И на 100 метра от морския бряг да има заведения, гласуваха депутатите

И на 100 метра от морския бряг да има заведения, гласуваха депутатите

© Антон ПоповРесторанти и друг вид заведения ще може вече да се строят на предна линия до морския бряг. Това позволяват проемни в Закона за устройството на Черноморското крайбрежие, внесени от Димчо Михалевски и депутати от Коалиция за България. Проектът за промени на социалистите беше одобрен на първо четене с 80 гласа "за", 30 – "против", 22 се въздържаха този петък.


Една от поправките гласи, че т.нар. преместваеми обекти за търговски, увеселителни и други дейности могат да се поставят и в т. нар. зона А на Черноморското крайбрежие (на 100 м от брега. б.ред.), но извън територията на морските плажове.


Условието в случая е преместваемите обекти да не надвишават установените в устройствения план показатели - плътност на застрояване, коефициент на интензивност на застрояване, и да не се намалява определената минимална озеленена площ. Най-високата част на обектите за търговски и други обслужващи дейности може да е до 3,6 м.
Въпреки всички условности, от опозицията изразиха сериозни опасения, че така на пясъка ще продължават да изникват хотели и черноморския бряг ще бъде бетониран. "Предвиждате на пясъка да изникнат огромни хотели, павилиони и сергии. Оттеглете вашия законопроект, очевидно той страда от сериозни пороци. Няма да има възможност плажовете да се почистват и охраняват", заяви по време на дебатите Лиляна Павлова от ГЕРБ, бивш министър на регионалното развитие и благоустройството. Павлова настоя във връзка с промените депутатите да поканят в пленарна зала сегашния министър на регионалното развитие Десислав Терзиева и на инвестиционното проектиране Иван Данов.


Въведената от предишния кабинет забрана за разполагане на преместваеми обекти на първа линия ограничава правата на собствениците и е предизвикало силно недоволство от страна на общини и граждани, защитиха поправката си вносителите.


Предвижда се още размерът на концесионното плащане и на наемната цена да се определят във всеки конкретен случай в зависимост от икономическата изгода на концесионера или наемателя, справедливото разпределение на икономическата изгода между държавата и концесионера или наемателя, постигането на социално приемлива цена на услугите.


Със 136 гласа "за", 9 "против", четирима се въздържаха депутатите приеха и предложението на ГЕРБ общините, които са по Черноморието сами да определят периода за забрана на строителните дейности в летния сезон. Всяка година най-късно до 1 март, по предложение на кмета, общинските съвети ще определят периода и курортите, в които се забраняват строителни и монтажни работи.


Ако общинският съвет не приеме такова решение, строителството ще бъде забранено автоматично от 15 май до 1 октомври, както беше задължително досега.


Общините от Черноморското крайбрежие са лишени от каквато и да било възможност да определят и да провеждат собствена политика в областта на туризма, отчитайки спецификата на отделните населени места и курортни територии и защитавайки местните интереси, обосновават се вносителите на поправката.


По думите им, летният сезон е с различна продължителност и периодът 15 май – 1 октомври далеч надхвърля туристическия летен сезон в голяма част от територията на Черноморското крайбрежие. В по-малките населени места обикновено активният сезон започва в края на месец юни и завършва в края на месец август.

Коментари (57)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3345 Неутрално

  Ще си пиете сами в заведенията, крадци червени. Или ще доливате ракията на трайно безработните от Западна Европа, на които им е по-евтино да изкарат две седмици по баровете ви, отколкото една вечер в лондонски пъб.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 2. 2 Профил на grand funk railroad
  grand funk railroad
  Рейтинг: 1054 Гневно

  При следващата поправка - направо на пилони, в морето!

  Parmi ceux qui n'ont rien à dire les plus agréables sont ceux qui se taisent. Coluche
 3. 3 Профил на Dehumanizer
  Dehumanizer
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Пак проклети чалга-бараки навсякъде.

  «Высокоэффективная экономика при отсутствии реальных политических и гражданских свобод - хрустальная российская мечта.»
 4. 4 Профил на Firefly
  Firefly
  Рейтинг: 845 Неутрално

  Няма да мирясат,докато не разсипят и унищожат всичко.И тези закони се приемат само защото на някой му се е паднало добро парцелче и иска да промени закона,за да си го застрои. Тесногърди,късогледи и безкрайно егоцентрични хора правят законите и решават съдбата ни.Затова сме на тоя хал вече години наред.

 5. 5 Профил на due07477623
  due07477623
  Рейтинг: 422 Неутрално

  Позволете им направо и морето да застроят! Срам си нямат тия бе, не се наядоха мамицата им мръсна. Нагли, прости, корумпирани.

  ОСТАВКА!

 6. 6 Профил на eyewitness
  eyewitness
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Сега някой да не извади 1000 еднакви сиропчийници?

 7. 7 Профил на Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Рейтинг: 995 Неутрално

  Амчи тъй амчи как. Комунягите защо застроиха брега и правиха заменки ако няма да могат да творят бирария или да опънат сергия на 100 метра от брега. Тоз преврат що го правиха, тая власт що я завзеха ако няма да довършат страната. Костинбродските напъни и цирковете на прокуратурата за какво бяха.

  Няма шики-мики.
 8. 8 Профил на dasho
  dasho
  Рейтинг: 510 Неутрално

  100 метра от брега, ама навътре, иначе няма далавера. абе, карай до грузинския бряг направо, какво шси играем на дребно!

 9. 9 Профил на Over
  Over
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Билдингът, който изникна край Яйлата също беше "преместваема" рибарска колиба, така че каквото си искат да пишат и гласуват, нищо няма да остане. До 5 години двата острово до Созопол ще ги наблъскат с бетон, после до още 5 години вече ще застроят всичко.

 10. 10 Профил на due07477623
  due07477623
  Рейтинг: 422 Неутрално

  [quote#4:"fener"]Тесногърди,късогледи и безкрайно егоцентрични хора правят законите и решават съдбата ни.Затова сме на тоя хал вече години наред. [/quote]

  Не, приятелю, на този хал сме защото им го позволяваме. Ако имахме будно общество това наямше да се случи. За съжаление българския народ все още има робско самосъзнание - роптаем срещу "враговете" кротко и тихо и се надяваме някой да дойде и да ни "освободи". Това е тъжната и болезнена истина.

 11. 11 Профил на hinin37
  hinin37
  Рейтинг: 531 Неутрално

  След 40-50 години на китайци и индийци може да им хареса нашето черноморие...

 12. 12 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 2828 Неутрално
 13. 13 Профил на blaf
  blaf
  Рейтинг: 614 Неутрално

  Добре, то ся не е ли така че и по-зле? Последно като ходих на Черно море (2011), имаше сякви сгради на 15-20 метра от брега.

 14. 14 Профил на eyewitness
  eyewitness
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Ей,за та@ак ще стана - на морето да живея и лятос близо 1000км и кусур да бия да ходя на плаж.

 15. 15 Профил на Десен екстремист
  Десен екстремист
  Рейтинг: 1002 Неутрално

  "............преместваеми обекти на първа линия ограничава правата на собствениците и е предизвикало силно недоволство от страна на общини и граждани,"


  Правата на собствениците!?!? Собственици на какво? На бараките? На плажната ивица? Ми тя е НАША, не ваша!

  "Много съм във час! Осем години праим бюджети."- ББ ;)
 16. 16 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1463 Неутрално

  80 гласа ЗА. Къде е опозицията бе мишки?

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 17. 17 Профил на alex_p
  alex_p
  Рейтинг: 426 Разстроено

  За съжаление и сега има на първа линия много заведения (Най-нагъчкани са каточели в Сопозпол...точно 100 метра според мен от морето). Едно е обаче да се правят бараки, които след като се разрушат или разглобят оставят природата на плажа естенствено да се възстанови, друго е когато на 100 метра от плажа едно до друго се залепят бетонни заведения, че да си принуден да минеш през тях, за да можеш да си тръгнеш. Никак не ми харева идеята. Да,от финансова гледна точка би спестило доста разходи (склад за ресторантския инвентар, за монтаж и демонтаж на сглобяемото заведение и т.н.. За да построиш подобна постройка трябва земята да е твоя поне с нотариален акт, т.е. ще продават земя на първа линия. Да, общината и инвеститора ще спечелят. Обаче ми писна да се разпродава страната ни на парчета. Писна ми да си правят бакалските сметки "да се нагласим ние, пък природата да му мисли". Не е изгодно за туризма, защото малкия плаж, означава по-малко туристи и по-малко чужди обороти пари в страната ни. Да, един кой си ще си напълни гушарта, но не е ли по-разукмно парите да се преразпределят между всички търговци в морските курорти. Като турист също не съм съгласен да се взема подобно решение. Представям си как отивам на морето и разхождайки се по крайбрежната не виждам никакво море, а само тухлени и бетонни фасади на сгради...Ехоо...замислете се! Това решение само ще навреди на българия в дългосрочен план, за това се надявам някакси да се откажат от него...

 18. 18 Профил на majorman
  majorman
  Рейтинг: 905 Гневно

  Пустата му демокрация и проклетата защита на човешки права спряха хората да изхвърлят всички комуняги начело с Тато в същотот това море през 1989 и сега виждаме резултатите от миналите грешки.

  We are just a war away from Amerikhastan/ When God versus God;the undoing of man
 19. 19 Профил на eyewitness
  eyewitness
  Рейтинг: 426 Неутрално

  [quote#16:"Тони!"]80 гласа ЗА. Къде е опозицията бе мишки? [/quote]

  30 - против, 22 - въздържали. Туй то.

 20. 20 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1316 Весело

  Ъ та нема едно цунами да мине та да попрочисти малце.

  Цацарoff - Оставка ! >:-)
 21. 21 Профил на charlesdegaulle
  charlesdegaulle
  Рейтинг: 831 Гневно

  Ей, тези хора са като Нерон - след мен, потоп...

 22. 22 Профил на veragena
  veragena
  Рейтинг: 479 Неутрално

  "Общините от Черноморското крайбрежие са лишени от каквато и да било възможност да определят и да провеждат собствена политика в областта на туризма, отчитайки спецификата на отделните населени места и курортни територии и защитавайки местните интереси, обосновават се вносителите на поправката."

  Същата песен като на Банско! Алчните местни и туристическата им политика...

 23. 23 Профил на Мърмор
  Мърмор
  Рейтинг: 915 Неутрално

  [quote#2:"grand funk railroad"]При следващата поправка - направо на пилони, в морето![/quote]
  Добра забележка. Не са уточнили, дали 100-те метра включват и зоната от брега навътре в морето.

 24. 24 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1321 Весело

  До коментар [#21] от "charlesdegaulle":
  Ей, тези хора са като Нерон - след мен, потоп...
  ........
  Де да бяха те като Нерон..., то и затова акъл се иска.
  Не бе, крилатият израз е на мадам Помпадур - куртизанка, метреса на френския крал Луи XV. БСП е един вид куртизанка - партизанка.
  "После нас хоть потоп (фр. Après nous le déluge), вариант После меня хоть потоп (фр. Après moi le déluge), то есть после нашей смерти погибай хоть весь мир; это выражение принадлежит маркизе Помпадур "

  nemo malus felix, minime corruptor.
 25. 25 Профил на eyewitness
  eyewitness
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#21] от "charlesdegaulle":

  Не-е-е, те са потопа след Нерон.

 26. 26 Профил на ck2013
  ck2013
  Рейтинг: 860 Неутрално

  обслужиха още някои местен другар.

  “I am sorry for the length of my letter, but I had not the time to write a short one.” Blaise Pascal
 27. 27 Профил на zabejko
  zabejko
  Рейтинг: 531 Неутрално

  на 100м от брега... от коя страна на брега ?

  veni vidi fugi
 28. 28 Профил на dutch
  dutch
  Рейтинг: 471 Весело

  така, така - 2 реда бараки-барове във водата, 7 реда хотели на брега.... То хубаво, че и Гърция не е далече, все ще се намери къде да се почива....

 29. 29 Профил на kashpirovska
  kashpirovska
  Рейтинг: 479 Любопитно

  А така,всичките чалгаджийски бараки-на брега,с по един чалгарски оркестър ,да се надпреварват да ловят...клиенти?!?!Айдеееей!

  Дневник-токсичният сайт
 30. 30 Профил на МM
  МM
  Рейтинг: 426 Любопитно

  аз пък не виждам какво лошо има в това, да има завезения по-близо до морето. Всеки иска Първа линия, пък същевременно да не се строй - как да стане тогава !!!
  Твърдо ЗА !

 31. 31 Профил на ungeheuer
  ungeheuer
  Рейтинг: 531 Неутрално

  настрана от това, че този закон е 100% мошенически, принципно какво лошо има в това да се приватизират плажните ивици?

 32. 32 Профил на bretschneider
  bretschneider
  Рейтинг: 594 Неутрално

  Евеларката беее, мазни тлъсти червени тролове! Таз година заведение, догодина хотел!

 33. 33 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2662 Неутрално

  До коментар [#2] от "grand funk railroad":

  Аз съм бил в такова - на пилони в морето - умрях от студ вечерта.

  Не е лошо да има едно-две на два километра плажна ивица, по-важно е отпадъчните тръби да не са директно от заведението в морето.

 34. 34 Профил на metzanviolinov
  metzanviolinov
  Рейтинг: 479 Неутрално

  До коментар [#21] от "charlesdegaulle":

  Това беше от Луи 14ти. Но той ректорът-комуняга нали бил като него, тъй че грешката ти е напълно вярна!

 35. 35 Профил на ь
  ь
  Рейтинг: 1159 Неутрално

  За да функционира един ресторант, трябват много мивки в кухнята,тоалетни - респективно и много вода за миене! Нямам нищо против заведения на брега на морето, но при липса на действаща канализация свързана към пречиствателна станция ... просто трябва да забравят! Поредно прокарване на поръчков закон, в който съзирам познати "потни" ръчички. Вън "ментите" от тоя парламент, инак "кенефизирането" ще продължи!

  простотията ходи по хората, затова обичам животните ...Цъкам само "+" ... но не на всеки!
 36. 36 Профил на grand funk railroad
  grand funk railroad
  Рейтинг: 1054 Неутрално

  До коментар [#33] от "Deaddark":
  [quote#33:"Deaddark"]по-важно е отпадъчните тръби да не са директно от заведението в морето.[/quote]

  Това, в България е невъзможно!

  Parmi ceux qui n'ont rien à dire les plus agréables sont ceux qui se taisent. Coluche
 37. 37 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 636 Неутрално

  Правилно, уместни предложения и добре, че са приети!

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 38. 38 Профил на positive999
  positive999
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Потъваме братя, това е извода. България е отново в ръцете на азиатско-тихоокеанско-сибирско влияние. Да хим е честито на управляващите. Но докога ли ...

 39. 39 Профил на ostin22
  ostin22
  Рейтинг: 636 Неутрално

  Че те сега повечето заведения са няма и на 20 метра...значи ги пращат по-далеч. Добро решение!

  There is no way to happiness, happiness is the way!
 40. 40 Профил на Търпана
  Търпана
  Рейтинг: 374 Неутрално

  [quote#27:"zabejko"]на 100м от брега... от коя страна на брега ?[/quote]

  Във ВЕРТИКАЛНА посока!!! Тези свине се самозабравиха!!!

  Помнете ГОРЯНИТЕ! Въоръжената борба на стотици хиляди българи срещу комунизма, 1945 - 1954!
 41. 41 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 2007 Гневно

  Трябва да има поименен списък на продажниците, гласували ощетяващи обществото и бъдещите поколения закони и разпоредби, за да не се допускат никога повече до властта!

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 42. 42 Профил на tam17540965
  tam17540965
  Рейтинг: 636 Неутрално

  Възможността , да си пиеш питието привечер над шума от морските вълни е едно от малкото неща, заради които си заслужава, да ходиш на море. Независимо къде. А не да за да се пършиж като котлет с топено сирене на плажа. Така, че това ми се вижда възстановяване на нормалността.

 43. 43 Профил на wunderbar
  wunderbar
  Рейтинг: 374 Гневно

  До коментар [#18] от "majorman":

  Но пък сега е времето,сега е псевдодемокрация,давайте да ги хвърляме докато е време!!!

 44. 44 Профил на kimba3
  kimba3
  Рейтинг: 1159 Неутрално

  МАФИЯ, БЕЗСМЕРТНАЯ!!! Що е МАФИЯ??? Срастване на организираната престъпност с държавната власт!!! Депутатите ни от 24 години са част от организираната престъпност , така , че е нормално да приемат законии само в нейна полза и във вреда на обикновения българин... И така , до крайното закриване на държавата...

 45. 45 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2662 Весело

  До коментар [#40] от "Търпана":

  Съгласен - но надолу. Да не ми закриват слънцето.

 46. 46 Профил на Александър Арабчев
  Александър Арабчев
  Рейтинг: 419 Неутрално

  Шезлонг до шезлонга, мила наша майно льо чадър до чадъра!

  Хайде на плажа!!!

 47. 47 Профил на Мани (опозиционер)
  Мани (опозиционер)
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  (на 100 м от брега. б.ред.), но извън територията на морските плажове.
  ...
  Тва,.. ако го спазваме, изобщо не е зле.

  Свобода за СЛАВЕНА!
 48. 48 Профил на dokoro
  dokoro
  Рейтинг: 699 Неутрално

  100 метра е достатъчно разстояние.
  Я помислете малко.
  Иначе реакцията на форума е интересна от социално-патологична гледна точка.

 49. 49 Профил на Мани (опозиционер)
  Мани (опозиционер)
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Кой каза Гърция? ..Че в Гърция има заведения буквално в морето, но не и на плажа. ...На места има на 15 метра от водата на плажовете, но не и на плажната ивица.

  Свобода за СЛАВЕНА!
 50. 50 Профил на Мани (опозиционер)
  Мани (опозиционер)
  Рейтинг: 1316 Разстроено

  Чехълчо нема да може да направи заведение в къщата си, ..щото нема и 20 метра отстояние от водата.

  Свобода за СЛАВЕНА!
 51. 51 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1463 Неутрално

  Алооо, гербавите, пак питам - къде е опозицията бе?

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 52. 52 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 6798 Неутрално

  Като че ли хората ходят на почивка на море, само за да ядат.После ще се чудят,защо няма туристи и ще ни заблуждават ,че това се дължи на забраната за пушене.

 53. 53 Профил на lil.brain
  lil.brain
  Рейтинг: 647 Гневно

  "Само когато последното дърво бъде отсечено, последната река - отровена, когато последната риба бъде уловена, само тогава ще разберете, че парите не могат да се ядат!"
  Добре, че има модератор тук, защото...

 54. 54 Профил на redeemer
  redeemer
  Рейтинг: 374 Неутрално

  До коментар [#48] от "dokoro":
  В момента заведенията са не на 100, ами на 20 метра от водата, директно на плажа. Аз не се сещам плаж, където не е така. Китен, Лозенец, Градина, Арапя, дори и Иракли са така. В Слънчев Бряг, Несебър и Равда също.

 55. 55 Профил на vektor
  vektor
  Рейтинг: 217 Неутрално

  А за да направиш преместваем обект с височина 3,60 м под чийто покрив да обслужваш хора, не са ли нужни здрави основи т.е. БЕТОН.

 56. 56 Профил на danid
  danid
  Рейтинг: 507 Неутрално

  Какво стана с "дюнин гейт" ?! Той не беше ли по времето на Лиляна Павлова?
  Дето има една приказка: "казал Хърбел на Щърбел".
  Иначе като чета какво са приели, не съзирам някакви особени промени в положителна посока. Очаквано. Златна мина, как да се затворят всички врати...

 57. 57 Профил на stanislav84_84
  stanislav84_84
  Рейтинг: 374 Неутрално

  В една цивилизована държава е забранено да има заведения по плажа, обаче ние все тарикати! Я вижте на Хавай как е!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK