И на 100 метра от морския бряг да има заведения, гласуваха депутатите

И на 100 метра от морския бряг да има заведения, гласуваха депутатите

© Антон ПоповРесторанти и друг вид заведения ще може вече да се строят на предна линия до морския бряг. Това позволяват проемни в Закона за устройството на Черноморското крайбрежие, внесени от Димчо Михалевски и депутати от Коалиция за България. Проектът за промени на социалистите беше одобрен на първо четене с 80 гласа "за", 30 – "против", 22 се въздържаха този петък.


Една от поправките гласи, че т.нар. преместваеми обекти за търговски, увеселителни и други дейности могат да се поставят и в т. нар. зона А на Черноморското крайбрежие (на 100 м от брега. б.ред.), но извън територията на морските плажове.


Условието в случая е преместваемите обекти да не надвишават установените в устройствения план показатели - плътност на застрояване, коефициент на интензивност на застрояване, и да не се намалява определената минимална озеленена площ. Най-високата част на обектите за търговски и други обслужващи дейности може да е до 3,6 м.
Въпреки всички условности, от опозицията изразиха сериозни опасения, че така на пясъка ще продължават да изникват хотели и черноморския бряг ще бъде бетониран. "Предвиждате на пясъка да изникнат огромни хотели, павилиони и сергии. Оттеглете вашия законопроект, очевидно той страда от сериозни пороци. Няма да има възможност плажовете да се почистват и охраняват", заяви по време на дебатите Лиляна Павлова от ГЕРБ, бивш министър на регионалното развитие и благоустройството. Павлова настоя във връзка с промените депутатите да поканят в пленарна зала сегашния министър на регионалното развитие Десислав Терзиева и на инвестиционното проектиране Иван Данов.


Въведената от предишния кабинет забрана за разполагане на преместваеми обекти на първа линия ограничава правата на собствениците и е предизвикало силно недоволство от страна на общини и граждани, защитиха поправката си вносителите.


Предвижда се още размерът на концесионното плащане и на наемната цена да се определят във всеки конкретен случай в зависимост от икономическата изгода на концесионера или наемателя, справедливото разпределение на икономическата изгода между държавата и концесионера или наемателя, постигането на социално приемлива цена на услугите.


Със 136 гласа "за", 9 "против", четирима се въздържаха депутатите приеха и предложението на ГЕРБ общините, които са по Черноморието сами да определят периода за забрана на строителните дейности в летния сезон. Всяка година най-късно до 1 март, по предложение на кмета, общинските съвети ще определят периода и курортите, в които се забраняват строителни и монтажни работи.


Ако общинският съвет не приеме такова решение, строителството ще бъде забранено автоматично от 15 май до 1 октомври, както беше задължително досега.


Общините от Черноморското крайбрежие са лишени от каквато и да било възможност да определят и да провеждат собствена политика в областта на туризма, отчитайки спецификата на отделните населени места и курортни територии и защитавайки местните интереси, обосновават се вносителите на поправката.


По думите им, летният сезон е с различна продължителност и периодът 15 май – 1 октомври далеч надхвърля туристическия летен сезон в голяма част от територията на Черноморското крайбрежие. В по-малките населени места обикновено активният сезон започва в края на месец юни и завършва в края на месец август.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK