вземеш да се гръмнеш и да си спокоен че не си извършил жестокост спрямо животни

  Да разкараме статуквото - ГЕРБ, АБВ, ДПС, БСП, ПФ, за да остане държава в България!
 29. 29 Профил на ytsejam
  ytsejam
  Рейтинг: 483 Неутрално

  Няма никакъв смисъл да се дърлят хората на тема защитници и противници на кучета - винаги ще има и от едните и от другите.

  Но по-важният въпрос е има ли как да се докаже дали Екоравновесие нарочно развъждат бездомни кучета, за да си се намират на работа и да усвояват едни пари и ако е така, кво праим?

 30. 30 Профил на gogo63
  gogo63
  Рейтинг: 1078 Неутрално

  Уж е за "най-добрият приятел на човека", пък гледам, че за кучета се говори. Аз едно време друго знаех за това кой е най-добрия приятел на човека ...

 31. 31 Профил на julianahit
  julianahit
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Спрете с коментарите от рода "нека всеки природозащитник да си прибере уличните кучета"... Хората, защитаващи животните имат със сигурност по едно или повече кучета и котки у двустайния си апартамент, които вече са спасили от улицата... Несериозно е да се обвиняват тези хора така. Въпросът е там, че не може и чрез отрови по улиците да се решат проблемите. Така само ще се травматизират децета, станали свидетели на агонизиращо животно. Знаети ли, когато бях дете, видях едно умиращо куче в Овча Купел, чиито очи бяха разядени от отровата, която е поело, както и цялото му тяло, докато то виеше като обезумяло... През това време няколка дечица и аз се бяхме насъбрали около него, плачехме и се чудехме как може да съществува човек способен на това... Няколко дни след този случай не можех да говоря... Но нещата и до днес не са се променили и злите хора в България стават все повече и повече. Само се надявам добрите да не се отказват и да бъдат сплотени. А аз отдавна съм решила, че не бих създала деца в тази обстановка и то не заради кучетата, а заради убийците, разхождащи се свободно по улиците ни

 32. 32 Профил на Еколог
  Еколог
  Рейтинг: 667 Неутрално

  [quote#5:"danid"]хората спрат да си изхвърлят любимците или да ги пускат свободно да се движат[/quote]

  просто трябва домашните кучета да се кастрират задължително!

  Път без препятствия не води до никъде.
 33. 33 Профил на Еколог
  Еколог
  Рейтинг: 667 Неутрално

  [quote#31:"julianahit"]А аз отдавна съм решила, че не бих създала деца в тази обстановка[/quote]

  права си, за съжаление

  Път без препятствия не води до никъде.
 34. 34 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1830 Неутрално

  До коментар [#1] от "SS":

  Точно така трябва да се процедира с безстопанствените кучета, затова и имаш толкова минуси.

  Никой не мисли, че сме гледали по филмите как някой бърза към приютите за кучета, щото неговото куче го няма и да не го приспят, докато иде.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 35. 35 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1830 Неутрално

  До коментар [#31] от "julianahit":

  Вярно е за гледката, но моето дете се травматизира, заради едро куче в квартала. Районът на кучето включва и пътят на детето ми към автобусната спирка. Връщал се е в къщи уплашен.
  Научих от мой приятел /и двамата гледахме кучета, докато не починаха от старост/, че е звънил на кучкарника, но ония искат и снимка на кучето. А то е светло кафяво и едро. Няма друго такова в района.

  Отидох с колата и го намерих.
  Нападна колата.
  Слязох с тръба в ръце, но не го стигнах естествено.

  Тази история е от преди няколко месеца.
  Не съм отровил кучето и не мисля, но ако детето още веднъж се върне в къщи, заради кучето ще стане това, което не искаш.
  Кучето няма да се събуди на другия ден, защото ще го отровя.
  Има бързи начини, за да не се мъчи.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 36. 36 Профил на Firefly
  Firefly
  Рейтинг: 877 Неутрално

  Гледах репортаж за приюта за мечки и ми стана хубаво,че в нашата страна е направено такова нещо.
  Проблемът при кучетата е,че с решаването му са се заели хора, които първо не обичат животните,второ не са компетентни и трето,нямат интерес този проблем да се реши.Всъщност както във всички останали сфери в България.

 37. 37 Профил на girl power
  girl power
  Рейтинг: 1039 Разстроено

  [quote#31:"julianahit"] Знаети ли, когато бях дете, видях едно умиращо куче в Овча Купел, чиито очи бяха разядени от отровата, която е поело, както и цялото му тяло, докато то виеше като обезумяло...[/quote]

  О, мила, много време ще мине /или по-скоро никога не би се случило/, докато едно коравосърдечно сърце се смили, промени и се разчупи леденият му обков, за да може да се покаже с цялата си жестокост истината на КАКВО е способен всъщност един човек. Лошото е, че хората не си дават сметка за това, което правят. Понякога злото е добило такъв автоматизъм, че е трудно да се извърне човешкото поведение и да настъпи желаната промяна. Тоест е много трудно закоравял и УБИЛ ВЕЧЕ човек животинка да се върне назад и да разсъждава правилно, състрадателно и следвайки хармонията в света около себе си. Неговата природа е СВИКНАЛА с насилието и мозъкът му е пълен батак. Увереността му, че прави всъщност нещо много правилно, съвсем е замъглила импулсите на съвестта за болката и ужаса, които ръцете му причиняват. За убийците на животни всичко е толкова лесно, оправдано, логично построено, а убийството е деградирало просто до акт на и процедура по... отстраняване на проблем. Те, убийците, трябва да разчистят врага пред себе си - а винаги може да се изтъкнат всякакви причини, за да бъде намерен такъв.

  Самотата обливаше сърцето ми
 38. 38 Профил на girl power
  girl power
  Рейтинг: 1039 Неутрално

  [quote#31:"julianahit"]Спрете с коментарите от рода "нека всеки природозащитник да си прибере уличните кучета"... Хората, защитаващи животните имат със сигурност по едно или повече кучета и котки у двустайния си апартамент, които вече са спасили от улицата... [/quote]

  Да, аз също имам животинки, които съм спасила и сега са мои домашни любимци. Не мога да дам подслон обаче на всички. За това често ми се отправят смешни и напълно инфантилни забележки "ама вземи си животно, след като толкова ги обичаш". В тази игра на думи просто се вижда истинското безсилие на един човек, който иска да провокира и да види с чувство на злорадство колко зле се чувстваш ти като истински съпричастен към проблема. Все на такива хора им е по-удобно да ти разпоредят ти какво трябва да направиш, отколкото те да си помръднат з*адника и да се включат в едно добро дело със своите сили и възможности.

  Самотата обливаше сърцето ми
 39. 39 Профил на girl power
  girl power
  Рейтинг: 1039 Неутрално

  До коментар [#30] от "gogo63":

  Е, кажи кой е? Виждам те, че си напет момък, отворен и много запознат. Би ли ме разсветлил въпроса...?

  Самотата обливаше сърцето ми
 40. 40 Профил на girl power
  girl power
  Рейтинг: 1039 Любопитно

  До коментар [#15] от "Веселин Дечев":

  Ами не може, отворено ми човече... Теб как не можем да те възпитаме да не пречиш, насаждайки омраза? Виж, ще бъде далеч по-лесно, ако просто ти се промениш - въпрос на настройка, по-висок морал и по-чувствително и състрадателно сърце. Лошо ли ще бъде да си по-добър?

  Самотата обливаше сърцето ми
 41. 41 Профил на girl power
  girl power
  Рейтинг: 1039 Неутрално

  До коментар [#15] от "Веселин Дечев":

  Към Вас, незнайни радетелю за избиване на животни:

  "Ако човек можеше да бъде кръстосан с котка, това щеше да подобри човека, но да развали котката."
  Марк Твен

  "Не ме интересува религията на човек, за който кучетата и котките не са достатъчно добри."
  Ейбрахам Линкълн

  "За величието на една нация и моралния й прогрес може да се съди по отношението й към животните"
  Махатма Ганди

  “Ако вземеш прегладняло куче и направиш живота му охолен, то няма да те ухапе. Това е принципната разлика между кучето и човека.”
  Марк Твен


  Написано през 1870г. от сенатор Джордж Уест:

  "Единственият изцяло безкористен приятел, който човек може да има в този користен свят, единственият, който няма да го изостави никога, единственият, който не е способен на неблагодарност и предателство, е неговото куче. Кучето стои до човека и в богатство, и в бедност; когато е здрав и когато е болен. То ще спи върху студената земя, където вият ледените ветрове и снегът шиба по лицето, само, за да е близо до своя господар. То целува ръката даже, когато не може да му предложиш храна, ближе раните и язвите, получени от срещата с жестокостта на света. То пази съня на своя господар-просяк, като че ли е принц. Когато всички други приятели те предават, кучето остава с тебе. Когато земните богатства не са вече твои и уважението на силните е загубено, неговата любов остава неизменна като вечния път на слънцето през небесата."

  Ние, хората, можем само да мразим като кучето – със сини пламъци в очите, но да обичаме като кучето, ние не можем! / Йордан Радичков/

  Самотата обливаше сърцето ми
 42. 42 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 2082 Неутрално

  [quote#41:"girl power"]"За величието на една нация и моралния й прогрес може да се съди по отношението й към животните"
  Махатма Ганди [/quote]

  Те затуй в Индия са цъфнали и вързали!

  В Русия съм! В Русия съм!
 43. 43 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 2082 Неутрално

  [quote#31:"julianahit"]Спрете с коментарите от рода "нека всеки природозащитник да си прибере уличните кучета"... Хората, защитаващи животните имат със сигурност по едно или повече кучета и котки у двустайния си апартамент, които вече са спасили от улицата... [/quote]
  Спасете още, щом ви е толкова важно?

  В Русия съм! В Русия съм!
 44. 44 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 2082 Неутрално

  [quote#31:"julianahit"]А аз отдавна съм решила, че не бих създала деца в тази обстановка[/quote]
  Шъ съ разплача!
  И кво мислиш, че някой ще ти падне на колене да те умолява ли?

  В Русия съм! В Русия съм!
 45. 45 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 2082 Неутрално

  [quote#36:"fener"]Гледах репортаж за приюта за мечки и ми стана хубаво,че в нашата страна е направено такова нещо. [/quote]
  А стана ли ти хубаво, че за няколко хиляди бездомници и самотни старци по селата никой не му дреме?
  Или те мечките са важни, че там все пак огряват камери, а при бездомника никой няма да те снима?

  В Русия съм! В Русия съм!
 46. 46 Профил на julianahit
  julianahit
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#44] от "Веселин Дечев": Веселин Дечев, аз те умолявам, не прави деца!

 47. 47 Профил на greenhrast
  greenhrast
  Рейтинг: 679 Гневно

  [quote#12:"300g"]Иначе, какво? Село Мечка виждайки неспособността на полиция и държава да се справят с циганския терор, да съберат пари за нафта и да подпалят циганското гето и да пребиват с тояги изпълзяващите оцелели живи? (не, че нямат основание, ама това е друга тема). [/quote]

  Ще те изтъркат, ман.
  Село Мечка трябва да повторят това което направи съседното с. Подем - там НЕ им се налага да гледат по 2 овчарки за да се пазят от ромляните...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK