След БСП, и ГЕРБ се обяви срещу новоназначения и.д. шеф на парк "Българка"

След БСП, и ГЕРБ се обяви срещу новоназначения и.д. шеф на парк "Българка"

© Красимир ЮскеселиевИ габровската организация на ГЕРБ реагира остро срещу скандалното назначение на Али Алиев за временно изпълняващ длъжността директор на природен парк "Българка". Организацията излезе с позиция, в която сравни случая с казуса "Пеевски".


Това се случва след предупрежденията и възраженията срещу назначението и на ПП "Зелените", екокоалицията на природозащитните организации и негативна реакция от преди ден на местната структура на БСП в Габрово. От левицата в декларация заявиха, че назначението е неуместно и в разрез със закона.


"Остро осъждаме поредното партийно, компрометирано и в противоречие със закона назначение, извършено от правителството. Считаме, че назначаването на председателя на ДПС-Севлиево Али Алиев е равносилно на опита за назначаване на Делян Пеевски за шеф на ДАНС," се казва в становището на местната структура на ГЕРБ.
В същото време, според Агенцията по горите Алиев отговаря на изискванията за заемане на длъжността и.д. директор на парка според Закона за горите, има и необходимия стаж и образование.


В писмен отговор до "Дневник" от агенцията обясняват, че Али Алиев изпълнява временно длъжността директор на дирекцията до завръщането на настоящия директор Мая Радева. "Това е необходимо за текущото и своевременно организиране и ръководство на дейността на парка, поради непредвиденото излизане в отпуск по болест на директорката на парка", уточняват оттам.


От агенцията цитират и Закона за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси, чл. 13; "лице, заемащо публична длъжност, подава декларация за несъвместимост в 7-дневен срок от избирането или назначаването му", както и че при наличие на несъвместимост по смисъла на чл. 5, лицето е длъжно в едномесечен срок от подаване на декларацията, да предприеме необходимите действия за отстраняване на несъвместимостта."


ГЕРБ повтарят информацията от предните дни и изтъкват, че Алиев носи "тежестта на позорното му уволнение за злоупотреби като зам.-директор на ДГС-Севлиево", както и че е с неизяснен и неизчистен статут около фирмата, в която има участие - "Бара Али Алиев" ЕТ, поради което назначението му е в нарушение на Закона за администрацията. Отделно въпросната фирма е включена и в Списъка на длъжниците с размер на задълженията над 32 000 лева.


"Ако казусът "Пеевски" взриви страната, то казусът "Али Алиев" ще взриви габровска област и не само, затова призоваваме отговорните институции незабавно да предприемат действия за прекратяване на компрометираното назначение", гласи позицията им.


Коментират и декларацията, с която БСП в Габрово се обявява против назначението - наричат това "симптом за смъртоносна болест".


"Абсурдната ситуация, в която управляващите се обявяват против собственото си решение показва, че вече не само гражданите, но и управляващите не знаят кой управлява страната и кой носи отговорност....Днес БСП ясно, публично и на висок глас заяви, че е употребена играчка в ръцете на ДПС и олигарсите. Днес за пореден път стана ясно, че изходът за страната ни е един – оставка на правителството и нови избори", призовават те.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK